Nevím, jak u vás na jihu, ale u nás na severovýchodě by jsi žil velmi krátce.... (když několikrát za život, tak asi několik dní)milan584 píše: Jednoduše řečeno, k tomu k čemu se běžně puppitast používá, je 0,002 zcela k ......, s měřením, kde je 0,002 nutnost, se i v profesionální výrobě člověk setká párkrát za život.
koupím páčkový úchylkoměr 0,002 - 0,005
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
řekl bych, že situace bude všede cca stejná.Josef píše:Nevím, jak u vás na jihu, ale u nás na severovýchodě by jsi žil velmi krátce.... (když několikrát za život, tak asi několik dní)milan584 píše: Jednoduše řečeno, k tomu k čemu se běžně puppitast používá, je 0,002 zcela k ......, s měřením, kde je 0,002 nutnost, se i v profesionální výrobě člověk setká párkrát za život.
Běžný soustružník nebo frézař - tomu stačí stovková verze.
Hoblík a šeping, to samé.
Takže to zkusíme obráceně - kde použiju 0,002 páčku.
Jedině tam, kde se nedostanu s obyčejnýma tisícinovýma hodinkama.
Mě napadá třeba bruska na ozubení, profilová bruska (diaform, Hamr, Kuzněcov

Měrová střediska.
Pokud jsem něco vynechal, můžeš doplnit, ale mnoho toho nejspíš nebude.
--------
Takže podle mě, lidí, co něco takového v životě dělali, tady v tomto df bude asi tak na prsty jedné ruky, i v fabrikách (při současné koncepci

Btw, na to doškrábávání prizmat, tam to sice nějakou (možná) logiku má, ale podle mě je to stejně skoro k ničemu - když budu chtít udělat pořádné prizma, tak všechno musím ojet na jedno upnutí, při tom ani nedýchat a neotvírat okno a že bych to nějak přepínal a pak zase srovnával páčkou..... - to by byla konečná.
Takže geometrie je daná mašinou, nic s tím neudělám.
No a na doškrábání - jedině tušírovací barva, pravítko, pot a slzy - s sebelepší páčkou stejně nic moc nenaměřím...
OK když myslíš... já ale viděl na youtube videa o kterých se ti asi možná ani nezdálo...milan584 píše:No a na doškrábání - jedině tušírovací barva, pravítko, pot a slzy - s sebelepší páčkou stejně nic moc nenaměřím...

Takže ale stále sháním 0,002 páčkovky použité značkové

Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

Chlapče, myslíš si, že jsi nejlepší na světě, ale ještě jsi toho asi moc neviděl a ještě méně zažil. Až budeš měřit mikronovýma hodinkama opsanou plochu po tušírácké barvě, tak se budeš asi divit a pokud jsi chlap, tak uznáš chybu. Ale to od tebe očekávám nejdříve za tři roky, pokud vůbec.... Pamatuj si: nikdy není nic dostatečně přesné! Kdysi např. byla nepřesnější míra loket, sáh a pod. No a pak jsme najednou dělali měřidla opotřebení kanónů pro několik armád s přesností 0,0001 mm (ano desetitisícina milimetru!). Před dvaceti lety neskutečná přesnost (sice nevím proč to ty zelené mozky požadovaly, když to měřili pokaždé při jiné teplotě a už to nekompenzovali). Takže od té doby považuji mikron za úplně normální přesnost a denně s tím pracuju. A taky umím některé věci měřit na stotisícinu milimetru. Výsledky ale udávám o řád výše. A ještě jedna rada na závěr: chceš-li vyrábět v setinách milimetru, musíš umět měrit v tisícinách. Jinak se to toho ani nepouštěj.milan584 píše: No a na doškrábání - jedině tušírovací barva, pravítko, pot a slzy - s sebelepší páčkou stejně nic moc nenaměřím...
Svatá pravda - chcel -li mít mašinu s desetinovou přesností, musíš honit setiny, chcel -li setinovou přesnost, pak tisíciny. A v tisícinách
měříš stejně i na setinových hodinkách, když na mašině něco upínáš a hodinky se skoro ani nehnou, tak jsi taky v tisícinách.
měříš stejně i na setinových hodinkách, když na mašině něco upínáš a hodinky se skoro ani nehnou, tak jsi taky v tisícinách.
Zdravím,
Trochu sa privtrem do vlákna - práve som si priniesol domov tohto krásavca, a zaskočila ma jedna vec. Keď skúšobne zatlačím na páčku jedným alebo druhým smerom, ukazovateľ na stupnici sa hýbe v oboch smeroch vychýlenia iba do jednej strany. Má s tým niekto skúseností? Prečo je to tak? Načo je potom obojstranná stupnica 0 - 0,07mm?
Vopred ďakujem za poučenie.
Ľuboš
Trochu sa privtrem do vlákna - práve som si priniesol domov tohto krásavca, a zaskočila ma jedna vec. Keď skúšobne zatlačím na páčku jedným alebo druhým smerom, ukazovateľ na stupnici sa hýbe v oboch smeroch vychýlenia iba do jednej strany. Má s tým niekto skúseností? Prečo je to tak? Načo je potom obojstranná stupnica 0 - 0,07mm?
Vopred ďakujem za poučenie.

Ľuboš
To, že se ručička vychyluje jen jedním směrem je v pořádku. A ta stupnice od nuly na obě stany je taky dobře, protože když natočíš ciferník nulou na pozici ručky, tak máš potom lepší odpočet úhylky od nuly. Platí, že výchylka ve směru hodinových ručiček (CW pro anglány) znamená, že dotyk jde "do tahu" a proti směru (CCW) se uvolňuje. Není nutné nastavovat ručičku na nulu uprostřed tahu, někdy je dokonce nutno mít natočenou nulu hned po začátku tahu, nebo třeba před dorazem. Záleží, co a jak měříš. Ale na to přejdeš. Ať ti dobře slouží.
A jsme zase u tich číňanůThomeeque píše:Jde tím ciferníkem točit? Já mám levnou čínskou kopii (stovkovou), tam tím točit nejde.

Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

heč a já mimo jiných mám taky čínskej, a funguje bez problémů ,jenom nestál překupníka 26Kč za kus tak má vše co normál somet .Když přestanem od překupníků kupovat levný srajdy za drahý peníze tak budou muset nakonec objednat ty kvalitnější a prodávat s menším rabatem 

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- Francotirador
To je divnýThomeeque píše:Jde tím ciferníkem točit? Já mám levnou čínskou kopii (stovkovou), tam tím točit nejde.

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Áno, ide s ním pohodlne točiť. Mám ale ešte jeden, čínsky KinexCZSlovakia 0,01mm a na ňom ide ciferníkom tiež normálne točiť.Thomeeque píše:Jde tím ciferníkem točit? Já mám levnou čínskou kopii (stovkovou), tam tím točit nejde.