koupím páčkový úchylkoměr 0,002 - 0,005

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Josef
Sponzor fora

15. 5. 2015, 11:45

milan584 píše: Jednoduše řečeno, k tomu k čemu se běžně puppitast používá, je 0,002 zcela k ......, s měřením, kde je 0,002 nutnost, se i v profesionální výrobě člověk setká párkrát za život.
Nevím, jak u vás na jihu, ale u nás na severovýchodě by jsi žil velmi krátce.... (když několikrát za život, tak asi několik dní)
milan584

15. 5. 2015, 2:40

Josef píše:
milan584 píše: Jednoduše řečeno, k tomu k čemu se běžně puppitast používá, je 0,002 zcela k ......, s měřením, kde je 0,002 nutnost, se i v profesionální výrobě člověk setká párkrát za život.
Nevím, jak u vás na jihu, ale u nás na severovýchodě by jsi žil velmi krátce.... (když několikrát za život, tak asi několik dní)
řekl bych, že situace bude všede cca stejná.
Běžný soustružník nebo frézař - tomu stačí stovková verze.
Hoblík a šeping, to samé.
Takže to zkusíme obráceně - kde použiju 0,002 páčku.
Jedině tam, kde se nedostanu s obyčejnýma tisícinovýma hodinkama.
Mě napadá třeba bruska na ozubení, profilová bruska (diaform, Hamr, Kuzněcov :mrgreen: numerika .....a spol.), brusky na vedení,hloubička, drátořez, možná nějaká nástrojovka.
Měrová střediska.
Pokud jsem něco vynechal, můžeš doplnit, ale mnoho toho nejspíš nebude.
--------
Takže podle mě, lidí, co něco takového v životě dělali, tady v tomto df bude asi tak na prsty jedné ruky, i v fabrikách (při současné koncepci :oops: strojařiny to nebude jiné).
Btw, na to doškrábávání prizmat, tam to sice nějakou (možná) logiku má, ale podle mě je to stejně skoro k ničemu - když budu chtít udělat pořádné prizma, tak všechno musím ojet na jedno upnutí, při tom ani nedýchat a neotvírat okno a že bych to nějak přepínal a pak zase srovnával páčkou..... - to by byla konečná.
Takže geometrie je daná mašinou, nic s tím neudělám.
No a na doškrábání - jedině tušírovací barva, pravítko, pot a slzy - s sebelepší páčkou stejně nic moc nenaměřím...
martasg1
Sponzor fora

15. 5. 2015, 4:24

milan584 píše:No a na doškrábání - jedině tušírovací barva, pravítko, pot a slzy - s sebelepší páčkou stejně nic moc nenaměřím...
OK když myslíš... já ale viděl na youtube videa o kterých se ti asi možná ani nezdálo... :)

Takže ale stále sháním 0,002 páčkovky použité značkové :)
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
Josef
Sponzor fora

15. 5. 2015, 10:49

milan584 píše: No a na doškrábání - jedině tušírovací barva, pravítko, pot a slzy - s sebelepší páčkou stejně nic moc nenaměřím...
Chlapče, myslíš si, že jsi nejlepší na světě, ale ještě jsi toho asi moc neviděl a ještě méně zažil. Až budeš měřit mikronovýma hodinkama opsanou plochu po tušírácké barvě, tak se budeš asi divit a pokud jsi chlap, tak uznáš chybu. Ale to od tebe očekávám nejdříve za tři roky, pokud vůbec.... Pamatuj si: nikdy není nic dostatečně přesné! Kdysi např. byla nepřesnější míra loket, sáh a pod. No a pak jsme najednou dělali měřidla opotřebení kanónů pro několik armád s přesností 0,0001 mm (ano desetitisícina milimetru!). Před dvaceti lety neskutečná přesnost (sice nevím proč to ty zelené mozky požadovaly, když to měřili pokaždé při jiné teplotě a už to nekompenzovali). Takže od té doby považuji mikron za úplně normální přesnost a denně s tím pracuju. A taky umím některé věci měřit na stotisícinu milimetru. Výsledky ale udávám o řád výše. A ještě jedna rada na závěr: chceš-li vyrábět v setinách milimetru, musíš umět měrit v tisícinách. Jinak se to toho ani nepouštěj.
doncarlos

16. 5. 2015, 6:08

Svatá pravda - chcel -li mít mašinu s desetinovou přesností, musíš honit setiny, chcel -li setinovou přesnost, pak tisíciny. A v tisícinách
měříš stejně i na setinových hodinkách, když na mašině něco upínáš a hodinky se skoro ani nehnou, tak jsi taky v tisícinách.
sco_27

16. 5. 2015, 10:41

Zdravím,

Trochu sa privtrem do vlákna - práve som si priniesol domov tohto krásavca, a zaskočila ma jedna vec. Keď skúšobne zatlačím na páčku jedným alebo druhým smerom, ukazovateľ na stupnici sa hýbe v oboch smeroch vychýlenia iba do jednej strany. Má s tým niekto skúseností? Prečo je to tak? Načo je potom obojstranná stupnica 0 - 0,07mm?

Vopred ďakujem za poučenie. :roll:

Ľuboš
Přílohy
photo.JPG
Thomeeque

16. 5. 2015, 10:58

"předepneš" to tak, abys měl v nule páčku taky na nule a pak už ti to bude ukazovat odchylku v obou směrech :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Josef
Sponzor fora

16. 5. 2015, 11:02

To, že se ručička vychyluje jen jedním směrem je v pořádku. A ta stupnice od nuly na obě stany je taky dobře, protože když natočíš ciferník nulou na pozici ručky, tak máš potom lepší odpočet úhylky od nuly. Platí, že výchylka ve směru hodinových ručiček (CW pro anglány) znamená, že dotyk jde "do tahu" a proti směru (CCW) se uvolňuje. Není nutné nastavovat ručičku na nulu uprostřed tahu, někdy je dokonce nutno mít natočenou nulu hned po začátku tahu, nebo třeba před dorazem. Záleží, co a jak měříš. Ale na to přejdeš. Ať ti dobře slouží.
sco_27

16. 5. 2015, 11:06

Ďakujem obom za rýchle reakcie a vysvetlenie. :)
Thomeeque

16. 5. 2015, 11:12

Jde tím ciferníkem točit? Já mám levnou čínskou kopii (stovkovou), tam tím točit nejde.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
martasg1
Sponzor fora

17. 5. 2015, 12:03

Thomeeque píše:Jde tím ciferníkem točit? Já mám levnou čínskou kopii (stovkovou), tam tím točit nejde.
A jsme zase u tich číňanů :) to je asi pro děti na hraní... Číňani občas zapomenou přidat při kopírování sem tam nějakou důležito funkci :) třeba jako aby to měřilo nebo se točilo a tak... hlavně že je to levný a ovce z evropy a ameriky to kupujou...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2015, 8:53

heč a já mimo jiných mám taky čínskej, a funguje bez problémů ,jenom nestál překupníka 26Kč za kus tak má vše co normál somet .Když přestanem od překupníků kupovat levný srajdy za drahý peníze tak budou muset nakonec objednat ty kvalitnější a prodávat s menším rabatem :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
martasg1
Sponzor fora

17. 5. 2015, 9:02

To je fakt, určitě umí vyrábět i kvalitně. Ale jak to poznat? Který je kvalitní a který ne? Kdo má tolik peněz to riskovat nebo mít čas pořád reklamovat...
Francotirador

17. 5. 2015, 9:44

Thomeeque píše:Jde tím ciferníkem točit? Já mám levnou čínskou kopii (stovkovou), tam tím točit nejde.
To je divný :roll: , nemel jsi jen strach pořádně zabrat?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
sco_27

17. 5. 2015, 10:00

Áno, ide s ním pohodlne točiť. Mám ale ešte jeden, čínsky KinexCZSlovakia 0,01mm a na ňom ide ciferníkom tiež normálne točiť.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“