Provozovna - dílna

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
filla
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 11:19

dilnu si pronajmi jako FO a pro urady to bude soukromy kutilsky koutek, viz. moje varianta B
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 11:46

Jeden praktický příklad ...
Měl jsem kamaráda (ani nevím jestli vůbec ještě žije :( ) špičkovýho zámečníka, naučil jsem se u něj plechařinu. :)
Začínal v garáži a jak mu ta garáž byla časem malá šel do nájmu, koupil větší stroje, přibral pár lidí, protože třeba stavět stavidlo k malý elektrárně nějak v jednom člověku nejde.... Platil na všechny strany, sháněl zakázky, úřadoval atd ... pak měl vážný úraz a skončil na cca tři měsíce v nemocnici. Když se vrátil zjistil, že lidi co tam měl tak nějak hospodařili po svém (pozor nebyli to zaměstnanci ... to by neutáhnul, ale OSVČ tedy klasickej švarc). Sklad materiálu prázdný, výrobky nikde, na stole jen faktury za nájem, energie, nějaká ta pokuta, penále atd ...
No zkrátím to, pomohli jsme mu s prodejem několika strojů (naštěstí mu zůstaly), smáznul dluhy a nakonec se vrátil do tý garáže, ale protože to nějak celkově neustál hlavou a začal víc koukat na dno pulitru než makat tak stejně skončil a přišel úplně o vše. Stal se z něj bezdomovec, rozvod byl taky ... samo s sebou. A na začátku byly sny o fungující firmě, jenže nebyl ve svým, neměl balík kapitálu... A to bylo v době kdy ještě zdaleka nehrozila taková byrokracie jako nyní a slovo exekutor jsme ani neznali.....
Jen tak na okraj jsi plátce DPH, tedy pokud už máš živnosťák? Tomu nejspís s tím co plánuješ neunikneš, víš co to obnáší? :wink:
Naposledy upravil(a) Engineer dne 22. 6. 2015, 3:33, celkem upraveno 1 x.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 2:28

filla píše:dilnu si pronajmi jako FO a pro urady to bude soukromy kutilsky koutek, viz. moje varianta B
Jj, takto to treba... Mám od kamošky v prenájme 30m2, platím do ruky, bez papieru... Elektrické hodiny mám vlastné, kúrenie, voda atď. od oka.
Síce si nič z toho nedám do nákladov, ale ak by to tak bolo, tak "úspora" na dani je omnoho menšia ako "náklady" čo potrebuješ - hydrant, bozp, smernice, hygiena, účto atď.
Hlavne žiadna prevádzka na ŽL - adresu domov. Ak ti dojdu na kontrolu (resp. buzeráciu) do dielne, vyfakuješ ích ešte pri bránke :)
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 2:42

Jo úraz je hrozně zábavná věc ,zlomil jsem si kotník a skoro rok nevyděláš ani pětku ,vyluxoval jsem konto :lol: nemít nasysleno byl bych v p......super život živnostníka :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

22. 6. 2015, 3:39

fmodel píše:Jo úraz je hrozně zábavná věc ,zlomil jsem si kotník a skoro rok nevyděláš ani pětku ,vyluxoval jsem konto :lol: nemít nasysleno byl bych v p......super život živnostníka :lol: :lol:
předpokládám pracovní úraz? to OSVČ nemůže jít na nemocenskou, to nemocenská je jen pro zaměstnance? nicméně asi nikdo nezakáže OSVČ platit si nějaké komerční pojištění ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
chb

22. 6. 2015, 4:08

OSVČ si může platit nemocenskou ... ale poměr co zaplatí a co pak dostane je kladný, jen pokud pravidelně a dlouho marodí.

Oproti zaměstnancí je ale hlavní rozdíl - pokud OSVČ marodí - tak náklady za nájem a energie, různé pojistky a jiné platby tečou dál - a to z nemocenské nezaplatí ani náhodou.

Může se nemocensky pojistit komerčně - kdy platí to co sociálce - zde dostane trochu víc - bohužel jen trochu ... Náklady to nepokreje ani náhodou.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Josef
Sponzor fora

22. 6. 2015, 4:48

A zaměstnanec dostane více, pokud platí tolik co OSVČ? OSVČ může ještě použít fintu, že pokud ví kdy bede marod (plánovaná operace a pod.), tak si předem párkrát připlatí na pojištění a má větší nemocenskou, než zaměstnanec při stejném příjmu (ofiko). Zaměstnanec to bohužel nemá jak udělat. Nedělejte kluci ze sebe chudáky, zaměstnanec např. jezdí do práce i soukromě za své. Neznám takového OSVČ. Jakou poměrnou část přizná "cisaři", je pak jeho věc na nemocenské a třeba důchodu. Tak, a teď do mne.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 4:51

calibos píše:ale takový fabriky 1000+ tam už je to o něčem jiném a odbory jsou potřeba
A jakým mechanismem odbory takové větší fabrice pomůžou? A nakolik -- zvýší zisk třeba o 10 % ?
Aleš Procháska
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 4:55

Návštěva lékaře a při ní úraz ,ne pracovní úraz ,a jak ti pojišťovna podrží práci aby zákazníci neodešli jinám :wink: případně zaplatí všechny náklady ,lízačku, nájem a další ? Na to pojištění není a jestli je tak je neůnosné.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 5:02

To Josef ,ty budeš určitě OSVČ :lol: :lol: a že to znáš jak na to, vyse..r se na to bejt vykořisťovanej zaměstnanec a pojď mezi nás, ať se kurňa máš jak prase v žitě :lol: :lol: :lol:
filla
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 5:30

prochaska píše:
calibos píše:ale takový fabriky 1000+ tam už je to o něčem jiném a odbory jsou potřeba
A jakým mechanismem odbory takové větší fabrice pomůžou? A nakolik -- zvýší zisk třeba o 10 % ?
treba tak, ze muzou komunikovat s nejvysim vedenim, coz jako obycejny zamestnanec nemuzes, takze tvuj pozadavek, nespokojenost... neskonci u tveho nadrizeneho v kosi, odbory nejsou nepritel, ale partner, pokud jsou ovsem obe strany ochotny spolupracovat

u nas v praci se takto treba podarila vyresit zmetkovitost, podrizeni nohsledove z obavy o sve premie nezadali zjednani napravy upravou linky = naklady a ztraty "platili" zamestnanci, odbory to praskly, investice probehla a za pul roku se snizenou zmetkovitosti zaplatila a ted zamastnavateli vydelava, tedy muzeme ricici, ze odbory zde pomohly zvysit zisk
vvitty

22. 6. 2015, 5:42

Josef píše:...zaměstnanec např. jezdí do práce i soukromě za své...
Ale to jezdi OSVC taky, za sve... nebo myslis ze ji tramvajenku nebo benzin plati stat? :lol: :lol:
Josef píše:A zaměstnanec dostane více, pokud platí tolik co OSVČ?...
Zamestnance ale nezajima kdo zaplati najem za zidli na ktere nesedi protoze je zrovna nemocnej...

Mimochodem takova vtipna vsuvka - zena jdouci v roce X ve vhodny cas na materskou muze nasledujici rok (X+1) ziskat narok na radnou dovolenou placenou zamestnavatelem bez toho aby pro nej v roce X+1 odvedla jakoukoliv praci. Staci ze papirove odpracuje dostatek dnu a za odpracovane dny se pocita i jista cast materske... dobra finta, coz?
SO 545

22. 6. 2015, 6:11

a ta finta ju bude stat mozno aj 25rokov investicii kludne aj do buduceho zivnostnika alebo majitela firmy ktory bude platit matersku dalsej spekulantke... :wink:

nic v zlom ale nezachadzajme do extremov , poznam jednu nemenovanu mensinu /uz ani mozno nie/ a ta vam aj bez odborov /tiez mozno aj nie/ vie vylobovat ine veci od vlad / ako od nasej tak od vasej/ dalsi extrem hmmm :roll:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 8:08

Uf to se teda rozjelo ... :shock:
Myslím že zaměstnanci i OSVČ mají každý svoje specifika a stavět je do protikladu je jednoznačný nesmysl. Nicméně zpět k tématu ... OSVČ skutečně nemůže pokrýt veškerá rizika a pojištění na řadu věcí není nebo je neúnosně nákladné. To riziko jsme si svobodně vybrali a víme o něm, nicméně poslední dobou je nějak méně pozitiv a mnohem více negativ a ta rizika se stávají prakticky neúnosná. A po přečtení tohoto mi opravdu běhá mráz po zádech...
http://www.ceska-justice.cz/2015/06/jak ... o-vse-247/" onclick="window.open(this.href);return false;
Před lety jsem měl taky úraz (ohobloval jsem si tři prsty na ruce) a po 14-ty dnech kdy to opravdu nešlo jsem už seděl v dílně a šrouboval i se sešitejma zavázanejma prstama, musel jsem.... zákazník by nepočkal, nájem za dílnu a vše další bylo třeba platit, tohle fakt nevím, že by nějaký zaměstnanec podstupoval....
Po pětadvaceti letech podnikání, kdy jsem posledních devět roků ve svým, doporučuju opravdu velikou obezřetnost. Pokud se pan kolega z Klatov přes všechna varování do toho pustí, tak mu přeju hodně štěstí, co nejmíň kontrol a žádný úrazy. :lol:
filla
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2015, 8:18

Engineer píše:A po přečtení tohoto mi opravdu běhá mráz po zádech...
http://www.ceska-justice.cz/2015/06/jak ... o-vse-247/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Server http://www.ceska-justice.cz" onclick="window.open(this.href);return false; využívá zpravodajství ČTK" tak trochu zakontruju: http://aeronet.cz/news/jak-funguji-cesk ... -ovlivnov/" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“