Hydraulický válec

testone
Sponzor fora

29. 8. 2015, 8:50

příruba se s válcem taky nenarodila vcelku
Že by tam byl závit?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

30. 8. 2015, 12:37

Vaření to je právě to, co se mi na tom nelíbí. Bojím se, že to válec zdeformuje. Normálně co jsem četl popis u Hydraulics tak mají hrdla přivařená. Ale spíš předpokládám, že je přivařují, ještě než udělají finální opracování vnitřku válce na toleranci H8.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

30. 8. 2015, 12:56

testone píše:příruba se s válcem taky nenarodila vcelku
Že by tam byl závit?
No, to je hezké. Tak ještě mě poinformuj, že je to celé ocelové, protože to už je poslední informace co mi chybí do skládanky, abych to mohl jít rovnou dělat :-)

Ale OK - moje chyba, blbě jsem to napsal. Nemyslel jsem ani tak jak tam jsou zakončení s ucpávkami, jako spíš to co je tam celé to zakončení kterým se to montuje k brusce. Tj. jak tam jsou ty patky.
V postupu uříznu, zarovnám, vyříznu závit pro koncovku, vyvrtám díru pro hrdlo, nevidím problém. Problém vidím v jakémkoliv vaření, protože si nejsem jist, jestli se pak po ohřevu při vaření můžeme bavit o vnitřku válce opracovaném na určitou toleranci.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

30. 8. 2015, 1:09

Další věc je, že vaření ani TIGem ani autogenem nejsem schopen z vlastních zdrojů zajistit. Jenom CO2 nebo běžnou elektriku bez ochranné atmosféry.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
testone
Sponzor fora

30. 8. 2015, 5:59

navařenej nátrubek je na každým druhým válci, spíš na třech ze čtyř
koukni na nějakej bagr
vaří se to CO2, jen to musí vařit někdo kdo už to párkrát držel v ruce a svářečkou, ne nějakým prskátkem z OBI
začátek a konec svaru nejlépe vyjet tečně ven, aby případný studený začátek a kráter na konci byl mimo oblast kde by mohl způsobit netěsnost svaru
taky se na válec rovnou pájí trubky, obvykle na vzdálenější konec aby měl oba vývody na stejném místě, pak je to pájeno mosazí nebo stříbrem, to ti můžu zapájet
nátrubek je na konci válce, kam už píst nejezdí - ani by to přece nemělo smysl
svarem se ta trubka možná o pár stovek zkroutí do oblouku, ale ocelové těleso pístu má ve válci vůli v desetinách
nedivil bych se, kdyby v tom válci byla jen kožená manžeta, na strojích se to dělalo
na BPH20 a na BRV300/1000 jsou válce dokonce mosazný v litinovejch přírubách
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
aleshonsa

30. 8. 2015, 11:29

OK, díky za popis. Dohodnu se s tátou, jestli by to vařil. Jaké minimální parametry by měla mít CO svářečka aby to šlo udělat? Svářečku táta spíš používal na plechy apod., nebo jsme tím vařili armovací síta, kde se elektrická blbě chytala kvůli rzi. Různé nosníky apod. dělal vždy běžnou elektrikou, ale to neznamená, že by to naší CO třeba nešlo.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
filla
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2015, 11:52

aleshonsa píše:
Že by tam byl závit?
No, to je hezké. Tak ještě mě poinformuj, že je to celé ocelové, protože to už je poslední informace co mi chybí do skládanky, abych to mohl jít rovnou dělat :-)
jeste zkus ric, jaky tlak tam hodlas poustet, pac do 10bar muzes s uspechem pouzit vzduchovy valec
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
testone
Sponzor fora

30. 8. 2015, 12:08

aleshonsa píše:OK, díky za popis. Dohodnu se s tátou, jestli by to vařil. Jaké minimální parametry by měla mít CO svářečka aby to šlo udělat? Svářečku táta spíš používal na plechy apod., nebo jsme tím vařili armovací síta, kde se elektrická blbě chytala kvůli rzi. Různé nosníky apod. dělal vždy běžnou elektrikou, ale to neznamená, že by to naší CO třeba nešlo.
kvalita svářeček to je téma na nekončící diskusi, to nemá smysl
ale jinak je to strašně jednoduchý
na něčem co má podobný rozměry jako ten zamýšlený svařenec si udělej svar podobnýho tvaru atd
pak si na tom udělej defektoskopii
když to nepoteče dobrý
když to poteče, je něco špatně
defektoskopie - rozdělej si plavenou křídu ve vodě, tím napatlej vnější povrch a dovnitř nátrubku cmrndni trochu petroleje
když to poteče, tak se na té křídě udělá mastnej mokrej flek
tady
http://www.testima.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
to prodávají ve sprejích (křída - vývojka a načerveno obarvený petrolej - penetrant) v trochu modernějším provedení
edit - filla má pravdu, v těch hydraulikách od brusek se pracuje s tlaky do 10 bar
Naposledy upravil(a) testone dne 30. 8. 2015, 12:12, celkem upraveno 1 x.
milan584

30. 8. 2015, 12:09

aleshonsa píše:OK, díky za popis. Dohodnu se s tátou, jestli by to vařil. Jaké minimální parametry by měla mít CO svářečka aby to šlo udělat? Svářečku táta spíš používal na plechy apod., nebo jsme tím vařili armovací síta, kde se elektrická blbě chytala kvůli rzi. Různé nosníky apod. dělal vždy běžnou elektrikou, ale to neznamená, že by to naší CO třeba nešlo.
Nějak mi není jasné, o čem se tu několik dní :mrgreen: diskutuje - co se tu jako chce vařit :mrgreen:
Ten válec z 102 (viz to foto) je na první pohled sešroubovaný - trubka s závity, kruhové matice pro kolíkový klíč a tělesa s vnitřními závity, propojovací trubka je s převlečnými maticemi, tudíž tam budou prstýnky.
Za tu dobu :shock: co se to tu "řeší" :shock: by to šlo zkrátit asi tak tisíckrát - stačí to rozebrat, upíchnout ten válec a v měkkejch paknách říznou nožem (aby to běželo) ten samý závit na tu trubku o kus dál, udělat ten tvar pro "O" kroužky (možná tam ani nebudou) pístnici (pokud je vůbec třeba) taky zkrátit. Ta propojovací trubka se musí samozřejmě taky zkrátit - což celkem nejspíš dá rozum.
testone
Sponzor fora

30. 8. 2015, 12:13

milan584 .... asi tak...... :D :D
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2015, 12:56

Pokud bych měl strach že mi válec při poruše zahodí stůl, tak jako ingineer bych do válce vložil na každou stranu trubku patřičné délky jako doraz, a je po prde.i :wink: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

30. 8. 2015, 9:00

fmodel píše:Pokud bych měl strach že mi válec při poruše zahodí stůl, tak jako ingineer bych do válce vložil na každou stranu trubku patřičné délky jako doraz, a je po prde.i :wink: :lol:
No - to by vlastně bylo asi úplně nejlepší.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

30. 8. 2015, 9:15

filla píše:
aleshonsa píše:
Že by tam byl závit?
jeste zkus ric, jaky tlak tam hodlas poustet, pac do 10bar muzes s uspechem pouzit vzduchovy valec
BN102 má max. tlak 1MPa a pracovní 0,5MPa. 3M642 má max. 2MPa, kolik je provozní jsem v manuálu nenašel. Ty myslíš použít vzduchový válec jako hydraulický, nebo to vůbec dělat celé na vzduch? Nebude u vzduchového válce hydraulický olej rozpouštět těsnění?
Já jsem i uvažoval o tom udělat to pneumatické, ale nakonec jsem to zavrhnul. První problém je, že pneumatika je dost měkká, takže při nějakém náhlém odporu to může zadrhávat. Dále problém zajistit konstantní tlak. Z toho by pak plynul dost velký zásobník stlačeného vzduchu. Bude mi tam dělat bordel kompresor atd.

Mě teď vůbec napadlo poptat u Hydraulics kolik by stál válec pro řekněme provozní tlak 1MPa a maximální tlak 2MPa. On je totiž ten jejich válec konstruovaný na jmenovitý tlak 20MPa a maximální 25MPa, což je samozřejmě úplně o něčem jiném.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

30. 8. 2015, 9:22

milan584 píše:
Nějak mi není jasné, o čem se tu několik dní :mrgreen: diskutuje - co se tu jako chce vařit :mrgreen:
Ten válec z 102 (viz to foto) je na první pohled sešroubovaný - trubka s závity, kruhové matice pro kolíkový klíč a tělesa s vnitřními závity, propojovací trubka je s převlečnými maticemi, tudíž tam budou prstýnky.
Za tu dobu :shock: co se to tu "řeší" :shock: by to šlo zkrátit asi tak tisíckrát - stačí to rozebrat, upíchnout ten válec a v měkkejch paknách říznou nožem (aby to běželo) ten samý závit na tu trubku o kus dál, udělat ten tvar pro "O" kroužky (možná tam ani nebudou) pístnici (pokud je vůbec třeba) taky zkrátit. Ta propojovací trubka se musí samozřejmě taky zkrátit - což celkem nejspíš dá rozum.
Jako že ty bloky na koncích jsou na trubku válce našroubované. Tj. válec má vnější závit a na něj je to našroubované?
No pokud by to tak bylo, tak by to zkrácení dost zjednodušovalo. Anebo tam dát dovnitř ty dorazy.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

30. 8. 2015, 9:29

Ještě jsem se chtěl zeptat na ten přepínač. Nevíte, co všechno to řeší? Tj. jestli je tam jen šoupě, kterým se přepíná levý chod/pravý chod, nebo jestli to má i nastavení rychlosti stolu atd. Tj. jestli je to kompletní řízení hydraulického posuvu a už jen stačí připojit nádrž s čerpadlem a regulačním ventilem, nebo jestli tam má ještě něco k tomu být?
Je to tedy spíše dotaz směřovaný k provedení hydrauliky u BN102. Nikdy jsem to v reálu neviděl, jen na dost špatném obrázku v manuálu, takže nevím jak je to dělané.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“