Plazma
Docela rád bych viděl plazmu řezat s přesností na 0,1mm. Tak tak to zvládá laser. Plazma má více vneseného tepla a při řezání dochází k pohybu materiálu vlivem tepla. Teoreticky podle tuhosti konstrukce by to možná mohlo být, prakticky ne. To jsem nezmínil tvar oblouku a tím způsobené podpalování hrany plechu.
Naposledy upravil(a) petrgr dne 26. 3. 2016, 9:58, celkem upraveno 1 x.
No. Je faktem to že před 3 roky jsem bral 1 destinu uplně jinak než dnes. Přišlo mi že to je něco neskutečně malého a jen představit si to bylo dost těžké. Teď kdy se snažíme pracovat na naši frézce tak spíše se clověk honí za setinama. A i tak je to někdy zajimave.
Ale zase mám problém si pomyslně představit a odhadnout něco v centymetrech.
Plazmě nerozumím, ale příjde mi že desetina je dost přesné. Pokud to ten tvůj stroj dokáže tak klobouk dolů.
Nejde o nějakou krytinu z mé strany. Jen jsem udiven.
Ono asi po tom vypálení toho materiálu se to buďto dále asi opracováva nebo používa k sváření tech dilu k sobě. Že ? ??
Tak tam i kdyby to bylo těch desetin vice tak to nebude mit na nic vliv.
Tak to jen nuj postřeh. Třeba se pletu.
Každopádně ten tvuj stroj vypadá dost akčně a máš muj obdiv pokud to jede jak píšeš. 1250 mm/min je celke už i zdařilý posuv. A obzvlášť když si představím že to musí i pálit to železo.
Tak se měj a hodně úspěchů a kšeftíku.
Ale zase mám problém si pomyslně představit a odhadnout něco v centymetrech.
Plazmě nerozumím, ale příjde mi že desetina je dost přesné. Pokud to ten tvůj stroj dokáže tak klobouk dolů.
Nejde o nějakou krytinu z mé strany. Jen jsem udiven.
Ono asi po tom vypálení toho materiálu se to buďto dále asi opracováva nebo používa k sváření tech dilu k sobě. Že ? ??
Tak tam i kdyby to bylo těch desetin vice tak to nebude mit na nic vliv.
Tak to jen nuj postřeh. Třeba se pletu.
Každopádně ten tvuj stroj vypadá dost akčně a máš muj obdiv pokud to jede jak píšeš. 1250 mm/min je celke už i zdařilý posuv. A obzvlášť když si představím že to musí i pálit to železo.
Tak se měj a hodně úspěchů a kšeftíku.
Plazma palí rychle, kvalitně jen co se týče opravdu hrubého výpalku pro případné svařování. Materiál S355 JR má na při pálení plazmou tvrdé okraje po pálení a to je pro následné obrábění problém. Proto ve firmě všechny polotovary pro následné obrábění musíme pálit pouze propanem. Podpálené kraje v řezné spáře také nejsou žádná sláva, což hodně zákazníků odmítá akceptovat !!!! Je tedy vhodná jen na něco. Pro pálení 12m pásů není vhodná vůbec. To jsou zase lepší plynové hořáky nastavené na rozměr a naráz se pálí podle množství hořáků.
Pokouším se vyřešit technický problém právě stavbou CNC plazmy a dříve než začnu, již několik dnů pročítám fóra čerpám informace. Pochopil jsem, že jsou u těchto staveb v podstatě tři základní směry mechaniky a to:
1) Vedení pomocí ozubeného řemenu - Tímto si jsem nejméně jistý. Díky hmotnosti portálu bude potřeba mít pohon na obou stranách stolu a nějak se mi nezdá, jak bych dosáhl přesného napnutí na obou stranách.
2) Vedení pomocí ozubeného hřebene a pastorku - Tímto směrem jsem uvažoval. Vhodnou deskou, kde bude uchycen motor a převodové kolečko se dá docílit převodu dle požadavku rychlost, nebo přesnost.
3) Vodící tyče a šroubovice - Díky charakteru cílové stroje potřebuji zpracovávat materiál o délce až 3000mm, tady by byly šroubovice a vodící tyče dlouhé a bojím se průhybu. Dále jsem četl o nějakém předepínání a to taky nevím co je. Obecně mi nepřišla tato varianta jako vhodná.
Proč ses rozhodl právě pro tento model? Podle tvých výstupů to nebyla špatná volba.
1) Vedení pomocí ozubeného řemenu - Tímto si jsem nejméně jistý. Díky hmotnosti portálu bude potřeba mít pohon na obou stranách stolu a nějak se mi nezdá, jak bych dosáhl přesného napnutí na obou stranách.
2) Vedení pomocí ozubeného hřebene a pastorku - Tímto směrem jsem uvažoval. Vhodnou deskou, kde bude uchycen motor a převodové kolečko se dá docílit převodu dle požadavku rychlost, nebo přesnost.
3) Vodící tyče a šroubovice - Díky charakteru cílové stroje potřebuji zpracovávat materiál o délce až 3000mm, tady by byly šroubovice a vodící tyče dlouhé a bojím se průhybu. Dále jsem četl o nějakém předepínání a to taky nevím co je. Obecně mi nepřišla tato varianta jako vhodná.
Proč ses rozhodl právě pro tento model? Podle tvých výstupů to nebyla špatná volba.
To je pěknej protimluv když sečteš pálení plazmou a následné žíhání tak je to podstatně dražší než kyslik a propan butanTibi698 píše:Ja ti verim,Plazmove palenie je o mnoho lacnejsie ako kyslik a propan butan.Mensie rozmery nieje problem vyzihat a potom opracovavat dalej.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Je smutné prošlapávat slepé cesty, a ještě smutnější porovnávat neporovnatelné .Stejně jako nelze porovnávat opravdové centrum s hliníkovou portálkou, stejně tak nejde porovnávat plazma s metrovým přejezdem a s třímetrovým .Gooo píše:Pokouším se vyřešit technický problém právě stavbou CNC plazmy a dříve než začnu.
Tak že to co se používá u velkých páliček je ozubený hřeben s definovaným předpětím .Předpětí lze řešit několika způsoby a to - děleným pastorkem s předpětím pružinami ,další verze je dvojice pastorků na jednom hřebenu ,a následně kdy kazeta s pastorkem je zatláčena přes pružinu do hřebenu .
Další problém je řešení synchronizace obou stran X osy které se řeší buď servy (na krokáče bych radši zapoměl), a nebo centrálním dutým hřídelem který prochází portálem ,tak že pak stačí jedno servo .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;