linuxcnc + ethercat

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2016, 1:16

Tak treba ty sbernicove veci jsou samozrejme nakladnejsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

5. 1. 2016, 1:24

robokop píše:jsem treba porovnaval linuxcnc s fanucem na sbernici rizenych pohonech a i s analogovymi servy to ma paradoxne daleko kvalitnejsi zpetnovazebni smycku nez ten fanuc
uplne si to neumim vysvetlit jen si myslim ze ta obnovovaci frekvence je mnohem vyssi a to dela moc
rozodne je to mnohonasobne lepsi
uplne me zarazili vysledky!
kdyz je to takhle tak potom muzou jit vsichi s tema sbernicema nekam...
Prosím až budeš mít chvilku mohl bys to trochu rozvést? Co jsi měřil, jak jsi to měřil, jak to byly srovnatelné podmínky atd.

Mně se ten EtherCAT taky docela zalíbil. Tak se snažím přesvědčit jednoho zákazníka, aby do toho šel (jiná oblast činnosti, ne CNC) a abych to dělal já, protože tolik volného času nemám, abych to mohl nějak zásadněji zkoumat/programovat jen jako hobby. Kdyby to vyšlo, tak bych si to jako "odpad vývoje" pořídil i na svou hračku s LinuxCNC. ;-)
ZDENEK1.DOLEZAL

5. 1. 2016, 1:47

Dobře tak konec tlachání , je tu někdo kdo s tím má nějakou zkušenost nejlépe osobní - ne že to někde u někoho zahlédl a ten říkal tohle .Jsme přeci tech. tak to budeme brát exaktně ne.
V práci mám heslo - myslet si či domnívat znamená prd vědět.
Mex

5. 1. 2016, 1:58

ZDENEK1.DOLEZAL píše:Dobře tak konec tlachání
Pane jo! Tys to teda vzal zostra.
Nojo, disciplína musi být, tak je to správné.
Takže já už mlčím.
ZDENEK1.DOLEZAL

5. 1. 2016, 2:10

Ne to nebylo osobně - jen tak 90procent všech témat skončí tak ,že se o tom mele ale výsledek tak nějak nic no. Připomíná mi to porady na firmě :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2016, 2:14

Zcela jednoduchym porovnanim reakcni doby nastaveneho pohonu a miry chyby kterou to dovoli nez to zasahne a dokompenzuje a porovnani dvou velmi podobnych pohonu

Mereni sice neprobehly na stolici ale v ruce (normalne stacilo vzit za remenici) nicmene rozdil byl natolik markantni ze by nejaka merici stolice nemela smysl
bylo jasne uz od pohledu
ZDENEK1.DOLEZAL

5. 1. 2016, 2:27

Janě ,ale to je příspěvek k analogu ne ?
Chápu ,že na steré stroje je to fajn ,ale dávat to v současné době na novej stroj asi nemá moc smysl. On mach a cnclinux vycházejí v jádru pořád z těch studijních programů z USA na počátku 80 let.
Mex

5. 1. 2016, 2:33

robokop píše:Zcela jednoduchym porovnanim reakcni doby nastaveneho pohonu a miry chyby kterou to dovoli nez to zasahne a dokompenzuje a porovnani dvou velmi podobnych pohonu

Mereni sice neprobehly na stolici ale v ruce (normalne stacilo vzit za remenici) nicmene rozdil byl natolik markantni ze by nejaka merici stolice nemela smysl
bylo jasne uz od pohledu
Díky.
To je docela zarážející. Mimo jiné i proto, že když ten Fanuc měl EtherCAT, tak to asi nebyla nějaká vykopávka ale naopak asi dost moderní stroj.
Pak už snad jen že by ten Fanuc byl hodně blbě nastavený.
CZ_Pascal

5. 1. 2016, 3:29

robokop píše:Ano myslim
Je to komplet motor s encoderem a driver a hotove kabely
Je toho plna cina
Mam vybrane prodejce kteri delaji velmi kvalitne
Rozhodne srovnatelne se zde zazitymi znackami
Ma to vyhodu ze to neni plne proprietarnich reseni jako treba siemens atd.... Kde konektor stoji dvojku a neni k sehnani

Konkretni firmy nereknu je to moje know how a trochu me to zivi takze nehodlam rezat pod sebou vetev
Takže za kolik by se tedy podle tebe daly pořídit kompletně sevopohony 400W
- Servomotor s enkoderem
- driver (ovládaný Step+Dir) + nezbytné kabely

při odběru 3 ks ?

Cenu prosím takovou kterou musím zaplatit (tedy včetně DPH :!: )

Kdyby to bylo tak jednoduché (případně nemělo nějaký "háček") tak by to třeba už někdo v ČR prodával ne ?
Nebo řeknu to jinak. Ono to každej tak nějak prodává, akorát má marže minimálne 70% :twisted: (a nezřídka spíše tak 150% až 250% viz cnc.inshop a podobní "obchodníci")
Cena za kterou ty něco nějako seženeš tady nikomu myslím nepomůže, pokud to nejsi ochoten s rozumnou marží přeprodat :roll:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2016, 3:37

Tak jak jsem psal, ale kup si serva treba od retrofitcnc tam to mas z cech a se zarukou

Ja jsem myskel cenu bez dph cla a dopravy

Ja to takhle vozit nebudu dokud na tom nebude alrspon 300%
Nevyplati se mi to

Linuxcnc bych mimo jine netroufl takhle zaradit
V mnoha ohledech je vic napred nez vehlasne systemy
petr4753

5. 1. 2016, 7:42

Myslíte, že lze použít LinuxCNC i pro nasazení v průmyslovém sektoru - sériové výrobě, kovoobrábění, nebo je spíše pro hobby. Nakolik je srovnatelný, např. se Sinumerik, nebo alespoň MEFI? Jak je to se spolehlivostí, přece jenom ty MESA karty nevypadají pro průmyslové prostředí moc důvěryhodně a alternativy moc nejsou.
Mám trochu podezření, jestli přece jenom MESA LinuxCNC trochu nesponzoruje, jinak by přece nějaká RT Ethernet sběrnice už musela být na světě. Vypadá to, že čínská verze LinuxCNC, něco už i používá viz MOTCat převodníky:
http://www.aliexpress.com/item/LinuxCNC ... 18400_6151" onclick="window.open(this.href);return false;
Zatím k nasazení na retrofit nemám moc odvahu (bezpečnost, spolehlivost), takové nabourané vřeteno může stát i 200k ale přece jenom oproti třeba Sinumerik je to dost úspora.
Petr
bobik

5. 1. 2016, 8:12

Proč myslíš, že serva a řídící systémy z retrofitu jsou nespolehlivý? Mám ty samý serva, co tam nabízejí na mém CNC Siyl V7, řídící systém Adtech 4046 a nemůžu si stěžovat.
ZDENEK1.DOLEZAL

5. 1. 2016, 8:16

No on se průmysl obecně do nových věcí moc nežene - že jo- proč měnit něco co je odladěné? obšas teda moc né, ale když zákazník moc remcá tak se tomu dá jiná barva a ikonky a je to no.
Jdu vyhrabat tu mrchu z poza stolu a pustíme do toho trochu el. enegie třeba to neodpálím hned dle E-BAY TO MÁ CENU TAK 1500 EU.No kdo nic nezkazí - nic nedělá uff.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2016, 8:25

ja se vcelku brzo po rozkoukani v oboru vrhnul na velke stroje
prestavoval jsem ruzne a i nejaka velka centra radove desitky stroju
par jich mam i na linuxcnc

mel jsem v umyslu prestavet 7mi osej dlouhotoc s dvema kanaly na linuxcnc a ethercat a to na ostrou vyrobu s obratem 20 milionu korun rocne na stroji
myslis ze to linuxcnc je az takova hracka kdyz jsem mel namyslenej projekt s timhle resenim?

momentalne ten dlouhotoc ufrnknul tak resim mensi klasiku s protivretenem viz sekce retrofit soustruhu
tenhle rok jeste budu prestavovat na linuxcnc mitutoyo souradnicovej merak a zeiss opton kterej ma jen ten sutrak o velikosti prezidentske rodinne hrobky

kdyby to nefungovalo tak se do takovejch silenosti asi nehrnu ne?

nektery z tech reseni ktery mam ted rozdelany by ani na simensu fanucu hedenhainu nebo cemkoli jinem nemeli reseni protoze
tady muzu klidne kombinovat ruzne komponenty ruznych vyrobcu, ruzne druhy komunikace
jedna osa analogova, druha step dir, treti ethercat, ctvrta treba modelarsky servomotor, pata hallowky a PWM primo do koncovych tranzistoru, sesta ja nevim cim

jak uz jsem pojednaval jinde mam v planu treba cast realtime hardware s interfacema pouzit na konverzi signalu zpet pro menic vretena ktery neumi encodery abych mu udelal rychlostni zpetnou vazbu, doufam ze to pujde zpet poslat modbusem ale kdyz ne pouziju 0-10V analog

renomovne systemy maji v tomto ohledu omezeni dane tim jak kdysi nekdo tu stavebnici komponent navrhl a nic jineho vpodstate nepouziju
a kazda vec stoji absolutni nesmysl viz nedavno jsem potreboval napajeci zdroj siemens a 12V zdroj par amper 35 000,- protoze to ma specialni konektor nejde pouzit nic jineho
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“