Elektromagnetický upínač
Jeden pan ktory na slovensku previja tieto elektromagnety hovoril že su tam dva obvody a večšinou jeden zhori a tušim nejakych 80 eur stoji previnutie...aleshonsa píše:Nevíte někdo jak je konkrétně o takovéhoto elektromagnetu vinutí konstruované? Tj. jestli je to jako u motoru kde jsou na jádro nemotány relativně jemné lakované dráty jeden závit vedle druhého, nebo jestli je to nějak jinak řešené. Jde mi o to, jestli je u takového vinutí mezizávitový zkrat vůbec možný.
sustruh sv18 ,vrtačka
A jsou ty obvody paralení, nebo v sérii?peter1 píše:Jeden pan ktory na slovensku previja tieto elektromagnety hovoril že su tam dva obvody a večšinou jeden zhori a tušim nejakych 80 eur stoji previnutie...aleshonsa píše:Nevíte někdo jak je konkrétně o takovéhoto elektromagnetu vinutí konstruované? Tj. jestli je to jako u motoru kde jsou na jádro nemotány relativně jemné lakované dráty jeden závit vedle druhého, nebo jestli je to nějak jinak řešené. Jde mi o to, jestli je u takového vinutí mezizávitový zkrat vůbec možný.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Uvnitř stůl vypadá takto - viz přiložené foto. Předpokládám ty příčné plocháče jsou jádra cívek.
Jestli jsou cívky v sérii a ukazuje mi to 105Ohm tak jediné co je možné že tam jsou nějaké mezizávitové zkraty a odpor je tím nižší. Pokud by tedy měl skutečně být správně odpor 370Ohm.
V článku o upínačích (viz odkaz výše) se taky píše, že elektromagnety mají určitou hodnotu proudu, od které už nemá moc smysl protékající proud zvyšovat, protože to nevede k výraznějšímu navýšení upínací síly. Tj. jestli oněch 0,3A není skutečně jen doporučená hodnota jak z hlediska ekonomiky provozu tak i třeba z hlediska zahřívání.
No jedině mi tedy skutečně zbývá sehnat zdroj, co dává 33VDC a zkusit jak bude magnet při proudu 0,3A fungovat. Do té doby je to jen teoretizování.
Jestli jsou cívky v sérii a ukazuje mi to 105Ohm tak jediné co je možné že tam jsou nějaké mezizávitové zkraty a odpor je tím nižší. Pokud by tedy měl skutečně být správně odpor 370Ohm.
V článku o upínačích (viz odkaz výše) se taky píše, že elektromagnety mají určitou hodnotu proudu, od které už nemá moc smysl protékající proud zvyšovat, protože to nevede k výraznějšímu navýšení upínací síly. Tj. jestli oněch 0,3A není skutečně jen doporučená hodnota jak z hlediska ekonomiky provozu tak i třeba z hlediska zahřívání.
No jedině mi tedy skutečně zbývá sehnat zdroj, co dává 33VDC a zkusit jak bude magnet při proudu 0,3A fungovat. Do té doby je to jen teoretizování.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
já mám klasický regulační trafo 0-250V 6A
taky bych to proměřil
taky bych to proměřil
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Díky za nabídku. Já jsem předběžně dohodnut s kolegou, že mi půjčí laboratorní zdroj. Nebo pak uvažuju koupit svůj, co chodí 0 - 60 VDC. Ten není drahý a výhledově ho budu potřebovat, akorát že než ho budu dál potřebovat tak mi bude zbytečně ležet. V zásadě bych mohl z GME koupit dostačující zdroj za asi 350,-, který bych pak i rovnou mohl v případě úspěchu použít.
Ono jde taky o to, že upínač má asi 65kg a zdroj jen pár kg, takže je lepší spíš přesouvat zdroj
Ono jde taky o to, že upínač má asi 65kg a zdroj jen pár kg, takže je lepší spíš přesouvat zdroj

S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Sundal jsem krytku a jediné co tam bylo je lustrsvorka a od ní 2 kabely dovnitř. Tj. jedině že by nějaké rozdvojení bylo ještě uvnitř.packa píše:je možné že pokud jsou tam dva okruhy tak žebudou spojeny v tom konektoru tak ho zkus oddělat , nevím jestly je to konektor nebo průchodka
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Úplně mimo to právě není. Třeba dveřní bezpečnostní zámek to při 24VDC a 0,25A (běžně ho utáhne tranzistorový kontakt PLC) ti vygeneruje přídržnou sílu 300kg. Tj. při 6W 300kg. Tady je to řekněme 9,5W (při 31,5VDC 0,3A), tj. čekal bych řekněme necelých 500kg. To by obecně mohlo stačit, i když při ploše 200x550 je to jen 0,45N/cm2. To už mi přijde málo, protože třeba křížové sinusové elektromagnety, co dělá Zbrojovka Vsetín, mají 5N/cm2, tj. 10x více. Nicméně i kdyby měl být proud při 110VDC 0,3A, tak je to řekněme 3x více, takže stále jen 1,5N/cm2. Samozřejmě jsou to jen hrubé odhady čistě porovnáním příkon/síla jednoho známého magnetu a extrapolace síly dle příkonu mého. Hodně záleží na konstrukci. Co si pamatuju ještě z průmyslovky, tak není problém třeba destičku 30x50mm od sepnutého elektromagnetu odtrhnout rukou bez nějaké větší námahy (byla to SPC20, co může mít přibližně stejně velký elektromagnet).
Když jsem se koukal třeba sem http://www.sav-czech.cz/files/SAV%20243.42.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; tak obdobný moderní upínač má příkon 80 - 90 W, což by při proudu 110VDC bylo 0,72 - 0,82A. Tj. odpor vinutí cca 130 - 150 Ohm. Takže jestliže jsem naměřil 105Ohm tak to není hodnota zase až tak mimo (ty z odkazu jsou 90mm vysoké, můj je tuším 110mm - tj. klidně tam může být silnější drát na vinutí). Dovedu si tedy představit, že 110VDC a 1A bude u toho mého OK. Pak by při příkonu 110W generoval dle odhadu výše přídržnou sílu 5 500kg, což je 50N/cm2. To by i odpovídalo upínačům z odkazu, kde to je řekněme kolem 100N/cm2 (nicméně je to jiná - modernější konstrukce pólů, a především jak jsem psal můj odhad je hrubá extrapolace bez přihlédnutí ke konstrukci).
Další věc je, že hmotnost 65kg je dána konstrukcí, která má zajistit tuhost upínače, nikoliv jen konstrukcí vinutí. Tj. aby když dáš na to třeba 100kg kostku aby se neprohnul uprostřed o 1mm.
On ten odpor 110Ohm zase nic samo o sobě podezřelého není když, uvážím co, tam teše za proud a jak to vypadá u jiných upínačů. Jinak bych to nekupoval (třeba kdybych naměřil několik kOhm nebo mi to rovnou ukázalo nekonečno, nebo naopak podezřele malý odpor dejme tomu 10 a méně Ohm - pak by bylo jasné že je něco s vinutím). Divné je to jen v kontextu údaje na štítku 110VDC. 0,3A, ale kdo ví jak to je.
Prostě je potřeba to vyzkouše. Začít třeba na 30V jak to bude s proudem kolem 0,3A držet a pak dejme tomu zvyšovat a pozorovat zahřátí upínače. Jinak se nic nezjistí a je to jen teoretizování.
Když jsem se koukal třeba sem http://www.sav-czech.cz/files/SAV%20243.42.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; tak obdobný moderní upínač má příkon 80 - 90 W, což by při proudu 110VDC bylo 0,72 - 0,82A. Tj. odpor vinutí cca 130 - 150 Ohm. Takže jestliže jsem naměřil 105Ohm tak to není hodnota zase až tak mimo (ty z odkazu jsou 90mm vysoké, můj je tuším 110mm - tj. klidně tam může být silnější drát na vinutí). Dovedu si tedy představit, že 110VDC a 1A bude u toho mého OK. Pak by při příkonu 110W generoval dle odhadu výše přídržnou sílu 5 500kg, což je 50N/cm2. To by i odpovídalo upínačům z odkazu, kde to je řekněme kolem 100N/cm2 (nicméně je to jiná - modernější konstrukce pólů, a především jak jsem psal můj odhad je hrubá extrapolace bez přihlédnutí ke konstrukci).
Další věc je, že hmotnost 65kg je dána konstrukcí, která má zajistit tuhost upínače, nikoliv jen konstrukcí vinutí. Tj. aby když dáš na to třeba 100kg kostku aby se neprohnul uprostřed o 1mm.
On ten odpor 110Ohm zase nic samo o sobě podezřelého není když, uvážím co, tam teše za proud a jak to vypadá u jiných upínačů. Jinak bych to nekupoval (třeba kdybych naměřil několik kOhm nebo mi to rovnou ukázalo nekonečno, nebo naopak podezřele malý odpor dejme tomu 10 a méně Ohm - pak by bylo jasné že je něco s vinutím). Divné je to jen v kontextu údaje na štítku 110VDC. 0,3A, ale kdo ví jak to je.
Prostě je potřeba to vyzkouše. Začít třeba na 30V jak to bude s proudem kolem 0,3A držet a pak dejme tomu zvyšovat a pozorovat zahřátí upínače. Jinak se nic nezjistí a je to jen teoretizování.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Dverni zamek preci nedrzi vahu na zadnem magnetu. Sila u dvernich zamku se udava na vylomeni zapadky hrubou silou a magnet pouze uvolnuje pojistku. Kdyz na dvere zatlacim malickem ruky, neudela slaboucka civka vubec nic. Solo civka zvedne mozna sroubovak. Potom mi uplne nehrajou ty proudy a ohmuv zakon. Nemusime se poustet do podobnych slozitych vypoctu, ale ma li stitek 110V/0.3A, tak pri danem odporu preci neprotece 0,3A pri tretinovem napajeni 33V ?
nějak mi uniká, o čem je řeč - viz třeba: http://www.sezam.cz/01-povrchove-zamky/ ... 2vss-300ma" onclick="window.open(this.href);return false;elbarto píše:Dverni zamek preci nedrzi vahu na zadnem magnetu. Sila u dvernich zamku se udava na vylomeni zapadky hrubou silou a magnet pouze uvolnuje pojistku. Kdyz na dvere zatlacim malickem ruky, neudela slaboucka civka vubec nic. Solo civka zvedne mozna sroubovak. Potom mi uplne nehrajou ty proudy a ohmuv zakon. Nemusime se poustet do podobnych slozitych vypoctu, ale ma li stitek 110V/0.3A, tak pri danem odporu preci neprotece 0,3A pri tretinovem napajeni 33V ?