Hrotová bruska

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2016, 1:47

fmodel píše:
Engineer píše:Myslím, že úvaha o centrlesu samodomo je kapku lichá ... položte si otázku proč asi centrles, který brousí např. kolíček průměr 5mm dlouhej 60mm, váží několik tun a proč má kotouče s průměrem okolo 300mm (mnohdy i víc). :wink:
Ono centrum váží taky běžne 4tuny a víc, vřeteno má 20kW a víc, serva 10Nm a víc ,a přesto Martin frezuje se 400-600kg váhy ,vřetenem pár kW ,servama 2-3Nm proč asi ?? :wink: :lol:
Jestli to třeba nebude i o produktivitě,ony ty přípravečky do soustruhu taky nejsou nic moc.
No srovnávat broušení a frézování je velmi nešťastnej příklad. :wink: Udělej si jednoduchej pokus .... můžeš klidně na dvoukotoučovce. Zkus brousit materiál naplno obvodem kotouče např. v šířce 25mm, buďto ten kotouč zastavíš, nebo zjistíš jak rychle ti ubývá což by znamenalo u centrlesu absolutně nepřesný broušení, tedy zcela nepoužitelnou technologii. A to ani nemluvím o vývoji tepla který je u broušení klíčovým faktorem pro přesnou výrobu. Ono to prostě nejde okecat... Ta moje malá bruska na kulato co má délku broušení cca 100mm a max. broušený průměr okolo 60mm je na kotouče 150mm šířky 6-10mm (motor asi 180W) a přesto váží skoro půl tuny. Pročpak asi ???
No a pokud jde o ty přípravečky na soustruh .... ty nebrousí jako centrles, ale jako klasická kulatka a je nutno sakra dobře volit rozměry kotoučů (dobře je orovnat resp. naostřit) aby to fungovalo. Taky se samo sebou počítá, že to je na ryzí nástrojařskou kusovku, kde se nemůžeš spolehnout na trvanlivost průměru kotouče a nemůžeš s tím dělat produktivně na míru k dorazu či na nulu na na noniusu nějakou sériovku. Malej brusnej kotouč rychle ubývá, velkej zase na takovým přípravku chvěje a riskuješ malér). Tenhle problém u frézování prakticky neexistuje ... úbytek průměru nástroje s opotřebením je třeba na duralu zanedbatelný. Proto taky není trh plnej malejch kulatek .... i malý věci je totiž mnohem lepší dělat na opravdu dospělý kulatce.
Tím netvrdím, že to nejde "přípravkama" sám takovej do soustruhu taky mám, ale je primárně na průměry pod 6mm (kotouček cca 50mm, šířka funkční plochy cca 3mm, cca 34000 otáček)
Brousit s tím větší průměry je utrpení....
fmodel
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2016, 3:26

No určitě nebudu souhlasit s tím ubýváním protože nadměrný ubývání je znakem špatné obvodové rychlosti a druhu kotouče .Na U1 co mám je 250/30 kotouč a nedá se říct že ubejvá při zapichování, na 2UD mám 400/60 a je to podobný ,na souřadnicové brusce mám vajgly a když točí 60 000 ot/min tak je to taky v poho.
Ta váha je jasná ,ale je to stroj pro produktivní broušení a né lepší hobby navíc vznikal v době kdy se nešetřilo a odlejt litinový stojan bylo lepší než svařenec nebo betonová kostka.
Když se vrátím k tématu tak si myslím že Martin neplánuje výrobu 10 000 000 čepů aby si musel kupovat brusku v automatu a profi kvalitě ,prostě dle mého jde udělat centerlees v dostatečný kvalitě vzhledem k plánovanému použití.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2016, 3:37

fmodel píše:No určitě nebudu souhlasit s tím ubýváním protože nadměrný ubývání je znakem špatné obvodové rychlosti a druhu kotouče .Na U1 co mám je 250/30 kotouč a nedá se říct že ubejvá při zapichování, na 2UD mám 400/60 a je to podobný ,na souřadnicové brusce mám vajgly a když točí 60 000 ot/min tak je to taky v poho.
Ta váha je jasná ,ale je to stroj pro produktivní broušení a né lepší hobby navíc vznikal v době kdy se nešetřilo a odlejt litinový stojan bylo lepší než svařenec nebo betonová kostka.
Když se vrátím k tématu tak si myslím že Martin neplánuje výrobu 10 000 000 čepů aby si musel kupovat brusku v automatu a profi kvalitě ,prostě dle mého jde udělat centerlees v dostatečný kvalitě vzhledem k plánovanému použití.
No ale vždyť to píšu .... je sakra rozdíl mezi opravdickou bruskou jakjo máš Ty a kotoučem 250mm a více a nějakou malou bruskou nebo přípravkem.
Podívej se tedy po netu kolik najdeš malejch "hobby" brusek na kulato? Kdyby jejich funkčnost byla tak bezproblémová, tak je dělá kde kdo, asiaty počínaje....
fmodel
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2016, 3:45

Engineer píše:
Podívej se tedy po netu kolik najdeš malejch "hobby" brusek na kulato? Kdyby jejich funkčnost byla tak bezproblémová, tak je dělá kde kdo, asiaty počínaje....
Když on je jako hobby skoro nikdo nepotřebuje ,hobíci jsou šťastný když maj alespoň trochu pěknej soustruh a frézku.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“