Rada se skolnim projektem

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
tommyjay

18. 3. 2016, 8:48

Mex píše:Pohon ocelovým lankem je pro tohle použití v pohodě, ta tiskárna nic neváží.
To zvednutí a dotlačení ke zdi jsem myslel proto, že pak je tiskárna při tisku fixovaná,
ale při jízdě nebude ramovat zeď, případně rozmazávat staré tisky.

Jekl a levné vedení - podívej se třeba sem:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=205274#p205274" onclick="window.open(this.href);return false;
Ocelove lanko se priznam jsem v zadnejch schematech nebo dokumentaci nanasel, vetsina byli hybane (gumovymi) ozubenymi retezy, nebo rotacnimi srouby. Prijde mi ze s lankem by vsechno prokluzovalo, ne? oto vic, kdby to treba bylo na te vertikalni ose.

To je docela dobrej napad stim tlacenim o zed, a asi by to bylo idealni kdyby to bylo priliz nestabilni, nicmene bych byl radci kdyby ta cela konstrukce mohla byt dostatecne stalbilni. Myslim ze by nemel byt problem ji do zeme a do zdi pripevnit.

Kouknul jsem se na ty ruzne pohybove//uchycovaci principy, a zrovna ten profil C na jekl vypada nejlevnejs ale taky nej-nehezkej. Na druhou stranu mi je asi jasny, ze kdybych vybral nejakej tlustsi, tak ze to nejen vydrzi vahu, ale i bude moct bejt jakkoliv dlouhy. Nicmene to taky prida hodne na vaze, to je predpokladam ocel. V porovnani s V-Slot ktere jsou hlinik, tohle by pridalo 20x na vaze, coz by znamenalo i mnoho silnejsi motory, coz asi znamena ze by meli vetsi problem udrzet vsechno na zpravnem miste.
t256 píše:Ten tisk vypadal celkem zoufale, ale je mozne ze to jeste nejak vychytas, ja to cele necetl.
Vim ze toho je hrozne moc, co jsem toho napsal. Moje skola dava velke pozadavky na dokumentovani vseho, od postupu po myslenky, proto jsem o tom prototypu napsal uz priblizne 8000 slov. Takze chapu ze jsi to cele preprecetl. Potom co jsem dokoncil prototyp jsem jeste udelal nekolik testu, a psal o tom, ze duvod proc to vypada tak 'nesynchronizovane' a roztresene je kvuli konstrukci, ktera neni nijak stabilni, a pri nasilnem hybani cartridges se 'vyosuje' cela konstrukce. Kdyz jsem to zkusil cele pridrzet, tak se to drasticky zlepsilo. Proto mimo jine chci velice stabilni konstrukci, vcetne toho, ze to bude drzet pozici, kdyz to vyjede na nejakou pozici.
t256 píše:Existuji tiskarny ktere jsou schopny tisknout primo z ruky. Jako napr tohle https://youtu.be/Va3A7QcBlLE" onclick="window.open(this.href);return false; . Figl je v tom, ze si opticky hlidaji jak ubiha povrch a podle toho tisknou. Nejsou ale uplne levne.
To je docela cool zarizeni, urcite taky zminim v dokumentaci. Dik! Nicmene, samozrejme mi jde o to abych to sestavil sam, a I kdybych za ty velky prachy co tohle stoji koupil, tak porad by mi slo o to zkonstruovat dve velke vertikalni osy, kde by to bylo upevnene a tisklo po zdi. Jediny rozdil je, ze by tohle docela zjednodusilo 'naklad' kterej je v te dvou ose konstrukci.
t256 píše:Jinak pro tohle bych klidne pouzil ty jekly+loziska jak uz nekdo navrhoval. Jako pohon vy stacily jakekoliv motory.
Urcite si vazim toho, ze se oba shodnete na dobrem principu konstrukce. Je lepsi neco takoveho nechat vyrobit u zelezare, nebo se to v cesku nekde prodava, specificky pro takoveto ucely? A take mi prijde zvastni, ze by motory meli byt jakekoliv, prece vsechno to neco vazi, a na osy by pusobily dalsi vahy kdyz by tiskarna tiskla. Mate nejake obrazky se kterymi bych lepe pochopil ten princip toho oceloveho lanka, ktere by to vsechno hybalo?
Mex

18. 3. 2016, 9:02

tommyjay píše:roztresene je kvuli konstrukci, ktera neni nijak stabilni, a pri nasilnem hybani cartridges se 'vyosuje' cela konstrukce. Kdyz jsem to zkusil cele pridrzet, tak se to drasticky zlepsilo.
Tak už víš, proč jsem doporučovat to při tisku pružinou namáčkout na zeď a tím zafixovat?
tommyjay píše:Mate nejake obrazky se kterymi bych lepe pochopil ten princip toho oceloveho lanka, ktere by to vsechno hybalo?
Tenhle princip. Tady je to hodně amatérsky silonem, ale princip je stejný i s ocelovým lankem, které pořídíš za pár kaček.
https://www.youtube.com/watch?v=0UigQApV01o" onclick="window.open(this.href);return false;
tommyjay

18. 3. 2016, 9:49

Mex píše:Tak už víš, proč jsem doporučovat to při tisku pružinou namáčkout na zeď a tím zafixovat?
Chapu. Rozhodne. Ale reknu tohle; celou dobu o tom premyslim tak, ze tiskarna bude ve vlastni 'caddy', jinymy slovy, kdyz bych to dost simplifikoval, tak chci velkou konstrukci udelat tak, ze to jsou jenom dve osy. Kdybych to prirovnal k CNC stroji, tak je to jako by chybela ta freza. A na to se potom pripevni zvlast konstrukce, po ktere se pohybujou ty inkjet cartridges. Timpadem muzu a) tedkon udelat tu osu/konstrukci, ve ktere se pohybuje tiskarna, a ta muze (prozatim) jezdit po zemi, nebo po jakykoliv plose na kterou to dam. Nejlip bych to popsal jako tuhle tiskarnu, kterou Stanfordsky student predelal na flatbed printer. A tu potom 'prisroubuju' na tu velkou vertikalni konstrukci. Duvodu je pro to hodne, ale jeden dalsi je ze mezi tyhle dva komponenty by se dal eventuelne primontovat osa Z, ktera by pripadne jeste vis stabilizovala celou tiskarnu. NIcmene idealne, kdyby nekdo pritisknul hlavu ke zdi, tak bych rad aby vlastne videl maximalne dva body (na hornich dvou bodech vertikalnich os) kde je cela konstrukce pripevnena ke zdi. Idealne uplne bez toho, ale myslim ze to je aesteticky ten nejmensi problem.
Mex píše:Tenhle princip. Tady je to hodně amatérsky silonem, ale princip je stejný i s ocelovým lankem.
Jake specificke principy mechanismu se pro tohle pouzivaji, nebo bys pouzil. Tezko hledam slova, v obou jazycich, abych popsal nebo zkusil najit obrazky toho, co chci rict. Ale napriklad v tom videu ma motor, na ktery je navinuty ten provazek/kabel, a po 4 loziskach (hrebikach) z toho udela obdelnik, ktery se hybe. A pohybuje to co chce tim, ze na necem podobnem jako jsou ty profil C na jekl je naprimo pripoji na ten provazek. Je neco takoveho co bys doporucil, akorat samozrejme ve vetsim meritku? 2x jekl, po kterem jezdi osa, a dole by byl jednoduchy motor, a stejny princip tech lozisek atd?

Hodne jsem prostudoval stranky LinearMotionTips a Capolightuv blog, kde napriklad ukazal princip jak se hybe maly plotter, pouzitim jenom dvou motoru ktere muzou byt na stejnem miste, a podobnych lanek, jako o kterych mluvis. Principielne mi to prislo svele, nicmene se bojim jestli to bude fungovat v takove velikosti a takove vaze. Myslis, ze i s tou vahou by vse fungovalo, tak jako na male scale? Mluvim hlavne o vaze protoze tim ze to je vertikalne na zdi, tak tam jsou samozrejme mnohem tessi komponenty nez kdyz je to horizontalne. Ach ta gravitace. Jake motory by byli zapotrebi, aby to neco takoveho, vcetne treseni pri tisku, uzvedlo, udrzelo v te pozici?
t256

18. 3. 2016, 9:57

Z prokluzu lanka nemej strach, ja mam na jednom stroji lankem posouvanou reznou hlavu ktera ma snad pul tuny a nic neprokluzuje. Lanko das do remenice ktera ho po krajich trochu zmackne a pak nebude pri beznem chodu klouzat. Vyhoda je, ze pokud neco pokundis a napr. nevypne ti doraz, nekdo do konstrukce vleze apod, lanko pri vetsim odporu proklouzne a stroj se ti neznici, nikoho to nezrani, nebo jen malo apod.

Jakekoliv motory jsem myslel samozrejme vykonove umerne hmotnosti konstrukce. Nemusis pouzivat krokove motory nebo servomotory ktere se relativne slozite a draze ridi, ale muzes pouzit jakykoliv motor ktery levne sezenes a ridit ho jen zapnutim a vypnutim proudu.

Nedokazu posoudit jak moc ta hlava s tiskarnou mele, ale urcite bych nedelal konstrukci takove velikosti z jeklu mensich nez 60x60mm.
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2016, 10:03

Gravitaci vyeliminuješ vhodně zvoleným protizávažím které připevníš buď přímo na to lanko, nebo doděláš zvlášť. O kladce jste se přece učili.
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2016, 10:14

Obrázek
tommyjay

18. 3. 2016, 10:23

t256 píše:Z prokluzu lanka nemej strach, ja mam na jednom stroji lankem posouvanou reznou hlavu ktera ma snad pul tuny a nic neprokluzuje. Lanko das do remenice ktera ho po krajich trochu zmackne a pak nebude pri beznem chodu klouzat. Vyhoda je, ze pokud neco pokundis a napr. nevypne ti doraz, nekdo do konstrukce vleze apod, lanko pri vetsim odporu proklouzne a stroj se ti neznici, nikoho to nezrani, nebo jen malo apod.
To je urcite dobrej benefit designu, a i z toho bezpecnostniho hlediska je to benefit. Kdyz jsem se kouknul co to je remenice, tak mi to prave ukazalo vic tech ozubenejch variant, nez tech 'omotanejch' variant, ale chapu co myslis. A predpokladam, ze tenhle princip bys pouzil jak pro vertikalni, tak pro horizontalni osu? a timpadem by to cele fungovalo tak, ze se to omota kolem te remenice, ktera je pripojena k motoru, a to se potom upevni na tu osu, kterou to zveda nahoru a dolu? Doporucil bys, aby oboje bylo zvlast, nebo aby oba motory koncily ve stejnem miste? Bojim se, ze cim vic kolecek, prez ktere by se lanko motalo, tim komplikovanejsi (cili vetsi moznost selhani) by byla, mluvim o tom princilu jako napriklad tady:
Obrázek
https://capolight.files.wordpress.com/2 ... =640&h=486
t256 píše:Jakekoliv motory jsem myslel samozrejme vykonove umerne hmotnosti konstrukce. Nemusis pouzivat krokove motory nebo servomotory ktere se relativne slozite a draze ridi, ale muzes pouzit jakykoliv motor ktery levne sezenes a ridit ho jen zapnutim a vypnutim proudu.
Ja jsem se celkem silne priklanel pouzitim RepRap RAMPS 1.4, coz mi podle moji research prislo jako nejlepsi ohladac pro tenhle ucel. Sice ma hodne funckci, ktere ja nepotrebuju (ohrivani, display, Z axis), nicmene je to driver ktery je k tomuhle v podstate urceny, a pouziva G Code, coz je pro me vyhoda. Uz pred tim, nez jsem ho objevil, jsem se koukal na ruzne motory, a principielne mi prislo ze Bi-Polar stepper motor je pro me nejlepsi, co se tyce vlastnosti. A ten RAMPS ovladac pouziva 4 kontakty na motor, cily by stepper motor byl ideal. Koukal jsem se a vetsina dokumentace pouziva/doporucuje NEMA motory, ale samozrejme nevim jake.
t256 píše:Nedokazu posoudit jak moc ta hlava s tiskarnou mele, ale urcite bych nedelal konstrukci takove velikosti z jeklu mensich nez 60x60mm.
Zapisuju si. To je proc jsem nakonec zacal byt nejisty s tema V-Slot. Presto ze by to asi byla idealni modularni stavebnice, nejvetsi profil je 2x8 cm a prislo mi to jako nedostatek.
tommyjay

18. 3. 2016, 10:26

jova píše:Gravitaci vyeliminuješ vhodně zvoleným protizávažím které připevníš buď přímo na to lanko, nebo doděláš zvlášť. O kladce jste se přece učili.
O tom jsem samozrejme premyslel, ale protizavazim se zdvojnasobi vaha kterou motor musi hybat. Physics nebyl muj nejlepsi predmet, nicmene jsem se na cely tenhle projekt snazil koukat i z physicalniho hlediska, napriklad na tech strankach LinearMotionTips jsem se toho dost docetl co se tyce physicalnich kalkulaci atd, ale stejne me to nepresvedcilo k jedne nebo druhe veci.
tommyjay

18. 3. 2016, 10:30

QNX píše:Obrázek
O Polargraph jsem toho popremyslel a researchoval hodne, a celkem dost jsem o tom napsal ve svem skolnim blogu ohledne research. Hlavni problem toho je rychlost, a celkovy koncept. Polargraph konkretne vidim spis jako naradi, se kterym jde skvele 'kreslit' a delat ruzne 'jednodilne' obrazy, ale pro rapidni tisk pismen to neni vhodne.
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2016, 10:34

tommyjay píše: O tom jsem samozrejme premyslel, ale protizavazim se zdvojnasobi vaha kterou motor musi hybat...
Ale to bude mít pouze vliv na setrvačné síly. Pro ten motor bude mít tiskárna nulovou hmotnost a nebude muset být tak silný. Ono když si spočítáš kolik váží 1m toho jeklu, co to bude nosit, tak zjistíš, že bez protizávaží se stejně u té konstrukce neobejdeš.
ZDENEK1.DOLEZAL

18. 3. 2016, 10:46

Ahoj

Jdeš na to složitě , podívej se takhle jme kreslili ještě nedávno. http://vsezaodvoz.cz/inzerat/22598/ryso ... an-a-prkno" onclick="window.open(this.href);return false;
Použij to jako inspiraci.
Na laseru ti to dneska vypálí kde kdo o potřebných rozměrech.

Nebo kup něco v bazaru a uprav to.
Do uzlu dej výkonné modelářské servo.

třeba http://www.rcking.eu/cs/maxi/19764-savo ... 90347.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Můžeš to honit nějakou dětskou stavebnicí.
http://www.snailshop.cz/rizeni-serv/257 ... oller.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Není na tom co řešit , pak jen generátor náhodných souřadnic X a Y no a tisknem.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 8:22

tommyjay píše:O tom jsem samozrejme premyslel, ale protizavazim se zdvojnasobi vaha kterou motor musi hybat. Physics nebyl muj nejlepsi predmet, nicmene jsem se na cely tenhle projekt snazil koukat i z physicalniho hlediska, napriklad na tech strankach LinearMotionTips jsem se toho dost docetl co se tyce physicalnich kalkulaci atd, ale stejne me to nepresvedcilo k jedne nebo druhe veci.
Pro svislou osu máš vlastně jen dvě volby - potizávaží nebo pružinu. O té třetí variantě, že by motor trvale přemáhal tíhu té tiskárny a dalších dílů raději ani neuvažuj, to by bylo zbytečně komplikované. Ve tvém případě, kdy tě vlastně moc nezajímá zrychlení (přeci jenom nestavíš obráběcí stroj) si imho to protizávaží klidně můžeš dovolit. Navíc je tu možnost, že se ti povede to protizávaží nějak elegantně a vzhledově zajímavě vyřešit (třeba nějaký kloubový mechanismus (linkage) nebo systém lanek a podobně).
Aleš Procháska
tommyjay

19. 3. 2016, 11:15

jova píše:
tommyjay píše: O tom jsem samozrejme premyslel, ale protizavazim se zdvojnasobi vaha kterou motor musi hybat...
Ale to bude mít pouze vliv na setrvačné síly. Pro ten motor bude mít tiskárna nulovou hmotnost a nebude muset být tak silný. Ono když si spočítáš kolik váží 1m toho jeklu, co to bude nosit, tak zjistíš, že bez protizávaží se stejně u té konstrukce neobejdeš.
To je rozhodne pravda, proto jsem se na to nejdriv koukal trochu skepticky. Ten Jekl bys pouzil z jakeho kovu? Ocel nebo hlinik? Uz jen kvuli motorum, ale taky transportu, celkove stabilite atd jsem doufal ze by to cele melo byt co nejlehci, ale jestli jsem zpravne pochopil tak Jekl se rika ocelovym profilum (a ne treba hlinikovym profilum)?
ZDENEK1.DOLEZAL píše:Ahoj

Jdeš na to složitě , podívej se takhle jme kreslili ještě nedávno. http://vsezaodvoz.cz/inzerat/22598/ryso ... an-a-prkno" onclick="window.open(this.href);return false;
Použij to jako inspiraci.
Na laseru ti to dneska vypálí kde kdo o potřebných rozměrech.

Nebo kup něco v bazaru a uprav to.
Ahoj Zdenku,
Dekuji za odpoved. Priznam se, ze to je poprve, co vidim vertikalne postave. Ale at uz je propiska/fixa/znackovac v klasickem XY axis plotter design, nebo single elbow design, nebo tandem/delta axis design, vsechno maji jedno spolecne, a to ze pouzivaji jeden bod na psani, a je to pomale. Velice velice pomale. Kdyz jsem vymyslel konceptuelne co vse by mohlo docilit co jsem chtel, premyslel jsem i o typewriter machine, kterou bych jako tiskarnu odstrojil. A to by asi bylo o dost zajimavejsi, nez pouzit klasicky inkjet. Nicmene by to taky pridalo tolik prace, ze bych to nebyl schopny v casovem rozmezi stihnout. Velka cast toho, proc jsem se rozhodl jit do inkjet tiskarny, bylo ze to je celkem levny mechanizmus, a taky to ze hodne lidi predemnou zprovoznily neco podobneho s inkjet, napriklat Print-O-Bot. Navic jde o velikost, tyhle konstrukce (vcetene tech vertical pen plotters) maji efektivni velikost maximalne 1x1.5m, ja bych to chtel udelat cca 2 krat vetsi.
ZDENEK1.DOLEZAL píše: Můžeš to honit nějakou dětskou stavebnicí.
http://www.snailshop.cz/rizeni-serv/257 ... oller.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Není na tom co řešit , pak jen generátor náhodných souřadnic X a Y no a tisknem.
'Honit' bych to chtel predem zminenym RAMPs, ktery ma firmware pro CNC/3D tisk, cili by bylo mene veci co se muzou podelat; v porovnani s jednodussim servo ovladacem myslim by bylo vic programovani. A kdyz pouziju RAMPs, tak by nemel byt problem, aby jak tisk, tak online python server, tak I nahodne koordinaty (a vraceni na 'zacatkove' misto) bylo vsechno provadeno prez Raspberry, ke ktere to vse bude pripojeno. Hlavne chci, aby ovladac komunikoval v G-Code.
prochaska píše:
tommyjay píše:O tom jsem samozrejme premyslel, ale protizavazim se zdvojnasobi vaha kterou motor musi hybat. Physics nebyl muj nejlepsi predmet, nicmene jsem se na cely tenhle projekt snazil koukat i z physicalniho hlediska, napriklad na tech strankach LinearMotionTips jsem se toho dost docetl co se tyce physicalnich kalkulaci atd, ale stejne me to nepresvedcilo k jedne nebo druhe veci.
Pro svislou osu máš vlastně jen dvě volby - potizávaží nebo pružinu. O té třetí variantě, že by motor trvale přemáhal tíhu té tiskárny a dalších dílů raději ani neuvažuj, to by bylo zbytečně komplikované. Ve tvém případě, kdy tě vlastně moc nezajímá zrychlení (přeci jenom nestavíš obráběcí stroj) si imho to protizávaží klidně můžeš dovolit. Navíc je tu možnost, že se ti povede to protizávaží nějak elegantně a vzhledově zajímavě vyřešit (třeba nějaký kloubový mechanismus (linkage) nebo systém lanek a podobně).
Zrychleni me asi moc nezajima, ale samozrejme nechci aby se cela konstrukce pohybovala pul milimetru za minutu. Zlata stredni cesta, mezi snekem a raketou by byla idealni :) Mas pravdu ze z tech tri moznosti (protizavazi, pruzina, nic) jsem nejvic prejeslel o nic, ale to asi protoze vsechny horizontalni designy nemaji problem s takovou vahou, a z tech par vertikalnich designu jsem si asi zadneho nikdy nevsiml, nebo tam nebyla takova vaha. Idealni by to samozrejme bylo bez niceho, ale napriklad i neco tak mechanicky jednoducheho jako ozubene kolo ktere to drzi v miste by mi prislo prilis komplikovane do meho projektu implementovat, jak konstrukcne, tak elektronicky. Pruzinu chapu, to pouzivaji treba vertikalni garaze, ale pouzivat pruzinu asi taky bude hodne komplikovane, matematicky a physicky vsechno vypocitat, plus se po case meni vlastnosti. Timpadem by asi bylo nejlepsi to protizavazi. A jam je hodne zpusobu jak ho udelat, hodne variant pulleys atd, ale asi v jednoduchosti mluvime o necem takovehlem?
Obrázek
Naposledy upravil(a) tommyjay dne 19. 3. 2016, 11:37, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 11:21

tommyjay píše:Zrychleni me asi moc nezajima, ale samozrejme nechci aby se cela konstrukce pohybovala pul milimetru za minutu. Zlata stredni cesta, mezi snekem a raketou by byla idealni :) Mas pravdu ze z tech tri moznosti (protizavazi, pruzina, nic) jsem nejvic prejeslel o nic
...
Timpadem by asi bylo nejlepsi to protizavazi. A jam je hodne zpusobu jak ho udelat, hodne variant pulleys atd, ale asi v jednoduchosti mluvime o necem takovehlem?
Zrychlení a rychlost je něco jiného, menší zrychlení znamená, že to konečné rychlosti dosahuje pomaleji, ale nakonec to také té rychlosti dosáhne. Při dostatečně silném motoru nebude rozdíl ani postřehnutelný.

Varianta "nic" se hodí jen pro pohybové šrouby (ale pro ně se zase hodí docela dobře :-) ) a jiné samosvorné mechanismy, ale tuším, že to nakonec nepoužiješ :-)

Ano, na to protizávaží je obrovské množství variant jak to udělat, v tom je přece ta krása :-) Skoro cokoliv co vymyslíš bude fungovat :-)
Aleš Procháska
tommyjay

19. 3. 2016, 11:30

prochaska píše:
tommyjay píše:Zrychleni me asi moc nezajima, ale samozrejme nechci aby se cela konstrukce pohybovala pul milimetru za minutu. Zlata stredni cesta, mezi snekem a raketou by byla idealni :) Mas pravdu ze z tech tri moznosti (protizavazi, pruzina, nic) jsem nejvic prejeslel o nic
...
Timpadem by asi bylo nejlepsi to protizavazi. A tam je hodne zpusobu jak ho udelat, hodne variant pulleys atd, ale asi v jednoduchosti mluvime o necem takovehlem?
Zrychlení a rychlost je něco jiného, menší zrychlení znamená, že to konečné rychlosti dosahuje pomaleji, ale nakonec to také té rychlosti dosáhne. Při dostatečně silném motoru nebude rozdíl ani postřehnutelný.
Aaaaah. Ano, zrychleni mi vubec nezalezi timpadem.
prochaska píše:Varianta "nic" se hodí jen pro pohybové šrouby (ale pro ně se zase hodí docela dobře :-) ) a jiné samosvorné mechanismy, ale tuším, že to nakonec nepoužiješ :-)
O tech sroubech jsem premyslel, a dosel jsem k tomu ze by velka vyhoda byla to ze to asi bez problemu uzvedne velkou vahu, a zustane to v te pozici. Ale nikde jsem nenasel priklady, jak je to rychle. A jestli to je tak pomale, jak bych predpokladal, tak me to vubec nemusi zajimat. Nicmene vim ze se to v miniaturnim provedeni pouziva taky treba ve 3D tiskarnach, ale napriklad i v stavebnich strojich. Kdyby to bylo schopne jezdit (zvedat) v podobne rychlosti, jak treba mechanismus s tema ocelovymi lanky, tak by to byla asi lepsi moznost? Nicmene jsem o tom bohuzel nenasel dost documentace, ani jsem nenasel engeneera ktery by se o tom semnou chtel pobavit.
prochaska píše:Ano, na to protizávaží je obrovské množství variant jak to udělat, v tom je přece ta krása :-) Skoro cokoliv co vymyslíš bude fungovat :-)
To je super, snad prvni ulehceni :D

Jeste jsem se koukal zpatky do svych poznamek, a vzpomel jsem si ze ten jekl s lozisky ze tri stran jsem vlasne uz nakreslil a premyslel o nem, ale asi z tech vahovych principu jsem o tom prestal premyslet.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“