Ocelove lanko se priznam jsem v zadnejch schematech nebo dokumentaci nanasel, vetsina byli hybane (gumovymi) ozubenymi retezy, nebo rotacnimi srouby. Prijde mi ze s lankem by vsechno prokluzovalo, ne? oto vic, kdby to treba bylo na te vertikalni ose.Mex píše:Pohon ocelovým lankem je pro tohle použití v pohodě, ta tiskárna nic neváží.
To zvednutí a dotlačení ke zdi jsem myslel proto, že pak je tiskárna při tisku fixovaná,
ale při jízdě nebude ramovat zeď, případně rozmazávat staré tisky.
Jekl a levné vedení - podívej se třeba sem:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=205274#p205274" onclick="window.open(this.href);return false;
To je docela dobrej napad stim tlacenim o zed, a asi by to bylo idealni kdyby to bylo priliz nestabilni, nicmene bych byl radci kdyby ta cela konstrukce mohla byt dostatecne stalbilni. Myslim ze by nemel byt problem ji do zeme a do zdi pripevnit.
Kouknul jsem se na ty ruzne pohybove//uchycovaci principy, a zrovna ten profil C na jekl vypada nejlevnejs ale taky nej-nehezkej. Na druhou stranu mi je asi jasny, ze kdybych vybral nejakej tlustsi, tak ze to nejen vydrzi vahu, ale i bude moct bejt jakkoliv dlouhy. Nicmene to taky prida hodne na vaze, to je predpokladam ocel. V porovnani s V-Slot ktere jsou hlinik, tohle by pridalo 20x na vaze, coz by znamenalo i mnoho silnejsi motory, coz asi znamena ze by meli vetsi problem udrzet vsechno na zpravnem miste.
Vim ze toho je hrozne moc, co jsem toho napsal. Moje skola dava velke pozadavky na dokumentovani vseho, od postupu po myslenky, proto jsem o tom prototypu napsal uz priblizne 8000 slov. Takze chapu ze jsi to cele preprecetl. Potom co jsem dokoncil prototyp jsem jeste udelal nekolik testu, a psal o tom, ze duvod proc to vypada tak 'nesynchronizovane' a roztresene je kvuli konstrukci, ktera neni nijak stabilni, a pri nasilnem hybani cartridges se 'vyosuje' cela konstrukce. Kdyz jsem to zkusil cele pridrzet, tak se to drasticky zlepsilo. Proto mimo jine chci velice stabilni konstrukci, vcetne toho, ze to bude drzet pozici, kdyz to vyjede na nejakou pozici.t256 píše:Ten tisk vypadal celkem zoufale, ale je mozne ze to jeste nejak vychytas, ja to cele necetl.
To je docela cool zarizeni, urcite taky zminim v dokumentaci. Dik! Nicmene, samozrejme mi jde o to abych to sestavil sam, a I kdybych za ty velky prachy co tohle stoji koupil, tak porad by mi slo o to zkonstruovat dve velke vertikalni osy, kde by to bylo upevnene a tisklo po zdi. Jediny rozdil je, ze by tohle docela zjednodusilo 'naklad' kterej je v te dvou ose konstrukci.t256 píše:Existuji tiskarny ktere jsou schopny tisknout primo z ruky. Jako napr tohle https://youtu.be/Va3A7QcBlLE" onclick="window.open(this.href);return false; . Figl je v tom, ze si opticky hlidaji jak ubiha povrch a podle toho tisknou. Nejsou ale uplne levne.
Urcite si vazim toho, ze se oba shodnete na dobrem principu konstrukce. Je lepsi neco takoveho nechat vyrobit u zelezare, nebo se to v cesku nekde prodava, specificky pro takoveto ucely? A take mi prijde zvastni, ze by motory meli byt jakekoliv, prece vsechno to neco vazi, a na osy by pusobily dalsi vahy kdyz by tiskarna tiskla. Mate nejake obrazky se kterymi bych lepe pochopil ten princip toho oceloveho lanka, ktere by to vsechno hybalo?t256 píše:Jinak pro tohle bych klidne pouzil ty jekly+loziska jak uz nekdo navrhoval. Jako pohon vy stacily jakekoliv motory.