Jaké matice a kuličkové šrouby ?

mechanika k motorům
Pupak
Kontaktovat uživatele:

22. 11. 2006, 11:24

Ja myslim,ze to neni tezke pochopit.Bud muzes nakupovat drahe predepjate srouby a matice u tuzemskych dodavatelu,kde chce kazdej zbohatnout na jednom sroubu a ceny jsou o 60% vyssi nez v DE,nebo volit to nejlevnejsi,co se tady da koupit,nebo lovit na Ebay a za rozumnej peniz koupit kvalitni komponenty.Vse zalezi jen na tve iniciative a tloustce portmonky.U mnoha masin se vyrazuji kulickove srouby a posuny kdyz prestanou vyhovovat toleranci,ktera je o 2 rady nad nasimi potrebami.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

22. 11. 2006, 3:02

Pupak píše:Ja myslim,ze to neni tezke pochopit.Bud muzes nakupovat drahe predepjate srouby a matice u tuzemskych dodavatelu,kde chce kazdej zbohatnout na jednom sroubu a ceny jsou o 60% vyssi nez v DE,nebo volit to nejlevnejsi,co se tady da koupit,nebo lovit na Ebay a za rozumnej peniz koupit kvalitni komponenty.Vse zalezi jen na tve iniciative a tloustce portmonky.U mnoha masin se vyrazuji kulickove srouby a posuny kdyz prestanou vyhovovat toleranci,ktera je o 2 rady nad nasimi potrebami.
ty pouzivas predepnute matice ??? na kulickovych sroubech ???
Pokud ano , bylo by zajimave pridelat ke sroubu optiku a pomerit , jak to mas presne.
Pokud mas zajem pravitka i rotacni smimace mam, Mach ma vstup pro odmerovani , a ja se klidne necham presvedcit o tom , ze pro hobby ucely je potreba pouzit kulickove srouby a predeple matky.
(mimochodem predeple matky se musi vetsinou primazavat jinak se docela dost zahrivaji provozem , neli chladit cele srouby)

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

22. 11. 2006, 4:09

Mam predepjate matice na X a Y na Z mam zatim trapez,nez sezenu vhodny sroub. Mam tam puvodni dvourady loziska se kterejma sem to koupil. Testovali jsme opakovatelnou presnost lin. enkoderem,kterej meri na +-1 mikrometr. V ose Y,ktera je konstr. vyresena lepe je max odchylka 0.003 a v X je 0.005. Zetko 0.086.Chyba pozicovani v X a Y je lepsi nez 0.01mm. Jsou to japonsky valcovany srouby MIUTO,udajne jeste zalestovany.Byly 3 roky v provozu a vyrazeny v ramci pravidelne 3 lete revize.Podle prodejce nove maji presnost 0.001mm,ale zname to,ze.
Ovsem zajimava je cena - 122 Euro/ks.U me behaji s 1/50 zateze a 1/5 rychlosti,tudis si myslim,ze me uspesne preziji.
Mam tu ale na jednu frezku brouseny predepjaty 700mm/16mm/5mm.
Ty jsme testovali sice bez zateze,ale opravdu jsme chybu nad toleranci enkoderu nenamerily.Taky jsme merily srouby 18 let stary,ktery makaly 24hod denne a 7 dnu v tydnu.Jejikoz byly dobre udrzovany,mely vsechny chybu pod 0.01 mm.Zajimavy je,ze byly puvodne predepjaty,ale tema letama se material obehal do sice bezvuloveho stavu,ale naprosto hladkeho chodu.Jen jednou se mi dostal do ruky sroub,ktery se zanesl spinou a kulicky se zastavily.Byly z nich dokonaly sisky a sroub byl na vyhozeni.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

22. 11. 2006, 9:44

Pekne ,

To co popisujes slo taky vypujcit , jednoduse receno meridlo delky na koncich je kulicka , do vretene se upne dalsi kulicka (magneticka) a na stul dalsi ktera slouzi jako stred mereni. S touto se konkretne meri kruhovka a programuji se kruznice a pulkruhy o polomeru 100mm . osami XY / XZ / YZ . Vyhodnocuje to soft co to porovnava s idelani kruznici. Novy stroj treba ze ZPS (VMC1260) ma bezne chybu v uvratich 0.018 mm a je to normalni. Pohony jsou vetsinou 3fazova digitalni serva s optickym resolverem a do namerenych nepresnosti se zapocitava i cast vlecne chyby serva. To co popisujes je pekne , ale nejak mi to nepasuje.
V podstate by jsi mel mit jako chybu nejmensi mozny krok co dokaze udelat motor v zavislosti na stoupani sroubu. Dokonale naply sroub bezvulovou spojku a pri mereni udrzovat stalou teplotu :D.

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 7:22

Mererni bylo jednoduche.Dal jsem tam 5-fazovy motor, 1000 kr./mm a pripevnil 20" linear.Pak jsme to nejak zkalibrovali a merili.Hodnoty se hodily do grafu a vypocitaly chyby.Delali jsme to jen tak ze zajmu,jak to chodi,takze se nad tim moc nebadalo a je treba brat to s rezervou. Nicmene kdyz vyfrezuju diru 50 mm a merim ji mikrometrem,tak je presna na 0.003 a to je to,co jsem chtel.Kdyz jsem tam mel trapezaky s pulenou matici utazenou,jak to jen slo,byla dira s odchylou 0.06 - 0.08 v X a Y. Zlepseni vic nez o rad mi pripada vic nez smysluplne.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 11:49

Jen pro ilustraci.Dneska mi prisla od meho nem. dodavatele nabidka na 3 ks brousenych sroubu s predepjatymi maticemi.Prac. delky 500,400,250mm stoupani 5 a 10 mm prumer 14,16,mm.Vsechny srouby s dvouradymi lozisky a domecky na bou stranach,t.j. 90% prace usetreno,a to te nejnarocnejsi na presnost.U nekterych i remenice a reminky.Srouby jsou z masiny,ktera bezela 2,5 roku a pak byla nahrazena modernejsim a vykonnejsim typem.Jinymi slovy "temer nove".Cena s pojistenou dopravou 680Euro.Kdyz si uvedomim,co bych za tyhle penize koupil tady,je to opravdu rozdil.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 12:32

Pupak píše:Mererni bylo jednoduche.Dal jsem tam 5-fazovy motor, 1000 kr./mm a pripevnil 20" linear.Pak jsme to nejak zkalibrovali a merili.Hodnoty se hodily do grafu a vypocitaly chyby.Delali jsme to jen tak ze zajmu,jak to chodi,takze se nad tim moc nebadalo a je treba brat to s rezervou. Nicmene kdyz vyfrezuju diru 50 mm a merim ji mikrometrem,tak je presna na 0.003 a to je to,co jsem chtel.Kdyz jsem tam mel trapezaky s pulenou matici utazenou,jak to jen slo,byla dira s odchylou 0.06 - 0.08 v X a Y. Zlepseni vic nez o rad mi pripada vic nez smysluplne.
:D NEJAK ses do toho docela slusne zamotal. Treba mi neni porad jasne cim doma meris diry s presnosti na 0.003 mm, kdyz na kazdem 3 bodovem komunalnim mikrometru je rucne a to dost obtizne !!!!!zmeritelnych tisicin 5. Mikrometry 2-vou dotykove meri s presnosti 0.01.
A ze by jsi mel doma nejake merici digitalni centrun z Granitu , coz mi podle toho za cim si tak neoblomne stojis , pripadne dost nepravdepodobne.
Neuraz se prosim, ale me proste vadi kdyz se neco prilis zbytecne prehani.

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 12:50

Doma mam jen giditalni,ktery meri na 0.005,ale pujcil sem si kalibracni mikrometr ze SOMETU ,kde dela kamos a ten je dvoubodovy a meri na 0.001.Absolutne meri jen za teplotni kompenzace,ale pro me staci jeho presnost za pokojove teploty,ktera je tu tisicinku horsi.Jinak tam maji interferenci merak,kterej meri na 0.1 mikrometru,ale ten by mi asi nepujcili protoze stoji 80.tis USD.Znovu zduraznuji,ze tim nijak neziju.
Jen me zajimalo,jak se po vymene trap. sroubu za kulicky zlepsila presnost a jestli to nebyly vyhozeny penize.Pro me je daleko dulezitejsi nez nejaky numera skutecnost,ze kdyz udelam pouzdro na lozisko,tak tam zajede bez vule jako do maminy,coz se mi z trapezakem nikdy nepovedlo.Bud tam neslo,nebo tam byla vule.A ze jsem to zkousel snad 20x.Na test jsem udelal negativ a pozitiv 4 der a jedne elipsy.Delal jsem to z polyuretanu,kterej se dobre frezuje.Zapadlo to do sebe jako vino.
Z trapezakem jsem neuspel ani s jednou dirou.Jinak bych rekl,ze uz jsme tohle tema utloukli k smrti.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 1:26

Pupak píše:Doma mam jen giditalni,ktery meri na 0.005,ale pujcil sem si kalibracni mikrometr ze SOMETU ,kde dela kamos a ten je dvoubodovy a meri na 0.001.Absolutne meri jen za teplotni kompenzace,ale pro me staci jeho presnost za pokojove teploty,ktera je tu tisicinku horsi.Jinak tam maji interferenci merak,kterej meri na 0.1 mikrometru,ale ten by mi asi nepujcili protoze stoji 80.tis USD.Znovu zduraznuji,ze tim nijak neziju.
Jen me zajimalo,jak se po vymene trap. sroubu za kulicky zlepsila presnost a jestli to nebyly vyhozeny penize.Pro me je daleko dulezitejsi nez nejaky numera skutecnost,ze kdyz udelam pouzdro na lozisko,tak tam zajede bez vule jako do maminy,coz se mi z trapezakem nikdy nepovedlo.Bud tam neslo,nebo tam byla vule.A ze jsem to zkousel snad 20x.Na test jsem udelal negativ a pozitiv 4 der a jedne elipsy.Delal jsem to z polyuretanu,kterej se dobre frezuje.Zapadlo to do sebe jako vino.
Z trapezakem jsem neuspel ani s jednou dirou.Jinak bych rekl,ze uz jsme tohle tema utloukli k smrti.
Dobra necham te na pokoji. :D

Ja ucim merit lidi denne na trech smenach a co bych dal za to kdyby to umeli aspon v tech stovkach a byli by si tim tak jisti.

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 2:47

No tak to vse vysvetluje.
Prece se rika : Kdo umi, ten umi a kdo neumi, ten uci".
To byl vtip.
Mam v dilne jeden superpresnej kalibr na diru 40mm.Je to kuzelovej kalibr -0.005 , 0 , +0.005. Az natemperuju teplotu,udelam zkusebni diru.
Pak se uvidi, zac je toho loket.
jančo
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 3:45

Ako Vás tak sledujem tak zďaleka nie som taký odborník ale videl som jedno riešenie, ktoré ma zaujalo. A myslím že na hobby účely je výborné či už ide o trapéz alebo guličkoví šroub. Medzi dvomi maticami bola umiestnená struna.

Jančo
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 4:06

jančo píše:Ako Vás tak sledujem tak zďaleka nie som taký odborník ale videl som jedno riešenie, ktoré ma zaujalo. A myslím že na hobby účely je výborné či už ide o trapéz alebo guličkoví šroub. Medzi dvomi maticami bola umiestnená struna.

Jančo
Ja se tim docela bavim :D

Srouby kde je vule vymezena nejruzneji rezanymi, delenymi maticemi se nabizi u MICROCONU uz hooodne dlouho a maji opravdu velky sortiment s nejruznejsimi vychytavkami kdy se ucinnost blizi ke kulickovym sroubum.(treba trapez s teflonovou vrstvou) ale taky je tam cena jako za kulickovy sroub. Maji na svych strankach ke stahnuti katalog v PDF.
Me zaujaly na predevsim madarskych konstrukcich planetarni prevody na posuvovych sroubech, kdyz kolem sroubu jsou po 120 stupnich soubezne s jeho osou umisteny valce s ryhovanim ktere je zaroven profilem zavitu. Ta myslenka je velmi zajimava. Urcite to ma velmi maly valivy odpor a je mozne s tim dosahnout velkych rychlosti. Taky to muze byt docela dost odolne vuci necistotam. A je to doma vyrobitelne bez prehnanych naroku na presnost.

RADEK
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 23. 11. 2006, 4:57, celkem upraveno 1 x.
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 4:36

2 trapezaky s teflonovou vrstvou a plastovymi maticemi (mat. neznam) mam doma.Chodi opravdu nadherne a i pri zatezi se odporem vyrovnaji predepjatym kul. sroubum. Maji ale axialni vuli.Byt malou (~0.05),ale prece jen tam je.Co ale vubec nechapu je fakt,ze maji ax. vuli a pritom matice na pootoceni sroubu reaguje,jako vy tam vule nebyla.Jsou dvojchode se stoupanim 8 mm a kdyz je testuju s motorem,tak posun reaguje jako bezvulovy,pritom kdyz za tu matku zatahnu,tak citim,ze se pohne.U bronzovych matek tohle neznam.Tam kdyz je ax. vule,tak se projevi i pri otaceni (mrtvy chod),tady nic takoveho neni.Zahada.Jinak jsem pomerne dobrych vysledku z trapezakem a delenou matici dosahl,kdyz jsem mezi matice dal 1-2 mm tenkou tvrdou pryz (krouzek).
Matky se proti sobe dotahly na pruznost gumy a zafixovaly cervikem.
Pomerne dlouhou dobu se to chovalo jako bezvulove a pritom odpor byl nizsi,nez pri dotazeni natvrdo.
walter

10. 1. 2007, 8:22

Docela by mne zajímalo, kolik stojí vybroušení zakončení. Pokud to člověk chce udělat od výrobce, tak pokud službu poskytuje, požadují cenu téměř stejnou jako za šroub.
U šroubů firmy STAR jsem se setkal s domečkem zajímavé konstrukce. Do domečku vkládají plechovou vylisovanou a dobroušenou vložku. Tím se zlevní výroba vlastního domečku, do kterého se dá vložka ( bez křidélek ) a hotovo. Jejich cena byla pokud si to pamatuji dobře, okolo jednoho tisíce.

děkuji
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2007, 10:56

walter píše:Docela by mne zajímalo, kolik stojí vybroušení zakončení.
Kolem 1500 na jeden šroub (hiwin.cz).
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“