soustruh 1i611p
Trochu tady zapadla moje původní otázka, odpovím si tedy sám, už jsem se k tomu dostal a to sklíčidlo Forkardt vyzkoušel, třeba to někoho bude zajímat, pro mne to byla úplná novinka. Funguje to bezvadně - zmáčknu knoflík u pakny z boku sklíčidla, tím se pakna uvolní, povytáhnu jí do přibližné potřebné pozice, knoflík pustím, pakna se tím zase zamkne a pak už kličkou utahuju povoluju dle potřeby v omezeném rozsahu, má to díky tomu velmi jemný závit pro posuv paken. V blízkosti obou krajních poloh toho posuvu se začne vysouvat pin z čela sklíčidla, takže vím že se blížím ke konci posuvu. Někde jsem zahlédl, že výrobce doporučuje upnout obrobek zhruba uprostřed rozsahu, čili když je pin nevyjetý.
Asi budu potřebovat další pakny, tyhle dokáží sevřít minimální průměr od oka 10mm, a já plánuju točit nějaké mini čepy na nože. Podle konstrukce to dokonce vypadá, že by šly pakny snadno vyrobit, ale zkusím nějaké sehnat přes ebay, v tom německu se zdá tyhle sklíčidla docela frčí.
Mimochodem ještě jedna zajímavá věc - jak už jsem zmínil, dostal jsem ke stroji nějaký otočný hrot, asi tam dali něco aby to vypadalo líp při prodeji. Když jsem za něj rukama zabral, naměřil jsem 0.08mm vůli, ložiska byla na výměnu. Co mne překvapilo, že jsem z toho vyndal obyč. ložiska 6203, tedy s normální radiální vůlí, a co mne překvailo ještě víc, že když jsem si šel koupit náhradní, tak prý se varianta s menší radiální vůli (C2) nevyrábí, pár obchůdků co to někde nabízí asi jen vyprodává zásoby. Nejsem žádný znalec přes ložiska, tak tomu asi musím věřit. Ale jestli to je pravda, tak si říkám, že když se ty vůle sečtou (jsou tam dvě kuličková radiální plus jedno axiální ložisko), tak to nebude nikdy nic o čem bych psal domu. No zítra tam prdnu nové a schálně změřím, na kolik se s tím dostanu.
Asi budu potřebovat další pakny, tyhle dokáží sevřít minimální průměr od oka 10mm, a já plánuju točit nějaké mini čepy na nože. Podle konstrukce to dokonce vypadá, že by šly pakny snadno vyrobit, ale zkusím nějaké sehnat přes ebay, v tom německu se zdá tyhle sklíčidla docela frčí.
Mimochodem ještě jedna zajímavá věc - jak už jsem zmínil, dostal jsem ke stroji nějaký otočný hrot, asi tam dali něco aby to vypadalo líp při prodeji. Když jsem za něj rukama zabral, naměřil jsem 0.08mm vůli, ložiska byla na výměnu. Co mne překvapilo, že jsem z toho vyndal obyč. ložiska 6203, tedy s normální radiální vůlí, a co mne překvailo ještě víc, že když jsem si šel koupit náhradní, tak prý se varianta s menší radiální vůli (C2) nevyrábí, pár obchůdků co to někde nabízí asi jen vyprodává zásoby. Nejsem žádný znalec přes ložiska, tak tomu asi musím věřit. Ale jestli to je pravda, tak si říkám, že když se ty vůle sečtou (jsou tam dvě kuličková radiální plus jedno axiální ložisko), tak to nebude nikdy nic o čem bych psal domu. No zítra tam prdnu nové a schálně změřím, na kolik se s tím dostanu.
Naposledy upravil(a) brutal dne 5. 4. 2016, 9:03, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se vykašlal na GO hrotu, vzhledem k tomu, že na netu (bazoš, sbazar, aukro) koupíš nový československý hrot cca za 1000Kč a víš, že to je na 100% ok.
Soustruh SV18R, Magdeburg (Poreba TR45), Frézka FH24, Vrtačka V20A, V10, Šeping noname...
Přesně jak píše Borin, raději kup nový, tady: http://stroje.bazos.cz/inzerat/59169201 ... 3-novy.php" onclick="window.open(this.href);return false; zrovna jeden máš, není sice vidět co je to za značku, ale prodejce Ti ji jistě sdělí 

Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Někdo tu měl problémy s mazáním suportu u 1i611p - popíšu mojí čerstvou zkušenost, třeba to dotyčnému pomůže. Taky mi nemazal suport, v jeho dolním okýnku olej byl, v horním nic nekapalo, tak jsem se rozhodl to prověřit:
Ze spodu suportu je vypoštěcí šroub na olej (ten největší co tam je, tuším vel.22), tím je třeba vypustit starý olej.
Celý suport jsem rozebral (nemusel jsem, ale chtěl jsem to vidět), vše vypadalo ok, jen jsem kompresorem profoukal mazací kanálky.
Zespodu suportu jsou 3 šrouby, ty jsem povolil, lehce poklepal a vyndal pístové čerpadýlko. Samotné čerpadlo bylo za těch x let zanesené bahýnkem ze starého oleje, takže vstupní i výstupní kanálek byl úplně neprůchodný. Vyčistil jsem to poctivě ředidlem, profoukal, zašrouboval zpátky a začlo to mazat. Pozor, je třeba mít trpělivost - chvilku to trvá než se to rozkape, a i pak to opravdu jen kape, žádný proud oleje jako ve vřeteníku. Taky se nesmí zapomenout mít přepnutý volič typu mazání (takový ten otáčecí šroubek s čísly 1 a 2 z boku suportu v pravo nahoře) na hodnotě 1, protože 2 je mazání lože.
Ze spodu suportu je vypoštěcí šroub na olej (ten největší co tam je, tuším vel.22), tím je třeba vypustit starý olej.
Celý suport jsem rozebral (nemusel jsem, ale chtěl jsem to vidět), vše vypadalo ok, jen jsem kompresorem profoukal mazací kanálky.
Zespodu suportu jsou 3 šrouby, ty jsem povolil, lehce poklepal a vyndal pístové čerpadýlko. Samotné čerpadlo bylo za těch x let zanesené bahýnkem ze starého oleje, takže vstupní i výstupní kanálek byl úplně neprůchodný. Vyčistil jsem to poctivě ředidlem, profoukal, zašrouboval zpátky a začlo to mazat. Pozor, je třeba mít trpělivost - chvilku to trvá než se to rozkape, a i pak to opravdu jen kape, žádný proud oleje jako ve vřeteníku. Taky se nesmí zapomenout mít přepnutý volič typu mazání (takový ten otáčecí šroubek s čísly 1 a 2 z boku suportu v pravo nahoře) na hodnotě 1, protože 2 je mazání lože.
Brzda mi zatím funguje, ale až přestane slibuju že to rozeberu a dám vědět 
Jinak jen pro jistotu ještě k tomu mazání - to čerpadlo v suportu funguje přes vačku od strojního posuvu, ne ručního, čili aby to fungovalo musí se točit ta prostřední tyč.

Jinak jen pro jistotu ještě k tomu mazání - to čerpadlo v suportu funguje přes vačku od strojního posuvu, ne ručního, čili aby to fungovalo musí se točit ta prostřední tyč.
Ty jo, ona mi bohužel došla baterka v mobilu, tak jsem nafotil jenom pár fotek suportu ze shora, to ti asi nebude k ničemu. Tady dávám alespoň cizí obrázek,stáhnutý odněkud z webu. Žádné trubičky to nemá jak vidíš, je to jen spojení dira na díru, v těch dírách jsou 2 ocelové kuličky, které danou díru vždy ucpou podle toho, jestli to je vstup nebo výstup. Poměrně jednoduché ale funkční.
Jenom jsme dlouho uvažoval, jestli na tom pístu v těch dvou zápichách nemají být nějaké stírací kroužky, přišlo mi že ten píst je docela volný a fouká to kolem něj, ale rusáci psali že tam nic nepatří a nikdo tam nic nemá. Jeden člověk teda popisoval, že tam vložil těsnění vyrobené z kapronu a že není schopen pístem pohnout když ucpe obě díry, jak je to super těsné, ale to byl asi jediný případ na který jsem narazil, jinak všichni to mají takto jak to bylo z fabriky, tedy jako zápich pro olej.
Jenom jsme dlouho uvažoval, jestli na tom pístu v těch dvou zápichách nemají být nějaké stírací kroužky, přišlo mi že ten píst je docela volný a fouká to kolem něj, ale rusáci psali že tam nic nepatří a nikdo tam nic nemá. Jeden člověk teda popisoval, že tam vložil těsnění vyrobené z kapronu a že není schopen pístem pohnout když ucpe obě díry, jak je to super těsné, ale to byl asi jediný případ na který jsem narazil, jinak všichni to mají takto jak to bylo z fabriky, tedy jako zápich pro olej.
Právě, že ta kostka, která je přišroubovaná k loži zajišťuje automatické vypnutí strojního posuvu při najetí na doraz, na to se "slastr" ptá. Když jsem tak zběžně koukal do manuálu tak na pravé boční straně suportové skříně je element, kterým se seřizuje kroutící moment pro vypnutí posuvu. Nemám sice tenhle soustruh, ale předpokládám, že je to docela podobně řešeno na mnoha jiných strojích. Myslím, že pokud by ta regulace (pružina) byla dotažena "na krev" tak by se mohlo stávat, že to nevypne. Jedná se jen o mechanickou záležitost, žádná elektrika a hydraulika v této funkci nefiguruje. Chce to trochu prostudovat manuál stroje.
Naposledy upravil(a) salus dne 18. 4. 2016, 10:40, celkem upraveno 1 x.
Soustruh: S-28 Žebrák