Řezání závitu na čínském soustruhu - nenajetí do drážky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
RiMr71

28. 4. 2016, 1:06

Super - děkuji a poklona :)
almac

28. 4. 2016, 1:30

je to stejnosměrný motor, takže když to rozebereš a vyvedeš kotvu zvlášť a buzení zvlášť, tak si to pak přepínačem nastavíš na požadovaný směr otáčení. Osobně bych to spíš předělal na asynchron, byť jen jednofázový, aby to nevydávalo zvuky jako při luxování :-) A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
RiMr71

28. 4. 2016, 1:39

No musím říct že ten můj je tichučký, mám ho na stole podložený filcem a v paneláku malé věci na tom v noci běžně točím, ve vedlejším pokoji už to není slyšet.
Ale s vypnutým aut posuvem. Jak se zašaltuje na náhon toho "spodku", tak se hlasitost zvýší tak trojnásobně..
jova
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2016, 3:27

Ono točit pidi závity na soustruhu všeobecně není žádná hitparáda. Je lepší závit předříznout nožem a pak projet očkem, nebo rovnou říznout závit pomocí přípravku v koníku.
Pokud není očko a nejsou potřeba dlouhé závity, jde to dobře pomocí suportové frézky. Docílí se tak správné řezné rychlosti a závit se dá udělat v libovolné velikosti.
Frézka: http://jova1.cz/dilna/mala_frezka/mala_frezka.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Použití: http://jova1.cz/beamboti/snekovy_prevod_maly/snek.html" onclick="window.open(this.href);return false;
RiMr71

28. 4. 2016, 3:32

Já mám hlavně zřejmě metrickou verzi toho prístroje, takže ty palcové jemné závity na tom asi stejně těžko budu točit... Holt koupím očka a závitníky a bude to.
Akorát je problém u převlečných matek, tam to dno té matky brání tomu abych závit udělal v potřebné délce, ty holt budu musel kupovat. Ale ty ostatní věci půjdou snadno.
Ono tady ty drobné mosazné fitinky na parní stroje stojí strašlivé peníze...
Zdenek Valter

28. 4. 2016, 4:39

RiMr71 píše:Já mám hlavně zřejmě metrickou verzi toho prístroje, takže ty palcové jemné závity na tom asi stejně těžko budu točit... Holt koupím očka a závitníky a bude to.
Akorát je problém u převlečných matek, tam to dno té matky brání tomu abych závit udělal v potřebné délce, ty holt budu musel kupovat. Ale ty ostatní věci půjdou snadno.
Ono tady ty drobné mosazné fitinky na parní stroje stojí strašlivé peníze...
Řezání závitů - tó je otázka skladby zubů.
Jaké stoupání potřebuješ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
RiMr71

28. 4. 2016, 5:01

Co vím tak 40 tpi, pak mi došlo ještě něco co je prý 32tpi, ale to ani náhodou, je to hrubší, dvacet "něco".
Jenže - jestli mám tyč s metrickým stoupáním, tak ty kolečka můžu skládat jak chci... Vím, že některá stoupání mají ekvivalenty (v seskládání), nebo jsou těsně že se to dá, ale je to holt oseeer :)
jova
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2016, 5:34

Já to na svém Číňanovy řešil tak, že jsem si spočítal všechny teoretické kombinace všech koleček a sestavil z toho tabulku. Když potřebuji nějaké nemetrické stoupání, například ty palce, zjistím si podle tabulek kolik je to stoupání v mm. Pak projedu tu tabulku a najdu v ní nejbližší podobné stoupání. Většinou se to liší v setinách mm a to na těch pár závitů nehraje roli.
http://jova1.cz/dilna/soustruh_proma/soustruhSP500.xls" onclick="window.open(this.href);return false;

Další variantou je zjistit jaké kolo by to převádělo na ty palce a dodělat ho. U "velkých" soustruhů má tuším 127zubů.
Zdenek Valter

28. 4. 2016, 5:37

RiMr71 píše:Co vím tak 40 tpi, pak mi došlo ještě něco co je prý 32tpi, ale to ani náhodou, je to hrubší, dvacet "něco".
Jenže - jestli mám tyč s metrickým stoupáním, tak ty kolečka můžu skládat jak chci... Vím, že některá stoupání mají ekvivalenty (v seskládání), nebo jsou těsně že se to dá, ale je to holt oseeer :)
No to neee - to je přeci o poměru otáčky vřetene vůči šroubu.
Já jsem si kdysi nechal dělat u tumlíka "zuby" na modulový závit.
Zdenek Valter

28. 4. 2016, 5:39

almac píše:je to stejnosměrný motor, takže když to rozebereš a vyvedeš kotvu zvlášť a buzení zvlášť, tak si to pak přepínačem nastavíš na požadovaný směr otáčení. Osobně bych to spíš předělal na asynchron, byť jen jednofázový, aby to nevydávalo zvuky jako při luxování :-) A.
Ten motor zpravidla nemá buzení jako cívku, ale permanentní magnet takže musí přepínat přívod do motoru.
Jednofázový asynchron je blbost - jedině 3f a s měničem!!!
RiMr71

28. 4. 2016, 5:45

Zdenek Valter píše:No to neee - to je přeci o poměru otáčky vřetene vůči šroubu.
No ale když ten požadovaný převod z kol co mám neseskládám, tak jsem někde - viz Jova - díky za tabulku, mrknu na to.

Jak jsem pochopil, tak na změnu smyslu otáčení motoru bude stačit křížový vypínač.
pitíčko

28. 4. 2016, 6:48

RiMr71 píše: Jak jsem pochopil, tak na změnu smyslu otáčení motoru bude stačit křížový vypínač.
Tipuji, že motor jde přes tranzistory kvůli regulaci otáček...jak to přepneš za běhu, mohly by odejít ty tranzistory přetížením, tak bacha ;-)
Čína okopíruje vše...i rychlost dodání České pošty...
Zdenek Valter

28. 4. 2016, 8:43

pitíčko píše:
RiMr71 píše: Jak jsem pochopil, tak na změnu smyslu otáčení motoru bude stačit křížový vypínač.
Tipuji, že motor jde přes tranzistory kvůli regulaci otáček...jak to přepneš za běhu, mohly by odejít ty tranzistory přetížením, tak bacha ;-)
Jo to jo - origo přepínače na "Seig and clone" mají mezipolohu - vypnuto.

V tom mém alespoň odpadne relé, takže musíš s poťákem do nuly abys mohl znovu spustit motor.
RiMr71

29. 4. 2016, 10:52

No mám představu takovou, že vypnu motor, přepnu smysl, zapnu motor. Za chodu nééé :)
Stejně to možná zrovna s těmi přepínači nějak pořeším. Je tam jen jeden svítící kolébkový přepínač, který svítí pořád a jeho přepnutím se roztočí vřeteno. A už se mi dvakrát stalo, že jsem "šel od stroje" a mimoděk jsem ho chtěl vypnout tím svítícím vypínačem... zatím se nic nestalo, ale je to jen otázka času.
Takže chci ten stávající vypínač použít jako vypínač celého napájení (teď se to kompletně vypíná vytažením ze zásuvky...) vedle toho nějaký ten třípolohový přepínač smyslu otáčení a vedle toho spínač motoru/vřetena. A možná ještě nějaký "panic button".

K těm převodům - napsal jsem schválně číňanům o návod, hlavně o tabulku s převody pro metrický závit (našel jsem jen imperiální verzi), tak jsem zvědavý, jestli se ozvou. No ale mohli by, když jsme tak hlubokoorgánově přivítali toho jejich presidenta... :)
613ziza

29. 4. 2016, 3:32

převody.jpg
Jestli ti to zatím nějak pomůže? Hádám, že bez nového imperiálního šroubu moc ne. :(
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“