zapojit motor do hvězdy nebo trojuhelníku?

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
bobik

25. 10. 2009, 6:50

Tak jsem to dneska malem po... Zapojil jsem na měnič motor a rovnou pustil bez nastavování. Měl jsem radost, že se to točí, ta však po chvilce přešla, když jsem začal čuchat spáleninu. Motor po zhruba minutovém provozu se tak zahřál, že bych se o něj spálil.
Jinak jsem proměřil jednotlivá vinutí proti kostře, tak to neprobíjí, snad.
Jojanisberg

25. 10. 2009, 7:33

Johanisberg
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2009, 3:18

Pokud je motor do trojúhelníku, tak na výstupu měniče musí být max 3x230V, pokud je motor do hvězdy, tak max 3x400V. Nebo spíš podle výstupu měniče zvolit správné zapojení motoru.
Petr Spáčil
bobik

26. 10. 2009, 6:24

děkuji za pomoc, trocha teorie nikoho nezabije, končně jsem trochu pochopil to zapojení do Y a trojúhelníka. Teď jsem nastavil správné hodnoty do měniče a motor šlape a nepřehřívá se. Měnič je skvělej, dá se nastavit napětí 230V i 400V, tak jsem zapojení do Y nemusel předělávat na trojúhelník. Motor i s vřetenem je perfektně vyvážený, při provozu se ani nehne a to je položený volně na stole. Další krok je řízení otáček vřetene přes PC.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2009, 8:30

bobik píše:Další krok je řízení otáček vřetene přes PC.
Pak se prosím poděl o zkušenosti. Taky se chystám řídit měnič z PC přes LPT, a zatím nevím, jak to budu dělat. Chci na to "spotřebovat" co nejmíň LPT pinů.
Petr Spáčil
k

28. 10. 2009, 7:41

Ja pouzivam menic TECO7300CV cez serial frekvenciu mu zadavam priamo zapisom do registra. (podobne smer a zapnutie/vypnutie). Zaroven mam vonku komplet udaje z menica ako je prud motorom, napetie, frevencia, krutiaci moment atd..

Iny sposob je zadavat menicu frekvenciu zmenou napetia na vstupe .. Zadava sa 0 az 10V alebo 4-20mA ci 0-20mA. Na toto riesenie staci 1 pin z LPT .. ktory je ovladany tak, ze je na nom PWM modulacia, a po vyhladeni kondikom to dava akuat 0-5V ktore sa uz daju pre menic pouzit. Je vhodne ale mat na LPT dalsi pin na zapnutie vypnutie menica a dalsi pin na zmenu smeru menica ak to je potrebne.
VirtualMan

22. 2. 2016, 11:28

prichy píše:tak na vystupu budes mit 3*230 (max 240v) motor zapojis to trojuhelnika.
Teoreticky by to slo i do hvezdy, ale ubiral by jsi si zbytecne vykon.
na 380 se zapojuje (vetsinou, vyjimky mohou existovat) do hvezdy, napeti pak je prilozeno na dve civky.
Prosím o radu...

Mám malou 300W kotoučovou brusku (Taková ta v každém obchoďáku prodávaná čína, 220V asynchronní motor s rozběhovým kondenzátorem), která točí 2800 otáček a to je vzhledem k vibracím na prd. Přitom při otáčkách o něco nižších už běží krásně klidně. Takže bych ty otáčky potřeboval snížit.
Co jsem se ale dočetl, regulace asynchronního motoru s rozběhovým kondenzátorem je ale problematická, protože by se musela měnit frekvence napájecího napětí a pro každou takovou frekvenci je potřeba jiná kapacita rozběhového kondenzátoru.

Napadlo mne tedy vyhodit rozběhový kondenzátor a motor zapojit jako třífázový na frekvenční měnič. Vyhlídnul jsem si tento měnič: (IN 220V OUT 3x220V):
http://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... 01759.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Teď jsem se ale zastavil před problémem, že netuším, jak jsou tyto motory zapojeny (trojúhelník nebo hvězda?) a jestli měnič s výstupem 3x220V s tím může fungovat bez zbytečných kouřových efektů.

Děkuji
Vladimír
Mex

23. 2. 2016, 2:26

VirtualMan píše:Teď jsem se ale zastavil před problémem, že netuším, jak jsou tyto motory zapojeny (trojúhelník nebo hvězda?) a jestli měnič s výstupem 3x220V s tím může fungovat bez zbytečných kouřových efektů.
Ty motory jsou 1-fázové, nikoli 3-fázové. Takže mluvit tady o zapojení D nebo Y nemá moc smysl.

Frekvenční měniče obecně nemají moc rády nesymetrickou zátěž, tj. jednofázovou zátěž. Některé do zvládají, ale většinou jen tehdy, když na silný měnič připojím malou 1f zátěž. A to by teda určitě nebyl tvůj případ.
Předrátováním a odpojením rozběhového kondezátoru by se to dal motor možná zapojit dvoufázově, ale všechno jsou to metody na prd.

Jediné rozumné řešení je si brusku vyvážit. Je to jen otázka si s tím chvilku pohrát. Zrovna nadávno tady někdo posílal video, jak si podobou šupáckou brusku vyvážil tak, že mu na ní za provozu držela mince, postavená na hranu.
Zdenek Valter

23. 2. 2016, 2:33

VirtualMan píše: Teď jsem se ale zastavil před problémem, že netuším, jak jsou tyto motory zapojeny (trojúhelník nebo hvězda?) a jestli měnič s výstupem 3x220V s tím může fungovat bez zbytečných kouřových efektů.

Děkuji
Vladimír
Možná ani jedno.
1. Když sundáš kotouče vibruje ti to také?
2. Vyfoť štítek motoru brusky.
Pak se dá něco navrhnout ;-)
BTW ten motor nemusí být bohužel třfázový.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
VirtualMan

23. 2. 2016, 6:49

Aha, to jste mne moc nepotěšili. :(
Pohledám, jestli to má někde nějaký štítek.

Bez kotoučů běží perfektně, to by se na ni dala ta mince postavit asi taky. Ale je strašně lehká a stačí malá nevyváženost kotouče a vibruje.
Na jedné straně mám diamantový kotouč, takový ten miskový. Přestože se jim ve výrobě trochu nepovedl, a ten hliníkový nosič trochu háže (diamantový kotouček na něm kupodivu ne) tak bruska běží pěkně, jen s velmi malou vibrací. Jen tak vrní.

Problém ale nastává, když se na druhou stranu pověsí klasický kotouč, který je třeba i jen lehce nevyvážený.
Situace z poslední doby, která mne donutila se zamyslet jestli s tím půjde něco udělat, nebo to mám celé zahodit:
Koupil jsem nový kotouč, bílý korund. Namontoval jsem ho, vibrace jako hrom. Dobrá, to bude tou mizernou plastovou vložkou na hřídel a mizernými plechovými přítlačnými kotoučky. Pracně jsem na soustruhu vyrobil náboj s jednou bočnicí, samozřejmě na jedno upnutí, díru jsem vyjel nožem, aby byla přesně v ose, vystružil.
Pověsím kotouč - silné vibrace. Vibrovalo to na plných otáčkách tak, že jsem se to bál to orovnávat, abych si nezničil diamant. Vždycky zapnout, než se to roztočí úplně zase honem vypnout a líznout orovnávačem. Hezká onanie. Vibrace se zlepšily, nezmizely. Pro jistotu jsem ten kotouč sjel i ze stran, aby teda byl fakt perfektně přesný, v dílně všude prachu jak ve mlýnici a prd z toho.

Hodil jsem brusku na soustruh mezi hroty, změřil hodinkama, hřídel není ohnutá a neháže. Na tytrubko jsem našel video, kde někdo doporučuje ten dodělávaný náboj přilepit epoxidem metal a dobrousit napřesno. Ze zoufalství už jsem udělal i tohle, náboj jsem nalepil. Radiální házivost 0,01mm, axiální (křivost toho opěrného kotoučku) 0,02.
Průměr tak těsný, že se kotouč musí nasunovat rovně aby tam šel. Za mne perfektní. Vibrace trvají.

Ve fabrice (Tyrolit) mi řekli, že sice kotouč můžu poslat do reklamace, oni ho posoudí a případně vymění. Že ale všechny kotouče na vyváženost kontrolují a kotouč s nevyrovnanou homogenitou materiálu by se ven nedostal. Pokud jsem ale do něj už zasáhnul (orovnával jsem) pak bohužel nic. Jedná se o kotouč 200x32x20

Já bych si třeba i koupil jinou brusku. Ale bude to jiné, aniž bych za ni musel dát deset tisíc?

EDIT: A ten motorek si mám představit tak, že má jedno hlavní vinutí a jedno pomocné, rozběhové, napájené přes ten kondenzátor? Asi i každé jiné?
testone
Sponzor fora

23. 2. 2016, 7:29

kotouč o šířce 32mm pr. 200 (odhadem 1 kg?) asi tu hračku o váze cca 2 kg rozhází vždycky
jestli máš opravdu předělané a běžící příruby, dej tam úzký lehký kotouček
na nabroušení vrtáku do řekněme pr. 10 to stačí a na víc to stejně sílu nemá
při jakémkoli přitlačení obrobku se ti to zastaví
jestli chceš brousit majzlíky, kup si minimálně klasické dvoukotoučové ELKO
nebo něco takového
http://stroje.bazos.cz/inzerat/57824915 ... bruska.php" onclick="window.open(this.href);return false;
můžeš si taky vyrobit vyvažovací přírubu a na kotouč ji z doku nalepit (jestli se ti vyplatí se s tím den srát)
...
bude to mít 1 hlavní a 1 pomocné rozběhové vinutí, na 3f to nezapojíš
je to hobby a ve světě není moc obvyklé mít v každém domku 3f síť jako u nás doma v Česku
...
sorry :mrgreen:
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
VirtualMan

23. 2. 2016, 8:16

kotouč má šířku 20, díru 32.
Jinak asi platí všecko ostatní co jsi napsal. Předtím jsem tam měl ten samý rozměr, ale tvrdý šedý kotouč a ten běžel normálně, bez významných vibrací. Potřeboval jsem ale něco na radeco (prý má být bílý korund) a o se zdá být neřešitelné... :(
testone
Sponzor fora

23. 2. 2016, 8:40

VirtualMan píše:kotouč má šířku 20, díru 32.
Jinak asi platí všecko ostatní co jsi napsal. Předtím jsem tam měl ten samý rozměr, ale tvrdý šedý kotouč a ten běžel normálně, bez významných vibrací. Potřeboval jsem ale něco na radeco (prý má být bílý korund) a o se zdá být neřešitelné... :(
jestli to má díru 32 a jsi si jistý že náboj běží a kotouč na něm nemá vůli větší než řekněme 0,1mm a chceš si hrát, tak si udělej vyvažovací příruby, pak můžeš vyměňovat vyvážené kotouče i s přírubami podle libosti
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
atlan

23. 2. 2016, 11:03

Vyrobit podlozku odvrtat noekde z nej material a skusat. Res cinania nejake 1f menice na male vykony predavaju. Ale k comu je to urcene neviem cena okolo 20E
Francotirador

23. 2. 2016, 3:15

Já to řešil takhle:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
A po prvním nasazení kotouč orovnat diamantem :wink:

Jinak to s tím diamantovým hrncovým kotoučem mám taky (byl jako příslušenství k ostřičce) - číňanům lehce hází hliníkové tělo (diamantová plocha je OK). Přemýšlel jsem tělo líznout na soustruhu, ale nějak jsem se k tomu nedostal (otázkou je jestli by se mi výsledek povedl lépe než číňanovi). Eventuální varianta je ho vyhodit a koupit pořádnej.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“