Lakování strojů

Technologicke postupy a měřidla v dílně
unclebaker

13. 6. 2016, 8:59

david.1 píše:
unclebaker píše:Mám tu dotaz na nějakého lakýrníka, který se zde jistě najde. Jakým způsobem docílit tohoto povrchu ? http://s327.photobucket.com/user/deckel ... 9.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false; Co jsem se o tom bavil s prodejcem barev, údajně to není v barvě, ale v technologii stříkání, údajně se barva musí nanášet stříkací pistolí s tlakovou nádobou, ale blíže se mi k tomu již nevyjádřil. Myslím, že toto nezajímá pouze mě, jelikož zřejmě nejsem jediný komu se hladký povrch laku na strojích nelíbí....
Když tady čtu ty kraviny s deseti vrstvami barev nebo tlakovými zásobníky,tak protože mám dneska dobrou náladu vám praozradím,jak to dělali lakýrníci tady u nás v Kovosvitu.Je to docela jednoduchý( polyuretan Barvy-laky): Namíchali odstín a množství barvy,které potřebovali+ natužili.Odlili z toho množství třetinu a dali stranou.Tím zbytkem nastříkali celou mašinu,maximálně dvěma vrstvami ,podle toho,jak byla velká a jak barva kryla- do leskla a najednou.Nechali přischnout-to je podle teploty okolí 1-6 hodin. Pak vzali tu odlitou třetinu (možná i míň) a mašinu s ní rychle přestříkli,asi i při stejně seřízené pistoli.Vtip je v tom,že barva na stroji není ještě úplně suchá,ta odlitá začíná vytvrzovat,takže zhoustla-a výsledek je jako na obrázku-barvy se spojily a vytvořilo to ten zaprskaný efekt.Není to bzhledné,hezčí je to do leskla a špatně se to čistí,ale dělalo se to rychleji,protože se pod to nemusí tolik kytovat-ta barva toho dost schová. Proto se to taky používá v generálkách.Pistole normální Kovofiniš,tryska 1,8 nebo větší-podle toho co měli.

Díky za tvojí dobrou náladu ( nemyslím to zle :) )
Aris

4. 2. 2020, 8:32

Zkoušel jsem nalakovat suport soustruhu, a nešlo to úplně podle mých představ. Potřeboval bych zjistit, co jsem udělal špatně.

Základ byla očištěná litina beze stop laku. Tu jsem odmastil a nanesl dvousložkový polyesterový tmel. Po vytvrzení jsem jej přebrousil, pak znovu zatmelil zbývající nerovnosti, opět přebrousil - smirkem 180 až 400 a odmastil.
Barvu jsem koupil dvousložkovou polyuretanovou 2k Soldecol PUR SG + tužidlo k tomu určené. Ředidlo AR 10 DX.
Po otevření jsem barvu důkladně a dlouze rozmíchal, odlil část do kelímku, na to nalil odpovídající množství tužidla a důkladně promíchal. Poměr jsem bral objemově. Nechal jsem to cca 5min. odstát a začal to ředit, ředění jsem zkoušel na zkušební ploše. Podařilo se mi vybalancovat stav, aby se barva slévala a kryla. Nanášel jsem štětcem s nejjemnějším vlasem jaký měli v obchodě. ..Barva se však slila jen po prvním natření, pak začala rychle zasychat a byly vidět zřetelně tahy štětcem. Jasně, když štětkuju tak se to dá očekávat, ale rozhodně ne tolik, i běžný industrol dává lepší výsledky. A co je horší, ta barva je po zaschnutí úplně matná! Žádný lesk nebo pololesk. Barvu jsem koupil lesklou

Dobře, po 24 hodinách jsem první vrstvu lehce přejel jemnou brusnou houbičkou, odmastil a naředil barvu znova, tentokrát ještě víc naředěnou, konzistence asi šťáva s vodou .) Tahy štětcem byly vidět ještě více než na první vrstvě. Po zaschnutí opět matné.
Namíchal jsem si barvu znovu, tentokrát jsem jsem ředil jen lehce a přetřel zkušební plochu. Barva nešla skoro rozetřít a opět zmatněla.
Po třech dnech schnutí je povrch takový měkký, nejednotný a matný. Nevytvořila se ta tvrdá a soudržná vrstva laku.

Vůbec nechápu čím to je. Tu barvu jsem rozmíchával a ředil celkem 7x, ale pokaždé je to matné a barva se nikdy neslije. Když to naředím moc, tak zase barva nekryje.
Poradíte někdo, kde dělám chybu?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2020, 9:38

No píšou "hluboký mat" takže tam je to jasné, ale u tvrdosti nevím.
Některé barvy tuhnou dlouho, i několik dní podle podmínek, stačí nevhodná teplota / vlhkost a trvá to.
U některých když furt byly gumové pomáhá teplota, jak v lakovacím boxu. Jen udělat snadno 50-80°C není jen tak.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
DwPetr

4. 2. 2020, 10:25

Těch informací je málo, ale k lesku:

- Jestli si se neupsal, a použil jsi SG, tak to jsou jednošichtovky v pololesku, je to víc základovka než vrchní barva, ne že by nefungovala jako vrchní barva, ale je to spíš na průmysl kde jde víc o to schovat. Pokud by ses chtěl dostat na nějakej lesk, tak sis měl pořídit HG, to je vrchní barva s vysokým leskem.

- proč AR10? patří tam U6002, má trochu jiný složení, ale to není nijak kritický, trochu na prasáka to jde ředit i C6000

- jaký jsi měl tužidlo? Od HETu, nebo to bylo jak s tím ředidlem? Mezi náma já když omylem, nebo z nouze koupím HEŤáka, tak do něj liju tužidlo U7002, protože to HEŤácký je nesmyslně drahý a dořeďuju U6002, všechno od oka, odměřování u barev mě totiž uráží :P

ke schnutí:

- Odstín předpokládám zelenej, ten schne rychle, pokud je dobře natuženej, tak za 2-4 hodiny se na něj dá šahat. Trochu problém mají některý uretany s černým pigmentem, už jsem se setkal i se 2 dnama, ale teď si nejdem jistej jestli mě to dělal ten het nebo to bylo něco jinýho. Měl jsem těch černejch povíc.

- tepota je taky celkem důležitá, ale ne kritická od 5ti st. nemám problém, když je chladnějc, tak mě to už nebaví.

- jakej poměr cca jsi použil? PUR barvy jsou +/- autobus 1:10 v praxi na 5cm v kelímku naliješ 5mm tužidla. Ten poměr není krytickej, je to reaktivní barva, víc než poměr je důležítější teplo a UV.

- PUR jsou průmyslový barvy, je potřeba je používat hustší, není to jako akrylát kterej naředíš na úplnej nesmysl. Ztrácíš tím kryvost a v kombinaci s nižší teplotou neudržíš vrstvu. V kombinaci se štětcem hodně naředěnej PUR funguje blbě, to jde pak blbějc i pistolí.

S tím schnutím už teď nic neuděláš, to nech dojet, max to můžeš brousit pod vodou, bude to takovej fajnovej plnič. Čím gumovější, tím jemnější papír, za 800 se nemusíš stydět. Dotáhni si lesklou barvu, buď to HG, nebo nějakej jinej uretan, to je jedno, ale musí bejt vrchní, lesklej. Natuž ho 1:10 pořádným tužidlem, na štětec ho lehce nařeď něčím na uretany, tam bude stačit málo, 1:20 bude stačit až až, a neboj se tam nanýst.

Odmastit stačí na začátku procesu. Pokud si tam nepliveš olej, nebo nehrabeš mastnejma rukama, tak to nutný není. Spíš pokud používáš nějakej sajrajt, tak si tam zaneseš v dobrý víře víc problémů, než kdybys to neudělal vůbec.

Jinak za broušení polyesteru 4kilem máš u mě + :P (končívám jej nejvejš odsávanou 240)
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Aris

5. 2. 2020, 1:51

Neupsal jsem se, prodali mi SG na můj záměr. Je to pololesk, ale výsledek je hluboce matný.
Udělal jsem drahou chybu, dnes jsem si dovezl HG, ale měli nejmenší balení 1kg ... :/ Jiné tužidlo neměli, ta jsem byl nucen vzít to jejich. Předtím jsem také použil jejich tužidlo. Ředidlo mám U 6002, ale na obalu té barvy píšou, že se to má ředit výhradně AR 10.

- odstín byl šedý 7031
- v dílně mám cca 20 st.
- použil jsem poměr 1:10
- s tou 400 to šlo blbě, ale chtěl jsem mít co nejlepší povrch. A pak si na to nanesu takový hnus.

No nic, večer se do toho dám znova, tak snad už to bude dobré. A díky za radu.
SO 545

5. 2. 2020, 4:49

Ak som s textu pochopil ...momentalny stav je ze vrstva ktoru uz nanesenu mas nieje kompletne preschnuta citujem :

Po třech dnech schnutí je povrch takový měkký, nejednotný a matný. Nevytvořila se ta tvrdá a soudržná vrstva laku.

Ak to nanesies na toto je to zase len loteria.
DwPetr

5. 2. 2020, 5:47

Myslíš že by se to mohlo zvednout? Nemyslím si, je to 2k, je to to stejný. Možná když to bude dráždit tím štětcem, přecejen pistolí na to tu vrstvu jen položí. Mám kelímek kterej neumejvám a míchám v něm ty uretany, a žádná reakce se neděje. Už je ho polovina.
IMG_20200205_184810_3.jpg
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Aris

5. 2. 2020, 7:04

Obrousil jsem to 800 smirkem pod vodou. Povrch je sametově hladký, zmizely všechny nerovnosti od barvy a zůstal celkem pěkný základ. Ale drahý základ :D Chybami se človek učí.
Zítra to zkusím nalakovat tím HG.
SO 545

5. 2. 2020, 7:32

DwPetr píše: 5. 2. 2020, 5:47 Myslíš že by se to mohlo zvednout? Nemyslím si, je to 2k, je to to stejný. Možná když to bude dráždit tím štětcem, přecejen pistolí na to tu vrstvu jen položí. Mám kelímek kterej neumejvám a míchám v něm ty uretany, a žádná reakce se neděje. Už je ho polovina.
IMG_20200205_184810_3.jpg
ak to dobre uschlo tak nie...

jaj ten kelimok je sila...ja mam mycku a ta to vzdy vyperie za mna...

aj ked uz roky nerobime priemyselne lakovanie len autarinu....
a to je len 2k zaklad - plnic pripadne NONSTOP zaklad na forezu alebo holy plast a baza , lak.
Sviatocne nieco do Akrylu....

PUR sme robili ked sme lakovali nadstavby na nove sklapace...tam to bol des za den padlo materialu co teraz za mesiac....
DwPetr

5. 2. 2020, 8:43

Doma bych myčku nevyužil, ten kelímek je super, o starost míň "použil & odložil" až bude plnej tak jej vyhodím a vezmu jinej😀
SO 545

6. 2. 2020, 6:41

Tak to OK.,
Ja sa priznam ze doma mam sice plnu vybavu.../az na mycku/ nerobim nic.
a presne z dovodu ze vycistit to vsetko je babracka...naposledy som rozlial aceton a hresil ako dlazdic...hold v praci je to brnkacka a vsetko cistucke ...cistit to rucne v kelimku je uz ina tradicia na ktoru som rychlo zabudol.

ale nikdy nehovor niekdy....ze.
Aris

7. 2. 2020, 6:41

Díky za pomoc! Nalakoval jsem to HG barvou a vypadá to skvěle, i když je to štětcem.
Předtím jsem udělal chybu při výběru barvy.
kenybz

7. 2. 2020, 7:13

na štětkování existuje pomalé ředidlo to jde použít i v létě aby se barva stihla rozlít...na štětkování puru používám štětec s dutým a syntetickým vláknem, pak nejsou vidět tahy štětce...povrch je téměř jak od pistole..vhodné je dát si do menšího kelímku jen malé množství rozmíchané barvy a štětkovat ono se to ředidlo hrozně rychle odpařuje a jak ucítíš že je třeba více zabrat za štecec hned trochu doředit...pur je kvalitní barva ale začátky jsou dost kruté a i zkušeného občas potrápí..používám jednošichtovky v pololesku.
Jak jste tu probírali ten strukturální krupicový povrch, tak se mě to taky povedlo...udělal jsem moc krátkou pauzu po přidání tužidla+ málo naředil...
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
kenybz

7. 2. 2020, 7:23

tady pár pokusů o lakování..co vejde e jde odnést do boxu to stříkám zbytek štětka všechno je to jednošichtovka
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek
kenybz

7. 2. 2020, 7:35

u té kotoučové pilky mě to hodilo tu strukturu když jsem jako první stříkal tu základnu, která je zároveň nádrží na emulzi ale na fotce to není vůbec vidět...některé ty jednošichtovky jsou docela lesklé třeba červená , oranžová
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“