Má první cnc mašina

Odpovědět
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2016, 6:44

Dr.EmmetBrown píše: Krokový motor, bipolární dvoufázový
1,4A 3,22V
0,31 N/m
200 kroků na otáčku
Rozměry NEMA 17 , délka 34 mm, hřídel 20 x 5 mm
To vypadá OK, a mohu tě ujistit, že ve spojení s drivery A4988 bys jejich parametry rozhodně nevyužil.
Dr.EmmetBrown píše: To arduino mě dosti zklamalo
No, vzhledem k tomu, že se zakouřilo z Arduina a ne z tebe, tak si spíš zklamal ty Arduino :D

Ale než zase začneš něco bezhlavě kupovat, tak si předem ověř, zda je to pro tebe opravdu vhodné. Jen zběžně jsem se podíval, co je ten MDK1/4 Axis USB CNC Card Controller vlastně zač a nikde se nikdo nechlubí tím, že spolupracuje s Mach-em, zatímco u jiných produktů se každý Číňan kouzelným slůvkem Mach3 přímo zaklíná.
Ale mohu se mýlit...
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Dr.EmmetBrown

1. 9. 2016, 7:02

[quote="lubbez"]To MDK je asi nejlepší volba. To s MACHem funguje docela dobře.

Co si mám představit pod pojmem dobře ? ja jsem našel dvě verze jednu s smd součástkama a jednu s klasickým procesorem jakou verzi máte VY A jak je to s firmwarem ? děkuji
jeykey

1. 9. 2016, 7:07

Musím se opravit, u jiného boardu, který si hledám pro sebe sem našel toto:
A) USB PORT. This interface is connected to the computer through a USB line. You can use the software mach3 to control this board, Note that you should use a USB2.0 cable with shielding and ferrite core, and cable length should be not more than 2 meters. This USB port not only provides power to the board, but also manages output & input port, hand control box interface and spindle control port.
tak možná mají nějaký nový kvalitní ovladač, nebo Mach prodělal update, nevím, ale ta deska má i LPT.
filla
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2016, 7:08

to MDK1/4 vypadá jak uvolnena deska od planetcnc
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Dr.EmmetBrown

1. 9. 2016, 7:09

Jako ta oddělovací deska s lpt je asi jasná volba jenže lpt port nemám ... a mít už nebudu asi redukce mám oveřeno funguje jen na tiskárny .
Tato má první cnc je seznámení s uzkalím dané věci . Do budoucna když se zadaří tak to chci vše dát do pěkné krabičky a mám dvě možnosti v hlavě but k tomu do krabičky chceteli rozvaděče dám pc ale velikost se zvetší a nebo do krabičky ale velký stolní pc nějak stavět nechci ... proto pořád fandím USB :) Ale jak tu bylo už řečeno mach 3 a usb kámoši nejsou ikdyž tady někdo tvrdil že částečně ano :?
jeykey

1. 9. 2016, 7:15

pořád můžeš použít to arduino a spojit ho s kvalitní deskou přes LPT
Dr.EmmetBrown

1. 9. 2016, 7:19

ARDUINO spojit s lpt oddělovací deskou ? No to už je zajímavější :D
Chlapi nechám si to vše projít hlavou . To dáme . :D
Když jsem dnes předal rozvaděče Které jsem zapojoval v Chotíkově kdy slůvko bordel je slabé slovo tak tohle dáme :) Všem moc děkuji že mi radíte vážím si toho
jeykey

1. 9. 2016, 7:25

no a když časem budeš chtít přejít na Mach, tak jen přehodíš šňůry
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2016, 8:36

jeykey píše:pořád můžeš použít to arduino a spojit ho s kvalitní deskou přes LPT
Tak tohle už je na Žabku příliš složité... ((c) Eduard Štorch: Lovci mamutů). Mohl bys to nějak rozvést, abych se na stará kolena ještě něčemu přiučil?
jrt
Thomeeque

1. 9. 2016, 8:59

JK navrhuje připojit signály z Arduina na LPT rozhraní oddělovací desky.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jeykey

2. 9. 2016, 3:15

přesně Thome, Arduino s GRBL na svý piny posílá stejnej druh signálů jako Mach na LPT, stačí to propojit podle dokumentace a Ard nahradí PC. GRBL má jenom trochu očesanej G-kód, ale na ty tišťáky to bude dobrý, myslim že tam chybí jen pár příkazů, který Camy stejně nepoužívají a Eagle už vůbec ne. Richtig Žabko? :)
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2016, 11:09

Richtig Žabko? :)
Richtig.
Jen mi tam připadá ta oddělovací deska mezi Arduinem a drivery poněkud zbytečná. Jaký tam má význam? Doporučované drivery mají vstupy opticky odděleny, takže oddělení na desce je nadbytečné. Jediné, co mne napadá je, že na většině oddělovacích desek jsou nějaké spínače (relé?) pro vřeteno a ostatní výkonové části stroje.
Ovšem jsem přesvědčen, že umístit výkonové spínače na jednu desku s nepříliš dobře ošetřenými řídícími signály v úrovních TTL může jen naprostý technický diletant. A o opaku mne nepřesvědčí ani 100 vyjádření místních znalců, že jim to tak bez problémů léta chodí.
jrt
Thomeeque

2. 9. 2016, 12:33

no a když časem budeš chtít přejít na Mach, tak jen přehodíš šňůry
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2016, 1:03

Thomeeque píše:no a když časem budeš chtít přejít na Mach, tak jen přehodíš šňůry
Proč ale teď, když o tom kolega nic, ale vůbec nic neví, si má komplikovat život různým překlenováním optokoplerů, komplikovaným pájením konektoru a dalšími problémy, když:
1. zatím není jasné, zda na ten Mach vůbec někdy přejde
2. pokud na něj přejde a tedy bude potřebovat oddělovací desku, pak ji bude zapojovat do už fungujícího systému, kde bude mnohem menší pravděpodobnost "začouzení". Nemluvě o tom, že už bude mít víc zkušeností.

Těmhle radám se obecně říká "hraběcí"...
jrt
Thomeeque

2. 9. 2016, 2:05

Tak když uděláš drama i z pájení DB25 konektoru, tak to pak samozřejmě celý zní jako naprosto šílená myšlenka. Jinak je to zcela validní nápad, který má svý klady i zápory. Překlenování optokoplerů a další problémy, můžeš to nějak rozvést?
Odpovědět

Zpět na „elektronika pro krokove motory http://www.siliconbrain.biz/“