Snížení napětí na prázdno
Hmm, no asi jo.
Je to každého volba.
Paralelní stabilizátor je celkem OK na potlačení špiček (třeba od brzdícího motoru atd.), ale na solár bych si ho já prostě nedal. V létě leda s vodním chlazením nebo pořádným ventilátorem, případně zajistit trvalý odběr za měničem.
Jinak by tady ještě byla možnost to srazit na průchozím úbytku na diodách. Pár běžných diod nebo výkonovou zenerku, a při poklesu napětí to přemostit FETem.
Ale ještě jednou, je to každého věc.
Je to každého volba.
Paralelní stabilizátor je celkem OK na potlačení špiček (třeba od brzdícího motoru atd.), ale na solár bych si ho já prostě nedal. V létě leda s vodním chlazením nebo pořádným ventilátorem, případně zajistit trvalý odběr za měničem.
Jinak by tady ještě byla možnost to srazit na průchozím úbytku na diodách. Pár běžných diod nebo výkonovou zenerku, a při poklesu napětí to přemostit FETem.
Ale ještě jednou, je to každého věc.
Navíc se tu bavíme o směšném výkonu, ubíjet 4kw by bylo divné, ale 50W bych opravdu neřešil.Thomeeque píše:Proč? Ubíjet to bude, jen když pro tu energii nebude mít jiný využití.Mex píše:Instalovat solár a pak to ubíjet na stabilizátoru mi přijde dost šílené.
Je to prostě více méně bezpečnostní obvod - pokud nebude na plnén sluníčku stejně to tam nebude.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
je to tak že ten panel dá i při ne příliš intenzivním slunci těch zhruba 60v na prázdno samozřejmě když jej zatížím třeba už jen 10W tak napětí klesně k nominálu což je zhruba 48V, jenže nevím jak by se na těch 60v tvářil regl který má psaný max 50V anevím jak vypadá vevnitř,takže mi jde jen o ten stav kdy z panelu nic neodebírám a připojím panel .
Připarvuji vlastní regulátor který snese 100V , ale zatím bych rád využil co již mám sehnané
Připarvuji vlastní regulátor který snese 100V , ale zatím bych rád využil co již mám sehnané
Už jsem psal v prvním příspěvku, zenerka posílená tranzistorem. Když je napětí naprázdno, neteče proud a není teplo a po zatížení klesne napětí pod Uz tranzistor je naplno otevřený a zůstane na něm max 1watt ztrátového výkonu co ještě chcete řešit. Darlington na 100 V cca 15 korun, zenerka 5 a odpor korunu. Sériové lineární stabilizátory jsou sice překonané, ale v tomto případě úplně ideální. Podobné zapojení používám v docela extrémních podmínkách venkovní nasazeni v černé hliníkové bedně, kde svítí cca 500 LED diod, v létě +60st. normál, v zimě po nulu. Za posledních 10 let z několika desítek (cca 150) kousků odešel jeden, protože se uklepala nožička tranzistoru.
lubbez píše:Už jsem psal v prvním příspěvku, zenerka posílená tranzistorem. Když je napětí naprázdno, neteče proud a není teplo

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mě by prostě vadilo, že pokud chci cucat energii, nikdy nedostatnu 100% toho co panel dává.lubbez píše:Už jsem psal v prvním příspěvku, zenerka posílená tranzistorem. Když je napětí naprázdno, neteče proud a není teplo a po zatížení klesne napětí pod Uz tranzistor je naplno otevřený a zůstane na něm max 1watt ztrátového výkonu co ještě chcete řešit. Darlington na 100 V cca 15 korun, zenerka 5 a odpor korunu. Sériové lineární stabilizátory jsou sice překonané, ale v tomto případě úplně ideální. Podobné zapojení používám v docela extrémních podmínkách venkovní nasazeni v černé hliníkové bedně, kde svítí cca 500 LED diod, v létě +60st. normál, v zimě po nulu. Za posledních 10 let z několika desítek (cca 150) kousků odešel jeden, protože se uklepala nožička tranzistoru.
A klidně s ní budu topit pokud je mi k ničemu.
Ovšem zde záleží na způsobu využití, době a jiných věcech. Někdy se hodí toto jindy zase něco jiného.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ale vzdyt to plati jen pro okamziky kdy z nejakeho duvodu cucat energii nechces nebo nemuzes
jindy se to omezeni preci nevyuzije
jakmile zacnes odebirat vykon tak tam zadne napeti naprazdno proste nebude
jindy se to omezeni preci nevyuzije
jakmile zacnes odebirat vykon tak tam zadne napeti naprazdno proste nebude
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
to Cjuz:
tak když chceš mít 100% výkonu, tak tam dej komparátor, kterej ti při 60V sepne relé a bude to omezovat tranzistor se zenerkou a když začneš odebírat, tak napětí klesne, relé rozepne a cesta bude napřímo. Akorát ta řídící elektronika ti bude něco žrát. Miliampér, dva?
tak když chceš mít 100% výkonu, tak tam dej komparátor, kterej ti při 60V sepne relé a bude to omezovat tranzistor se zenerkou a když začneš odebírat, tak napětí klesne, relé rozepne a cesta bude napřímo. Akorát ta řídící elektronika ti bude něco žrát. Miliampér, dva?
Chlapi, tahle debata je jako se drápat na zadku CNC mašinou. Ano, sériový stabilizátor je v zásadě překonaný, ALE !!!!!! V tomto případě ideální, napětí naprázdno - není spotřeba kromě proudu tranzistorem, odběr není spotřeba neb nám kleslo napětí a max. ztráta je cca 0,6W. Velká výhoda 100procentně blbuvzdorný a jednoduchý. Další řešení - předělat regulátor, ???? záruka, nové nastavení a ví bůh co ještě. Udělat PWM udělátko, co je ale jednodušší PWM nebo zenerka s tranzistorem ???? A pokud bych chtěl bejt jako ta jeptiška s prcgumou na svíčce, použiju tranzistor s UCE 200V a ICE 10A v celobakelitovém pouzdru a přišroubuju ho na rám toho solárního panelu.
tak si sahni na pájkuCjuz píše:
50Wbych opravdu neřešil.

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."