vvitty píše:Dodavame tam nejake ty elektronicke soucastky a je zcela bezne ze i jedina spatne fungujici deska se resi do detailu, vcetne dukladne analyzy co je spatne (odpouzdruji se jednotlive soucastky, analyzuje se k jake doslo degradaci atd.) a z toho plynoucim kdo to zaplati - dokud se to odehraje na urovni "auto neodjelo z vyrobni linky" je to jeste relativne ok kdyz vyrobce presvedcime ze ostatni soucastky jsou ok, pokud je to zavada po dvou letech a zjisti se ze by mohly selhat dalsi dily z dodavky tak ma pravni oddeleni dost prace. Jak si lze aktualne precist v novinach tak to dokaze polozit i firmy s miliardovym obratem (Takata). Svolavaci akce vychazi na $x000 na auto.
A to se nebavim o tom ze neco nedorazi vcas, tam jsou cenovky vysoke a okamzite, zasoby maji na 1 - 3 dny provozu dle typu dilu. Opet bylo mozne sledovat letos v Nemecku pretahovanou s potahy na autosedacky.
Navic velke firmy maji v tomto vyhodu - nejde je hodit pres palubu tak snadno protoze nahradu nenajdou ze dne na den takze by si likvidaci takoveho dodavatele automobilky riznuly vetev i pod sebou. U garazoveho dodavatele je nahrada otazkou dne takze ho klidne utopi.
Můj bratr dělá v Bosch elektronik - dodávají do BMW x5 a podobných aut elektro díly. Smutné je že to mají být top auta a to co se do nich montuje - no škoda mluvit, raději bych si koupil Japonské auto vyrobené v Japonsku

.
To co se děje v takových fabrikách by se v mojí nikdy nestalo... co konkrétně tady nemohu ventilovat, ale jen zkonstatuji že to je právě důvod špatné kvality a to z důvodu hamižnosti manažerů a elitního vedení.
Je to problém výrobců ne odběratelů (automobilek).
Vždy si kvalitu pohlídám a z mé dílny nikdy vědomě neodešel a neodejde zmetek... pokud ano tak to budu považovat za své selhání.
Do takovéhoto kšeftu bych nešel jako "garážník", ale sestavil bych kompletní tým s novými prostory. (i když nevím jestli spadám ještě do kolonky garážník

)
Byl jsem u krachu hodně firem v jiných oblastech

(aspoň myslím že jsem je nezavinil

), a teď dělám šest let analytika a vidím denně jak funguje například firma s obratem 8 miliard.
Samozřejmě všechny rizika zvážím, jen mě zajímalo/zajímá jaké jsou praktiky v této oblasti.
Jsem rád že je tato diskuze živá, děkuju přispívajícím za to a přeju hezký den