Kulisa převodů
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
- Zdenek Valter
NebojKrutor píše:Já bych to nechal vypálit laserem normálně z 5 mm plechu - přesnost dostatečná, a bude to stát pár desetikorun. Nejtěžší bude najít firmu, které se do takové drobnosti bude chtít.

- Zdenek Valter
No já to promýšlím, ta kulisa byl jen nápad, apokud by se svědčil tak výroba by nebyla komplikovaná.tumlik píše:I s tou kulisou co máš se dá udělat stoupání 0,06mm i menšíZdenek Valter píše:Nejde o tloušťku tu jsem naměřil na původní kulise (5,5) myslím že 5 by také stačila. Potřebuju jinou kulisu protože bych rád upravil převody a měl tak možnost dělat mnohem jemnější závit než je nabízených 0, 4 !!!vlada2 píše:Proc potrebujes novou? Kontaktuj uzivatele Tumlik, ten presne takovehle veci dela a tusim ji i nabizel na aukru. Bral jsem od nej dvakrat a naprosta spokojenost. Mimochodem, proc chces zvetsovat tu tloustku?
Je tu ale jedno úskalí a to zda nebude osová vzdálenost krajních kol převodvky větší než zamýšlené převody, pak by ta kulisa byla zbytečná a musel bych to řešit jinak.v případě že máš stoupání posuvového šroubu 1,5mm!!!! případně palcový ekvivalent ,mám doma na modelařinu mimo jiné i soustružek Rotwerk EDM 300DS to je to samý a v návodu je taky jen 0,4mm!!!!!
Neobejdeš se ovšem bez většícha menších ozubených kol
typicky 16z a 100z takže potom A=16 ,B=80,C=20,D=100 a máš posuv 0,06mm mám i kolo 120z to tam vleze také
a můžu soustružit s posuvem 0,02/ot.........ne ne neupsal jsem se jsou to setiny
![]()
i když budeš mít tu kulisu větší tak stejnak budeš potřebovat ty kola no a na co potom dělat novou kulisu když to jde jen s těmi koly![]()
A to se bavím o výměnných kolech s modulem 1dejme tomu že bych chtěl použít modul tříčtvrtinový(0,7 příp. 0,75) a nebo poloviční (0,5) tak se dostanu na tisícinový posuvy jen u změny kupříkladu kol C a D
![]()
pokud bych udělal všechny kola v tom polovičním modulu tak
![]()
![]()
good luck
Dneska mne napadly i ty kola.
Problém je stávající kulisa neumožní na kolech AB při A 20z menší kolo B než 60z a CD nelze dát 20z a 60z.
Stoupání jsem změřil na 60 otáček urazil support 90 mm takže jak píšeš je to 1,5 mm. Například poměr 20 50 a 20 60 [(AB a CD) pro stoupání 0,2] tedy ze stávajících zubů se tam nevejde. Je krátký, proto jsem uvažoval i možnost dát na novou kulisu i mezikolo tak aby převody dosáhly.
Je fakt, že při dalších kolech například se zuby 75, 90, 100 a 120 by se variabiilita převodů značně zvýšila otázka zda se tam vejdou. Ve volných chvílích to zkusím dát do CADu.
- Zdenek Valter
Pravdu díš. Díky za inspiraci !!!tumlik píše:je krátká protože zezadu zavazí ta matice kterou utahuješ hřídelku na které se točí kola BC a matice naráží na to pouzdro v kterým se točí hřídelka s kolem A možná ti pomůže ten obrázek co jsem ti načrtl udělej to utahování obráceně,ale zezadu tu drážku musíš zkosit aby ti ten frzenkměl do čeho sednout ,ideální je frézka ale šikovný ruce a pilník to zvládnou taky
no a pokud to tak uděláš jak jsem to nakreslil tak tam už můžeš ten šroub navrtat zepředu zhruba do půlky potom příčně,příčně také tu hřídelku a máš mazací drážku jak víno a pouzdro na hřídelce se ti nezadře
což je poměrně obvyklá závada u těchto udělátek
1-šroub
2-hřídelka
3-kulisa
kola se stejnými průměry jen levé má 100z/m0,8 a pravé 80z/m1