Jak to vlastně je s KM ???
Aha, ok
Ok, poviem to inac. Ked mi masina s KM nabehne pri frezovani pri pohybe v smere X na zvar, tak mi je schopna trhnut s Y osou ked do toho vreteno zaberie tak, ze utrhne 12mm CO8 frezu. (ono to trhne aj s X-kom ale kedze tam je motor v pohybe je to "mensie" zlo, naviac Y-ko je "yntelygentnym" drivrom len pridrzaivane .. na mensom prude). Ked mi na ten isty zvar nabehne servo, tak to prezije bez probs (enkoder vrati polohu servo to dotiahne a aj tu treba povedat, ze ake silne to servo mus byt.). No ale ten isty krokac ked bude mat namiesto gulickovej sruby trapezak, uz netrhne az tak . (vdaka treniu skrutky). No a teraz je naozaj trapezak lepsi ako gulickac ?Pupik píše:Nezlob se "k", ale trochu mates lidi, neni to pravda. ..
kdyz masina jezdi spolehlive minimalne 8m/min s krokovanim 0.0025mm/krok bez jedine ztraty kroku !
zadne 200kroku na otacku, ale 2000 ! (asi nectes me prizpevky nebo jim neveris)
Mam rad serva i HW CNC controlery, ale vynikajici vysledky je mozno docilit i s KM a SW (EMC)
Uznavam, ze nie kazdy frezuje zvarence ... ale ked sa o to niekto pokusi, tak aspon ho napadne, ze KM mu moze vdaka svojim "vlastnostiam" takto urvat drahy nastroj.
A aby som na KM len stale nenadaval .. s KM sa daju dosiahnut vynikajuce vysledky .. ale musime si povedat co u koho je vynikajuci vysledok. A aj povedat aky krokac tam je .. (nebehame snad 8m/min s krokacom vydolovanym zo starej tlaciarne, ze hej a draha stroja tie znie je 25cm .. na ktorej by tych 8m/min bolo dost kontraproduktivne

Chybou by bolo keby som ludom napisal, ze nie je problem s krokacom ist 100k krokov a kludne bez straty ktroku aj 16m/min .. ja na poziadanie taky pohon navrhnem, ale kto z ludi take na hobby stroj potrebuje (a hlavne za tie peniaze). Hore som napisal to, co sa realne da dosiahnut low-cost vecami .. s 0.5 az 1.2Nm motorcekmi s drivermi s Imax 1.5A .. a s EMC na low-cost masine z bazaru. A to je vacsina zeleza na ktorom tu kopec ludi zacina svoje stroje ozivovat.
Myslim, ze toto forum je aj o tom aby sme ludom nespravili falosne nadeje, ze krokacom zvladnu, ked ho dobre nadimenzuju vsetko. To je sice mozno aj pravda .. ale od isteho momentu je krokac horsie riesenie ako servo a vo vysledku je servo aj lacnejsie aj chodivejsie. Vacsina ludi totiz zacina s KM (pretoze sa im zda, ze sa to da lahko zapojit a "rozumeju" aj ako to funguje) a "zlepsuje" to ako sa da . drivrami .. potom meni trapezaky a metricke skrutky za gulickove a casom zlepsuje zas motori na vacsi krutiaci moment a potom zas meni drivre aby tie motori aj vyuzili .. a tymto je prave dobre vediet kde uz s KM prestat .. lebo cena do nich vlozena by bola vyhodnejsie vlozena do serva.
Ja chtel jen upozornit "divaky", ze napeti u KM je dost dulezita vec. Dekuji, ze jsi obetoval vycerpavajicimu upresneni, tolik energie 

90% chyb v spravani KM je, ze si uzivatel precita stitok motora .. tam je 1.5A a napr 1.2V na cievku .. a on pouzije 1.5A driver s napajanim 5 v lepsom pripade 12V
. Taky motor potrebuje driver s aspon 3A spickami (priemerny prud bude do tych 1.5A) a napetie od 25V vyssie .. lespie od 35 ..
Ostatnych 10% chyb je sposobenych napr netienenym kablov .. tym padom ruseni, strata alebo naopak nabeh krokov naviac. Samozrejme kopec dalsich zahad ktore sa objavia.

Ostatnych 10% chyb je sposobenych napr netienenym kablov .. tym padom ruseni, strata alebo naopak nabeh krokov naviac. Samozrejme kopec dalsich zahad ktore sa objavia.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
opravdu slusne behajici krokac teemer srovnatelny se servem jsem videl jednou a byl napajeny 200V
napeti skutecne dela divy
cena jedne osy lezla ke 20 000,- CZK
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zial, dobre servo sa pod taku istu cenu neda spravit. Ono zas je dobre upozornit nadsencov serv, ze dobre servo tiez stoji peniaze, na kolene ho nespravite .. a vo vysledku je potom naozaj lepsi priemerny krokac ako zle servo.robokop píše:opravdu slusne behajici krokac teemer srovnatelny se servem jsem videl jednou a byl napajeny 200V
Podobne by sa dalo povedat to iste o vretenach. Ked pozriete napr na kress, poviete si, super .. to je uz "zvucne" meno . mam take vreteno a som spokojny .. ale .. raz vam to zosucha uhliky .. a zacnete spekulovat ci nie je lepsia cesta ist k vretenam s asynchro/synchro motormi a menicom. A uz sme aj s cenou inde..
S kazdou vecou teda dokazete dosiahnut uspech v istej rozumnej hranici .. a potom je ulohou kazdeho zvazit kedy stare riesene zahodi (a kazdy co to skusil asi pozna tu lutost nad stravenymi hodinamy na svojej konstrukcii).
Hlavne zaciatocnikov je vhodne upozornit, ze z lacnych rieseni malokedy dosiahnu aspon ciastocnu spokojnost s vysledkom. Lepit stroje z bazarovych veci sa neoplati .. Vysledne riesenie sa tym mnohokrat len predrazi.
Prikladom moja tiez trpka skusenost s nakupom na inete od ruky .. 4Nm motor mi po premerani dava menej ako 2.2Nm motor. Ano ten 4Nm bol o 1/3 lacnejsi ako 2.2Nm .. (merane na drivri ktory dava cez 8.3A .. pri 98V co by malo aj 4Nm stacit).
k píše:90% chyb v spravani KM je, ze si uzivatel precita stitok motora .. tam je 1.5A a napr 1.2V na cievku .. a on pouzije 1.5A driver s napajanim 5 v lepsom pripade 12V
On zase uživatel není až takovej trouba, chodil sem na DF i jinam, četl a četl a pořídil od Radka BiStepy, které chodí jako víno a první co bylo jej napadlo zkusit napětí 12V z PC zdroje
( bylo by to malé, lehké, elegantní řešení ) a ověřit si co říkají "zlí jazykové". A měli pravdu - bylo to nepoužitelné.
Pak zvedl napětí zatím cca na 32V a jejda ! Začaly se dít zajímavé věci a motory které se ani nepohly se točily.
Pak všechny co ještě zlobily spojil paralelně a zase se začaly dít úžasné věci k lepšímu.
Teď první co dělá s neznámým motorem šáhne na něj Ohmmetrem, než s ním začne ztrácet vůbec čas. Shrnuto a podtrženo, Volty se šetřit nevyplatí, Ohmy ano

Najednou začaly být použitelné i některé větší motory co jsem měl z těch tiskáren a plottrů, poté co jsem si dal tu práci, sundal víčko (samože bez vyjmutí rotoru) a přepájel u některých spojení do paralelního.
Jedou a jsou úplně gratis.
Pokud se přesto mýlím a budou s nimi za provozu potíže, zahodím a koupím na X,Y motory co doporučuje Pupak a bude pokoj.
Pokud je pravda co říká, tak za litr motor takto fungující je srandovní investice.
Taky se mi líbí jeho kombinace serv a KM na Z ose, kde nejsou takové nároky na motory. Lze tuto kombinaci řídit z Mach3 takto ?
Vím co myslíš a myslíš to dobře, ale $680 do dílny home made
na opravdu jen občasné říznutí do plechu ??? Za osu, bez driveru a spol ???
To je neadekvátní, slušně řečeno řekl bych ...
Pokud by mě to mělo živit a makat denně, na směny, je to poněkud odlišná násobilka, to je jasné.
Ale jo, jak je to říkadlo - "Za peníze v Praze dům"... ale navrhuji podržet se nadále tématu - hobby KM.

To je neadekvátní, slušně řečeno řekl bych ...
Pokud by mě to mělo živit a makat denně, na směny, je to poněkud odlišná násobilka, to je jasné.
Ale jo, jak je to říkadlo - "Za peníze v Praze dům"... ale navrhuji podržet se nadále tématu - hobby KM.

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jde o to zda se da docilit toho co bylo receno na zacatku
tj tusim 6 nebo 7m a to s ostrejma rohama v pravem uhlu
paklize uvazujes o krokacich a rozumnem rozliseni a akceleraci bez znatelneho zastaveni v tom rohu tak si troufam tvrdit ze to bez serva nejde a krokace ktere se k tomu budou blizit budou v cene serva
v tom pripade je zadani mimo hoby svet
tj tusim 6 nebo 7m a to s ostrejma rohama v pravem uhlu
paklize uvazujes o krokacich a rozumnem rozliseni a akceleraci bez znatelneho zastaveni v tom rohu tak si troufam tvrdit ze to bez serva nejde a krokace ktere se k tomu budou blizit budou v cene serva
v tom pripade je zadani mimo hoby svet
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
na profi strojich mazak (cnc kovoobrabeci centra) se pouzivaji servomotory s magnetickou brzdou ktere dosahuji rychlosti az 120m/min viz ceský servis misan.cz
bezne sa vyuziva 1 zdroj. Vyuziva sa aj to, ze ak jeden motor potrebuje povedzme 100w zdroj . tak a 3 motori staci 200W zdroj, pretoze sa predpoklada, ze nepobezia naraz pri plnom vykone.
Viac infa najdete napr v PDF ktore su na www.cncshop.cz pri drivroch na krokace, je tam sekcia vybber napajacieho zdroja... ak anglina robi probs, pomoze translate.google.com ..
Viac infa najdete napr v PDF ktore su na www.cncshop.cz pri drivroch na krokace, je tam sekcia vybber napajacieho zdroja... ak anglina robi probs, pomoze translate.google.com ..