1. Máte pravdu Vishay má doporučený proud 5 - 15mA, já jsem se díval na Fairchild, ten má 6.5 - 15mA.
2. Těm rezistory jsem myslel rezistory v ME742, takže "laserová pájka" nebude potřeba

.
3. Co se týká připojení libovolného optočlenu k paralelnímu portu bez rezistoru, pak mohu souhlasit jen v jednom - optočlen to nejpíš přežije a patrně to bude i nějak fungovat, nicméně optočlen je buzen proudově a toto korekní buzení zajistíte pouze dvěma způsoby - buď ho budíte z proudového zdroje nebo ze zdroje konstantního napětí s předřadným rezistorem známé a vhodně navržené hodnoty (což při přímém propojení není - tam je prostě taková hodnota jaká tam je a nemusí být optimální pro daný optočlen), což je ale v podstatě to samé, neboť na LED je v propustém směru víceméně konstantní napětí cca 1.4V. Pokud připojím optočlen přímo k paralelnímu portu, nemám nikde zaručeno, že mi tam poteče proud v doporučeném rozmezí. Závisí to pak na velikosti toho pull-up rezistoru v paralelním portu.
4. ME742 se pro přímé propojení na paralelní port, který dává 3.3V (+/-) nehodí. Na tom trvám. To přece nic neříká o kvalitě tohoto driveru. Je prostě navržen na buzení 5V a těmi také má být buzen. Ne 3.3V, ani 3.7V. Ono to fungovat nějak bude, ale rozhodně to není spolehlivé řešení. Pak se lidi diví, že se jim ztrácejí kroky.
5. 15+ let se živím vývojem průmyslové elektroniky, tak se za zdatného elektronika považuju

.