Turbína - Soustruh/frézka nebo jen frézka? Seriál 1

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
TimeCop

6. 6. 2009, 4:28

Aeroomni píše:Asi jsem jeden z mála, co zatím krizi tleská a vidí v ní metlu co dobře mete :lol:
Chyba, dva .. :wink:
kiko01
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2009, 4:35

nie nie traja sme :lol:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2009, 5:33

Pokus už běží frézuje to pěkně ale až po zajetí do kapsy. Zajetí do kapsy je ale brutál - zajíždí to na G01 a ne plunge rate - spolehlivě to boří mašinu :lol:
První zajetí je divný ale OK
G01 Z-1 F20
jenže druhý už je jen G01 Z-2
a F20 tam chybí.
divnéééééééé
TimeCop

6. 6. 2009, 6:39

kiko01 píše:nie nie traja sme :lol:
teda vitaj v klube .. :lol: 8)
kiko01
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2009, 7:03

no naozaj uz je nacase aby sa zastavil ten kolotoc... obchodnici uz nevedia co pytat, a my pracujuci aby sme robili zadarmo... to nieje len v priemysle ale vo vsetkych sferach zivota...

nechce sa ti spravit nejake videjko ako ti to frezuje? :)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2009, 10:09

hej ked sa zadari zavesim videjko - kazdy je mudry za oponou v maili ale napisat tuna mu lepi Obrázek
Ale zda sa z k dobremu koncu sa to posuva:)
sysel
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2009, 10:37

Někteří se jen baví tím co tu vymýšlíte za postupy :lol: Já jsem už jeden kousek vyrobil, žádné složitosti, v jednoduchosti je krása ;) Na soustruhu z kulatiny vytočit vnější a vnitřní průměr a upíchnout, otočit srovnat druhou stranu... Ručně cca 15 minut.
Upnout do 4čelistovky naplacato na CNC, 6ka fréza a jedem, po milimetru do hloubky... Nakonec díry a zahloubení... Kdyby bylo pořádné vřeteno tak by to bylo tipuju tak 30-40minut... u mně to byla hodina...
Mezitím by byl čas na další polotovar na soustruhu a přestávku...
Čili za hodinu jeden a půl kusu, není to nic extra, ale minimální přehazování, žádný speciální přípravky atd..
A špon z toho zas tak moc není, na soustruhu to jde celkem dobře, kdyby byl CNC tak už je to úplná parádička...
Takže asi tak můj postup :wink:
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2009, 11:24

Někteří se jen baví tím co tu vymýšlíte za postupy Laughing Já jsem už jeden kousek vyrobil, žádné složitosti, v jednoduchosti je krása Wink Na soustruhu z kulatiny vytočit vnější a vnitřní průměr a upíchnout, otočit srovnat druhou stranu... Ručně cca 15 minut.
Na soustruh to musí tak jako tak - tloušťku/výšku lopatek udělám přesně to není problém. A když už to mam na mašině, tak je lepší do -19 vykuchat ten vnitřek to je pravda, avšak s 1 mm přídavkem - tedy menší průměr. Vnější průměr nechat 70 a pak se nemusím trápit s přesným nastavením nul který beztak nikdy přesně nechytím a nebude to nevyvážený...

Místo 4 čelisti se mi jeví lepší to přitažení ke dnu. Zétra bude další pokus už č8 - ještě že to má tolik lopatek :lol:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 12:37

jinak přesně jasně stručně a hmatatelně jsou popsány věřejné finance zde:)
http://www.verejnydluh.cz/
Obrázek
kiko01
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 12:51

hejaaaa ale vam to pribuda, nechcem ale vidiet slovensky dlh : ))))))))))))))))))))))))))))))

este k teme vlakna, upnutie zalezi na tom co je pre teba vhodnejsie, v sklucovadle to asi nebude ono ked tam mas len 3mm miesto na celuste, inak by ti sla do nich freza...
Inak mas skusenost s rovnorodostou (homogenitou) materialu?
Co ja viem tak napr ked som robi podlozky na kolesa na auta, na zmenu roztece, tak to museli vyvazovat a bolo tam aj 10g dynamicky, pritom to bolo vsetko symetricke...
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 12:56

Hej hej narasta im to tam:) Až zimomrawky naskakujúúú
:lol:
Inak mas skusenost s rovnorodostou (homogenitou) materialu?
Zero....... :roll: Zajtra bude možno prvý kus..
Engineer
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 1:34

TimeCop píše:
kiko01 píše:nie nie traja sme :lol:
teda vitaj v klube .. :lol: 8)
Čtyři!!! :lol:

Skutečně ten kolotoč je třeba stopnout nebo aspoň zbrzdit....obchodník chce nesmyslná procenta, a výrobce musí financovat vše a ve finále ještě dodat obchodníkovi zboží prakticky na dluh (šílený splatnosti faktur apod...), popř. mu zaplatit skladné v jeho regálech v obchodě a garantovat zpětný odběr toho co se neprodá.
No a bože chraň když výrobek bude moc kvalitní, tedy s dlouhou životností, to je taky naprosto špatně. Přeci nejlíp se prodá relativně laciný šunt co se rozpadně pokud možno cestou z hypermárketu (a protože je levný a cesta do márketu na reklamaci stojí víc než ten výrobek a k tomu ještě to dohadování .....tak se na tu reklamaci většina vy...)

Abych se ale vyjádřil k tématu....
Viděl bych to asi tak, že klíčem je řekněme roční odbyt. Podle tohohle čísla a podle ceny odlitého polotovaru bych volil základní postup. Pokud bych měl prodat řekněme 10ks-30ks ročně tak to budu hlodat z kusu kulatiny i po pár kusech. Pro odbyt 30 a více kusů bych už asi zvažoval odlitek řekněme ve stokusové sérii (záleží ale na ceně polotovaru). Mám ovšem obavy že ten odlitek bude vždy stát výrazně víc než ten "puk". Protože Pavel svůj strojní čas nepočítá jelikož je na ICQ, stejně tak asi amortizaci, resp. opotřebení svého stroje, tak bude jediný další náklad vedle materiálu spotřeba nástrojů....Tím pádem asi pro Pavla odlitek ne??? :lol:

Jinak bych se vyjádřil asi jen k tomu, že pokud výroba projde xxx strojema několikerým upínáním atd. tak bych nechtěl být tím kdo to bude vyvažovat :wink:
Moje praxe v tom co dělám velí....obrábět na jedno upnutí vše (tedy pokud to je vůbec reálný), a nebo pak speciální přípravky, jen to zajistí přesnost a to že kus bude jako kus. Jenže ustavení a příprava dá tolik práce že to pak prakticky vylučuje dělat "kusovku" :wink:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 2:05

Enginier není to poprvý cos včechny přesvědčil že to máš v hlavě nadmíru a prakticky srovnaný
- na cenu původního stroje soustruhu už jsem dávno zapoměl
- všechny ostatní stroje byly vyrobeny ze zisku z výrobku soutruhu a prvního dřevěného CNC takže jejich cena byla odepsána již v průběhu stavby.
- nástoje na soustruh je čistá nula protože radeko se zdá nekonečný:)
btw dík tady všem co mě k tomu navedli:)
- nástroje na frézku zatím netuším co vydržej ale jedna 6mm HSS frézka na dural tu stojí 4 Eura a když udělá 10 turbín, taky ji nebudu počítat.

Jinek pozor! Nemáme tady topení nebo klímu-odsávání ! Nezdá se to, ale v CZ je to moha domácích výrobců je to značná položka kterou je nutno započítat do výroby! Otevřeně přiznávám, že kdycbych měl ještě topit a nemoh chodit nahej, tak veselo by mi nebylo:)

S tim několikanásobnym upínánim si mě podcenil :lol: HIHI Právě sem to domaloval a doprogramoval tak, že se to dá udělat z NEPRESNYHO polotovaru puku na JEDNO upnutí na frázce sakum prásk. Už aby bylo ráno a du to zkusit! A trefils to přesně, v zájmu blikajících ICQ správ to bude na jeden zátah a turbo z toho vypadne kdyby čert na koze jezdil. Prostě a sprostě sem celej větrák nechal a vše okolo namaloval jako jednu kapsu co vydlabu na jednu čáru 8) Takže to bude na jednou upnutí na jeden klik myší s jistotou vyvážení pokud nezklame materilál !! Ale to nepředpokládám, protože je to titěrný..
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 7. 6. 2009, 3:13, celkem upraveno 6 x.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 2:13

Skutečně ten kolotoč je třeba stopnout nebo aspoň zbrzdit....
Kolotoč se musí rozletět a nesmí mu být dovoleno se znovu postavit. Bodka. Už mě sral pěkně dlouho:) Frajírek co měl strejdu nebo tetičku v bance, ohrnoval nos, o CNC věděl že je v bílej krabici připojený na proud a řídí ho počítač, se se mnou ani nebavil pod 100 kusů. Platil si průmyslováka co mu okolo toho poskakoval, splácel půjčku a byl v klidu.

Dneska průmyslovákum konečně dochází jakou mají cenu a nastavujou právem ruku. A frajírci na to nemají, sami to neuměj, a exekutoři jim klepou na dveře.. Jen tak dál, tak je to správný a spravedlivý..........
Vyrábět má ten, co to umí podle toho co trh po něm žádá. A ne banky a jejich pohůnci co rozhodujou co kde a kdy se bude vyrábět.. Pak neni divu, že to de do kytek.....
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 7. 6. 2009, 3:14, celkem upraveno 1 x.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 2:28

Vyrábět má ten, co to umí podle toho co trh po něm žádá.
A hned navážu na svý vlastní slova protože mě čim dál víc lidi bombarduje v mailech o rady na stavbu strojku.
Lidi kupte si levnej čínskej shit nučte se na tom dělat a pak na to až dávejte krokáče!!
Opakuje se stále to samé, co už tady bylo řečeno 100 000X mnoha lidma. NELZE stavět stroj, když neví co sním budu dělat!! Mít CNC jen proto abych měl doma otroka a nemít pro něj práci, je do nebe volající nesmysl! Nelze stavět stroj bez toho abych měl zkušenosti a ánunk o silách, které je nutno vyvíjet na ručním ovládání stroje. Nelze napsat program, když nemám jasnou představu, co která nástroj v materiálu dělá. Stejně tak nelze najít chybu v programu.

Enginier, Tumlík, Pupák, Krutor, to jsou lidi, kteří šli spávným směrem - od základu k CNC. Naopak to prostě nejde a neskončí to jinak, než fiaskem na kopu zlámanejch nástrojů, zničenej mašině a velkým zklamáním. Nemluvím o tom že to někomu dá dobře po tlamě nebo mu to utrhne koule :cry:

Moje vlastní zkušenost je půl roku praxe na školních frézkách a soustruzích v Aeru. Nic extra, ale základ super. Člověk se to sice akorát naučí zapnout, udělá pár jednochých výrobků jak kostka a v ní díra a tím to končí. Chce to udělat konkrétní výrobek několikrát! ručně a pak na to jít CNC mašinou - tolik zatím muj poznatek.
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 7. 6. 2009, 3:23, celkem upraveno 3 x.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“