Turbína - Soustruh/frézka nebo jen frézka? Seriál 1 B

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 7:36

A tak to je vcelku standardní postup, předčí ho jen postup ryze akademický kdy po dvou kusech konstatuješ, že problém má řešení a jdeš dělat něco jiného :-) Spíš jsem si rejpal, že hledáš dle mého dojmu překomplikované řešení na tuctový problém jaký se vyskytne při výrobě čehokoliv desetkrát denně :-)
Aleš Procháska
TimeCop

10. 6. 2009, 8:59

tumlik píše:nechal jsem si zpracovat cenovou nabídku na odlitek a nestačil jsem se divit
odlitek byl jednou tak levnější jak kus plného materiálu potřebný na výrobu
....jo a podotýkám že to bylo od 10ti kusů ,čím více tím ještě levnějc
Jj, nechtěl jsem sem hned první reakci zase nastřelit příspěvek "nikoli zlatej, ale platinovej odlitek" :!: máš pravdu, předsedo Tumlíku, důležité je KDO a JAK leje a ZAČ leje.
Udělal jsem tímto stylem co Pavlos teď kdysi prototyp hvězdářského dalekohledu komplet v duralu - no mazel to byl od pohledu i s posuvama - ala Pupakovy mazlíci - něco v tom stylu ..
NIKDY v životě už bych nedělal další stejným způsobem. Tam kde už musím odhlodat 80% (tipuju) materiálu do špon jsem u toho trubka a wocas.
Nicméně na konec slepé uličky si musí dojít každý sám.
Těším se na závěrečný díl seriálu. :wink:
TimeCop

10. 6. 2009, 9:07

Aeroomni píše:Když pak nedodá včas nebo z jinýho důvodu cukne, tak vim, že objednávku udělám i sám levou zadní.

Samože si nechám udělat nabídku min. od třech slejvačů co to slušně umí a nevědí teď do čeho píchnout, to za a)
a za b)
- nebuď mezek a čti pořádně co Ti píše Tumlík - než vyhlodáš ten Tvůj puk, máš deset odlitků ojetejch na CNC v
prvotřídní kvalitě (pusť si na obrazovce movies odlitku modelářskýho karteru) a píše jasně, že ten Tvůj puk máš DVAKRÁT dražší,
než odlitek a to si na něm ještě ani nestihnul zničit pás do pilky, kterej Ti to zase prodraží atd, atd, atd .. :)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 12:33

Mym cílem je umět je udělat a mít jich přesně tolik, kolik jich chce zákazník. Nic víc, nic míň. Zvládnutá výroba mi dává dvě základní výhody
- umím to vyrobit nejsem závislý na výrobci, umím překlenout čas než najdu jiného
- zvládnutou výrobou tohoto kusu se posunu dál ke složtější věci.
Podstatné a to po čem nejvíc toužím je to umět, ne to mydlit 8 hodin denně dokola. To co někdo umí, to mu nikdo nemůže sebrat, to má člověk v sobě - jako poklad. A to se v životě počítá :)

OK tak potávejte licí firmy sem celej zvědaf. Zkušenost už s niam mám, zatím nic extra. Za obyčejnej držák motoru odlitek asi 10 gramů chtěli 15 000 za formu a cena odlitku nebyla také oslnivá.. Semzvědav co rádci najdou:)
TimeCop

10. 6. 2009, 1:32

Aeroomni píše:Semzvědav co rádci najdou:)
Spíše Tumlík, moje kontakty usnuly společně s prototypem před cca 6 lety .. pokud říká, že poptával, určitě Ti poradí.
Vykapsuješ si z bukového špalíku modýlek, pošleš jim jej a je .. :wink:

Tohle třeba jsi zkoušel ? Jen namátkou mě to napadlo, nevím čeho jsou a nejsou schopni, ale umí.
Svého času tam tuším i odlívali pro MVVS motory kartery (cca 30 let zpět).
Ale samože můžou být i menší a akčnější frmy, nevím, to už je na Tobě jakou budeš mít kliku, kdo hledá najde. :)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 2:04

jo asi mluvime o stejnej firme alucastu:))))) presny liti
TimeCop

10. 6. 2009, 2:17

Aeroomni píše:jo asi mluvime o stejnej firme alucastu:))))) presny liti
Neee, sorry, mea culpa maxima - jsem zapomněl na odkaz : http://www.kovolit.cz/ - poptej a uvidíš, nic neslibuju .. spíš bude vědět Tumlík. :wink:
Ferda

10. 6. 2009, 3:11

Je to forum s tím souhlasím a tak se diskutuje. :lol:
Taky se nezlob jestli se opakuji a nebo rady znáš 8)
tak to odlehčeme:
Rekapituluji:
Aeroomni píše:..... něco co bere hodně, rychle a bez síly:))
tak to neexistuje :P

Vstupní podmínka na vřeteni není asi dostatatečný výkon max vrták 15.
Proto co je možno vyhrubuj na soustruhu a pak bych šel asi cestou menších nástrojů a maximálně možných otáček. Obrábíme nějakou slitinu AL - existují i speciální nástrojew na AL, jejich břity jsou velmi ostré proti oceli a mají menší řezný odpor, ale cena je vyšší. Hrubuješ dobré je mít nastroje ménězubé, aby bylo kam uklízet hrubovací třísku a nástroj se nehltil dokončuješ opak. Pro hrubování zvol nějakou strategii, tak aby měl nástroj prostor na vyhazování třísek. :? Taky testni rozdíl sousledného a nesousledného frézování, jestli to není postaveno nějak na hlavu. Někdy je lepší než HRRR a výkon to načínat z boku a počástech aby to mělo odddech. NC stroj pracuje i bez obsluhy a člověk je třeba na CNC foru a kontrolujeto. Nebo je v posteli a ráno vyndá kus. Pak ta poslední rada - ta je nejlepší mušíš to zkoušet až padne BINGO :lol: Vzhledem k tvé vytrvalosti je to tutovka.
Odlitek bych neřešil. Poptávek dělá člověk milión a dostane jednu. Vstupní náklady formy, když si ji neuděláš sám bude vřádu 10tek tisíc
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 3:29

Je to forum s tím souhlasím a tak se diskutuje.
Tak tak dej mu! Je tu furt třeba kopírovat tu samou poznámku :
Název tohoto fora je hoby cnc mašinky a jiné domácí cnc projekty
Profíci tu nemaj co dělat budou vyčouzeni repelentem:)
tak to neexistuje
neznáš se s Pokristlem? taky mi to před léty říkal:)
mam to hotový - za pár sekund F25 fréza průměr 19 dole to má rovný dno přesně v -19 - přesně tak sem si to představoval!! Pila řeže třetí puk!!
Obrázek
Přílohy
puk_2a.jpg
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 3:43

Neee, sorry, mea culpa maxima - jsem zapomněl na odkaz : http://www.kovolit.cz/
Znáš je? Alucast je jednáním komusitická firma převlečená na kapitalistickou - uplně hrozně arogantní a nadřazené jednání ale výrobky OK.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 4:22

Aeroomni píše:Mym cílem je umět je udělat a mít jich přesně tolik, kolik jich chce zákazník. Nic víc, nic míň. Zvládnutá výroba mi dává dvě základní výhody
- umím to vyrobit nejsem závislý na výrobci, umím překlenout čas než najdu jiného
- zvládnutou výrobou tohoto kusu se posunu dál ke složtější věci.
Podstatné a to po čem nejvíc toužím je to umět, ne to mydlit 8 hodin denně dokola. To co někdo umí, to mu nikdo nemůže sebrat, to má člověk v sobě - jako poklad. A to se v životě počítá :)
..............
Základní úvaha není špatná ale.....Asi budu nepříjemnej, ale na tenhle cíl si musíš nejdřív pořídit pořádný mašiny.... :wink:
Jinak se bojím že opravdu sešmelcuješ materiál za dost peněz a výsledku se stejně pořádně nedobereš. Jak říká jeden kámoš "Z prdu kuličku neuděláš!" Optimalizovat výrobní postup kovový součástky na dřevěný frézce, či řešit úběr masa na strojích, který se ti při pokusu trochu zabrat do masa zastaví je nesmysl.
Chápu smysl tohohle vlákna jako že hledáš pro sebe optimální výrobní postup na svoje stroje.....ale někdy je třeba si přiznat, že to nemá řešení. Teda ne za daných výchozích parametrů. To je asi jako kdybych chtěl řešit výrobu ozubených kol na Tvůj vrtulník a neměl potřebnou odvalovku a věřil tomu že to nějak půjde.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 4:26

vydrž chvíli už to maluju:)) sem u třetího puku :lol:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 5:39

pochybuje ty ještě někdo že by se to nedej Bože nepovedlo?? 8)
Přílohy
puk_2b.jpg
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 11:49

oklepu piliny a s klidem v duši prodám
Obrázek
Přílohy
puk_3.jpg
puk_3_lopatka.jpg
puk_3_lopatka.jpg (3.62 KiB) Zobrazeno 5195 x
Aeroomni