Otroci bez cíle

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 1:53

+ clovek musi slusne zvladat dalsi profese :obchodnik,technolog, konstrukter,obsluha stroje,uklizecka,ucetni ... a kdo vi co jeste - rek bych ze na masli je toho az dost ...
Jo přesně o tom to je, nenapsal jsem první článek nahoře jako všeználek, ale jako reakci na dění několika posledních dnů v mém mailu a na mém ICQ. Obrací se na mě stále více lidí s otázkou co je třeba udělat abych můj stojek mohl zapojit do výrovního procesu páč se mi na něm doma práší. A lidi se mě zřejmě ptají proto, že rukolapně vidí, že na svých strojcích vyrábím a výrobky prodávám. Pokud někomu vadí tohle, pak začněte vyrábět a prodávat také, zájem ze strany lidí kterým se na stroj práší zaznamenáte velmi rychle.. Není mým zvykem řešit něco jen tak a nebo proto, že si namastím ego. Na to nemám čas a ani to nepotřebuju. Byla to čistá a spontánní reakce na dění za oponou a ten co nemá zájem vyrábět a chce mít svoje CNC doma v akváriu na důkaz svého umu sešroubovat pár dílů tento topic sledovat nemusí.. Takže prosím o odpovědi a názory lidi, kteří mají přirozený zájem svůj strojek zapojit do výroby a nevědí jak na to :wink:

Nevyužitá kapacita strojků postavených na tomto foru rychle roste. To asi vydí každý běžným pohledem. Z mého pohledu ze zahraničí je to jistě jen zlomek toho, co vidí třeba Robokop nebo jiní lidé co se CNC pohybují mnohem déle. A nutit někoho do něčeho, To je něco co absolutně nesnáším vůči sobě samému a taktéž to neaplikuju na druhé..
Engineer
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 7:01

Velmi zajímavé téma, jen si neodpustím jednu věc. Cestu kterou popisuješ jsem před lety v jistém oboru absolvoval téměř přesně tak. Začal jsem úplně od nuly, něco zadával, hodně dělal sám a postupně kupoval pomocníky, tedy stroje (i když ne CNC - na ty bych v daném oboru prostě neměl finance protože to lítalo v milionech). Nakonec když jsem se vše naučil a zvládnul to, naučil se výrobky i dobře prodat, tak jsem pár roků i celkem spokojeně fungoval. Jenže pak přišel boom dovozu asijského zboží v mém sektoru a slovy Do jednoho roku šla veškerá moje velmi široká produkce do kopru!
Bylo to tak jen proto, že ten dovoz byl tak levný (i když kvalita a životnost zoufalá) že lidi a hlavně obchodníci (moji primární odběratelé) začali kupovat ten dovoz (nemálo z nich ale již také díky tomuhle přístupu dnes krachuje a já se usmívám, protože už jsem na jiné cestě). Já to po pár měsících marnýho boje vpodstatě zabalil. Díky bohu bez dluhů s překrásným strojním parkem ale taky s rozpracovanou výrobou za stovky tisíc, která půjde jednoho dne asi do šrotu. Dělal jsem věci, který nešly vyrábět s pomocí Tvojí filozofie (sežeň objednávku na něco co lidi chtěj - nech si to zaplatit - vymysli to - nauč se to vyrobit - nebo najdi kdo to udělá - prodej to). Mimo to všechno jsem to tak jako mnoho lidí tady dělal i ze zábavy z touhy něco dokázat sobě a třeba i ostatním že to prostě jde i ve skromnějších podmínkách než je firma za desítky milionů.
Mně se třeba taky po 15 letech na ty "otroky" dost práší a zrovna teď vycházím na novou cestu, vhodnou pro sebe i svoje stroje, ale to vůbec neznamená že bych mohl ve všem s Tebou souhlasit. Budu upřímný....máš v mnohém lepší možnosti (Tvoje bydliště, znalost jazyka, asi i větší obchodnická odvaha) ale přesto někdy žasnu nad tím co vše za šílenosti plodíš. Přemýšlel jsi někdy třeba nad tím, co se stane až se třeba někomu utrhne lopatka na ventilátoru při 20000RPM, který v jiném vlákně tvoříš a který asi hodláš prodávat bez dynamického vyvážení vychroupaný na stroji z MDF desek???? Může to i někoho zabít!!! Mám celkem hrůzu z toho, že Tě budou následovat další tak jak je k tomu zde tak trochu nabádáš. Nezlob se na mne ale některý věci prostě už v počátku nejdou očůrat a investice potřebují. U Tebe se tak trochu bojím, že nevíš kde je limitní hranice amaterismu. Pokoušíš se spáchat skoro vše co Tě nadchne nebo spíš na čem jde dobře vydělat a co jak Ty často rád píšeš žádá trh, získáváš zde na fóru zdarma často cenné informace, ale opravdu by ses měl zamyslet že někde jsou hranice, na kterých leží obrazně řečeno drát s vysokým napětím. To jestli dotyčnému zbudou oči pro pláč nebo bude za chvíli za vodou je myslím jeho věc a jeho volba. A věř tomu že ne vždy vyjde vše co si přeješ a to i přesto že pro to uděláš maximum. Některý věci zkrátka neovlivníš.
Ber to také jako moji spontální reakci nad tím co tu píšeš. :wink:
A teď Ti povím moji filozofii pro následující roky.
Pořídím (tedy já už jen doplňuji) výrobní vybavení (ale pokud možno universální) abych mohl dělat vše co pro zvolený segment trhu potřebuji k výrobě tak abych byl naprosto nezávislý na jakémkoliv subdodavateli (vyjma výchozích materiálů a standartních unifikovaných komponentů) i za cenu nemalých nákladů (speciální věci a přípravky si vyrobím sám). Nasbírám informace o tom co chci dělat a udělám analýzu jaká je situace na trhu. Provedu návrhy výrobků kalkulace, zkoušky, testy, prostě vše abych věděl že to co udělám bude fungovat a nikoho to v provozu neohrozí, pak to určitý čas testuju. No a ve finále s tím půjdu do boje o zákazníka na trh.
Namítněš že to je dlouhá a riskantní cesta. Ano je. Ale pokud ještě doplním poslední bod úvahy a to ten že v konečné ceně výrobku musí být procentuální podíl nákladů (materiál, energie, popř. mzda) v řádu jednotek procent (abych mohl v klidu třeba i desítky procent výrobků nechat dlouho ležet skladem a nebo je i vyhodit, či vyprodat za nesmyslně levnou cenu), tak pochopíš že to riziko není až tak velké a že i takový postup je možný. Pochopitelně ale nesmím hrát vabank a jít třeba do nesmyslných dluhů. A když dojde na lámání chleba a třeba hypoteticky bych začal dělat věci z Tvého segmentu a místo abych Ti je dodával jako Tumlík či jiní, půjdu do tržního soupeření, kdo myslíš že bude ve výhodě? :wink:
Která úvaha a filozofie bude vítězit? :wink:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 9:09

Risk s materiálem a pevností se Ti pouze zdá, samože jsem také nic nezkoušel, ale na forech jsou tyto věci prověřené a výsledek?
a) ten ventilátor se dá vystrouhat i z tvrdý balzy a funguje. Stejně tak jako fungují balzové ocasní vrtulky.
b) kopíruju nitro ventilátory, které točí oněch 20 000 ve špičkách ale dávám je do benzínových helin jejichž motory točí 10 000 takže polovinu. Nemám ani za nehet strachu z dynamiky a staticky se běžně dovažují.
c) tyto ventilátory jsou běžně i stříkané z plastu - viditelně křívé a pokroucené od oka, takže muj fan na dřeváku je proti tomu výstavní kousek:)
d) ten fan se stejně rozletí a lopatky při havárii sřílejí dokola stejně jako kusy listů, pádel či podvozků. Je to prostě nebezpečnej sport a s tím že při nárazu heliny do zěm lítají okolo střepiny rychlostí zvuku se prostě počítá a neřeší se to vyjma závodů kde jsou povinné sítě mezi diváky a předváděcím prostorem.

Ale to jen pro zajímavost. Co se týče konkurence schopnosti, moc šancí také nemáš. Začal jsme tam, kde Ty jsi skončil - srazili Tě na kolena šikmáči a můj cíl byl zas srazit na kolena šikmáče a udělat věci levněji jak oni - srazit na kolena je. V heli hobby je to Bohužel tak, že dáš na trh první výrobky a jedna z prvních adres kam posíláš jsou šikmáči - i když víš, že to chce skopčit, stejně poslat musíš protože koupil přes Ebay a dostal bys negativ. Takže ochrana proti skopčení musí být jinde. A to jsou právě nízké náklady a prodejní cena nastavená tak, aby se pod ní šikmáč nedostal.

Pomíjím, že na testy výrobků na heliny musíš umět lítat a nebo platit pilota. Takže zůstává Tvůj správný závěr, vyrábět v offshore bez daňové zátěže, s minimálníma nákladama na prostory - tedy v místě, kde nemusim topit a za metr čtvereční výrobních prostor platím směšnou cenu. A to v CZ prostě nejde, lépečeno jde, dokud nejsi hladovej a strouhuáš ve skepě nebo v garáži a nemáš vícenáklady. Jak už tomu postavíš vlastní dílnu, náklady Tě začnou požírat...... Logika říká, že když šikmáči jedou s minimálníma nákladama, Ty musíš s nulovejma. A to jde jen do určité míry. Kdo chce moc, nemá nic, říkaly babičky......

Sumasumárum, s CNC výrobou se dá začít se starým PC a bez CNC mašiny. Základem je nápad, pak namalování, tvorba kodu a někde už to vystrouhají. To je logika a opatrný postup. Věřím že se blížím k tomuto ideálu kdy moje mašiny budou dělat jen prototypy a výroby se zbavím úplně.. A možní někdy dospěju tak daleko, že ty výrobky budu objednávat přímo z PC a obejdu i prototypy a testy. Ale to je hudba budoucnosti :wink:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 10:05

Dík za vysvětlení k těm ventilátorům. Souhlasím že heliny nejsou vyloženě bezpečná zábava (proto se jak víš držím při zemi) :lol:
S těma šikmáčema to je těžký, když jsem vystavoval na M-H tak si taky jako první fotili moje prototypy a je mi jasný že to co píšeš o E-bay funguje.
Pokud jde o to že bych dělal něco do helin, tak to byla hypotetická úvaha i když pár pilotů si ke mně jezdí v zimě cvičit prsty když nemůžou lítat. :wink:
Máš pravdu že je třeba srazit náklady, což možná není úplně snadný, ale i to se dá řešit a věř tomu, že to jde u tady u nás.
Jinak k tomu poslednímu co jsi napsal, tak tam už Ti moc nerozumím. Píšeš tady na DF o stavbách CNC, o tom jak děláš třeba jeden kus na objednávku na samodomo mašinách abys byl levnej a teď ve finálu otočíš na to, že Tvůj cíl je dělat jen prototip a výrobu poslat jinam. Nezlob se na mne ale to už pak není garážová firma, ale stává se z tebe pouhý překupník, byť s nějakým vlastním vývojovým potenciálem. Troufnu si tvrdit, že v ten moment, pokud pro Tebe nebudou dělat šikmáči ztratíš svoje výhody, pružnost a nízkonákladovost velmi rychle.
Pochopitelně, pokud budou Tvoji dodavatelé lidi z řad hobbistů co to dělají doma ve sklepě, tak možná slušně vyděláš i při tomhle postupu a náklady udržíš dole. Nicméně pokud budeš dělat víc než cca 80 položek (tolik toho tuším na svém webu máš v prodeji) tak i s tímhle systémem budeš bojovat. Bude Tě čekat sklad a nebo riziko že taky občas něco včas nebudeš mít skladem. Doby kdy jsem byl odkázaný na subdodavatele mám díky bohu dávno pryč. Ty ale nejspíš k tomuhle stavu směřuješ. Popravdě řečeno, já už bych tohle opakovat nechtěl, to si raději přikoupím další stroje. :lol:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 10:44

Nezlob se na mne ale to už pak není garážová firma, ale stává se z tebe pouhý překupník, byť s nějakým vlastním vývojovým potenciálem.
Jo tos trefil taky dobře - ale jen částečně - podle mě je obraz dokonalosti v následujícím - za každou cenu udržet potenciál vlastního vývoje - bez něj nikam nedojdeš, práce musí být zábava a nové věci.. Čas pro vývoj bere právě opakovaná výroba a to je ztráta času a děsná nuda na úkor vývoje a stavby dalšího CNC nebo jednoúčelového strojku na věci, které se nevyplatí poslat dělat někam jinam buď kvůli malému množství nebo drahému poštovnému.

V neposlední řadě jsi v Česku - země nakloněné jednou na východ, jednou na západ. Představ si, že rus přijede znovu a všechno tam budeš muset nechat a jít. Kdo z nás obnoví výrobu rychleji v jiné zemi?

Takže ano, souhlasím, chci bejt vekslák kterej vyvíjí, dál se učí, sám prodává, posílá práci druhejm, ale když zklamou, dokáže chvilku vyrábět pár kusů sám, než zajistí výrobu jinde.. Každý jsme jiný, pro Tebe znamená pojem svoboda všechno sám na vlastních strojích. Pro mě je to dokonalé vězení, protože i když stroj vyrábí sám, stejně musíš být v jeho blízkosti a dávat na něj pozor a nedej Bože je to potřeba rychle přestěhovat . Bude to drahé a než se rozhoupeš, tak Ti to komunisti znárodní, přijdeš o všechno a budu Ti říkat Baťa II :))
Takže jak vidíš, dle mého názoru jsou naopak subdodavatelé pro mě tou pravou jistotou. S některými lidmi dělám léta, bez jediného zádrhele a když se je někteří další výrobci snaži podjet cenou, nabídky nějakých 20-30 procent ignoruju - dobrá zkušenost a dlouhodobá spolupráce je mi cennější. Ale když už někdo hodí 50% u obrátkové věci, už přemýšlím jinak. A to je obchod......
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 19. 6. 2009, 11:07, celkem upraveno 2 x.
Martinhora

19. 6. 2009, 10:47

Aeroomni píše:čím dál víc lidí se dává cestou ukázat co doma má. To je ale cesta do pekla, protože na foru pár lidí pokýve hlavou a uzná OK, je to dělo ale co s ním dál?? Za uznání a pokývání hlavou si ale koupíte leda hovn*****o
V prvním příspěvku se až moc často vyskytují slova - peníze,práce,vydělávat - což je bohužel trend dnešní doby. Povím Vám jedno, modelařím 25 let a nikdy by mě ani nenapadlo si tím vydělávat (i když možnosti byly a velký). On to pak už není koníček ale práce a ta původní záliba se znechutí. Podnikám 18 let a za tu dobu jsem se naučil, že peníze nejsou ZDALEKA všechno. Jenom děláte, děláte, vyděláváte, ale ty peníze si nikdy neužijete, protože na to nemáte čas. Trpí rodina, trpí zdraví ... A i proto jsem za poslední dva roky udělal radikální změny (pevná pracovní doba, večer vypnutej telefon, výkendy volný). Předtím jsem si myslel že to prostě nejde. Světe div se ono to jde. Proto se nedivím, když někdo začne CNCčkařit, dělá to pro svoje odreagování potěšení s cílem něco si dokázat, zdokonalit se a je mu úplně jedno, že si s tím nebude vydělávat (mimichodem pokud bych si chtěl vydělávat na CNC stroji tak ho určitě nebudu bastlit doma v dílně, ale pudu koupim - mam na to servis a záruku). A co se týká využití doma postaveného stroje? I pokud si na tom občas vyřežu nějaký to žebro nebo AL bočnici na podvozek nebo dokonce pujdu jen okolo tak z toho budu mít zatraceně dobrej pocit kterej si za peníze nikdy nekoupim a vo vo votom to je .... Jo a lidi dál se tady chlubte, ukazujte - je to inspirace pro ostatní. Já sem tohle fórum hltal asi týden vkuse a nakonec jsem si navrhl svůj stroj, kterej se mi teď rodí pod rukama a zase mam u toho ten dobrej pocit. A ještě musím říct, že díky jistým lidem tady na fóru (a jejím výtvorům) mám hodně velkou motivaci. Např. když vezmu kus materiálu tak mě napadne Pupák by to zafrézoval - a du a zafrézuju to atd atd. Díky za to lidi - jste machři. :D :D :D :
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 10:55

Tak tak!! O tom to je - od začátku co jsem začal dělat modelřinu na kšeft mám kvotu kterou jsme nikdy nepřekročil. Nechci aby se mi modelřina stala prací, kvotu dodržuju poctivě a i přes rostoucí počet výrobků se mi to daří čím dál líp. Schválně si tipněte kolik hodin věnuju výrobě denně.
Engineer kolik času strávíš v dílně? Pupák to tu nedávno napsal jasně - od nevidím do nevidím, pátky svátky..
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2009, 11:03

V prvním příspěvku se až moc často vyskytují slova - peníze,práce,vydělávat - což je bohužel trend dnešní doby.
U mě to spíš vyvolává dojem že to je vyvolané krizí a lidi si vzpoměli na zaprášené strojky nebo změnili názor cestou, když původně stavěli stroj ze zábavy z peněz ušetřených v době hojnosti. Ještě před rokem se občas někdo optal jak na výrobu a jak prodávat na Ebay atd.. Teď je to každý druhý mail z prostředí CNC a ICQ se točí také jen kolem toho.. Škoda, před rokem se stejným kvantem kecalo o babách - to bylo zajímavější:)))))
ale pudu koupim - mam na to servis a záruku).
Hele a už si to někdy udělal? Servis, díly a prohlídky Tě pak stojí tolik, že je velmi těžké někomu konkurovat + ty nervy dohadovat se o záruce a čekat na záruční opravu s blbostí kterou bys spravil sám..
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2009, 8:47

Martinhora píše:
Aeroomni píše:čím dál víc lidí se dává cestou ukázat co doma má. To je ale cesta do pekla, protože na foru pár lidí pokýve hlavou a uzná OK, je to dělo ale co s ním dál?? Za uznání a pokývání hlavou si ale koupíte leda hovn*****o
V prvním příspěvku se až moc často vyskytují slova - peníze,práce,vydělávat - což je bohužel trend dnešní doby. Povím Vám jedno, modelařím 25 let a nikdy by mě ani nenapadlo si tím vydělávat (i když možnosti byly a velký). On to pak už není koníček ale práce a ta původní záliba se znechutí. Podnikám 18 let a za tu dobu jsem se naučil, že peníze nejsou ZDALEKA všechno. Jenom děláte, děláte, vyděláváte, ale ty peníze si nikdy neužijete, protože na to nemáte čas. Trpí rodina, trpí zdraví ... A i proto jsem za poslední dva roky udělal radikální změny (pevná pracovní doba, večer vypnutej telefon, výkendy volný). Předtím jsem si myslel že to prostě nejde. Světe div se ono to jde. Proto se nedivím, když někdo začne CNCčkařit, dělá to pro svoje odreagování potěšení s cílem něco si dokázat, zdokonalit se a je mu úplně jedno, že si s tím nebude vydělávat (mimichodem pokud bych si chtěl vydělávat na CNC stroji tak ho určitě nebudu bastlit doma v dílně, ale pudu koupim - mam na to servis a záruku). A co se týká využití doma postaveného stroje? I pokud si na tom občas vyřežu nějaký to žebro nebo AL bočnici na podvozek nebo dokonce pujdu jen okolo tak z toho budu mít zatraceně dobrej pocit kterej si za peníze nikdy nekoupim a vo vo votom to je .... Jo a lidi dál se tady chlubte, ukazujte - je to inspirace pro ostatní. Já sem tohle fórum hltal asi týden vkuse a nakonec jsem si navrhl svůj stroj, kterej se mi teď rodí pod rukama a zase mam u toho ten dobrej pocit. A ještě musím říct, že díky jistým lidem tady na fóru (a jejím výtvorům) mám hodně velkou motivaci. Např. když vezmu kus materiálu tak mě napadne Pupák by to zafrézoval - a du a zafrézuju to atd atd. Díky za to lidi - jste machři. :D :D :D :
Naprostý souhlas, taky jsem se dřív honil a teď to beru trošku s nadhledem. Telefon už taky občas vypnu a ono se to opravdu nezblázní. Dělám hodně věcí pro ten pocit že to zvládnu, nebo že zvládnu něco co jiný ne a jestli to bude nakonec i něco vydělávat je často druhotný. Nemám sice momentálně firmu fungující jako hodinky, ale stejně už nesedím u compu abych navrhnul za dva dny novej výrobek jako dřív a hned ho vyráběl a taky žiju. Tohle forum je myslím o radosti z práce a o HOBBY a ne o výrobě "otroků" a doufám že to tak bude i dál. :wink:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2009, 8:56

Aeroomni píše:Tak tak!! O tom to je - od začátku co jsem začal dělat modelřinu na kšeft mám kvotu kterou jsme nikdy nepřekročil. Nechci aby se mi modelřina stala prací, kvotu dodržuju poctivě a i přes rostoucí počet výrobků se mi to daří čím dál líp. Schválně si tipněte kolik hodin věnuju výrobě denně.
Engineer kolik času strávíš v dílně? Pupák to tu nedávno napsal jasně - od nevidím do nevidím, pátky svátky..
Jak kdy, někdy celý den (třeba když makám na důležitým přípravku a chci ho mít rychle hotovej), někdy ani minutu. Někdy nezapnu stroje i celý týden. Jsem svůj pán a dělám podle potřeby, někdy i podle nálady. To co dělá třeba Pupák už mám dávno za sebou. A jen pro doplnění předchozího.....nedělám vše sám.
To o čem jsem psal v předchozím není o tom co teď momentálně dělám, to je o vizích a možnostech. Protože už mám za sebou roky kdy jsem dělal v průměru 12 a víc hodin denně včetně víkendů tak teď hledám model který optimálně využije moje výrobní možnosti ale přitom už se nehodlám vrátit k tomu co bylo dřív. Dřív jsem takříkajíc prodával kilogram zpracovanýho materiálu řekněme za 500,- dnes dělám věci kde zpracovaných 100g stojí i několik tisíc a voooo tooom toooo je!!!! :wink:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2009, 8:58

Aeroomni píše:
V prvním příspěvku se až moc často vyskytují slova - peníze,práce,vydělávat - což je bohužel trend dnešní doby.
U mě to spíš vyvolává dojem že to je vyvolané krizí a lidi si vzpoměli na zaprášené strojky nebo změnili názor cestou, když původně stavěli stroj ze zábavy z peněz ušetřených v době hojnosti. Ještě před rokem se občas někdo optal jak na výrobu a jak prodávat na Ebay atd.. Teď je to každý druhý mail z prostředí CNC a ICQ se točí také jen kolem toho.. Škoda, před rokem se stejným kvantem kecalo o babách - to bylo zajímavější:)))))
ale pudu koupim - mam na to servis a záruku).
Hele a už si to někdy udělal? Servis, díly a prohlídky Tě pak stojí tolik, že je velmi těžké někomu konkurovat + ty nervy dohadovat se o záruce a čekat na záruční opravu s blbostí kterou bys spravil sám..
Tak pod tohle jsem ochotnej se podepsat taky.....
Jen když vemu kolïk lidí najednou shání stroje, když jsem prodával MN80 tak měsíce nic a pak jak krize postoupila najednou hromady zájemců.
TimeCop

20. 6. 2009, 9:03

Taky si myslím, že je to stupidní vlákno, sorry Pavle. :)
Věčný kruh natahování se jedněch s druhýma ve všech DF bez výjimky o nějakou nesmyslnou univerzální pravdu.
Sám víš nejlíp, že ji 100% nemáš a ani nemůžeš mít, poněvadž jak sám často píšeš "nemáš všechny informace",
jinými slovy nemáš všechny úhly pohledu.
Je to zde zase jen jiná modifikace "profíci versus hobbisti" a zase se melou hovna a nebude to brát konce.
Život sám je ale pestřejší, než jedna jediná správná cesta a myslím, že je to tak schválně a díky Bohu za to .. :wink:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2009, 12:23

To co dělá třeba Pupák už mám dávno za sebou. A jen pro doplnění předchozího.....nedělám vše sám.
Tak to gratulace, nevypadalo to tak.)
Jen když vemu kolïk lidí najednou shání stroje, když jsem prodával MN80 tak měsíce nic a pak jak krize postoupila najednou hromady zájemců.
No vida, ono to chce nad příčinou změny v chování lidí občas popřemýšlet, pokoumat okolí a zvážit opravdové příčiny a následky aktuálního dění.
Život sám je ale pestřejší, než jedna jediná správná cesta a myslím, že je to tak schválně a díky Bohu za to ..
Každej sem jinej a jinde a věříme v něco jinýho - a jak vidíš, věřím v širokou hobysticky založenou základnu fungující na minimální provozní režii. Je to jediná možná a přirozená konkurence čínskýmu shitu. Není potřeba při ní potit krev, stát u mašiny 12 hodin, přináší klídek, pohodu poznání a zábavu... Práce je pak prostě zábavou bez napětí a tak to mý být, vyhovuje to jak člověku samému tak celé společnosti... Člověk se klidně a kdykoliv rozhodne, zda zůstane hobystou, nebo jen občas něco vyrobí, nebo se soustředí na výrobu zakázek a obchod. A také toho může kdykoliv nechat bez ztráty desítky. Zkus nechat obrábění, když si koupil mašinu za milion... Nemáš šanci, jsi jejím vězněm.....

Tomuhle tleskám, jde to směrem kterej se mi náramě líbí!! :))
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2009, 1:37

Dřív jsem takříkajíc prodával kilogram zpracovanýho materiálu řekněme za 500,- dnes dělám věci kde zpracovaných 100g stojí i několik tisíc a voooo tooom toooo je!!!!
Jo je to cesta od motyky k hodinkám :lol: Aniž bych se za tím nějak hnal, ono zpřesnění výroby časem přichází poměrně rychle samo. Tedy časem a počtem vyrobených dílů nejdříve ručně pak strojně. Pozoruju to jak přirozenej průvodní jev kterej se nedá ani uspěchat ale ani přibrzdit. V Tvém případě a v případě všech lidí, kteří si svoje poctivě odkroutili ručně kličkama, to logicky musí být vidět dokonale a sem zvědav, zda to skončí cestou ubírání atomů z bloku nebo plynulým navařováním atomů na sebe až do dosažení podoby a kot výrobku na výkresu:)))))))))
TimeCop

20. 6. 2009, 8:54

Aeroomni píše: .. A také toho může kdykoliv nechat bez ztráty desítky. Zkus nechat obrábění, když si koupil mašinu za milion... Nemáš šanci, jsi jejím vězněm.....]
A proč myslíš, že mi ve sklepě hnije spešl mašinka za 40.000,- korun českých pouhých, a nesplácím profi krám za cca 1.800.000,- a jsem v pohodě ?
Až pšenka nepokvete, zase postavím jinou .. mám už za sebou taky pár pádů a recyklací v několika oborech a už se nikam neštvu, neboj .. :wink: :wink: 8)
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“