Velmi zajímavé téma, jen si neodpustím jednu věc. Cestu kterou popisuješ jsem před lety v jistém oboru absolvoval téměř přesně tak. Začal jsem úplně od nuly, něco zadával, hodně dělal sám a postupně kupoval pomocníky, tedy stroje (i když ne CNC - na ty bych v daném oboru prostě neměl finance protože to lítalo v milionech). Nakonec když jsem se vše naučil a zvládnul to, naučil se výrobky i dobře prodat, tak jsem pár roků i celkem spokojeně fungoval. Jenže pak přišel boom dovozu asijského zboží v mém sektoru a slovy
Do jednoho roku šla veškerá moje velmi široká produkce do kopru!
Bylo to tak jen proto, že ten dovoz byl tak levný (i když kvalita a životnost zoufalá) že lidi a hlavně obchodníci (moji primární odběratelé) začali kupovat ten dovoz (nemálo z nich ale již také díky tomuhle přístupu dnes krachuje a já se usmívám, protože už jsem na jiné cestě). Já to po pár měsících marnýho boje vpodstatě zabalil. Díky bohu bez dluhů s překrásným strojním parkem ale taky s rozpracovanou výrobou za stovky tisíc, která půjde jednoho dne asi do šrotu. Dělal jsem věci, který nešly vyrábět s pomocí Tvojí filozofie (sežeň objednávku na něco co lidi chtěj - nech si to zaplatit - vymysli to - nauč se to vyrobit - nebo najdi kdo to udělá - prodej to). Mimo to všechno jsem to tak jako mnoho lidí tady dělal i ze zábavy z touhy něco dokázat sobě a třeba i ostatním že to prostě jde i ve skromnějších podmínkách než je firma za desítky milionů.
Mně se třeba taky po 15 letech na ty "otroky" dost práší a zrovna teď vycházím na novou cestu, vhodnou pro sebe i svoje stroje, ale to vůbec neznamená že bych mohl ve všem s Tebou souhlasit. Budu upřímný....máš v mnohém lepší možnosti (Tvoje bydliště, znalost jazyka, asi i větší obchodnická odvaha) ale přesto někdy žasnu nad tím co vše za šílenosti plodíš. Přemýšlel jsi někdy třeba nad tím, co se stane až se třeba někomu utrhne lopatka na ventilátoru při 20000RPM, který v jiném vlákně tvoříš a který asi hodláš prodávat bez dynamického vyvážení vychroupaný na stroji z MDF desek???? Může to i někoho zabít!!! Mám celkem hrůzu z toho, že Tě budou následovat další tak jak je k tomu zde tak trochu nabádáš. Nezlob se na mne ale některý věci prostě už v počátku nejdou očůrat a investice potřebují. U Tebe se tak trochu bojím, že nevíš kde je limitní hranice amaterismu. Pokoušíš se spáchat skoro vše co Tě nadchne nebo spíš na čem jde dobře vydělat a co jak Ty často rád píšeš žádá trh, získáváš zde na fóru zdarma často cenné informace, ale opravdu by ses měl zamyslet že někde jsou hranice, na kterých leží obrazně řečeno drát s vysokým napětím. To jestli dotyčnému zbudou oči pro pláč nebo bude za chvíli za vodou je myslím jeho věc a jeho volba. A věř tomu že ne vždy vyjde vše co si přeješ a to i přesto že pro to uděláš maximum. Některý věci zkrátka neovlivníš.
Ber to také jako moji spontální reakci nad tím co tu píšeš.

A teď Ti povím moji filozofii pro následující roky.
Pořídím (tedy já už jen doplňuji) výrobní vybavení (ale pokud možno universální) abych mohl dělat vše co pro zvolený segment trhu potřebuji k výrobě tak abych byl naprosto nezávislý na jakémkoliv subdodavateli (vyjma výchozích materiálů a standartních unifikovaných komponentů) i za cenu nemalých nákladů (speciální věci a přípravky si vyrobím sám). Nasbírám informace o tom co chci dělat a udělám analýzu jaká je situace na trhu. Provedu návrhy výrobků kalkulace, zkoušky, testy, prostě vše abych věděl že to co udělám bude fungovat a nikoho to v provozu neohrozí, pak to určitý čas testuju. No a ve finále s tím půjdu do boje o zákazníka na trh.
Namítněš že to je dlouhá a riskantní cesta. Ano je. Ale pokud ještě doplním poslední bod úvahy a to ten že v konečné ceně výrobku musí být procentuální podíl nákladů (materiál, energie, popř. mzda) v řádu jednotek procent (abych mohl v klidu třeba i desítky procent výrobků nechat dlouho ležet skladem a nebo je i vyhodit, či vyprodat za nesmyslně levnou cenu), tak pochopíš že to riziko není až tak velké a že i takový postup je možný. Pochopitelně ale nesmím hrát vabank a jít třeba do nesmyslných dluhů. A když dojde na lámání chleba a třeba hypoteticky bych začal dělat věci z Tvého segmentu a místo abych Ti je dodával jako Tumlík či jiní, půjdu do tržního soupeření, kdo myslíš že bude ve výhodě?
Která úvaha a filozofie bude vítězit?