Sn 4OO

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2009, 8:04

Nechapu co by tam chteli dat lepsiho nez vektorovy menic, snad mozna nejake AC servo, ale to v tomto pripadku nema vubec vyznam. Uplne super by to tedy jeste bylo, kdyby mel motor encoder, menic encoderovou kartu a jelo to v uzavrene smycce. Takto to mam v praci na odstredivkach, nicmene kdyz se podelalo ridici PLC, tak jsem encodery v nastaveni menicu odkonfiguroval, nastavil menicum natvrdo pozadovane frekvence a jelo to bez nejmensi chybky. Vektorove rizeni se dokaze pruzneji vyrovnavat s nerovnomernym zatizenim a tim padem dokaze presneji drzet otacky a moment nez skalarni rizeni. Je to tedy reseni podle me naprosto bez chyby. Ja mam na svem SV18 obycejny skalarni menic (vektor neumi), soustruh byl puvodne bez plynule regulace, tzn. ze motor zustal puvodni i s chlazenim (zcela bez zasahu). Pouze se vyradily reverzacni stykace a zapojil se tam menic. Ovladany je samosrejme od puvodni paky na suportu, potenciometr mam taktez na suportu abych to nemel daleko. Beha to bez problemu uz 4ty rok. Dolni mez frekvence mam 10Hz, slo to se zarazenou mensi rychlosti na prevodovce i na 5Hz ale pri prerazeni na vyssi rychlosti to melo tendenci cukat a nekdy to vypadlo na poruchu menice. Ramp Up mam nastaveno 2sec, Ramp Down 3sec, zapnute brzdeni DC proudem a dynamika brzdeni myslim 80%. Tim odpadlo i nechutne brzdeni reverzem. Na hlavnim rozvadeci v dilne mam v jedne fazi trvale ampermetr a muzu rict ze driv pri rizeni jen reverzaci motoru litala rucicka 80A ampermetru az na doraz, ted se vejde do 15A. Jak jsem rekl: pokud by dotycny mel zajem tak mi lezi doma bez vyuziti skalarni menic na 15kW zn. TECO (pouzity) a nebo bych vedel sehnat za dobry peniz i vektorovy OMRON SysDrive na 7,5kW (uplne novy).
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2009, 8:27

no jo, pri malych otackach to cuka, to je jasne, ale kedze je tam redukcia tak nebudem potrebovat nikdy ist nizsie ako 10Hz, jedine ked budem nieco previjat alebo navijat pomaly,ale pre sustruzenie je to super tak ako to je....
Este mam na mojom motore jednu vec, neviem ci je to problem alebo fakt ale pri istych otackach,asi okolo 900 zacne motor drncat, tusim ze je to vlastna frekvencia hriadela ale niesom si 100% isty, pred tym a za tym tie vibracie niesu... este pripada do uvahy opotrebovanie lozisiek v motore ale na to kolko ma hodin natocenych asi to tym nebude,,, mate stym niekto skusenosti?

Som ale dost prekvapeny ako tvrdo si drzi otacky motor pri nabehu do zaberu, je to dost nad moje ocakavanie, a urcite by som to odporucil a nebat sa tohto riesenia....

Inak mate niekto SV18 pohon klinovymi remenmi? podovne su myslim na kazdej ploche pasy...
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 6. 2009, 8:53

kiko01 píše:pri istych otackach,asi okolo 900 zacne motor drncat, tusim ze je to vlastna frekvencia hriadela ale niesom si 100% isty, pred tym a za tym tie vibracie niesu
Vlastní rezonanční frekvenci má úplně všechno na světě :-) Kotva asi nebude úplně dokonale vyvážená. Ale je to natolik běžné, že výrobci měničů s tím počítají a většinou je tam možnost nastavit několik frkvenčních "děr" - rezonanční frekvence se pak prostě přeskakují.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“