Odlévaná matice GS- super fluid

mechanika k motorům
Odpovědět
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2009, 10:04

:lol: jo já vím o co jde :lol: ,ten závit je samozřejmě rozjížděnej až do konce,páč jinak bych to neudělal
samozřejmě narážíš na ten poskákaný závit :wink:
vysvětlím: bronzových matic jsem už dělal moc ale žádná ještě nebyla tak dlouhá :!: ta matice má 200mm délku závitu tzn. použil jsem držák průměr 30mm s vyložením cca 250mm, víc jsem do palice nenarval ,a vybrousil příčný nůž z radeka 10x10 přesně na ten profil i s lamačema na oba břity
nejde ani tak o průměr závitu jako o délku z čehož plyne délka nože a následné vibrace

polotovar jsem měl obrobenej a musel jsem do toho zajet,bylo mě jasný,že to bude vibrovat ,no ale jak už jsem zajel tak jsem musel pokračovat :lol: poslední úběry byly tak 0,05 a zbytek bez přidávání ale není to tak hrozný,ta matice je natěsno a po pár žduchách si ten závit sedne
každopádně ta originál matice má dno závitu poskákaný taky :wink: a boky byly ohlazený vydrželo to v tom lisu 10 let
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2009, 10:16

AcemanLB píše:Zajímavé řešení. Jak už jsem psal v prvním příspěvku neříkám že je to ideální postup, ale mě se zdál být dostupný jak finančně tak výrobně. Nehledě na to, že tu matici nehodlám trápit 8 hodinovým provozem a tudíž neplánuju brzkou výměnu. Kdybych měl možnost stát u soustruhu neomezenou dobu kdy chci taky bych asi volil jinej postup, ale bohužel soustruh nemám tak to řeším takhle. Mimochodem pěkná práce :)
jasně, třeba se to neopotřebí,jen jsem si myslel,že když už děláš poháněnou matici tak třeba bys to časem chtěl osadit kuličkama a výměna by potom byla jednoduchá
takhle to budeš muset dělat nanovo
to lití mě jinak taky docela zajímá :wink:
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2009, 5:43

Tak první pokus o rozhýbání :) Omluvte tu nízkou rychlost, ale trapéz jsem držel svěrákem a nohou, motor rukou a ještě to natáčel na mobil :D Ale chodí to zatím hezky, teď ještě sehnat Delrin a udělat ozubené kolečka :)

Pro znalce řemenů: Tyhle ozubené kola co jsem vyrobil z MDFky na zkoušku jsou dělané pro modul 5M, ale řemen mám jen T5 a na videu je vidět že ten řemen po pár otáčkách přeskočí. Je to tím že mám špatný řemen nebo jsem ty kola špatně vyrobil?
Přílohy
MOV00004.rar
(542.75 KiB) Staženo 708 x
wolf

18. 7. 2009, 8:10

S tím řemenem bych viděl jako hlavní problém rozdíl v profilu zubu pro 5M a T5. A to držení, pouze v ruce, tomu přeskakování taky moc neprospěje :-)
wolf
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2009, 11:46

To víš testoval jsem zda ty moje slaboučké motory tu matici vůbec roztočí :) Ale zadařilo se takže pokračuju :)
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2009, 11:22

Tak se mi to povedlo roztočit s novým řemenem 5M o poznání rychleji, zatím na prázdno jen při pohybu po tyči to jezdí cca 1,5 m/min ale není to přesně v ose a ani v rovině :D Řemen už nepřeskakuje.

PS: Jak zajistit ložiska na té rotační matici? Aby šla časem třeba vyměnit. Matice jde do ložisek pěkně na těsno a drží, ale mám strach aby časem ty ložiska nezačali po té matici klouzat.
Přílohy
Plocha.rar
(936.58 KiB) Staženo 524 x
Hardmesr

22. 7. 2009, 5:28

Tak mne napadlo, jestli by se nedal šroub před nalitím hmoty matice mírně zahřát a nanést parafin. Parafin je ochotný vytvořit minimální vrstvu. Po vytvrdnutí se šroub opět mírně nahřeje a tím se uvolní. Předpokládám, že se celkem lehce šroub z matice vyšroubuje. Jistě se také matice i šroub od parafinu lehce očistí.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2009, 3:22

Tak jsem matici hodil na hrubo na strojek poháněnej driverama od Alana TA8435 a jezdí to spolehlivě na rychlosti 900 min/m což je o třetinu lepší než s rotujícím metrickým šroubem. Jinak pohyb je plynulejší a hladší. Takže můžu jen doporučit. Jinak zatím není delrin takže kolečka jsou z MDF a ani uchycení není finalní :) Během 14 dnů bych měl mít konečně silnější drivery tak uvidím co ta rotační matice zvládne.
Přílohy
Plocha.rar
(2 MiB) Staženo 584 x
Thomeeque

28. 3. 2012, 11:31

AcemanLB píše:..Druhý den po vytvrzení jsem šroub vytočil (hodně ale opravdu hodně špatně šel ven)...
Ahoj, můžu se zeptat, jak jsi následně ten závit "rozběhal"? Četl jsem digisonicův postup, zajímá mne, jestli jsi to třeba dělal nějak jinak (také nemám soustruh, abych to v něm nechal rozjíždět atp.).

EDIT: Budu vděčný i za bližší specifikaci vhodné brusné pasty.

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2012, 9:12

Upnout do vrtacky ?
Thomeeque

28. 3. 2012, 11:01

Pavelono píše:Upnout do vrtacky ?
Netušim, proto se ptám. Digisonic i Aceman píšou, že to šlo hodně ztuha, takže osobně si dovedu představit, že by to na klasickou vrtačku mohlo být příliš. Ty to máš vyzkoušený?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

29. 3. 2012, 5:34

já jsem taky skoušel odlévat matice , a pak jsem je projížděl tak že jsem do kousku šroubu udělal dva výkusy pro odlehčení jako má klasický závytník , nabrousil jsem mu hrany aby byly ostré a tím to dvakrát , třiikrát projel a šroub chodil uplně nádherně , vyříznout to jde hezky flexou co nejslabším kootučem co seženete ,
Thomeeque

29. 3. 2012, 10:25

packa píše:já jsem taky skoušel odlévat matice , a pak jsem je projížděl tak že jsem do kousku šroubu udělal dva výkusy pro odlehčení jako má klasický závytník , nabrousil jsem mu hrany aby byly ostré a tím to dvakrát , třiikrát projel a šroub chodil uplně nádherně , vyříznout to jde hezky flexou co nejslabším kootučem co seženete ,
No vida, to je hodně progresivní! :) Dík za tip.

Btw. jaká je vhodná délka odlévané matky (trapéz 12/3, hobby CNC na lehkou práci), počítal jsem nějaké 3cm..? A pokud se udělá správně, s jakým backleshem mohu tak zhruba počítat?

A vůbec, Moc by mě zajímala odpověď na tuto otázku:

Předmět: Pohon a vedeni (uplne zakladni srovnani)
miha píše: * kulickovy vs. trapez: chapu, ze kulicky jsou to spravne reseni, ale reci cisel, jak se to da srovnat? Pokud jde o presnost, zivotnost, moznou rychlost (kroutici moment), atd.
IMHO jí tam nedostal (pokud nepočítám "Pro seriózní hobby stroj je použití kuličkových šroubů povinnost. Trapézové a nedejbože metrické šrouby nezaručují použitelný výsledek." z PetrNCova linku :))

T.
packa

29. 3. 2012, 10:50

opravdu se ten závitník dobře osvědčil , na různé brusné pasty bych si dal pozor zadřou se do toho plastu a i při dobrém vymytí se tam udrží , vydírá se pak šroub i plast a tření je taky větší
ty tři cm by asi seděly , vůle _??? když ji uděláš dobře tak téměř nula , nic
tyhle materialy mají perfektní kluzné vlastnosti takže moc vůle nepotřebují k dobrému chodu ,
další věc je ta že je pár lidí v dobré vůli namazaly a efekt byl opačný , to mazivo může vytěsnit ty minimální vůle a jde to nakonec tíž ,
další věc je ta že i s volnější maticí můžeš dosáhnout menších rychlostí , již sem to tu s někím řešil a bylo to u kul šroubu , díky hladkému volnému chodu to chitlo nějakou rezonanci a dělalo to divné pazvuky , nakonec se to vyřešilo lehkým podložením na jedné straně aby se matice lehce křížila a byl klid ,

ty metrickké šrouby bych opravdu nedoporučoval je to děs , můj první pokus o cnc byl taky s nimi a jen trápení
trapézy bych tak uplně neodsuzoval dá se snimi dosáhnout uspokojivých výsledků zvláště s odlévanými maticemi z dobře kluzných materialů
kul šroub samozřejmě nejlepší volba
QNX
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2012, 11:21

Když chcete udělat vůli na odlévané matici ............ já bych vyzkoušel nastříkat šroub roztokem polyvinylalkoholu a aby se omezilo smrštění, tak bych to ještě vytvrzoval při nízké teplotě. Po vytvrzení a rozpuštění zbytků PVA by to mělo běhat rovnou bez nějakého uvolňování.
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“