CZ_Pascal píše:Takže "udělátko" jest hotové
Peťo, díky, perfektní práce. Už se těším, jak to zprovozním.
Pro ostatní členy diskuse: Tuto desku jsem si objednal já (Krutor) u CZ_Pascala - vývoj a výroba 1 kusu, specifikaci uvádím níže. Jakmile to uvedu do provozu (asi přes Vánoce), dám sem další praktické informace. Pokud byste měli někdo zájem o tuto věc, kontaktujte prosím CZ_Pascala. Diskuse o ceně nechávám na něm.
Takže stručně - je to generátor pulsů pro driver krokového motoru, určený pro strojní posuv na menších konvenčních obráběcích strojích, zpravidla pro X-posuv na frézce. U mě konkrétně na BF 20. Výhoda je, že nepotřebuji žádnou převodovku ani mechanickou spojku, protože odbuzený KM bez problému kličkou utočím.
napájení: AC 230V, 50 Hz (má to svoje trafíčko)
výstup: signály STEP, DIR (úroveň 5V), maximální frekvence signálu
STEP přes 100 kHz
svorkovnice na následující ovládací prvky:
- tlačítko "start chodu vpravo"
- tlačítko "start chodu vlevo"
- tlačítko "stop"
- tlačítko "rychloposuv"
- potenciometr frekvence
- koncový spínač vpravo
- koncový spínač vlevo
Má to rozjezdové rampy, strmost nastavitelná.
Při chodu vpravo je možné hned stisknout tlačítko chodu vlevo, aniž bych musel zastavovat tlačítkem stop. Při podržení tlačítka rychloposuvu frekvence vyjede po rampě na nastavitelné maximum, po jeho puštění zase sjede na frekvenci nastavenou potenciometrem. Sepnutí koncového spínače způsobí sjetí výstupní frekvence po rampě do nuly. Následně je možné zapnout posuv opačným směrem, i když koncový spínač je stále ještě sepnutý.