ebrouseni nastroju - vrtaky, vystruzniky

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
profor

1. 1. 2011, 10:50

[quote="k"]v ruke nejde nabrusit ani vrtak . je to nahoda .. ak to potom vrta. A aj ked sa to niekomu opakovane dari je to len prax ktora nahodu "zlepsuje" ..

Profesionalne nabruseny brit vrtaku (priecny brit 55 stupnov, rovnaka dlzka oboch britov, uhol britov, celkova symetria oboch hlavnych britov atd. ) je v ruke nedosiahnutelny .. (este tak ked sa jedna o roboticku ruku).

Vrtak je dokonca horsie brusitelny ako freza ... geometria britu vrtaku je odvodena od mysleneho kuzela ktory opisuje vrtak hlavnym britom pri bruseni a ktory zabezpecuje podbrusenie britu.[/quote]

To bych netvrdil. Pracoval jsem nejakou dobu po vyuceni v TOSu Hostivar (nemyslim, ze bychom vyrabeli spatne vyrobky) a za takovouto vetu by se Vam tam vysmali. Copak dneska uz nikdo neumi makat? :(
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2011, 11:13

mam mini nastrojovou brusku od cinana a zkousel jsem tam brousit vrtaky v takovym jejich nesmyslnym pripravku
v ruce to kolikrat udelam lip i kdyz nikdy napoprve

zkousim je pak na soustruhu kterej je hned vedle jestli to bere alespon priblizne symetricky
samozrejme to neni perfektni ale funguje to a nic to nestoji

a da to praci se to naucit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

2. 1. 2011, 9:35

Podle mě, co se týče broušení vrtáků, tak u HSS materiálu preferuji ruční broušení od oka. Na tvrdokov je lepší strojní broušení, nejlépe podle brusného plánu výrobce vrtáku u někoho s CNC bruskou s následným napovlakováním.

Vrtáky pro takové to domácí žvýkání si brousím sám na hobby brusce za pár korun, kde jde spíše o kosmetické leštění než broušení :D Dovoluji si tvrdit, že po více než dvacetileté praxi mě to celkem i jde a hlavně vrták vyvrtá díru jakou potřebuji.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2011, 3:27

Hanba by mě musela fackovat, kdybych si nenabrousil vrták sám v ruce. Souhlasím že někdy se úplně netrefí, ale většinou to není problém.
Co se týče fréz, dají se lehce líznout čílka, musí být perfektně obtažený kotouč a naprosto pevná ruka. Je to pochopitelně prasečina a dělal jsem to vyloženě z nouze. Fazetku frézy brousit v ruce je vyloučené. Stejně tak výstružník, to už by pak nebyl výstružník :D
Když na to přijde tak se dá tenkým kotoučkem nabrousit i větší závitník. Cigárkem se zase dá nabrousit očko.
Vrtáky průměru 1mm dokázal brilantně nabrousit můj bývalý vedoucí. Přišel ráno vychlastaný, prohulený, nemohl ani mluvit. Vzal vrták pr. 1mm a normálně ho nabrousil. Ten vrták potom vrtal díru pr. 1mm. Podotýkám že ke všemu tomu měl ještě asi 4 dioptrie v brýlích. Mě se 1mm vrták taky několikrát povedlo nabrousit, ale nikdy mi nevrtal 1mm díru.
Většinou bych řekl že od 2,5mm výš to celkem není problém. Pak už samosřejmě pr. 35 a výš už je problém udělat oba břity stejné, ale na to mám měrku.
Samosřejmě celou dobu mluvím o HSS. Tvrdokovové vrtáky jsem nikdy nezkoušel brousit, max tak vrtáky do betonu :D
Přílohy
s1121.jpg
s1121.jpg (13.42 KiB) Zobrazeno 6729 x
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
sidonie

3. 1. 2011, 4:53

No doma jsem brousil v ruce největší vrták pr.22 a to už byl docela problém, běžně se ale v domácích podmínkách budeme bavit o vrtácích pr. 3 až pr.15, málokdo bude potřebovat asi větší vrták, pokud tedy není zemědělec :D Nic proti nim, jsou to vesměs šikovní lidé, jen jim tolik nezáleží na zpracování, přesnosti a tudíž i na trvanlivosti. Prostě to nějak přilepí svářečkou a vezme nějaký podobný vrták, trochu s ním zakvedlá a jde prostě orat dokud si to dané zařízení znovu nerozmyslí. :lol:
Měrku nemám, asi se budu muset polepšit a nějakou někde znárodnit, zabavit nebo něco takového. :wink:
Bobes

4. 1. 2011, 9:14

magi píše:Hanba by mě musela fackovat, kdybych si nenabrousil vrták sám v ruce. Souhlasím že někdy se úplně netrefí, ale většinou to není problém.
Co se týče fréz, dají se lehce líznout čílka, musí být perfektně obtažený kotouč a naprosto pevná ruka. Je to pochopitelně prasečina a dělal jsem to vyloženě z nouze. Fazetku frézy brousit v ruce je vyloučené. Stejně tak výstružník, to už by pak nebyl výstružník :D
Když na to přijde tak se dá tenkým kotoučkem nabrousit i větší závitník. Cigárkem se zase dá nabrousit očko.
Vrtáky průměru 1mm dokázal brilantně nabrousit můj bývalý vedoucí. Přišel ráno vychlastaný, prohulený, nemohl ani mluvit. Vzal vrták pr. 1mm a normálně ho nabrousil. Ten vrták potom vrtal díru pr. 1mm. Podotýkám že ke všemu tomu měl ještě asi 4 dioptrie v brýlích. Mě se 1mm vrták taky několikrát povedlo nabrousit, ale nikdy mi nevrtal 1mm díru.
Většinou bych řekl že od 2,5mm výš to celkem není problém. Pak už samosřejmě pr. 35 a výš už je problém udělat oba břity stejné, ale na to mám měrku.
Samosřejmě celou dobu mluvím o HSS. Tvrdokovové vrtáky jsem nikdy nezkoušel brousit, max tak vrtáky do betonu :D
To prechlastanie (spravna uroven) je velmi dolezite pre pevnu ruku. Poznam to z jedneho Silvestra, ked som z ruky fotil dlhsie expozicie a fotky neboli rozmazane:) Co viem, tak alkohol je z uvedeneho dovodu povazovany ako dopingova latka pre strelcov.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 1. 2011, 9:44

sidonie píše:málokdo bude potřebovat asi větší vrták, pokud tedy není zemědělec :D
Větší vrták potřebuje docela hodně lidí, pouze zemědělec jej potřebuje mít na konci osazený na průměr 13mm, aby mu vešel do ruční vrtačky. To je realita.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2011, 9:58

Magi ví o čem mluví, potvrzuji vše co napsal. Pouze ty závitořezné nástroje teda nabrousit neumím, to smekám.
Velké vrtáky cca nad 20 mm brousím v soustruhu s flexkou místo nože, čímž si chytnu souměrnost břitů a vrcholový úhel. Ručně pak dodělám podbroušení.
Pokud jde o malé vrtáky, tak zatím mně augle slouží, takže od 3 mm výše bez problémů ručně, včetně příčných břitů. Pod 2 mm už úspěšnost rapidně klesá, a 1 mm se mi podařil snad jen párkrát v životě, aby vůbec vrtal. Ale kdysi se mi podařily i příčné břity na 2 mm vrtáčku, tak ten si hýčkám :D

BTW - nejčastější důvod proč brousím vrtáky není ten, že bych je zlomil nebo ztupil, ale že je potřebuju zkrátit, aby mi neuhýbaly, když vrtám bez použití navrtáváku. Proto bych se rád zeptal, jestli se nedá někde koupit sada krátkých vrtáků? Myslím třeba 4mm vrták aby neměl délku šroubovice 40 mm, ale třeba jen 15-20 mm. Ale aby byl originál nabroušen, včetně příčných břitů, a pokud možno HSSCo. A ideálně celobroušený.
Petr Spáčil
sidonie

6. 1. 2011, 5:20

Krutor píše: BTW - nejčastější důvod proč brousím vrtáky není ten, že bych je zlomil nebo ztupil, ale že je potřebuju zkrátit, aby mi neuhýbaly, když vrtám bez použití navrtáváku. Proto bych se rád zeptal, jestli se nedá někde koupit sada krátkých vrtáků? Myslím třeba 4mm vrták aby neměl délku šroubovice 40 mm, ale třeba jen 15-20 mm. Ale aby byl originál nabroušen, včetně příčných břitů, a pokud možno HSSCo. A ideálně celobroušený.
O ničem nevím, většinou řešíme zakázkou v brusírně podle našeho výkresu. V tvrdokovech je výběr délky vrtáku mnohem větší, ale málo kdo si pořídí domů tvrdokovovej vrták, nebavíme se o vidiácích do zdiva.
peter1

6. 1. 2011, 6:02

mistře krutore tie multifunkčne nastroje vrtacie s ktorymi sa vrta a sustruži aj povrch určite poznaš s katalogov a internetu skus si niečo podobne urobiť s okruhleho radeka niekedy ti to odfotim alebo video natočim ked stym budem robiť v robote.
Naposledy upravil(a) peter1 dne 6. 1. 2011, 6:50, celkem upraveno 3 x.
sustruh sv18 ,vrtačka
sidonie

6. 1. 2011, 6:09

magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2011, 6:15

Na broušení oček si dej fortunu (například NAREX) do stojanu od ruční vrtačky, musíš si na to ale vyrobit rozříznutý redukční kroužek. Do fortuny si dej cigárko a krásně tím nabrousíš závitová očka. Pozor na přehřátí očka - máčet ve vodě.
Závitník se dá od M10 výš. Čím je větší, tím líp se brousí. Musíš mít pevnou ruku a tenký kotouč (ideální tak 4mm).
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2011, 9:04

Krutor píše:Magi ví o čem mluví, potvrzuji vše co napsal. Pouze ty závitořezné nástroje teda nabrousit neumím, to smekám.
Velké vrtáky cca nad 20 mm brousím v soustruhu s flexkou místo nože, čímž si chytnu souměrnost břitů a vrcholový úhel. Ručně pak dodělám podbroušení.
Pokud jde o malé vrtáky, tak zatím mně augle slouží, takže od 3 mm výše bez problémů ručně, včetně příčných břitů. Pod 2 mm už úspěšnost rapidně klesá, a 1 mm se mi podařil snad jen párkrát v životě, aby vůbec vrtal. Ale kdysi se mi podařily i příčné břity na 2 mm vrtáčku, tak ten si hýčkám :D

BTW - nejčastější důvod proč brousím vrtáky není ten, že bych je zlomil nebo ztupil, ale že je potřebuju zkrátit, aby mi neuhýbaly, když vrtám bez použití navrtáváku. Proto bych se rád zeptal, jestli se nedá někde koupit sada krátkých vrtáků? Myslím třeba 4mm vrták aby neměl délku šroubovice 40 mm, ale třeba jen 15-20 mm. Ale aby byl originál nabroušen, včetně příčných břitů, a pokud možno HSSCo. A ideálně celobroušený.
Krátký vrtáky kupuju u Hoffmanna. 4 x 22 (celk. délka 55), celobroušený, HSSE 75 Kč, HSSCo8 167 Kč.
Aleš Procháska
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2011, 3:06

prochaska píše:Krátký vrtáky kupuju u Hoffmanna. 4 x 22 (celk. délka 55), celobroušený, HSSE 75 Kč, HSSCo8 167 Kč.
Díky, to vypadá rozumně, to bych se mohl časem osmělit pořídit si takovouhle sadu 2-13 mm á 0,5 mm :-)
Petr Spáčil
Josef
Sponzor fora

8. 1. 2011, 3:35

Spousta vrtáků v té sadě po 0,5 mm ti nebude až tak moc platná. Nebude lepší si pořídit sadu vrtáků pro mormální závity a šrouby (pokud děláš i díry pro závity s jemným stoupáním, tak taky, tam jsou celé mm pro stoupání 1 mm a půl milimetry pro stoupání 1,5 příp 0,5 pro malé závity). Dále vrtáky pro díry před stružením pro malé průměry, kde se nepoužívá výhrubník. To by dle mne měla být lepší volba. Já to mám po desetině (v HSS) a některé jsem vůbec nepoužil, myslím ty celé a půlky v mm.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“