Mex píše: ↑28. 12. 2019, 10:39
Huh! Dal jsi do toho teda fest úsilí i peněz. Díky za obšírný post.
Takhle komplexní řešení (s akumulační nádrží) je pro mě asi nedosažitelné, to bych musel rozmlátit barák opravdu hodně. A na to asi nemám sílu.
pravda, každopádně zapomněl jsem ještě na komín včetně revizí a napojení za 35k a obohacená voda fernoxem do celého systému za 10k

, když k tomu připočtu ještě dřevníky, tak jsem na 200 tyčkách jen za tuhle legraci a přitom to začínalo docela nevinně a spousty věcí kolem toho jsem si dělal sám
ad CPV: přívod vzduchu je jak už tady někdo psal ideálně z venku právě proto, aby ti to při utěsněném baráku a kupříkladu zapnutém odsavači, odvětrání neotočilo tah u kamen pokud ten vzduch budou brát jen z baráku. Možnost automatického provozu krbu s chytrou regulací, umožňuje regulaci poznat stav, kdy už se v krbu netopí a ta uzavírá servoklapku CPV takže ti nevytahuje komín teplo ze sklepa, případně při přívodu z venku pak systémem ejektoru i z baráku pokud netopíš, protože ta vložka málokdy je vzduchotěsná a nějaké to procento si bere i zevnitř

Pokud je ten minimální podtlak 12 kPa na komínu, tak to táhne opravdu pěkně, což poznáš na vstupu CPV
Jinak právě u výběru té vložky pak poznáš zač je toho koruna, ty vložky s CPV už jsou o dost dražší, pak možnost výstelky a tím větší akumulace tepla směrem do výměníku a nebo nevýstelky a tím většímu přestupu tepla konvekcí do prostoru a méně do vody, možnost regulace při roztápění atd. u těch teplovodních vložek je poměr předaného výkonu voda/prostor závislý přímo úměrný ceně, každopádně platí, že je pořád lepší jít na hranu až za ni co do výkonu, než kamna dusit při velkém výkonu
Právě kolega z práce provozuje systém bez AN krb s výměníkem-čerpadlo-radiátory a jediná pojistka je vychlazovací smyčka, jinak jak říkal, mám v obýváku
bombu a to doslova, nemožnost vychlazení vložky v procesu topných těles s termohlavicemi je dost na pikaču, když jsem to u něj zkoumal ,tak jsem jen nevěřícně polykal, topit musí fakt opatrně a při jeho 20kw vložce je provozovaná prakticky jen v systému dehtování

a proto tam taky kupříkladu nemá komínovou klapku a všechno to využitelné teplo jde ven komínem, ale reguluje to jen naložením/nenaložením
Mex píše: ↑28. 12. 2019, 11:58
Přece jen bych chtěl i tu funkci doplňkového topení, nejen tu náladovku.
Celý barák má ztrátu nějakých 3-5kW, tak ten výměník 5-8kW pro krátkodobý provoz mi přijde tak akorát. Zatopit večer na 2 hodiny, akumulaci musí vyřešit jen voda v topení a ohřáté stěny.
No v tomto případě, bych spíš uvažoval o nějakých přímo kamnech s šamotem, kachle atd s přestupem jen konvekcí + třeba ta fičůra na komín s horkovzdušným ventilátorem a na ten výměník bych se slušně řečeno vysral, když si vzpomenu jak měl spousty bezesných nocí u toho mého kombi systému ten můj topenář, ze kterého nakonec díky tomu stal dobrej kamarád, tak bych se k žádnému polovičatému řešení nepřikláněl
Ona právě ta AN funguje jako spojka mezi dvěma a více systémy, přičemž ten krb je to nejhorší co v tomto případě do toho zapojíš, protože je co do výkonu, potažmo úrovně obsluhy, výpočtově nedobře definovatelný...