Zateplení sekčních vrat - závěs
Garáž vytápěná je (radiatory) , problém není topit víc jen prostě nechci topit pánu bohu do oken.
Vrata jsou jak jsou s tím nic neuděláme.
Zkusím ty samotný a pak ten závěs.
Děkuji za podněty
Vrata jsou jak jsou s tím nic neuděláme.
Zkusím ty samotný a pak ten závěs.
Děkuji za podněty

Kdyby mi foukalo kolem rohů, tak bych si koupil kus polystyrénu nebo případně ještě kousek molitanu.
Z toho polystrénu bych slepil "trám" o půdorysu 150x150 až 200x200mm a výšce podle výšky vrat. Do jednoho z jeho rohů bych tvarově vyřízl díry v místech, kde jsou panty.
No a ten trám bych natlačil do toho rohu. Pokud by mé řezání nebylo přesné, tak případně ještě styčné plochy polepil molitanem, který by se přizpůsobil nepřesnostem.
Kdybys chtěl mermomocí šetřit, tak místo čtvercového průřezu by stačil i trojúhelník.
Tohle rohové těsnění pak přitáhnout do rohu nějakou gumou (fajn jsou gumové kroužky, nastříhané z autoduše). Ta guma to bude trvale dotlačovat, takže profuk kolem bude minimální.
Já mám v garáži dvoje sekční vrata. Jsou od nějakého zdejšího výrobce (jméno už si nepamatuju). Vybíral jsem je právě podle toho, aby měla co nejnižší tepelnou prostupnost. Tloušťka je něco přes 50mm.
Garáž mám v baráku, ale kolem ní jsou nevytápěné místnosti, kde je v zimě tak 15 C. Takže ohřívaná moc není. V garáži samozřejmě žádný zdroj tepla není. Přesto ani v největších mrazech teplota v garáži nejde pod 9C. Teď aktuálně je tam 10 C.
Z toho polystrénu bych slepil "trám" o půdorysu 150x150 až 200x200mm a výšce podle výšky vrat. Do jednoho z jeho rohů bych tvarově vyřízl díry v místech, kde jsou panty.
No a ten trám bych natlačil do toho rohu. Pokud by mé řezání nebylo přesné, tak případně ještě styčné plochy polepil molitanem, který by se přizpůsobil nepřesnostem.
Kdybys chtěl mermomocí šetřit, tak místo čtvercového průřezu by stačil i trojúhelník.
Tohle rohové těsnění pak přitáhnout do rohu nějakou gumou (fajn jsou gumové kroužky, nastříhané z autoduše). Ta guma to bude trvale dotlačovat, takže profuk kolem bude minimální.
Já mám v garáži dvoje sekční vrata. Jsou od nějakého zdejšího výrobce (jméno už si nepamatuju). Vybíral jsem je právě podle toho, aby měla co nejnižší tepelnou prostupnost. Tloušťka je něco přes 50mm.
Garáž mám v baráku, ale kolem ní jsou nevytápěné místnosti, kde je v zimě tak 15 C. Takže ohřívaná moc není. V garáži samozřejmě žádný zdroj tepla není. Přesto ani v největších mrazech teplota v garáži nejde pod 9C. Teď aktuálně je tam 10 C.
Sedím tady koukám na vrata a už asi po páté si čtu cos psal o tom polystyrenu a fakt to nechápu...
Jako nacpat ten do rohů za ty šíny? Tam to ale netahne.
Vyrezat díry na panty? Já mám panty ale na sekcích.
Fotka ještě s šipkou kde cítím zimu.
Jako nacpat ten do rohů za ty šíny? Tam to ale netahne.
Vyrezat díry na panty? Já mám panty ale na sekcích.
Fotka ještě s šipkou kde cítím zimu.
No, do toho rohu.
Představ si že bys byl obr a měl obří plastelínu. Tak by sis udělal váleček z té plastelíny a natlačil ji do toho rohu. Když bys ji pak vyndal tak bys měl otisk, jako protikus proti těm pantům co spojují sekce a další věci. Jako když zubař dělá otisk na korunky.
Ale protože nejseš obr a chceš to mít s polystyrénu a ne z plastelíny, tak bude třeba ta místa oměřit a horkým nožem do toho polystyrénu udělat zahloubení tam, kde jsou ty panty a další vyčnívající věci.
Pro zjednodušení by možná stačilo udělat jen šikmo zkosenou desku a dát ji přes roh.
Nějak takhle:
Představ si že bys byl obr a měl obří plastelínu. Tak by sis udělal váleček z té plastelíny a natlačil ji do toho rohu. Když bys ji pak vyndal tak bys měl otisk, jako protikus proti těm pantům co spojují sekce a další věci. Jako když zubař dělá otisk na korunky.
Ale protože nejseš obr a chceš to mít s polystyrénu a ne z plastelíny, tak bude třeba ta místa oměřit a horkým nožem do toho polystyrénu udělat zahloubení tam, kde jsou ty panty a další vyčnívající věci.
Pro zjednodušení by možná stačilo udělat jen šikmo zkosenou desku a dát ji přes roh.
Nějak takhle:
Aha, chápu. Jen tohle by se dalo použít v případě, že by se vrata neotvirala vůbec. Ale zajímavý nápad.
No jak myslíš. Já si to teda nemyslím. Jestli zastříkání pěnou nandáš a sundáš do 5 minut, tak pak ano.
A ke vzhledu: pokud jde v garáži víc o vzhled než o funkčnost, tak si na to může kolega namalovat nějaké umělecké obrázky. Navíc pohled na sešikmený roh bude pravděpodobně hezčí, než na ty vyčuhující panty.
Jdi do Lomax vc. montaze, to je jistota a nic neresis. Kdyz je stavebni otvor v poradku, tak nejaka jejich netesnost neexistuje, to by to dilo jejich monteri ani nemohli predat. Mam krom Lomax i vrata Hormann a to je mechanicky o tridu, mozna dve tridy niz.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Boky by šlo zatěsnit zvenku pomocí lišty a kartáčků doláhajících na vrata. Nevím ale, jak nóbl to zvenku vypadá, protože by to estetiku zhoršilo. Totéž by šlo i shora a zdola (zvenku). Tím bys měl vyřešený obrys. Pak by ti zbylo pouze těsnění mezi sekcemi.Fugo píše: ↑8. 1. 2020, 7:54 Hezkej nápad.
Ještě doplním, že bych rád závěs ode zdi ke zdi abych eliminoval ty úniky kolem bočních gum, závěs klidně roztahovaci, nemusel by se zvedat s vraty, ven chodím barákem nebo se přesouvam mezi dilnama.
Mě zatím jen napadlo udělat závěs na laně v tom ca 0.5m pod stropem na lano aby vrata projeli nad a přes to v dráze vrat ještě půl metrovej závěs který mě zakryje ten vrch a boky za kolejnice další dva pidi závěsy...
Ty vrata se přes zimu stejně otevírají minimálně, jen když tam potřebuji s něčím co se mě nechce tahat přes dílnu vedle.
Trošku mi přijde, že odbíháme od meritu věci, pokud táhne musím logicky táhnou od "někud-někam". V této situaci vzduch proleze libovolým systém i super kartáčků. Pokud garage nemá průvan, nemůže to být u slušného výrobce takový problém, dnes je zateplení a ztráty tématem světa.
Díky všem za odpovědi obzvlášť Elbarto a Fugo, že uvedli rozměry a ceny, abych mohl porovnat
To Dawe zajímala by mě přibližná cena a rozměry těch vrat Lomax, abych měl pro porovnani. Jestli bys také nemohl v kostce, když máš Lomax i Hormana napsat v čem je Lomax lepší . Lamely jsou asi pro všechny výrobce stejné. Jestli v kování panty,vodící lišty, motoru, těsnění z boku a tak dík moc
Jinak jsem nafotil ty vrata Horman ,co bych mohl koupit
To Dawe zajímala by mě přibližná cena a rozměry těch vrat Lomax, abych měl pro porovnani. Jestli bys také nemohl v kostce, když máš Lomax i Hormana napsat v čem je Lomax lepší . Lamely jsou asi pro všechny výrobce stejné. Jestli v kování panty,vodící lišty, motoru, těsnění z boku a tak dík moc
Jinak jsem nafotil ty vrata Horman ,co bych mohl koupit
Avia fnc25, S32
A ktory system je lepsi, lamelovy alebo roletovy? Roleta netesni lrpsie na krajoch? Viem ze sa vyrabaju brany co sa montuju z vnutra lenze to je potom o hrubku mura kratsia garaz. Potom su take co sa momtuju do otvoru tj maju ako keby zarubnu. Tj viac miesta v garazi o hrrubku brany.