Kudla, co dělám špatně?

RadekCX
Kontaktovat uživatele:

20. 10. 2009, 8:32

pavel99 píše:Ehm.... a jak se měří tenhleten PROUD???
myslite ten proud vinutim?

ten nezmerite ale muzete si ho zkontrolovat - nahrubo

plati ze Unap * Inap = Rvinuti * Ivinutim * Ivinutim

Unap, Inap zmerite, Rvinuti mate v dokumentaci motoru takze je to:

Ivinutim = 2.odmocnicna (Unap*Inap/R)

melo by to zhruba sedet s tim nastavenym - pri zvysujicich otackach bude proud ze zdroje klesat jak se nestiha budit motor
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
pavel99

20. 10. 2009, 8:41

Tak jo, já jdu taky spát. Dobrou.
pavel99

21. 10. 2009, 6:20

Ach jo. Tak jsem dal originál stíněný kabel od tiskárny, přepojil na biparalelní zapojení a laboruju zkouším a je to čím dál tím horší.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2009, 8:01

zkontrolujte zda na tech dratech od motoru co zapojujete do driveru je odpovidajici odpor a je stejny

jestli mate tak zkuste nejaky jiny motor (treba i maly) aspon na zkousku

jinak opravdu netusim co vam poradit

P.S.: Cetl jsem to jeste jednou cele od zacatku a nechapu tuhle vetu: "Pouze když snížím kroky až pod 100 a rychlost pod 500 tak to trochu funguje."
RadekCX
kiko01
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2009, 10:25

ak to zapojis bipolar ,paralelne tak to musi ist, este jdna otazka, mas na PC LPT port na zakladnej doske alebo nejaky pridavny? este je mozne ze nemas dobre nastavene piny na signal step/dir, ale to neviem ako sa sprava...
Pupik
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2009, 6:27

Zatim jsem vubec nepochopil tvuj setup toho motoru, kolik od neho vlastne chces otacek(frekvence).
Uz ted mas spatne to, ze mas slaby driver a male napajeci napeti.
Sorry, ale tenhle motor neni zadny PAN motor (PAN motor vypada jinak). Je to <moloch> ktery ma u vetsich rychlosti problem tocit sam se sebou (spousta rezonnancnich frekvenci). Kazdopadne pri snizenych narocich na rychlost min nez 1000ot/min je dostatecne silny. Potrebujes pro nej ale nejlepe nejsilnejsi rady driveru z CNC shopu (8xx) a co nejvetsi napeti nejlepe >70V!
Vsechno co mu z toho nedas se projevi v omezeni max. otacek.
Vse je to za predpokladu, ze mas vse zapojeno OK. Chtelo by to videt... :(
Urcite je vhodne mit tenhle motor v paralelnim zapojeni, ale bohuzel na ten tvuj driver zapomen, je urcite na tohoto "veprika" slaby.
Posli prosim jeste vsechny udaje z nastaveni:
pocet mikrokroku
stoupani sroubu
pocet kroku na milimetr
acceleraci
pozadovanou rychlost posuvu, kterou ti uz nejede

Nejpresnejsi udaj pro me pro posouzeni spravneho nastaveni by byl kolik tece do driveru frekvence (kroky/s) a kolik mas na driveru mikrokroku.
Tak zatim... Pupik
k

22. 10. 2009, 8:01

neviem preco kazdy uprednostnuje paralelne zapojenie a zatracuje seriove. Pozrite sa na graf krutaku pri seriovom a paral. zapojeni ...

Dost casto sa pri otackach cca do 500 oplati mat radsej seriove zapojenie (samozrejme s prislusnym napetim .. pri 30 - 40 V na to ani nemyslite..).

Pri vybere paralelne/seriove zapojenie vzdy prezrite najprv ake charakteristiky ma vas motor a ake krutaky dosahuje pri vami pozadovanych otackach.

Naopak .. pri poziadavke na vacsi krutak v otackach cca 1000 ako je to tuna (hmm zial 10Nm krokac ma pri 1000 otackach casto ledva 4Nm .. ) je mozno lepsie siahnut na half-coil .... ale samozrejme s tym, ze pri nizkych otackach krutak tiez klesne.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2009, 9:39

k píše:neviem preco kazdy uprednostnuje paralelne zapojenie a zatracuje seriove. Pozrite sa na graf krutaku pri seriovom a paral. zapojeni ...

Dost casto sa pri otackach cca do 500 oplati mat radsej seriove zapojenie (samozrejme s prislusnym napetim .. pri 30 - 40 V na to ani nemyslite..).
Tady se ale nic neuprednostnuje - tady jsou nadefinovane nejake podminky (motor, napajeni, driver, otacky) a tak se snazime lidove receno uplest z hovna bic

Napsal jsem to rovnou, ze na tyhle motory obecne s NEMA32 Profistep nikdy nebyl urcen, prestoze nekolik masin na motorech s NEMA32 treba od Microconu beha bez problemu - je to ale spis otazka zda je nutne to pokouset a davat to jako dobry priklad
RadekCX
k

22. 10. 2009, 9:48

to som myslel "vseobecne" nie len pre tento pripad ..

V tomto pripade ale uplne suhlasim s hore uvedenym .. motor ma slaby driver a zaroven nizke napajacie napetie .. a obavam sa, ze pracovne otacky hore spomenute su tiez uz dost daleko od vhodnych otacok na KM ..
Mad_BOXs

22. 10. 2009, 1:24

Pupik píše:Zatim jsem vubec nepochopil tvuj setup toho motoru, kolik od neho vlastne chces otacek(frekvence).
Uz ted mas spatne to, ze mas slaby driver a male napajeci napeti.
Sorry, ale tenhle motor neni zadny PAN motor (PAN motor vypada jinak). Je to <moloch> ktery ma u vetsich rychlosti problem tocit sam se sebou (spousta rezonnancnich frekvenci). Kazdopadne pri snizenych narocich na rychlost min nez 1000ot/min je dostatecne silny. Potrebujes pro nej ale nejlepe nejsilnejsi rady driveru z CNC shopu (8xx) a co nejvetsi napeti nejlepe >70V!
Vsechno co mu z toho nedas se projevi v omezeni max. otacek.
Vse je to za predpokladu, ze mas vse zapojeno OK. Chtelo by to videt... :(
Urcite je vhodne mit tenhle motor v paralelnim zapojeni, ale bohuzel na ten tvuj driver zapomen, je urcite na tohoto "veprika" slaby.
Posli prosim jeste vsechny udaje z nastaveni:
pocet mikrokroku
stoupani sroubu
pocet kroku na milimetr
acceleraci
pozadovanou rychlost posuvu, kterou ti uz nejede

Nejpresnejsi udaj pro me pro posouzeni spravneho nastaveni by byl kolik tece do driveru frekvence (kroky/s) a kolik mas na driveru mikrokroku.
Tak zatim... Pupik
Proto jsem napsal :
Zapoj A metr mezi zdroj a driver. Orientačně něco naměříš.

Okamžitě by to viděl, že nestíhá zdroj......ale už to šlo do jiných sfér, tak už mlčím.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pavel99

25. 10. 2009, 6:45

Děkuji za názory. LPT na desce (zkoušel jsem na 3 počítačích - 1xNTB 1,2GHz, 2x stolní PC obě přes 2GHz). Mikrokrokování jsem zkoušel od 1/1 po 1/64 bez změny jen mi Mach nadává že mám slabý počítač. Při hypotetickém stoupání 1,5mm mi bez mikrokroku vychází "step per" 133.33 - což nejede. Nemluvím o 1/4 mikrokroku což už je 533.33. "Velocity" mám maximálně 1200 mm/min. Zrychlení jsem zkoušel všelijaké, ale většinou kolem 200. Při "step per" pod 100 a "velocity" pod 500!!! to jakš takš jede.
pavel99

25. 10. 2009, 6:50

Je pravda, že s 35V ze zdroje, které mi byly doporučeny asi moc nezmůžu, když v datasheetu je voltů 80...
kiko01
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2009, 6:59

no a akolko khz mas nastavene v machu? ja mam tiez 35V, motory 2.5NM a fakci to... dokonca pupak na svojej F20 pouzil myslim 3.5Nm tiez s 35V zdrojom,kedze ten driver viacej nemoze mat
pavel99

25. 10. 2009, 7:01

Zkoušel jsem všechny frekvence - mám licenci...
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“