Pomoc se stavbou frezky
Dobře, vybral 'sis.
- Takže kostra: bude celá z lamina (nebo MDF, o tohle se nechci hádat). Anebo svaříš železnou (což nedoporučuju)?
- Vedení: Jezdit ložisky po tyčích není nejlepší nápad. Byl bys schopný vyrobit na soustruhu domky, tj. hranol s dírou, do které by přišla kluzná vložko (Igus)?
- Posun: závitová tyčka, bylo by dobré udělat na soustruhu alespoň trochu předepjatou matici, aby to nelítalo sem tam. Spojky z palivové hadice.
- Motory: cca 1Nm, nedávno jsem tu takové prodával. Vcelku běžná věc.
- Elektronika: Měla by stačit jakákoliv "čínská deska" na 3 osy z Ebaye s Toshibama. Anebo elektronika Maczak, kterou jsem taky nedávno prodal.
Co na to říkáš?
Radek
- Takže kostra: bude celá z lamina (nebo MDF, o tohle se nechci hádat). Anebo svaříš železnou (což nedoporučuju)?
- Vedení: Jezdit ložisky po tyčích není nejlepší nápad. Byl bys schopný vyrobit na soustruhu domky, tj. hranol s dírou, do které by přišla kluzná vložko (Igus)?
- Posun: závitová tyčka, bylo by dobré udělat na soustruhu alespoň trochu předepjatou matici, aby to nelítalo sem tam. Spojky z palivové hadice.
- Motory: cca 1Nm, nedávno jsem tu takové prodával. Vcelku běžná věc.
- Elektronika: Měla by stačit jakákoliv "čínská deska" na 3 osy z Ebaye s Toshibama. Anebo elektronika Maczak, kterou jsem taky nedávno prodal.

Co na to říkáš?
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
no puvodne jsem prmyslel udelat svarenej ram (neni problem pro me )
a misto kulatiny jsem prmyslel pouzit jakl po kterem by jezdily loziska
no a zavitova tyc ma mit metr.zavit????
a co se tyka elektr.jsem uplne mimo
tudis stale nevim co mam shanet ale to se poda a nejak se to poresi
a misto kulatiny jsem prmyslel pouzit jakl po kterem by jezdily loziska
no a zavitova tyc ma mit metr.zavit????
a co se tyka elektr.jsem uplne mimo
tudis stale nevim co mam shanet ale to se poda a nejak se to poresi
U svařence je riziko kroucení. Píše se o tom zrovna v jiném aktuálním vlákně.
Než budeš řešit ty pojezdy, napiš, jakou si představuješ přesnost. 0.5mm? 0.1mm?
Radek
Než budeš řešit ty pojezdy, napiš, jakou si představuješ přesnost. 0.5mm? 0.1mm?
Radek
To máš dost silné motory na "malou mašinku". Ne, že by to bylo na škodu, ale mají 1,13kg každý...
Nejsnadněji dostupné (neříkám, že nejlevnější) tady http://www.cncshop.cz/driveryKM.htm
Na čtvrté straně http://www.microcon.cz/pdf2008/motorySX.pdf máš parametry svých motorů, podle kterých si vybereš driver. Třeba M542.
Pro srovnání, tipuju, že Fergusson tam má motorky cca 1Nm, proti tvým skoro 3Nm.
Radek
Nejsnadněji dostupné (neříkám, že nejlevnější) tady http://www.cncshop.cz/driveryKM.htm
Na čtvrté straně http://www.microcon.cz/pdf2008/motorySX.pdf máš parametry svých motorů, podle kterých si vybereš driver. Třeba M542.
Pro srovnání, tipuju, že Fergusson tam má motorky cca 1Nm, proti tvým skoro 3Nm.
Radek
Zkus si to celé nejdřív nakreslit v nějakém 3D CADu. Tak zjistíš, jestli nemáš někde kopanec. Rozměry vedení jsou na stránkách prodejců, někteří (TEA technik ?) ti pošlou i jednoduchý 3D model. KM mají zas standardizovaná čela NEMA xx.
Druhý, Pupákův, přístup je nakoupit fajnová vedení a šrouby a domyslet k nim mašinu.
Radek
Druhý, Pupákův, přístup je nakoupit fajnová vedení a šrouby a domyslet k nim mašinu.

Radek
Dovodím si nesouhlasit. Už tu bylo hodně lidí, který kreslili v CADu, tim to začalo, a bohužel taky zkončilo. Ne všichni, ale dost.rawen píše:Zkus si to celé nejdřív nakreslit v nějakém 3D CADu. Tak zjistíš, jestli nemáš někde kopanec. Rozměry vedení jsou na stránkách prodejců, někteří (TEA technik ?) ti pošlou i jednoduchý 3D model. KM mají zas standardizovaná čela NEMA xx.
Radek
Nějaký složitější součástky si v CADu namalovat, okótovat, aby se to podle toho vyrábělo - proč ne, to je dobrá věc. Ale malovat to celý mi příjde spíš jako ztráta času.
www.tc-pipa.wz.cz
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jako že je lepší prostě začít rovnou vyrábět a nevědět co? To je nejlepší cesta k tomu všechno 3x předělávat. Od doby co existuje CAD, a to dokonce i CAD zadarmo, není jediný důvod aby člověk koupil jediný šroubek dřív než má celou konstrukci na papíře
Výjimka jsou různé výhodně sehnané díly, ale i ty si musí skreslit do CADu a konstruovat to na počítači. Pak je šance, že se všechno bude předělávat jen 2x a některé díly dokonce vůbec 

Aleš Procháska