Jen pro potvrzení (kolikrát si programátor

Každopádně vřelý dík za věnovaný čas.
hele mozna jsem to prehlidnul v tom docela neprehlednem vlaknu - proc neni dobre pouzivat posun nuloveho bodu pomoci G92?Radek-B píše:Ja ti do toho nechcu kecat vybral sis cestu , ale z vlastnich nedobrych skusenosti na EMC G92 nepouzivam.
nastuduj si
G92
G92.1
G92.2
RADEK
Prosimte FIAM, skus si po sobe precist co si vyplodil a znovu, v klidu treba jednoduseji nam napis ktera ruka je vlastne pravaFIAM píše:
Voni jsou všelijaké klávesnice - česká amatérska, česká programátorská a pod. Tyto vymysleli našinci na to, aby se co nejlépe psaly všechny znaky (ASCII i diakritika), ale MICROSOFT se držel oné ptákoviny, kde písařky za první republiky byly navyklé na QWERTZ od němců a udělal nám klávesnici podle toho. No a protože je to dodavatel většinového systému a tento svůj patvar tam nasadil jako default. Líní instalátoři to tam nechají a uživatele se naučili. Pak píšou zavináč jako CTRL+ALT+V, nebo nějaké čísla na numerické a vůbec nevědí, že stačí nastavit QWERTY a najednou jsou jim přístupné úplně všechny znaky z horní řady čísel... Bez jakékoli ztráty a nového učení se rozložení, tedy mimo toho Y a Z, vzájemně prohozeného.prochaska píše:Poznámka na okraj: QWERTZ je v ČSN jako jediné rozložení pro českou klávesnici. Vymysleli to Němci a kromě nás to používají snad ještě Maďaři a několik dalších národů tak mocných, že by jejich obyvatelstvo zaplnilo celou jednu newyorskou čtvrť. Proč se v tomhle nutně musíme lišit od většiny světa bohužel netuším
No jo, ale G10 rozumím ještě méně. Najde se dobrá duše a navede mně na nějaký český manuál?Radek-B píše:G92 v EMC nepouzivam od doby , kdy jsem nevedel jak se to ma pouzit a prece sem se o to hodne snazilFIAM píše:![]()
Pro mně novinka! To bude ono, ale furt nevím, jak se to vypína...1. se ta fce musi zapnout , ale take se musi vypnout !!! protoze jinak zustava aktivni. Patri mezi modalni fce. Zapisuje se do souboru ⋅.VAR a tim padem je uchovana i pres restart systemu.
To už jsem zjistil, máš pravdu, a už mi to celkem jde. Akorát nevím, co to je Ktz.2. ta fce ma vicero formatu , umi posouvat souradnice ve vsech rovinach Ktz. a nekdy neni jednoduche si uvedomit na kterou stranu je treba tancit.
Tak dík, alespoň že to vím a nezesnu úplně blbej.3. fakt neni dobre bez nastudovani toho G−cka ho pouzivat.
RADEK
A tohle je právě ono. Pokud nechce windowsácky uživatel nikoho otravovat s tím, "jak že dostane na obrazovku to, v čem se píšou ty dopisy" jde do kurzu a tam mu to za nějaký obolus vysvětlí (vím, nic jiného mu neukážou, takže umí jenom tohle). Jak ale zjistí začínající uživatel LNX, který zmákl instalaci, CO DÁL ?? Tedy například si chce změnit klávesnici - našel to v menu, ví co chce a dle svého svědomí si to tam nastaví. A NIC!! Kde vzít vědomosti PROČ to nefunguje? Je jasné, že filozofie systému je jiná, ale když správně zatrhl "default" na to co chtěl a nefunguje to, JAKÁ vlastně je ta filozofie systému? To je bludný kruh - nauč se základy, pak ti poradíme, ale základy se nenaučíš, protože logika NEFUNGUJE. Zůstává ti zapamatovat si 428 různych příkazů (sudo, . . .) a 2876 nejrůznějších parametrů, pak nalistuješ soubor ve třetím podadresáři, otevřeš jej dalšim příkazem z manuálu, který neseženeš a tam jenom zadáš tohle "........". PAráda! A pak se je co divit, že jsem napsal, co jsem napsal. Není to poprvé a nejste žádné výjimky a myslím, že ani já nejsem výjimka.Pokial ide o linux .. a nebudete sa ma pytat "kde to mam naklikat" ale naozaj budete xciet vediet co sa tam interne deje a kde, tak mile rad odpoviem .. Necakajte od linuxakov odpovede ako sa otvara textovy editor .. ako sa ulozi zmeneny konfig atd. proste elementarne znalosti sa predpokladaju ..
Mockrát dík za odkazy i za ten modální (G92.1).k píše:G92 ked sa raz zapne ostane aktivne (aj po vypnuti EMC ci stroja) kym nezadate G92.1 alebo neopravite pri vypnutom EMC emc.var ..
Ahoj,FIAM píše: A tohle je právě ono. Pokud nechce windowsácky uživatel nikoho otravovat s tím, "jak že dostane na obrazovku to, v čem se píšou ty dopisy" jde do kurzu a tam mu to za nějaký obolus vysvětlí (vím, nic jiného mu neukážou, takže umí jenom tohle). Jak ale zjistí začínající uživatel LNX, který zmákl instalaci, CO DÁL ?? Tedy například si chce změnit klávesnici - našel to v menu, ví co chce a dle svého svědomí si to tam nastaví. A NIC!! Kde vzít vědomosti PROČ to nefunguje? Je jasné, že filozofie systému je jiná, ale když správně zatrhl "default" na to co chtěl a nefunguje to, JAKÁ vlastně je ta filozofie systému? To je bludný kruh - nauč se základy, pak ti poradíme, ale základy se nenaučíš, protože logika NEFUNGUJE. Zůstává ti zapamatovat si 428 různych příkazů (sudo, . . .) a 2876 nejrůznějších parametrů, pak nalistuješ soubor ve třetím podadresáři, otevřeš jej dalšim příkazem z manuálu, který neseženeš a tam jenom zadáš tohle "........". PAráda! A pak se je co divit, že jsem napsal, co jsem napsal. Není to poprvé a nejste žádné výjimky a myslím, že ani já nejsem výjimka.
Ne, skutečně nechci nadávat na LNX, ani jej nijak posuzovat dokud jej neznám alespoň tak jako WIN, vždyť to realtime řízení stroje funguje excelentně (vím, že u mně je problém mezi klávesnicí a židlí), ale KDE vzít základy ovládání systému? Rok mi to běhá a řeže, ale až před nedávnem jsem zjistil, JAK se zadávají ty příkazy v textu. Náhodou na nějakém fóru v hromadě "balastních" informací.