Posun souřadnic funguje divně (nerozumím tomu?)

FIAM

17. 11. 2009, 8:52

Dík, mám nad čím přemejšlet (jistě se na něco ještě zeptám), jdu si to postudovat a jestli něco nepochopím, jsem tady zase. Radši nejdříve manuál a až pak budu otravovat. Hodně jsi mi objasnil, teď jen abych to uměl v praxi.
Jen pro potvrzení (kolikrát si programátor :oops: ) - slovo "parametr" odpovídá přímo slovu "proměnná" používanem v jiněm prostředí programování?? To víš, doba se mění a osobně jsem neslušně dlouhou dobu nevěděl co je to to "objektové programování" a až když jsem se ponořil do hloubky, jsem zjistil, že je to vlastně jen to, co jsem používal na už primitivním BASICu u sinclaira - podprogramy (GOSUB); akorát použití je příjemnější.
Každopádně vřelý dík za věnovaný čas.
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
k

18. 11. 2009, 6:44

Nikdy by som na terminologii nebaziroval . pretoze prax kazuje vselico :)

Z hladiska strojara (a nie len strojara .. prakticky vo vsetkych odvetviach kde sa do vypoctu prenasa nejaka konstanta zmerana v realnom prostredi) su vacsinou vsetky premenne konstantami a konstanty su premenne a podobne to plati aj o pojme parameter a premenna.

ale ... napr. mam pre kazdy nastroj jeho dlzku... je lepsie hovorit o parametri nastroja s nazvom dlzka ako o premennej. V programe je jedna premenna ktora postupne nadobuda rozlicne hodnoty parametrov "dlzka" podla prave pouziteho nastroja .. tu je myslim najlepsie badatelny rozdiel v tychto terminoch. ( v momente ked dlzka nie je presne znama .. je pojem parameter kusok zavadzajuci .. ;)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 7:12

Je to presne tak jak pise K.
Ale vzhledem k tomu ze snad ve vsech starsich manualech k systemum je preklad tohoto uveden jako PARAMETRICKE programovani, tak o promennych hovorim jako o parametrech.
Je to zavadejici slovickareni.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 9:08

Radek-B píše:Ja ti do toho nechcu kecat vybral sis cestu , ale z vlastnich nedobrych skusenosti na EMC G92 nepouzivam.
nastuduj si
G92
G92.1
G92.2

RADEK
hele mozna jsem to prehlidnul v tom docela neprehlednem vlaknu - proc neni dobre pouzivat posun nuloveho bodu pomoci G92?
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
FIAM

18. 11. 2009, 9:15

Já to tušil, jen jsem si to chtěl ujasnit.
Díky za vysvětlení a váš čas.
Pro zajímavost: Mašinka opět dělá psí kusy, opět se začli měnit souřadnice HOME nevyzpytatelným způsobem (po použití G92), ale nemyslím, že by to měl na svědomí JENOM EMC (verze 2.2.5), protože jsem si všiml, že kompletný systém má najedenou problémy. Odmítl mi jak FF, tak *.PDF čtečka (nevimjaksetojmenuje) otevírat soubory, které otevřené běžně mám a to pokaždé z jinou chybovou hláškou. Jednou NIME typ, jindy CRC, nebo poškození a pod. Restart to srovnal do latě, akorát ty souřadnice zůstaly zapsány v configu.
V manuálu o tomhle neco píšou, ale detailní pochopení jaksi nic, o shození systému ale ani čut! Koukám jak zjara, a zdá se mi, že stabilita LINUXU se začíná blížit M$.... A to jsem si chrochtal, že jsem konečně našel linuxu použití v realtime aplikaci.
Jo, neumím v tom LNX přepnout klávesnici na QWERTY z tý debilní americké QWERTZ (to je tak když někdo, kdo ani neví kde to vlastně jsme, nám vymyslí rozložení kláves podle prvního většího státu vedle...) Po změně přez obrazovku a nastavení default tý správny co chci (myšičkou), se to vůbec nepřepne a to ani po restartu. Ví někdo, kde je hafan zakopaný? Wokňousy není na tohle nutné ani restartnout....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 10:03

Poznámka na okraj: QWERTZ je v ČSN jako jediné rozložení pro českou klávesnici. Vymysleli to Němci a kromě nás to používají snad ještě Maďaři a několik dalších národů tak mocných, že by jejich obyvatelstvo zaplnilo celou jednu newyorskou čtvrť. Proč se v tomhle nutně musíme lišit od většiny světa bohužel netuším :-(
Aleš Procháska
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 7:14

FIAM píše:
Prosimte FIAM, skus si po sobe precist co si vyplodil a znovu, v klidu treba jednoduseji nam napis ktera ruka je vlastne prava :D
Sorry ale nejak sem nepochopil co chces , anebo co si chtel rict.

G92 v EMC nepouzivam od doby , kdy jsem nevedel jak se to ma pouzit a prece sem se o to hodne snazil :D

1. se ta fce musi zapnout , ale take se musi vypnout !!! protoze jinak zustava aktivni. Patri mezi modalni fce. Zapisuje se do souboru ⋅.VAR a tim padem je uchovana i pres restart systemu.

2. ta fce ma vicero formatu , umi posouvat souradnice ve vsech rovinach Ktz.
a nekdy neni jednoduche si uvedomit na kterou stranu je treba tancit.

3. fakt neni dobre bez nastudovani toho G−cka ho pouzivat.

RADEK
automatizace/konstrukce
FIAM

18. 11. 2009, 9:39

prochaska píše:Poznámka na okraj: QWERTZ je v ČSN jako jediné rozložení pro českou klávesnici. Vymysleli to Němci a kromě nás to používají snad ještě Maďaři a několik dalších národů tak mocných, že by jejich obyvatelstvo zaplnilo celou jednu newyorskou čtvrť. Proč se v tomhle nutně musíme lišit od většiny světa bohužel netuším :-(
Voni jsou všelijaké klávesnice - česká amatérska, česká programátorská a pod. Tyto vymysleli našinci na to, aby se co nejlépe psaly všechny znaky (ASCII i diakritika), ale MICROSOFT se držel oné ptákoviny, kde písařky za první republiky byly navyklé na QWERTZ od němců a udělal nám klávesnici podle toho. No a protože je to dodavatel většinového systému a tento svůj patvar tam nasadil jako default. Líní instalátoři to tam nechají a uživatele se naučili. Pak píšou zavináč jako CTRL+ALT+V, nebo nějaké čísla na numerické a vůbec nevědí, že stačí nastavit QWERTY a najednou jsou jim přístupné úplně všechny znaky z horní řady čísel... Bez jakékoli ztráty a nového učení se rozložení, tedy mimo toho Y a Z, vzájemně prohozeného.
FIAM

18. 11. 2009, 10:13

Radek-B píše:
FIAM píše:
G92 v EMC nepouzivam od doby , kdy jsem nevedel jak se to ma pouzit a prece sem se o to hodne snazil :D
No jo, ale G10 rozumím ještě méně. Najde se dobrá duše a navede mně na nějaký český manuál?
1. se ta fce musi zapnout , ale take se musi vypnout !!! protoze jinak zustava aktivni. Patri mezi modalni fce. Zapisuje se do souboru ⋅.VAR a tim padem je uchovana i pres restart systemu.
Pro mně novinka! To bude ono, ale furt nevím, jak se to vypína...
2. ta fce ma vicero formatu , umi posouvat souradnice ve vsech rovinach Ktz. a nekdy neni jednoduche si uvedomit na kterou stranu je treba tancit.
To už jsem zjistil, máš pravdu, a už mi to celkem jde. Akorát nevím, co to je Ktz.
3. fakt neni dobre bez nastudovani toho G−cka ho pouzivat.
RADEK
Tak dík, alespoň že to vím a nezesnu úplně blbej.
Nejsem vyznavačem jak LINUXu tak WINDOWSů, jenom používám to, co je vhodnější. Pár krát jsem už LINUX zkoušel, ale (mimo tohoto použití na CNC) jsem NIKDY nezjistil jediný důvod pro jeho použití a proto jej neovládám i když se o to teď snažím. Horší je, že se mi potvrzuje moje stará teorie, že kolem LINUXU jde o komunitu, která není ochotna se moc dělit o znalosti, považujíce se za výlučnou a chtíc tenhle statut sobě zachovat. Je mi to šumafuk, LNX nebudu používat na nic jiného, mimo stroje a i když těžko, předci se k potřebným znalostem nakonec dopracuji.
Čekal jsem spíše radu pro zkrácení této doby, ne kritiku blbosti (o tý vím a makám na tom!), nebo nesprávného slovosledu.
Je škoda takhle utnout tuto diskuzi, jistě to zajíma víc lidí a jistě nejsem jediný začátečník. Koneckonců RadekCX není začátečník a taky jej zajímá PROČ .
k

19. 11. 2009, 6:40

G92 ked sa raz zapne ostane aktivne (aj po vypnuti EMC ci stroja) kym nezadate G92.1 alebo neopravite pri vypnutom EMC emc.var ..

Pouzitie G92 je v EMC mozne .. a nie je to probs (sam to pouzivam ked mam nejaku suciastku .. ktoru xcem opakovat viackrat .. proste kod suciastky nahodim do podprogramu a tento volam z hlavneho programu v cykle .. pricom suciastku posuvam cez G92. Samozrejme, ak prerusim program, musim si manualne G92 vypnut resp. posunut tam kde to naozaj xcem mat.

Viac infa napr tuna:
http://linuxcnc.org/docs/html/gcode_coordinates.html

Este jedna vec k G92 .. neodporuca sa pouzivat .. pretoze naozaj treba dokladne rozumiet co vlastne stvara .. hlavne voci ostatnym suradnicovym systemom.

V konecnom dosledku .. ak vam masina posuva veci kde nxcete . posrite si subor emc.var .. v konfigu vaseho stroja .. tam je zapisane to . co ste si tam zapisali a ani o tom netusite ze prave kvoli tomu to blbne.

Pokial ide o obrazky a pochopenie ako to je skuste toto:
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... ateSystems

Ta najzakladnejsia anglictina k tomu staci a ked sa nechytate ani na nu skuste google translator .. resp. skuste so sebou v oblasti angliny nieco spravit .. svet pocitacov totiz nebude smerovat k vasemu rodnemu jazyku .. aj ked sa to vdaka lokalizaciam moze tak javit ..

edit:

Pokial ide o linux .. a nebudete sa ma pytat "kde to mam naklikat" ale naozaj budete xciet vediet co sa tam interne deje a kde, tak mile rad odpoviem .. Necakajte od linuxakov odpovede ako sa otvara textovy editor .. ako sa ulozi zmeneny konfig atd. proste elementarne znalosti sa predpokladaju ..
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2009, 6:56

Kazdy z nas kdo neco nevi jak se pouziva, je v tomto zacatecnikem.

Ja bych ti to chtel vysvetlit jak se to ma , ale ta problematika je prilis rozsahla a dle zadani je potreba vzdy zvolit neco jineho.
Take lze jednu vec udelat minimalne tremi zpusoby. To same plati o linuxu kde je samostudium v zacatcich termer povinnosti, protoze tam proste nejde poradit.

Cesky preklad dokumentace G−kodu pro EMC nemam , ale mozna nekdy az se bud unudit se do toho pustim, jako sem to kdysi udelal pro Mach.(kde mi to trvalo cca den, kde sem jen hrube popsal funkci kazdeho G a M)

:lol: U EMC mam vsak obavu ze to bde trvat ponekud dele :D nebot to uz ma tak rozsahle funkce z ejen popsat to hrube je temer nad moznosti jedince.
Proto pro zacinajici prikladam alespon starsi manual systemu Fanuk z ktereho prave EMC (podle meho nazoru vysel)
Zamerte se na obecne platne funkce a popisy procesu, obrazky.
Pozor G a M kod nema uplne stejne vyznamy a funkce. Jen je velmi podobny.

Programová změna hodnoty korekce (G10)
v EMC je
L1−korekce nastroju
L2−korekce nulovych bodu

RADEK
Přílohy
navod0iMB.pdf
(5.94 MiB) Staženo 1146 x
automatizace/konstrukce
k

19. 11. 2009, 7:23

coool.. odporucam ten manual k fanucu precitat pred nadavanim na EMC .. je pravda ze EMC ma este co dohanat .. ale vacsina problemov je stejne medzi klavesnicou a stolickou.
FIAM

19. 11. 2009, 10:19

Pokial ide o linux .. a nebudete sa ma pytat "kde to mam naklikat" ale naozaj budete xciet vediet co sa tam interne deje a kde, tak mile rad odpoviem .. Necakajte od linuxakov odpovede ako sa otvara textovy editor .. ako sa ulozi zmeneny konfig atd. proste elementarne znalosti sa predpokladaju ..
A tohle je právě ono. Pokud nechce windowsácky uživatel nikoho otravovat s tím, "jak že dostane na obrazovku to, v čem se píšou ty dopisy" jde do kurzu a tam mu to za nějaký obolus vysvětlí (vím, nic jiného mu neukážou, takže umí jenom tohle). Jak ale zjistí začínající uživatel LNX, který zmákl instalaci, CO DÁL ?? Tedy například si chce změnit klávesnici - našel to v menu, ví co chce a dle svého svědomí si to tam nastaví. A NIC!! Kde vzít vědomosti PROČ to nefunguje? Je jasné, že filozofie systému je jiná, ale když správně zatrhl "default" na to co chtěl a nefunguje to, JAKÁ vlastně je ta filozofie systému? To je bludný kruh - nauč se základy, pak ti poradíme, ale základy se nenaučíš, protože logika NEFUNGUJE. Zůstává ti zapamatovat si 428 různych příkazů (sudo, . . .) a 2876 nejrůznějších parametrů, pak nalistuješ soubor ve třetím podadresáři, otevřeš jej dalšim příkazem z manuálu, který neseženeš a tam jenom zadáš tohle "........". PAráda! A pak se je co divit, že jsem napsal, co jsem napsal. Není to poprvé a nejste žádné výjimky a myslím, že ani já nejsem výjimka.
Ne, skutečně nechci nadávat na LNX, ani jej nijak posuzovat dokud jej neznám alespoň tak jako WIN, vždyť to realtime řízení stroje funguje excelentně (vím, že u mně je problém mezi klávesnicí a židlí), ale KDE vzít základy ovládání systému? Rok mi to běhá a řeže, ale až před nedávnem jsem zjistil, JAK se zadávají ty příkazy v textu. Náhodou na nějakém fóru v hromadě "balastních" informací.
FIAM

19. 11. 2009, 10:22

k píše:G92 ked sa raz zapne ostane aktivne (aj po vypnuti EMC ci stroja) kym nezadate G92.1 alebo neopravite pri vypnutom EMC emc.var ..
Mockrát dík za odkazy i za ten modální (G92.1).
S tou angličtinou: Průměrná angl hospodyňka potřebuje 800 slov a stačí jí to nadosmrti i na pomluvy. Když koukne do odborné literatury, kouká na to jako na maďarštinu...
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2009, 10:50

FIAM píše: A tohle je právě ono. Pokud nechce windowsácky uživatel nikoho otravovat s tím, "jak že dostane na obrazovku to, v čem se píšou ty dopisy" jde do kurzu a tam mu to za nějaký obolus vysvětlí (vím, nic jiného mu neukážou, takže umí jenom tohle). Jak ale zjistí začínající uživatel LNX, který zmákl instalaci, CO DÁL ?? Tedy například si chce změnit klávesnici - našel to v menu, ví co chce a dle svého svědomí si to tam nastaví. A NIC!! Kde vzít vědomosti PROČ to nefunguje? Je jasné, že filozofie systému je jiná, ale když správně zatrhl "default" na to co chtěl a nefunguje to, JAKÁ vlastně je ta filozofie systému? To je bludný kruh - nauč se základy, pak ti poradíme, ale základy se nenaučíš, protože logika NEFUNGUJE. Zůstává ti zapamatovat si 428 různych příkazů (sudo, . . .) a 2876 nejrůznějších parametrů, pak nalistuješ soubor ve třetím podadresáři, otevřeš jej dalšim příkazem z manuálu, který neseženeš a tam jenom zadáš tohle "........". PAráda! A pak se je co divit, že jsem napsal, co jsem napsal. Není to poprvé a nejste žádné výjimky a myslím, že ani já nejsem výjimka.
Ne, skutečně nechci nadávat na LNX, ani jej nijak posuzovat dokud jej neznám alespoň tak jako WIN, vždyť to realtime řízení stroje funguje excelentně (vím, že u mně je problém mezi klávesnicí a židlí), ale KDE vzít základy ovládání systému? Rok mi to běhá a řeže, ale až před nedávnem jsem zjistil, JAK se zadávají ty příkazy v textu. Náhodou na nějakém fóru v hromadě "balastních" informací.
Ahoj,

nepropadej panice - na vetsinu zvidavych dotazu vcetne ukazkoveho reseni se dozvis odpovedi zde: http://wiki.ubuntu.cz/ pripadne zde: http://forum.ubuntu.cz/

Ale zacni nejprve s tou wikipedii - je tam nekde hned na zacatku i sekce pro totalni zacatecniky.

Unixove systemy jsou pomerne rozsahle a maji spousty odnozi, distribuci a ke kazde je navazana nejaka komunita lidi, vice ci mene otevrena okolnimu svetu - myslim tim pro nas blby a blbejsi.

Pred nekolika lety jsem prevadel svoje servery na linux a porodni bolesti byly velke (ted bych uz server s Windows nechtel). Ale problem je, ze ty byly velke i v roce 91, kdyz jsem si poprve sedl za PCcko - tenkrat PP06 jen si to vetsina lidi neuvedomuje, protoze s woknama dela uz dlouho.

Nesnaz se tu wiki precist celou, ale precti jen ty veci pro zacatecniky a pak si na ni najdi vzdycky az budes s necim v koncich - tim ti to prejde do krve a nebudes z toho mit zmatek.

Ta klabosnice by mela byt zde: http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%A1vesov%C3% ... OE-vesnice
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“