Soustružení koulí
jasný je to to same jen aby to bylo v akci videt 

tak sem to dnes natočil ale mobilem takže horši kvalita
http://www.youtube.com/watch?v=v8vRYB1K ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=v8vRYB1K ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Soustruh SN 20, obrážečka MS 200,
..Tu su nejake zaujimave videjka na temu sustruženie gúľ radiusov a podobne je tam toho vela dosť http://www.youtube.com/watch?v=EyWVaiGx ... 392B8B0755" onclick="window.open(this.href);return false;
sustruh sv18 ,vrtačka
- Zdenek Valter
Hmm tak tohle je asi nej.peter1 píše:..Tu su nejake zaujimave videjka na temu sustruženie gúľ radiusov a podobne je tam toho vela dosť http://www.youtube.com/watch?v=EyWVaiGx ... 392B8B0755" onclick="window.open(this.href);return false;
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Rus objevil Ameriku.... Mě se na tom nejvíc líbí, že když se Rusové po sto letech dostali soukromě ke strojům a nástrojům, budou opět poučovat celý svět, znovu objevenými postupy a technologiemi, které znali naši dědové a my je už zapomněli.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
- Zdenek Valter
To je ale tak trochu naše chyba, že jsme nepřevzali odkaz našich předků, ne ?GeeSnake píše:Rus objevil Ameriku.... Mě se na tom nejvíc líbí, že když se Rusové po sto letech dostali soukromě ke strojům a nástrojům, budou opět poučovat celý svět, znovu objevenými postupy a technologiemi, které znali naši dědové a my je už zapomněli.

Pro mne je to takové osvěžení ruštiny s ukázkou něčeho velmi užitečného. Jako poučování to rozhodně neberu ale jako poučení jo.

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
-
Nejtěžší bude sehnat ten hudební doprovod, obávám se, že bez něj už to nebude ono.peter1 píše:..Tu su nejake zaujimave videjka na temu sustruženie gúľ radiusov a podobne je tam toho vela dosť http://www.youtube.com/watch?v=EyWVaiGx ... 392B8B0755" onclick="window.open(this.href);return false;

ked si dobre nabrusiš nôž možno ti k tej robote zapiska..soustružník píše:Nejtěžší bude sehnat ten hudební doprovod, obávám se, že bez něj už to nebude ono.peter1 píše:..Tu su nejake zaujimave videjka na temu sustruženie gúľ radiusov a podobne je tam toho vela dosť http://www.youtube.com/watch?v=EyWVaiGx ... 392B8B0755" onclick="window.open(this.href);return false;![]()
sustruh sv18 ,vrtačka
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jenomže ten rus to má bohužel nejvymakanějšíGeeSnake píše:Rus objevil Ameriku.... Mě se na tom nejvíc líbí, že když se Rusové po sto letech dostali soukromě ke strojům a nástrojům, budou opět poučovat celý svět, znovu objevenými postupy a technologiemi, které znali naši dědové a my je už zapomněli.

suport jak podélný, tak příčný musí stát a nesmí na něj hrabat a před samotným soustružením MUSÍ dostat osu rotace toho herberku do osy rotace soustružení, pak teprve pomoci měrky společně s přesným trnem může nastavit poloměr koule, nastavit nonius na nulu odjet a do nuly přijíždět

a kdo na těch udělátkách má nějaký přípravek na ustavení ne ramene, ale osy rotace do osy rotace

Ale tohle je jen malej offtopic

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Přípravek mám uchycený na místě určeném pro lunetu nikoli na příčném posunu ,proto je přípravek stále v ose a když potřebuji zvolit patřičný průměr hýbu ramenem na přípravku (s podélným posunem přijedu k obrobku a zaaretuji posun) a jestliže potřebuju nabrousit radeco tak ho o ten kousek po broušení posunu a měl bych mít stejný průměr .tumlik píše:Jenomže ten rus to má bohužel nejvymakanějšíGeeSnake píše:Rus objevil Ameriku.... Mě se na tom nejvíc líbí, že když se Rusové po sto letech dostali soukromě ke strojům a nástrojům, budou opět poučovat celý svět, znovu objevenými postupy a technologiemi, které znali naši dědové a my je už zapomněli., možná by nebylo na škodu napsat jednu docela velmi podstatnou podmínku u toho soustružení "koule", a tou je fakt, že ani jeden koumák u těch videích nemá vysvětlené jakým způsobem dosáhne té přesné koule( jak dostane osu rotace přípravku do osy soustružení (pokud by totiž potřeboval míň nebo víc (průměr)) tak musí hýbnout ne s celým přípravkem ,ale jen s ramenem, osa musí být pořád v ose, jinak to není koule
![]()
suport jak podélný, tak příčný musí stát a nesmí na něj hrabat a před samotným soustružením MUSÍ dostat osu rotace toho herberku do osy rotace soustružení, pak teprve pomoci měrky společně s přesným trnem může nastavit poloměr koule, nastavit nonius na nulu odjet a do nuly přijíždětdělat, dělat, dělat šišoid a jak dojede na nulu, tak udělat na poslední šponu přesnou kouli
![]()
a kdo na těch udělátkách má nějaký přípravek na ustavení ne ramene, ale osy rotace do osy rotace?.... kde je nůž je v podstatě jedno
takže žádná koule ale "nějaký rádius" co vypadá skoro jako koule
, no ale možná jenom blbě kecám a všichni si předtím, než natočili na video "tuhle poslední šponu" tu přesnou kouli nějakým způsobem ustavili
![]()
Ale tohle je jen malej offtopic, já jen aby to nevypadalo, že je to tak jednoduchý jak to vypadá
, dovedu si představit velmi přesné ustavení přípravku s výměnným plátkem v opakovatelnosti mnoha kusů, v případě použití vybroušeného radeca je opakovatelnost takřka nemožná
Třeba se mýlím nejsem žádný profík ale rukou přesnější kouli nedokážu

Soustruh SN 20, obrážečka MS 200,
..u nás vo firme robil jeden rus a on vravel že všetky najlepšie technologie ktore boli v europe vymyslene vymyslely rusi toš kdo je tady hňup?tumlik píše:Jenomže ten rus to má bohužel nejvymakanějšíGeeSnake píše:Rus objevil Ameriku.... Mě se na tom nejvíc líbí, že když se Rusové po sto letech dostali soukromě ke strojům a nástrojům, budou opět poučovat celý svět, znovu objevenými postupy a technologiemi, které znali naši dědové a my je už zapomněli., možná by nebylo na škodu napsat jednu docela velmi podstatnou podmínku u toho soustružení "koule", a tou je fakt, že ani jeden koumák u těch videích nemá vysvětlené jakým způsobem dosáhne té přesné koule( jak dostane osu rotace přípravku do osy soustružení (pokud by totiž potřeboval míň nebo víc (průměr)) tak musí hýbnout ne s celým přípravkem ,ale jen s ramenem, osa musí být pořád v ose, jinak to není koule
![]()
suport jak podélný, tak příčný musí stát a nesmí na něj hrabat a před samotným soustružením MUSÍ dostat osu rotace toho herberku do osy rotace soustružení, pak teprve pomoci měrky společně s přesným trnem může nastavit poloměr koule, nastavit nonius na nulu odjet a do nuly přijíždětdělat, dělat, dělat šišoid a jak dojede na nulu, tak udělat na poslední šponu přesnou kouli
![]()
a kdo na těch udělátkách má nějaký přípravek na ustavení ne ramene, ale osy rotace do osy rotace?.... kde je nůž je v podstatě jedno
, no ale možná jenom blbě kecám a všichni si předtím, než natočili na video "tuhle poslední šponu" tu přesnou kouli nějakým způsobem ustavili
![]()
Ale tohle je jen malej offtopic, já jen aby to nevypadalo, že je to tak jednoduchý jak to vypadá
, dovedu si představit velmi přesné ustavení přípravku s výměnným plátkem v opakovatelnosti mnoha kusů, v případě použití vybroušeného radeca je opakovatelnost takřka nemožná

sustruh sv18 ,vrtačka
..pekne videjko priemer tej gulatiny ti asi nedovolil strčiť ju hlbšie do vretena asi preto ti to trochu chveje a ten nôž ktorym to robíš vyzera to na upichovak široky z radeka, ja by som tam dal skor niečo ako napriklad nôž na nonkajšie zavity alebo si urob držiak na platku pozitivnu VCGT.ferysm píše:Přípravek mám uchycený na místě určeném pro lunetu nikoli na příčném posunu ,proto je přípravek stále v ose a když potřebuji zvolit patřičný průměr hýbu ramenem na přípravku (s podélným posunem přijedu k obrobku a zaaretuji posun) a jestliže potřebuju nabrousit radeco tak ho o ten kousek po broušení posunu a měl bych mít stejný průměr .tumlik píše:Jenomže ten rus to má bohužel nejvymakanějšíGeeSnake píše:Rus objevil Ameriku.... Mě se na tom nejvíc líbí, že když se Rusové po sto letech dostali soukromě ke strojům a nástrojům, budou opět poučovat celý svět, znovu objevenými postupy a technologiemi, které znali naši dědové a my je už zapomněli., možná by nebylo na škodu napsat jednu docela velmi podstatnou podmínku u toho soustružení "koule", a tou je fakt, že ani jeden koumák u těch videích nemá vysvětlené jakým způsobem dosáhne té přesné koule( jak dostane osu rotace přípravku do osy soustružení (pokud by totiž potřeboval míň nebo víc (průměr)) tak musí hýbnout ne s celým přípravkem ,ale jen s ramenem, osa musí být pořád v ose, jinak to není koule
![]()
![]()
![]()
Třeba se mýlím nejsem žádný profík ale rukou přesnější kouli nedokážu
sustruh sv18 ,vrtačka