Autobaterie

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Thomeeque

27. 10. 2020, 1:18

OK, držim palce :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
fmodel
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2020, 1:45

bobik píše: 27. 10. 2020, 12:38
Neboj, sociální inženýři to už řeší, viz covid 19. :(
Když nebude stačit covid vypustí ebolu,a tu už neukecáme.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

27. 10. 2020, 6:23

Britt píše: 27. 10. 2020, 11:03 Než se do něčeho pustíš, doporučuji přečíst si knihu Blackout - Zítra bude pozdě od Marc Elsberg. Tam je dost realisticky popsáno, jak by to vypadalo a baterky budou to poslední, co tě bude zajímat.
Tu knížku dobře znám, četl jsem ji víckrát.
Některé věci tam jsou určitě k zamyšlení. A prý se díky ní skutečně konaly nějaké porady různých krizových orgánů v některých zemích.

Ale myslím, že přece jen dost věcí je tam hodně přepísknutých.
Zejména ten skoro kompletní rozpad společnosti a pak hlavně ta neinvenčnost zasaženého lidstva.
Člověk jako biologický druh je celkem slabý, nemá velké zuby a drápy atd. Ale v přírodě zvítězil vždy kvůli mozku. A to zde zcela chybělo.

Namátkou:
- naprosté tupé spoléhání-se na hlášení automatizačních SW, když jasně na vlastní oči vidím, že ukazují blbě.
- totální kolaps distribuce pohonných hmot (čerpání lze zajistit celkem jednoduše i bez elektriky, a mnoho cisternových aut to umí samo)
- koncentrace lidí do nějakých lágrů - proč?
- velmi nevěrohodné pojetí havárií jaderných elektráren
- hlavně ale naprosto pasivní přístup většiny obyvatelstva, bez snahy nějak situaci řešit (kromě rabování)

Ale čtení je to dobré.
Kritika tomu vytýkala (a s tím souhlasím) střídání příliš velkého počtu lokací a aktérů. Ale to je obecně styl pana Elsberga. V jeho další knize "Zero" je to podobné (a podobně trochu nepříjemné).
Britt

28. 10. 2020, 3:04

Zero mám také, ale tady je dost věrohodně popsané chování lidí z velkých měst. Předražená platba pouze v hotovosti, následné rabování obchodů, totální kolaps zdravotnických zařízení a ve finále nájezdy na venkov a drancování farem, kde mají jídlo a teplo.
Jako kluk jsem slyšel vyprávět, jak to vypadalo u nás během krize za první republiky. Lidé z měst měnili na venkově movitý majetek a zlato za potraviny.
Mex

28. 10. 2020, 3:56

Britt píše: 28. 10. 2020, 3:04 Zero mám také, ale tady je dost věrohodně popsané chování lidí z velkých měst. Předražená platba pouze v hotovosti, následné rabování obchodů, totální kolaps zdravotnických zařízení a ve finále nájezdy na venkov a drancování farem, kde mají jídlo a teplo.
Jako kluk jsem slyšel vyprávět, jak to vypadalo u nás během krize za první republiky. Lidé z měst měnili na venkově movitý majetek a zlato za potraviny.
Právě mi to moc věrohodné nepřipadá. Třeba ten totální kolaps zdravotnictví, jak tam byl vylíčen. Každý špitál má záložní dieselagregát a zásobu nafty nejmíň na 48 hodin. A pak by jistě taková zařízení byla zásobována přednostně.
Ten základní renonc tam byl podle mě v tom, že předpokládal, že s kolapsem elektriky taky zkolabuje zásobování ostatními energetickými zdroji. Tedy benzín/nafta a plyn. A to by tak myslím nedopadlo.

Já jsem třeba už dřív přemýšlel, co by se stalo, kdyby něco podobného postihlo mě (tedy mou rodinu). Troufám si tvrdit, že minimálně měsíc bychom přežili bez problémů ze zásob. Ať už suché suroviny (rýže, mouka, těstoviny atd.), konzervy, zmražené potraviny a hlavně 150kg brambor ve sklepě.
Dá se přepokládat, že plyn by asi šel. Distribuce na středotlaku i nízkotlaku je pravděpodobně poháněná jen tlakovým spádem. A vysokotlak by zřejmě fungoval pomocí turbokompresorů, tedy byl by energeticky živen svým vlastním plynem.

Doma je to trochu problém, protože moderní plynový kotel nejede bez elektriky. Mám kondenzační kotel. Ten má komplet za chodu (tedy i s běžícím oběhovým čerpadlem) spotřebu 70W. Nemám elektrocentrálu, ale mám několik starých UPS. Už je dlouho nepoužívám, takže jsou bez baterek. Ale jsou po troše drátování schopny běžet na autobaterku. No a tu bych mohl průběžně dobíjet provozem motoru ve stojícím autě. Dokonce by možná stálo zato (a nebylo by to asi ani moc náročné) propojit chladicí okruh auta s ústředním topením v domě. To bych asi hadicemi celkem snadno zvládnul i bez nákupu nějakých dalších dílů.
Sice bych si promíchal náplně topení a chlazení v autě, ale i to by se dalo řešit (napřed vypustit a schovat chlazení z auta, v topení je jen voda kterou pak snadno vypustím a naplním čistou).

V té knize byli lidé líčení jako ovce. Ale v tom jsem právě optimista. Myslím, že by si lidi (aspoň mnozí) dokázali poradit.
Britt

28. 10. 2020, 4:14

Lidé jsou bohužel tupé ovce, alespoň ti z měst, kteří umí žít pouze konzumním životem. Když jim přestane jít teplo, voda a nebudou mít co jíst, vyrazí tam, kde to ještě je a půjdou přes mrtvoly, aby se sami zachránili. Zákon džungle. V naší zaprděné zemičce je největším městem velká vesnice, která má cca milion obyvatel. Jak to bude vypadat ve městech, kde jich je desetinásobek?
GeeSnake
Sponzor fora

28. 10. 2020, 8:42

Je potřeba si uvědomit, že zhruba pro dvě třetiny lidstva se po blackoutu nic nezmění. Afrika centralni, všelijaké istány, indie, Čína, jižní Amerika, dalná Rus......
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
bobik

28. 10. 2020, 8:54

No to si představuješ třetí svět tak z 90 let. Dneska je u nich životní úroveň jinde. Než 2/3 tak spíše 1/10.
pavlík

28. 10. 2020, 9:02

Já jsem také tak dost preventista a jsem s tím i v rámci rodiny trochu směšný, ale s blackoutem počítám a tak máme zásobu nějakého jídla (to řeší manželka), ale držím a obměňuji zásobu benzínu (trvale cca 30 litrů + plná nádrž auta), máme agregát s výkonem asi 1,8 kW a předělal jsem domovní rozvaděč tak, že v případě výpadku dodávky elektřiny jen přepnu přepínač sítí, do připravené zásuvky rozvaděče napojím kabelem venku umístěný agragát a nahozením jen potřebných jističů mohu zálohovat v celém domě jen vybraná zařízení (mrazák, chladničky, funkci kotle topení, zásuvky pro nějakou lampičku a dobíjení baterek, a podobně). Kromě toho mám malý měnič a trvale dobitou baterku v autě a další autobaterii mimo auto, takže bych s přerušovaným provozem zálohování vystačil s elektřinou tak odhadem na 4 dny.
Kromě toho krb s rozvodem tepla do dalších částí domu, zásoba dřeva, v dosahu les plný soušek, vnější ohniště, takže i kdyby nešel plyn, tak nějaké teplo a vaření možné, na vaření ještě malý vařič na PB a pár bombiček...
Zásoba běžných léků, tablet na úpravu vody (v podzemní nádrži trvale cca 4m3 vody), zásoba jednoúčelového plastového nádobí, atd., atd...
bobik

28. 10. 2020, 9:04

Lidé jsou bohužel tupé ovce, alespoň ti z měst, kteří umí žít pouze konzumním životem. Když jim přestane jít teplo, voda a nebudou mít co jíst, vyrazí tam, kde to ještě je a půjdou přes mrtvoly, aby se sami zachránili. Zákon džungle. V naší zaprděné zemičce je největším městem velká vesnice, která má cca milion obyvatel. Jak to bude vypadat ve městech, kde jich je desetinásobek?
My jsme národ chalupářů a chatařů. I ty z města mají nějaké kořeny na vesnici, chaty a chalupy s nějakým pozemkem kde mohou sázet brambory. U nás bych to tak zle neviděl. Nějaký loupeživý bandy vzniknou, ale budou mít krátký život.
pavlík

28. 10. 2020, 9:09

To asi ano, jen si ale vezmi, co potom, až se situace začne zklidňovat, to může být třeba už za pár dní, ale mezitím jsi musel a nerad zlikvidovat pár nájezdníků, kteří si Tě prostě náhodně vybrali a chtěli jídlo a další a nezbylo, než se bránit a odstřelit je. A najednou přijede Policie, u baráku máš pár mrtvol a zdůvodňuj policistům proč jsi to musel udělat... :roll: :roll: :roll:
bobik

28. 10. 2020, 9:23

Myslím, že v době rozvratu se pár mrtvol neřeší nebo se za tím udělá tlustá čára. Viz třeba začátek války sudeťáci a konec války my.
pavlík

28. 10. 2020, 9:26

Snad ano...
Milan199

28. 10. 2020, 3:11

pavlík píše: 28. 10. 2020, 9:09 To asi ano, jen si ale vezmi, co potom, až se situace začne zklidňovat, to může být třeba už za pár dní, ale mezitím jsi musel a nerad zlikvidovat pár nájezdníků, kteří si Tě prostě náhodně vybrali a chtěli jídlo a další a nezbylo, než se bránit a odstřelit je. A najednou přijede Policie, u baráku máš pár mrtvol a zdůvodňuj policistům proč jsi to musel udělat... :roll: :roll: :roll:
Nějak mi připadá sympatičtější myšlenka na pár mrtvol nájezdníků nežli aby to byli moji blízcí. Silně totiž pochybuju, že by jim stačilo ukrást to co potřebují k životu. Lůza urvaná ze řetězu je vždycky opojená svou mocí, touží ničit a prahne po krvi.
Krom toho si myslím, že jakmile by to "koupil" první, další by velice rychle zmizli. Ta kolektivní "odvaha" je velice vetchá záležitost.
pavlík

28. 10. 2020, 3:37

No snad, já se jen obávám našeho "právního státu" a naší Policie, kdyby bylo uzákoněné "Můj dům, můj hrad", bylo by to jasnější.
Pochopitelně bych vítal, kdyby přijela Policie, vyslechla si co se stalo a řekli v pořádku a bylo by to uzavřeno...
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“