Vrtačka - výběr sklíčidla
Tak jsem vybral jako kompromis mezi tím nejlevnějším shitem a drahou kvalitou níže uvedené... Také jsem přihlédl k doporučení aby sklíčidlo mělo otvory pro povolení klíčem pokud by to nešlo rukou.
Myslíte že když je to český TOS mohu oprávněně očekávat lepší kvalitu než u těch sklicidel za poloviční cenu nebo je to naivní představa?
Díky.
Myslíte že když je to český TOS mohu oprávněně očekávat lepší kvalitu než u těch sklicidel za poloviční cenu nebo je to naivní představa?
Díky.
-
tos to len kontroluje a garantuje presnost.chodi to zrejme z ciny na ich objednavku.nieje to ziaden cesky tos vyrobok.mam 2 sklucovadla od nich a obe su ok.mozem doporucit
calibos píše: ↑30. 10. 2020, 7:56 Tak jsem vybral jako kompromis mezi tím nejlevnějším shitem a drahou kvalitou níže uvedené... Také jsem přihlédl k doporučení aby sklíčidlo mělo otvory pro povolení klíčem pokud by to nešlo rukou.
Díky.
... POZOR. To není záždný TOS, to je standard nejlacinější China mrd.. kterou si nechávají vyrábět. Už se toto téma řešili a tato informace je potvrzená vedením firmy. Na druhé straně si cením toho, že NElžou. Ono stačí používat zdravý rozum a přímou uměru. Když trošku lepší stojí cca od 5 tis. výš jaká bude asi kvalůita sklíčidel za litr ... Jsoui věci které prostě věci, které neojebeš.
Toto sklíčidlo mám akorát v barvách Optimum, i cena byla podobná. Je to hezky zpracované a robustní sklíčidlo, ale házivost jsem neměřil - mám ho s trnem Mk2 do koníku na soustruh. Tam mi vyhovuje.
Co se týče použití ve vrtačce, samozřejmě, že člověk si nechce z principu koupit nějaký šunt. Ale upřímně řečeno - má cenu tam honit nějaké stovky ? V 99% člověk vrtá do důlku nakleplého důlčíkem nebo navrtaného navrtávákem, kdy vrták je na správné místo naveden. Kvalita vrtáků, přesnost a tuhost hoby vrtaček a strojních svěráků je další kapitola. Z principu se na vrtačce běžnými vrtáky v domácích podmínkách nevrtají přesné díry - od toho jsou jiné stroje a nástroje.
Třeba ta přebarvená TOSka výše má výhodu v rozsahu 0-16, ale stejně bych třeba na 2 vrták asi vyměnil menší hlavičku.
Co se týče použití ve vrtačce, samozřejmě, že člověk si nechce z principu koupit nějaký šunt. Ale upřímně řečeno - má cenu tam honit nějaké stovky ? V 99% člověk vrtá do důlku nakleplého důlčíkem nebo navrtaného navrtávákem, kdy vrták je na správné místo naveden. Kvalita vrtáků, přesnost a tuhost hoby vrtaček a strojních svěráků je další kapitola. Z principu se na vrtačce běžnými vrtáky v domácích podmínkách nevrtají přesné díry - od toho jsou jiné stroje a nástroje.
Třeba ta přebarvená TOSka výše má výhodu v rozsahu 0-16, ale stejně bych třeba na 2 vrták asi vyměnil menší hlavičku.
Tom Dvk> to je presne to stejne Optimum sklicidlo o kterem jsem psal i ja. Akorat ja ho mam na Mk3 trnu. To moje hazelo desetinu, pro nejake urceni to opravdu muze byt ok, ale ja ho musel k mym ucelum prebrousit. Tim jsem vyresil taky jeste jednu vec, ktera me na nem stvala - ma oproti jinym sklicidlum dost melky ten B16 vnitrni kuzel. Nevim jestli je to uz mimo normu, ale na normalnim trnu Mk3/B16 zbyva snad 8mm kuzele trnu venku. Takze cela sestava je dlouha, sklicidlo trci daleko dopredu. To muze byt pro nekoho , kdo ho ma na maly soustruh, dost neprijemne.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Koupil jsem rychloupínací OPTIMUM, co se uvádí výše, jen s MK2, no nic moc, přesnost cca 0,12 mm, což mě štvalo a tak jsem zkusil klasiku, nakonec jsem skončil u tohoto https://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pr ... -15mm.html, naměřená házivost 0,05 mm, což mi docela vyhovuje, dělá se i rozsah 1 až 16 mm.
Vyhovuje mi, že je poměrně krátké (oproti rychloupínacímu) a to použití kličky mi nakonec vůbec nevadí.
Vyhovuje mi, že je poměrně krátké (oproti rychloupínacímu) a to použití kličky mi nakonec vůbec nevadí.
Nesundaval bych, je to opruz, zdržuje to, koupil bych dvě a k nim oba trny, navíc se dá natočením sklíčidla na trnu i někdy trochu redukovat výrobní nepřesnost a tím házivost, prostě nasadit, změřit, pootočit, změřit, najít optimální polohu a pak fest narazit a nesundavat.
Ahoj, Mám sice staré rychloupínací sklíčidlo, ale předpokládám, že by to mělo být u nových řešeno podobně - pokud máš trn naražený v něčem, tak točením toho slabého kroužku by se měl nechat trn vytlačit - než ho tam narazíš, tak to vyzkoušej. Ahoj Lubos2
Řešíte tady házivost ve stovkách a pak byste do toho klepali kladivem.
Vezmou se dvě kulatinly vhodného průměru, ty se vloží do mezery mezi sklíčidlo a osazení trnu a stlačí se ve svěráku - sklíčidlo odskočí. Problém je, pokud je kužel součástí třeba vřetene a nejde tedy celá sestava dát do svěráku (typicky na vrtačce). Takhle jsem sundával sklíčidlo z vrtačky V10 upravenýma pákovkama. Rozhodně do ničeho nikdy neklepu, anžto železo je tvárné.

Vezmou se dvě kulatinly vhodného průměru, ty se vloží do mezery mezi sklíčidlo a osazení trnu a stlačí se ve svěráku - sklíčidlo odskočí. Problém je, pokud je kužel součástí třeba vřetene a nejde tedy celá sestava dát do svěráku (typicky na vrtačce). Takhle jsem sundával sklíčidlo z vrtačky V10 upravenýma pákovkama. Rozhodně do ničeho nikdy neklepu, anžto železo je tvárné.