dukaz misto slibu

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Zamčeno
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 2:52

VESKLACI jsou shid s tim musism souhlasit, ale ti nas prodali uz davno.
Renovovane evpropske firmy si nechavaji delat v cine veci dyl nez si myslis. nektere i vice nez 15-20 let.

:D A vubec nechme toho , ja se snazim pochopit PID v EMC, moc mi to nejde :D

Musis si uvedomit ze neni jednoduche ani nijak zavidenihodne byt nestranny anebo dokonce neco soudit. Timto rikam ze osobne neznam ani jednoho z vas a s zadnym z vas nemam zadne obchodni domluvy ani nic jineho. Muj nazor na tebe a tvoje veci je pouze muj nazor a rad ho zmenim, pouze mne musis proste presvedcit. (timto sem nerekl jestli je muj nazor spatny nebo dobry, to si necham pro sebe)

Nicmene ta videa bych oprvdu uvital , proc do tohonechces jit ?? mne na tvych starsich kouscich vzdy chbybel zvuk. Rad se pokocham necim co vrci a dela spony.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 3:00

paklize mas pocit ze jsem forum postavil a zde se vyskytuji z duvodu komerce je to mozna tvuj dojem ale me zivi neco jineho
donedavna informatika a ted restauratorina
semotamo se povede nejakej kseftik vetsinou prestavby nejakeho stroje
viz treba posledni tri stroje
2x FKH80 (cca 11ti tunova horizontka)
soustruh optimum dodelavanej po nejmenovanem clenu fora (neni to pupak ale vcelku komercne pusobici clovek co se tyce malych CNC portalek z duralu) co ja se naposlouchal nadavek na jeho hlavu

nicmene vykon jako pupak nemam a uz vubec ne v tom ze on stroje stavi z nuly kdezto ja delam retrofit

a rozhodne se s ceskou litinou pracuje velmi dobre
zadne nakrivo vyzavitovane diry, srouby z masla

kdyz se nekomu povede ziskat poctivou starou litinovou masinu jako je treba ta FKH80 tak je to parada
minimum prace a neskutecne muziky

co se tyce te nabidky na KX3 za 52 000 bez dopravy tak na tom nemam ani korunu s klientem delam naprosto pruhlednej obchod
k cene se pripocte doprava clo a neco za praci coz neprekracuje 30% a v tom jsou i naklady spojene s clenim atd...

po akci se douctuji skutecne naklady protoze nektere pohyblive polozky clovek nezna predem a mohou se o par stovek rozchazet do plusu i do minusu

na tento zpusob jsem presel cca pred pul rokem a myslim ze je spokojenost na obou stranach

ktery obchodnik toto dela!

zase mam pocit ze jsem napadan a osocovan
pupaku umis mluvit taky jinak nez v urazkach
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 3:32

Robokope ,promin,ale tady sedi nejlepe oblibeny Josefuv bonmot o potrefene huse. Copak ja jsem u tebe pred tremi roky poptaval FP25?
Mluvim o jine firme a z pochopitelnych duvodu ji nejmenuji,ale s tebou to nema nic spolecneho.
Nabihas si sam na otevrenou dlan. U tebe jsem poptaval CNC soustruhy pro skolici centrum a tvoje nabidka byla jen o malo vyssi nez od Nemcu,ale to lze chapat vzhledem k jejich odberum. To,ze jsem u tebe nenakoupil,bylo zpusobeno jen tim,ze krize snizila spozoring na tretinu a centrum preziva jen diky mestske dotaci,ktera staci s bidou na energie.
vetsina lidi uz tam dela jen z ciste naklonnosti k veci.
Kdyz se nahodou nejake penize objevi,tak se s nima zaplatuji opravy a legalizace SW.
Rekl jsem to stokrat,reknu to i po stoprvni. Ani proti tvym strojum,ani proti tve osobe nic nemam. Hajim svuj nazor na kvalitu urciteho zbozi,ktere mi proslo rukama a odmitam nesmyslne reklamni akce ve svych prispevcich o litinovych strojich a vymyslene pomluvy . Tot vse.tecka.
Na mych videich nebyl zvuk,protoze ho muj fotak neumi,i kdyz to v propagacnim letaku uvadeli. Tak uz to v zivote chodi.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 3:39

o FP 25 jsem vazne nemluvil
nikdy jsem ji ani neumel dodat
vlastne ani nevim jak vypada

reagoval jsem na tvou vetu:
"Tady je proste ten zasadni rozdil,ze ja to mam pro radost a obcas neco prodam,kdezto pro Robokopa je to ciste komercni zalezitost.
Znovu rikam,ze srovnavat takoveto stroje na nejake obecne bazi mi prijde nemozne a uprimne receno i zbytecne."

toto tve tvrzeni se mi zase nepozdava protoze v jinem prispevku zde mnohokrate tvrdis ze delas nejradsi zakazkove stroje

zase se v tom pekne zamotavas
ale ze by jsi do tohoto vlakna prispel nejakou metodou kterou pouzivas pro testovani a adekvatni porovnani tvych masin to ne

ja zde toto vlakno zalozil proto abych mohl zaprve obecne a adekvatne pro vsechny prihlizejici otestovat KX3 kterouzto jsem slibil predvest v lednu

a vysledek se mohl pomerovat za stejnych podminek na jine masine

k tomuto jsi zde nepridal pokud vim nic jen spinis toto vlakno a zase se do me navazis

kdyz zde pises ze je to obecne zname tak to popis a dej to sem
aby to nebyli jen plane reci
zbek

19. 12. 2009, 4:24

Tak už si přestante léčit své ego :oops: Jste oba šikovní :shock:
lapa
medaile za lepsi forum

19. 12. 2009, 4:25

Panove, prosim, pokud reagujete na nekoho, zahajujte sve prispevky citaci (tlacitko "citace" vpravo nahore u daneho prispevku) z nej (alespon jmeno, cas a nejaky vysek z prispevku).
Jinak se v tom ani prase nevyzna.

Ted umyslne nikoho necituji, protoze to je obecna vyzva.

Nemuze tento pozadavek (pokud na nekoho reaguji, uvest jeho citaci) dat administrator (asi je to robokop, pokud ne, omlouvam se) primo nekam do pravidel fora a obcas i nekoho zprudit, ze nedodrzuje?
Jinak je tady obcas nesrozumitelny bordel.
Naposledy upravil(a) lapa dne 21. 12. 2009, 4:09, celkem upraveno 2 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 4:32

vynasnazim se propriste
jako pravidlo bych to zatim nedaval
Pupak
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 4:43

Promin,nechapu,co je slove komercni urazlive.
Ja se do niceho nezamotavam. Prvnich pet stroju jsem prodal jen proto,ze jsem touzil stavet novy lepsi stroj a nemel jsem na to penize.Prodat ten stary,byla jedina cesta. Prvni stroj na zakazku byla F7.
F6 jsem si delal pro sebe a mel jsem ji skoro rok. Loucil jsem se s ni s tezkym srdcem.
Do te doby jsem o nejakem komercnim vyuziti vubec neuvazoval.
Az relativne velky zajem me presvedcil,ze by to mohlo mit nejakou perspektivu.Nicmene na uziveni to stejne neni a jako jediny zdroj prijmu by to nestacilo. Delam to,protoze me to bavi a bavi me hlavne stroje vymyslet. Realizace je jen nutnost,nebot myslenku jinak zhmotnit nelze.
Proto rikam,ze se branim seriovce a odmitl jsem tvoji nabidku na kooperaci.
Fakt myslim,ze jancis uplne zbytecne.Tady o nic nejde a zbytecne vse nafukujes a dramatizujes.
U tebe ,Radku, me fascinuje,ze si dokazes udelat nazor na stroj ze tri fotek a videa. To uz vyzaduje hodne letitou konstrukterskou zkusenost.
Priznam se,ze nemam potrebu nikoho o nicem presvedcovat. Ja ani nemam o cem. Krome 2-3 dennich testu,kde udelam kosticku jako z lega,ktera je negativ a pozitiv a mela by do sebe bezvulove zapadnout,nebot je tam nastaveni na - 0.02mm,kontroluji hodinkami geometrii stroje v rozsahu os,udelam par zkusebnich der na lozisko,protoze to je dobry kalibr. Vyfrezuju cverec o strane 100mm a zkontroluji uhelnikem kolmost. Pak na stroji delam dily na dalsi stroj,dokud si ho nekdo neodveze. Vyjimkou byl jeden Deckel,ktereho si odvezli dve hodiny po dodelani a pak Deckel kolegy Rase, ktery jsem pouzival nekolik tydnu s trapezaky a pak predelaval na kulicky. Jelikoz nebyl urcen puvodne k prodeji,tak jsem ho povazoval za dost odladeny,coz se mi pekne vymstilo.
Jake povazuji hodnoty presnosti za realne jsem uz psal a vic k tomu nemam co dodat. Metodika strojnich testu je obsahem CSN. To si najdi sam,nebo ti to rekne Josef.To je chodici strojni encyklopedie. Ja jsem se o to sam nikdy moc nezajimal,ale mam kamarada ve firme,kde delaji stroje a pro ucely homologacniho rizeni je to kompletni metodika.
Jinak se priznam,ze o svych strojich nemam prakticky zadne informace.
Kdyz pominu dobraka,ktery na me chtel provize za to,ze me na foru bude chvalit a jednoho,ktery chtel provize za to,ze ho muzu uvadet jako referenci,tak jsem za ty dva roky resil jednu vymenu sroubu pro spatny zvuk,jeden KM s ulomenou hridelkou vlivem exentricke diry na spojce a jeden nadny driver KM. Nejvic problemu bylo s F8,kde jsem zdvojoval matici na Z-ose,protoze ztracela kroky,Menil KM za vykonnejsi a take menil drivery KM. Po roce pak doslo k havarii,kdy pri frezovani 3mm frezou do duralu doslo k vytrzeni ctyrech 6mm sroubu z vretene Teknomotor 1.6kW a nasledne havarii. Priznam se,ze na to muj rozum nestaci. Zrejme na chvili prestaly platit fyzikalni zakony.Jine vysvetleni nemam.
Z uvedeneho vyplyva,ze mi naprosto chybi zpetne informace od uzivatelu, a tedy je mozne,ze stale opakuji nejakou chybu,o ktere proste nevim,ze vubec je. Mozna,ze vsechny konstrukce jsou spatne a ja to proste jen nevim a tak si dal myslim,ze je to OK.
Slusne jsem pozadal vsechny me zakazniky,aby na forum nepublikovali jakekoli kladne hodnoceni moji prace,nebot jsem se chtel vyhnout napadeni,ze si tu delam reklamu.Nikomu jsem nezakazal a ani ho nijak nenabadal,aby zverejnil svuj nazor. Jen jsem si tise pral,ze kdyz bude problem,tak ho vyresime soukrome a bude. Pochopitelne jsou lidi,kteri maji tendenci dat to nekomu sezrat a s tim clovek nic nenadela. Jsme proste kazdy jiny,jak rikaval pan Werich.
Mam zakaznika,ktery si stroj prebiral 10 hodin a taky takoveho,ktery se na nej skoro ani nepodival a hned ho cpal do auta.
Docela me mrzi,ze mi temer nikdo nenapise,jak se stroj chova po pul roce,po roce a pod. Krome F6 kterou jsem mel skoro rok,nemam s zadnym svym vyrobkem dlouhodobejsi zkusenost.To je pro konstruktera dost velky problem. Proto krome par fotek a videi,nemam nic. Stroje delam z hlavy,takze zadne vykresy,zkratka nic. I kdybych stokrat chtel,zadne testy uz neudelam. Jen jednu poznamku si jeste dovolim.
Kdyz jsem zprovoznil tu FC16,kned jdem zajel do masa a cekal,jaky to proti tem mym duralovkam bude rozdil. Prekvapeni se nekonalo. S Teknomotorem 2kW nezvladne FC16 nic vic nez moje duralove sloupovky s posledni doby. Absence linearniho vedeni na sloupu a byt nepatrna vule v rybine v podstate smaze tuhost litinoveho sloupu.Co me naopak mile prekvapilo,je kvalita sroubu TOS Kurim. Nevim jakou maji vydrz,ale presnost je vynikajici a predepjata matice je opravdu znat.
Vynikajici je i geometrie stroje.Na to nemam ani omylem,ale to uz jsem rikal ve spojitosti s Deckelem.
bobik

19. 12. 2009, 5:04

Plánuji z dvacítky duralové desky udělat tento zkušební kus na proměření geometrie stroje. Můžeme se dohodnout na nějaké univerzální podobě, proto jsem za kóty dal písmena jako případné proměnné. Dále mohu vygenerovat G kod jak pro mach, tak i pro EMC2. Jen je třeba se dohodnout na průměru nástroje. Navrhuji průměr 6 a úběr 0,3 při polovičním překrytí frézy, to snad utáhne každé vřeteno.
Přílohy
kostka.pdf
(16.82 KiB) Staženo 385 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 7:37

Pupak píše: U tebe ,Radku, me fascinuje,ze si dokazes udelat nazor na stroj ze tri fotek a videa. To uz vyzaduje hodne letitou konstrukterskou zkusenost.
Ja opravdu delam tyto veci za penize. Jak konstrukce pripravku tak stroje a zarizeni. To povazuju za lichotku. DIK.

Ja jsem dlouho nekomentoval tvoje stroje a ani to delat nebudu. Kazdy mame svoji historii a vyvoj jde do predu.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 7:50

radek
Ja opravdu delam tyto veci za penize. Jak konstrukce pripravku tak stroje a zarizeni. To povazuju za lichotku. DIK.

mohl by si to trochu blíže specifikovat , jaký bereš rizika atd . to je asi dost důležité a můžu se optat jaké stroje a taky jestli jedeš na vlastní noze OSVČ.

Jinak má Pupák pravdu ,že pokud se mu zákazník nesvěří jakej má problém ,může ho těžko řešit. Já mám to štěstí že i po 10 letech to s nima řeším ,ale abych řekl pravdu tak CNC na kšeft bych nikdy ani nedělal,jedině že by zákazník přejímal všechny rizika :shock:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 8:19

zkusebni obrobek OK takovyto nejaky pouzivam
tu diru uprostred bych udelal dle pupaka hlubsi aby slo pouzit nejake lozisko jako kalibr
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 8:26

co se tyce feedbacku byvam se zakazniky ve spojeni
vetsinou jsem u nich stravil na stroji treba mesic dva prace (ne cisteho casu ale prace tak nejak jak to vyjde) takze se clovek celkem szije

zatim si mi nikdo primo nestezoval a kdyz ano tak jsem to nejak vyresil
zpravidla jsem resil gratis i veci ktere nebyli moji chybou a nebyli tedy na me strane

nicmene jsem se setkal se tremi lidmi od pupaka a ti nebyli uplne spokojeni pravda asi to taky kazdy nerekne do oci
priste ti poreferuji soukrome paklize si u me zase bude nekdo stezovat
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 8:49

robo napsal
nicmene jsem se setkal se tremi lidmi od pupaka a ti nebyli uplne spokojeni pravda asi to taky kazdy nerekne do oci

Tak to jsi eště neviděl moje nespokojence ,např můj soused v Mišárně (Miškovice Praha 9) klempíř , udělal jsem mu 2M ohýbačku Núžky 1m dal zadara vykružovačku a za nějakej peníz některé forychtunky, a naposled mastnou profilovačku na které byl pokusnej králík :D ale zase za rozumnou cenu. Následně po pár měsících dělal rozpočet na střechu mojí a trefil mě šlak ,dál nou koment ,toho kdyby si sem dostal tak už ted nepřispívám , Takže rozumně ,je lepší znát názor obou stran a obzvláště v CNC kategoriji. Já například dodávám stroje bez zapojení el. nemám na to oprávění. a každej to respektuje ,ale nedovedu si představit dodat stroj CNC za cca XXX peněz a komplet Elektrika ,SW,Manuál , a Stroj a pak taky, a by byl bez chyby to prostě nejde. někdy je taky chyba v zákaznikovi ,že neřekl co přesně od toho stroje přesně chce :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Pupak
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2009, 9:05

K tomu se da rici jedine.Pokud si nekdo stezuje tobe a me nerekne nic, tak je mirne receno slabomyslny. Nikdy jsem nikomu neodmitl resit zadny problem a nikdo u me za opravy,nebo opravnene upravy nic neplatil. Neni ani vyjimkou,ze si zakaznik objedna vykonnejsi drivery k motorum a ani se za ne neobtezuje zaplatit. Proste lide jsou ruzne.
Ona je taky takova kategorie zakazniku,kteri si mysli,ze kdyz si od mne koupi stroj,maji narok me prudit s kazdou blbosti,na kterou narazi. Nez si precist manual k Machu,je rychlejsi zavolat ,jak se zmeni smer pohybu osy po pul roce pouzivani stroje a desitky podobnych telefonatu klidne v deset vecer.
Ja nejsem neochotny,ale vsechno ma sve meze. Pak taky miluju emaily s textem. Chci si postavit cnc frezku,muzete mi poradit,jak to mam udelat?
Jsou tak 2-3 do mesice.
Ja jsem se ,Radku,dival na tve stranky a vim, ze nabizis sluzby navrhu CNC za penize, ale v referencich mas reklamni banery na SW a nikde nic, co by vypovidalo,ze jsi nekdy nejaky stroj vyprojektoval. To, ze nekdo dela neco za penize, neni zaruka, ze tomu opravdu rozumi. Jestli muzu poprosit, posli na forum ukazky nejakych stroju,at se amater,zacatecnik trochu priuci. A nehledej v tom zadnou ironii. Ja to myslim vazne.
Ja uz dneska taky dokazu podle dvou fotek poznat,jake vady na stroji jsou, ale pochopitelne jen v horizontu vlastnich relativne malych zkusenosti.
Zamčeno

Zpět na „Prevazne nevazne“