19. 12. 2009, 4:43
Promin,nechapu,co je slove komercni urazlive.
Ja se do niceho nezamotavam. Prvnich pet stroju jsem prodal jen proto,ze jsem touzil stavet novy lepsi stroj a nemel jsem na to penize.Prodat ten stary,byla jedina cesta. Prvni stroj na zakazku byla F7.
F6 jsem si delal pro sebe a mel jsem ji skoro rok. Loucil jsem se s ni s tezkym srdcem.
Do te doby jsem o nejakem komercnim vyuziti vubec neuvazoval.
Az relativne velky zajem me presvedcil,ze by to mohlo mit nejakou perspektivu.Nicmene na uziveni to stejne neni a jako jediny zdroj prijmu by to nestacilo. Delam to,protoze me to bavi a bavi me hlavne stroje vymyslet. Realizace je jen nutnost,nebot myslenku jinak zhmotnit nelze.
Proto rikam,ze se branim seriovce a odmitl jsem tvoji nabidku na kooperaci.
Fakt myslim,ze jancis uplne zbytecne.Tady o nic nejde a zbytecne vse nafukujes a dramatizujes.
U tebe ,Radku, me fascinuje,ze si dokazes udelat nazor na stroj ze tri fotek a videa. To uz vyzaduje hodne letitou konstrukterskou zkusenost.
Priznam se,ze nemam potrebu nikoho o nicem presvedcovat. Ja ani nemam o cem. Krome 2-3 dennich testu,kde udelam kosticku jako z lega,ktera je negativ a pozitiv a mela by do sebe bezvulove zapadnout,nebot je tam nastaveni na - 0.02mm,kontroluji hodinkami geometrii stroje v rozsahu os,udelam par zkusebnich der na lozisko,protoze to je dobry kalibr. Vyfrezuju cverec o strane 100mm a zkontroluji uhelnikem kolmost. Pak na stroji delam dily na dalsi stroj,dokud si ho nekdo neodveze. Vyjimkou byl jeden Deckel,ktereho si odvezli dve hodiny po dodelani a pak Deckel kolegy Rase, ktery jsem pouzival nekolik tydnu s trapezaky a pak predelaval na kulicky. Jelikoz nebyl urcen puvodne k prodeji,tak jsem ho povazoval za dost odladeny,coz se mi pekne vymstilo.
Jake povazuji hodnoty presnosti za realne jsem uz psal a vic k tomu nemam co dodat. Metodika strojnich testu je obsahem CSN. To si najdi sam,nebo ti to rekne Josef.To je chodici strojni encyklopedie. Ja jsem se o to sam nikdy moc nezajimal,ale mam kamarada ve firme,kde delaji stroje a pro ucely homologacniho rizeni je to kompletni metodika.
Jinak se priznam,ze o svych strojich nemam prakticky zadne informace.
Kdyz pominu dobraka,ktery na me chtel provize za to,ze me na foru bude chvalit a jednoho,ktery chtel provize za to,ze ho muzu uvadet jako referenci,tak jsem za ty dva roky resil jednu vymenu sroubu pro spatny zvuk,jeden KM s ulomenou hridelkou vlivem exentricke diry na spojce a jeden nadny driver KM. Nejvic problemu bylo s F8,kde jsem zdvojoval matici na Z-ose,protoze ztracela kroky,Menil KM za vykonnejsi a take menil drivery KM. Po roce pak doslo k havarii,kdy pri frezovani 3mm frezou do duralu doslo k vytrzeni ctyrech 6mm sroubu z vretene Teknomotor 1.6kW a nasledne havarii. Priznam se,ze na to muj rozum nestaci. Zrejme na chvili prestaly platit fyzikalni zakony.Jine vysvetleni nemam.
Z uvedeneho vyplyva,ze mi naprosto chybi zpetne informace od uzivatelu, a tedy je mozne,ze stale opakuji nejakou chybu,o ktere proste nevim,ze vubec je. Mozna,ze vsechny konstrukce jsou spatne a ja to proste jen nevim a tak si dal myslim,ze je to OK.
Slusne jsem pozadal vsechny me zakazniky,aby na forum nepublikovali jakekoli kladne hodnoceni moji prace,nebot jsem se chtel vyhnout napadeni,ze si tu delam reklamu.Nikomu jsem nezakazal a ani ho nijak nenabadal,aby zverejnil svuj nazor. Jen jsem si tise pral,ze kdyz bude problem,tak ho vyresime soukrome a bude. Pochopitelne jsou lidi,kteri maji tendenci dat to nekomu sezrat a s tim clovek nic nenadela. Jsme proste kazdy jiny,jak rikaval pan Werich.
Mam zakaznika,ktery si stroj prebiral 10 hodin a taky takoveho,ktery se na nej skoro ani nepodival a hned ho cpal do auta.
Docela me mrzi,ze mi temer nikdo nenapise,jak se stroj chova po pul roce,po roce a pod. Krome F6 kterou jsem mel skoro rok,nemam s zadnym svym vyrobkem dlouhodobejsi zkusenost.To je pro konstruktera dost velky problem. Proto krome par fotek a videi,nemam nic. Stroje delam z hlavy,takze zadne vykresy,zkratka nic. I kdybych stokrat chtel,zadne testy uz neudelam. Jen jednu poznamku si jeste dovolim.
Kdyz jsem zprovoznil tu FC16,kned jdem zajel do masa a cekal,jaky to proti tem mym duralovkam bude rozdil. Prekvapeni se nekonalo. S Teknomotorem 2kW nezvladne FC16 nic vic nez moje duralove sloupovky s posledni doby. Absence linearniho vedeni na sloupu a byt nepatrna vule v rybine v podstate smaze tuhost litinoveho sloupu.Co me naopak mile prekvapilo,je kvalita sroubu TOS Kurim. Nevim jakou maji vydrz,ale presnost je vynikajici a predepjata matice je opravdu znat.
Vynikajici je i geometrie stroje.Na to nemam ani omylem,ale to uz jsem rikal ve spojitosti s Deckelem.