set up EMC pro H2
signály a piny na portu si lze libovolně měnit a nastavovat v hal configu, když se do toho trošku dostaneš tak si tam různé vstupní signály a výstupy, vlastně libovolně co tě napadne propojíš pomocí pár příkazů, projdi si tady pár vláken ohledně EMC již se to tu mnohokrát řešilo, případně sem hod tvůj hal config a napiš jaký pin na portu a co chceš sledovat. případně co z toho má lézt, protože signály step máš pulzy, a ty chceš asi trvale sepnout výstup . nebo přez nabíjecí pumpu.
výstup enable je po nahození stroje trvale sepnut i za nečinosti motoru.
H2 nějak moc neznám , co je ten :Current Hi/Low zač?
to je snížení proudu kdfyž motory stojí?
výstup enable je po nahození stroje trvale sepnut i za nečinosti motoru.
H2 nějak moc neznám , co je ten :Current Hi/Low zač?
to je snížení proudu kdfyž motory stojí?
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Nekde tusim u axis je vzdy u kazde osy pin osa_v_pozici. Na tento pin bych to asi povesil ja. Vzdy kdyz osa jede tak je tam nula. kdyz stoji a je v pozici je tam jednicka.
RADEK
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Díky, myslíš asi něco takového?: "axis.N.active - TRUE when this joint is active"Radek-B píše:Nekde tusim u axis je vzdy u kazde osy pin osa_v_pozici. Na tento pin bych to asi povesil ja. Vzdy kdyz osa jede tak je tam nula. kdyz stoji a je v pozici je tam jednicka.
RADEK
Chápu správně, že do HAL souboru mám doplnit (případně vytvořit nový HAL) asi toto:
"net axis.N.active => výstupní pin", za N bych doplnil název osy
tak jsem tam dopsal: net xactive axis.0.in-position => parport.0.pin-16-out
a ono to funguje
Díky za rady! Jo ještě jsem to provázal přes AND log. funkci na všechny osy a podle oscila je to OK. Jak bude chvilka času připojím H2 driver a snad to pomůže.
a ono to funguje

Díky za rady! Jo ještě jsem to provázal přes AND log. funkci na všechny osy a podle oscila je to OK. Jak bude chvilka času připojím H2 driver a snad to pomůže.
Dobrý deň,
chcem sa spýtať či sa niekomu nepodarilo odstrániť vyššie spomínané pískanie motorov v kombinácií EMC2 a H2 controller-u?
Skúšal som rôzne časovania pre krok a smer, no nič nepomohlo....jedine čo zmiernilo pískanie motorov bolo nastavenie pinu 16 ako nepoužívaného, no potom motory nemali silu/resp ani sa nepohli.
O.
chcem sa spýtať či sa niekomu nepodarilo odstrániť vyššie spomínané pískanie motorov v kombinácií EMC2 a H2 controller-u?
Skúšal som rôzne časovania pre krok a smer, no nič nepomohlo....jedine čo zmiernilo pískanie motorov bolo nastavenie pinu 16 ako nepoužívaného, no potom motory nemali silu/resp ani sa nepohli.
O.

Začiatočník v CNC! ... hádam to bude časom lepšie
.
Kompas H300 + H2 CNC Controller ... na začiatok a učenie

Kompas H300 + H2 CNC Controller ... na začiatok a učenie

s tím nic dělat nejde, je to záležitost použitého čipu, a dělá to i bez připojeného PC, stačí přivést log 1 na vstup enable a jakmile jsou motory pod proudem tak to prostě píská, pro přidržení motoru na místě to TB čko generuje nějaké pulzy a díky tomu motory pískají.
Smyř se stím nebo tu elektroniku vyměn.
Smyř se stím nebo tu elektroniku vyměn.

Já teda myslím, že výše uvedeným způsobem to odstranit půjde. Ještě to nemám otestované úplně, jen jsem jezdil zkušebně s osama. Princip: zjišťuju jestli je daná osa v pohybu, dále to zpracuji log. funkcí a podle toho nastavuju pin Current Hi/Low na H2. Co na to říkáte?
Nepůjde. To TB vrčí pořád, s nastaveným malým i velkým proudem. Trochu se tomu dá pomoct vypnutím mikrokrokování, ale to se zase nemusí líbit jednotlivým osám a majitelům...
Pomohlo by odpínat "enable" při stojící ose, ale ta si zase ujede kam bude chtít, když nebude buzená. Ale vrčet to nebude

Pomohlo by odpínat "enable" při stojící ose, ale ta si zase ujede kam bude chtít, když nebude buzená. Ale vrčet to nebude

Jděte s EU do Brusele...
tak tak , odpojovat to nemůžeš to by si osy cestovaly kam by chtěly , a vypnout mikrokroky ti přinese jen jiné problémy, omezení proudu pomůže jen minimálně.Ruprecht píše:Nepůjde. To TB vrčí pořád, s nastaveným malým i velkým proudem. Trochu se tomu dá pomoct vypnutím mikrokrokování, ale to se zase nemusí líbit jednotlivým osám a majitelům...![]()
No tak jinak...
Osciloskop jsem připojil k paralelnímu portu když jsem měl nainstalovaný Mach a odchytil jsem si signál enable, kteý byl připojen na vstu Current Hi/Low H2 driveru. Objevuje se tam impuls (teď nevím jestli log.1 nebo log.0) pokud jsou motory v pohybu.
Nainstaloval jsem EMC2 a jelikož je standardně Enable signál aktivní při startu EMC či stroje tak jsem použil vazbu na pohyb os a signál "enable" si tak vytvořil nově.
Nějak nechápu proč by to takto nemělo fungovat? Musím si udělat chvilku, nahrát nějaký G kód a odzkoušet.
Co myslíte tím cestováním os?
Osciloskop jsem připojil k paralelnímu portu když jsem měl nainstalovaný Mach a odchytil jsem si signál enable, kteý byl připojen na vstu Current Hi/Low H2 driveru. Objevuje se tam impuls (teď nevím jestli log.1 nebo log.0) pokud jsou motory v pohybu.
Nainstaloval jsem EMC2 a jelikož je standardně Enable signál aktivní při startu EMC či stroje tak jsem použil vazbu na pohyb os a signál "enable" si tak vytvořil nově.
Nějak nechápu proč by to takto nemělo fungovat? Musím si udělat chvilku, nahrát nějaký G kód a odzkoušet.
Co myslíte tím cestováním os?
Pokud nebude signál "enable" aktivní, nebudou buzeny motory a půjde s osou hýbat volně. Čímž se může ztratit souvislost fyzické polohy se softwarem očekávanou polohou.
Pokud bude "enable" aktivní, bude to mručet a skučet při jakkoli nastaveném proudu Hi/Lo.
Snížení proudu u stojícího motoru je kvůli oteplení (a navíc přídržný moment je potřeba menší).
Enable musí být aktivní před příchodem pulsů "step". Pokud budeš enable aktivovat až na základě pulsů step, může dojít ke ztrátě prvních pár pulsů.
p.s. Třeba červená čínská deska má nastavení pracovního porudu jumperem, ale pokud nejdou impulsy "step" pro osu (osa stojí), shodí proud na minimální (jako bys přepnul jumper na 25% proudu).
Pokud bude "enable" aktivní, bude to mručet a skučet při jakkoli nastaveném proudu Hi/Lo.
Snížení proudu u stojícího motoru je kvůli oteplení (a navíc přídržný moment je potřeba menší).
Enable musí být aktivní před příchodem pulsů "step". Pokud budeš enable aktivovat až na základě pulsů step, může dojít ke ztrátě prvních pár pulsů.
p.s. Třeba červená čínská deska má nastavení pracovního porudu jumperem, ale pokud nejdou impulsy "step" pro osu (osa stojí), shodí proud na minimální (jako bys přepnul jumper na 25% proudu).
Jděte s EU do Brusele...
Jasně, enable by měl být aktivní před příchodem step... Jelikož to nemám navázáno na HW step piny ale na softwareovou informaci o pohybu osy tak má enable impuls hranu stejnou se step - což by snad nemělo vadit, uvidím v praxi. Už jsem četl i o řešení s externím hw postaveným na jednočipu, kde zákonitě enable přicházel až po step signálu.
Takže moje zapojení upraveného Enable na vstup Current Hi/Low by snad mohlo být OK. Když motory stojí H2 snižuje proud stejně jak to dělá i Mach.
Takže moje zapojení upraveného Enable na vstup Current Hi/Low by snad mohlo být OK. Když motory stojí H2 snižuje proud stejně jak to dělá i Mach.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mach snizuje proud?
proc si neporidis poradnej driver a mas po problemu
krom toho ze to prestane delat tyhle veci, to hlavne muzes pekne naproudit a motory ti nebudou horet kdyz zastavis
masina ti zacne chodit nekolikrat rychleji
proc si neporidis poradnej driver a mas po problemu
krom toho ze to prestane delat tyhle veci, to hlavne muzes pekne naproudit a motory ti nebudou horet kdyz zastavis
masina ti zacne chodit nekolikrat rychleji
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)