Variator

řemenové převody a pohony linearizace pohybu pomocí řemenu
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2010, 7:59

Johny, a opravdu jsi zastavil motor že jenom bručel, nebo Ti jen klouzaly řemeny?

Ještě bych připomněl, že výkon motoru by měl zhruba korespondovat s tuhostí a hmotností stroje. Řekl bych, že víc jak 1 kW na metrák nemá cenu :-)
Petr Spáčil
J0hny

22. 1. 2010, 10:42

Motor zastavil, potrhalo plastove kolieska, nahodili sa kovove, potom otrhlo plastove pero na hriadelke motora, a teraz ked nema co potrhat tak sa motor zastavuje. Problem je aj s vrtanim vecsich dier, moc to trva, do 6mm sa to este da. Moze byt ze mam stastie na kus ?
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
k

23. 1. 2010, 11:12

no neviem vrtam 16mm dieru do ocele 11600 s 500W async. motorom. Dokonca som s tym tocil cca 80mm dieru s vyvrtavacou hlavou v kotlovom plechu (strasne hnusne huzevnate zelezo). Prevod z toho motora na pinolu je len cez dvojity remenovy prevod. Jasne ze to nejde zatazit lubovolnou sponou .. ale pri troche trpezlivosti to ide v pohode.

Skor by som tipol na nevhodny vrtak/zle rezne podmienky .. odporucam skusit si vrtanie do ocele novym HSS CO8 vrtakom ci to bude taktiez zastavovat .. Hlavne si treba uvedomit ze sa to nesmie prehriat . inak ostrie nastroja konci .. a prudko stupa rezna sila. Mnohokrat je lepsie bezat nizsie otacky a vacsi posuv.
Laco19

23. 1. 2010, 2:32

J0hny píše:Motor zastavil, potrhalo plastove kolieska, nahodili sa kovove, potom otrhlo plastove pero na hriadelke motora, a teraz ked nema co potrhat tak sa motor zastavuje. Problem je aj s vrtanim vecsich dier, moc to trva, do 6mm sa to este da. Moze byt ze mam stastie na kus ?
Ja som uz takto zastavil sustruh (s plastovymi kolesami) velakrat ale nic sa mu nestalo, je tam elektronicka ochrana. Pri upichovani s nou neustale bojujem, je to na hrane medzi tym kedy este ide a kedy uz vypina ale ked som uz na konci tak je dobre ze tam je.
Vyvrtanie vacsej diery je problem, uz 10mm vrtak ten motor nevladze utiahnut a vypina. Dalsi problem je v koniku, pri tych silach sa uz striha poistna skrutka a deformuje drazka pinoly. No a mne sa podarilo pri vrtani s 12mm vrtakom zrypat aj MT2 v pinole - mozno som si nevsimol nejaku spinu alebo kuzel v pinole nebol OK.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2010, 2:42

uz se to tu zacina odchylovat od tematu
:(
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
J0hny

23. 1. 2010, 5:34

k: problem je v tom ze tie prevody su 1. asi do 1200 ot. a 2. do 2300. Ale na vrtanie hrubsim vrtakom znizim otacky a je to v prdeli. 1200otacok je plny vykon motora 550w a to sa bojim vrtat viac jak 6mm vrtakom. Naposledy som robil panty, vrtak HSS funglac 11,8mm, 600 ot. a vrtal som 20mm/min do ocele, viac to neslo/vreteno skoro zastavilo. S HSS-CO navrtavakom 6mm to slo krasne, 1200 ot, 10cm/min bez pouzitia emulzie.
Proste potrebujem zachovat vykon pri 400-1200ot.

Motor s poriadnym menicom ma vide 2x viac nez prerabka na variator. (aj keby som to dal niekomu vyrobit tak do 100 eur, vidim to na pol dna na mensom sustruhu; samotny menic 200 eur a motor 100)

Na freze ma obmedzuje 1 faza (2,5kw), hoci je vo vyvoji, rad by som tam mal mensi motor, s vyuzitelnymi otackami a vykonom na drevo aj ocel, teda rozsah otacok 5-20tisic.

Nez adminovi dojde trpezlivost a zamkne to tu ... :roll: podme k veci, prosim vas o vyhody a nevyhody s ktorymi treba pri variatore pocitat, super by bolo a to nielen pre mna, nejake skusenosti a fotecky. Osobne mam skusenosti len s variatormi z aut, ale to je uplne inde a na male vykony do 2kw retaz netreba.

Edit: riesenie problemu s nizkym vykonom motora od vyroby sa pokusim riesit v inej sekcii, prilozim link... http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=4164
J0hny

26. 1. 2010, 10:04

Tak mam nejake cenove ponuky na motorvariatory, prevazne prevod 5:1, ceny variatorov pre vykony 0,5kw okolo 5 tisic Kc, 0,75kw o tisicku drazsi... Je to hotove, staci to rozumne primontovat. Na vyrobu si trufam, ale neviem ci by som to dokoncil :)
Odpovědět

Zpět na „řemenové převody a pohony“