Výškový prepad stola nie je až taký dôležitý, ako si všetci myslia. Za ďalšie, až po nasadení hornej časti a dotiahnuti bočných skrutiek treba premerat vrchný stôl. A dôležitejšie ako rovinnost hlavnej plochy stola, je rovinnost bočnej malej plochy stola.
Dobrá ,ale když nepojede rovně spodek tak vršek také ne. Vrchní stůl je samozřejmě prošoupaný na koncích od koníku a vřeteníku cca o dvě desetiny. Co je ale dobré ,že je celkově o asi 1mm vyžší než ten původní takže můžu pěkně doladit prošoupanou základnu koníku a pracovního vřeteníku vůči výšce osy vřetene abych to nemusel podkládat . Stolek přijde celý srovnat ,takže čelní kolmá plocha bude rovná aby to nepadalo ke kotouči, jestli mysliš tuhle plochujergus.balaz píše: ↑27. 7. 2022, 7:12Výškový prepad stola nie je až taký dôležitý, ako si všetci myslia. Za ďalšie, až po nasadení hornej časti a dotiahnuti bočných skrutiek treba premerat vrchný stôl. A dôležitejšie ako rovinnost hlavnej plochy stola, je rovinnost bočnej malej plochy stola.
Staré stroje sa vyhadzujú nie kvôli peniazom, ale kvôli tomu že na nich nikto nevie a nikto nechce robiť. Dnes je doba parazitov.
Čisto teoreticky, keď budeš skladať stôl, natries ho minimálne vazelinou a keď kraje dotiahnes maticami, prehne ho niečo do opačnej strany.
Ano to je mi jasné , princip je stejný jak u soustruhu. Každopádně nemůžu mít přeci výškově osu vřeteníku mimo osu obrobku v řádu milimetrů. Hlavně když už to dělam ,tak chci aby to bylo jak to má být. Takže nechci nic podkládat a tak. Podkládáním to mám pořešené na tom BUčku kde jsem podložil pracovní vřeteník aby mi to nestoupalo, protože je to tam taky prošoupané asi o pět stovek.jergus.balaz píše: ↑27. 7. 2022, 9:54Čisto teoreticky, keď budeš skladať stôl, natries ho minimálne vazelinou a keď kraje dotiahnes maticami, prehne ho niečo do opačnej strany.
Čisto prakticky výška stola ťa nezaujíma, pretože kotúč opieras o kus o 90 stupňov v inom mieste ako je stôl. To čo ťa musí zaujímať je aby os pinoly koníka vrátane MK išla rovnobezne so stolom v dvoch rovinách a tak isto aby os pracovného vretennika vrátane MK išla v dvoch rovinách rovnobezne so stolom. A taktiež aby os brusneho vretennika išla rovnobezne so stolom v jednej rovine.
Ahoj moc děkuju ,ale nechci tě zatěžovat. Máš toho určitě sám dostjergus.balaz píše: ↑29. 7. 2022, 5:46U mňa v poličke. Ak ťa niečo konkrétne zaujíma, môžem ti to odfotiť ale na celú knihu teraz čas nemám.