Já myslel že právě proto se jim říká žluťásci

Moderátor: sysel
Tak ti nevím.Pipik píše: ↑20. 6. 2022, 2:44 Je to celý jen krásná idea. Absolutně nepočítají se základními fyzikálními zákony a řadou technických věcí, jen si udělali krásná videa a teď půjdou tahat prachy z lidí.
Třeba už jen to krásné vyložení materiálu ze Starshipu a jeho sbírání robůtkem a dopravování na stanici, která se poměrně velmi rychle zvětšuje. Už vás někdy zarazilo, proč dělaj takový problém z dokování raket na ISS nebo kdekoli k čemukoli? Proč sakra prostě jen nepřiletí a nepřipojí?
Jen málokdo si uvědomuje, že jde dva předměty velmi různé hmotnosti, které obíhají stejnou planetu (gravitaci). Oba předměty mají tak zcela jinou přirozenou oběžnou dráhu. Ne, nepohybují se po přímce, ale po kružnici (ještě vtipněji elipse). A vy se snažíte aby dva různě těžké předměty měly stejnou rychlost na stejné dráze, když jsou přitom přitahovány různou silou...
Takže už jen ten robůtek co si vyzvedává panely z tý hromady je dobrý scifi, vyžadující sakra počítání a sakra paliva na udržení se na stejné oběžné dráze, a to palivo bude žrát prakticky neustále. Ve skutečnosti jim ta hromada odletí do kšá. A pak to hromadí na jedný velký konstrukci, která by se technicky musela už během výstavby posunovat dál a dál od země, jak bude těžší a těžší. A nakonec ten malej robůtek bude mít sakra co dělat aby se udržel vůbec poblíž tý stanice, natož na ní něco nějak přesně skládat.
Tahle nesourodá oběžná dráha je něco, co málokomu dochází. Existuje na to jedna krásná hra, kde si to můžete na vlastní kůži vyzkoušet. A řeknu vám, že zaparkovat ručně jednu loď ke druhé na oběžné dráze je manuálně téměř nemožné a velmi rychle vám to sežere zásoby paliva. Navigační počítač to zvládne o poznání lépe, přeci jen, je to počítač, ale taky má jen omezený počet případných pokusů, kvůli palivu. A i ten má co dělat aby to dal jakž takž v toleranci.
Takže tyhle znova a znova vytahovaný projekty jsou jen krásné prezentace, jak by to vypadalo, kdyby jsme se vyprdli na fyzikální zákony.
Na hmotnosti nezáleží, dráha je stejná (pokud jsou tělesa mnohem lehčí než Země a lehčí než aby se vzájemně ovlivňovala gravitačně, což je v tomto případě s rezervou splněno).
Ano je to tak. Jaké má těleso zrychlení v gravitačním poli Země záleží jen na hmotnosti Země a vzdálenosti tělesa. Samozřejmě stejně tak má Země zrychlení v gravitačním pole tělesa, které je také závislé jen na hmotnosti tělesa a vzdálenosti od tělesa. Nicméně vzhledem k obrovskému nepoměru hmotností tělesa a Země lze toto zanedbat - není to případ jako dvojhvězda atd.
Fakt? Hele, já bych ale řekl, že těžší předmět pohybující se po přímce, tj. s nějakou kinetickou energií, bude potřebovat na změnu směru více síly než ten lehčí. A předmět na oběžné dráze by rád letěl rovně, jenže ho něco furt nutí zahýbat - gravitace. Takže těžší předmět může mít stejnou oběžnou dráhu, ale něco jiného se musí změnit, a gravitační zrychlení to nebude.aleshonsa píše: ↑20. 6. 2022, 4:28Ano je to tak. Jaké má těleso zrychlení v gravitačním poli Země záleží jen na hmotnosti Země a vzdálenosti tělesa. Samozřejmě stejně tak má Země zrychlení v gravitačním pole tělesa, které je také závislé jen na hmotnosti tělesa a vzdálenosti od tělesa. Nicméně vzhledem k obrovskému nepoměru hmotností tělesa a Země lze toto zanedbat - není to případ jako dvojhvězda atd.
Omlouvám se, tou předchozí odpovědí jsem to zamlžil. Spíš jsem celkově v rychlosti odpověděl na něco jiného.Pipik píše: ↑21. 6. 2022, 3:28Fakt? Hele, já bych ale řekl, že těžší předmět pohybující se po přímce, tj. s nějakou kinetickou energií, bude potřebovat na změnu směru více síly než ten lehčí. A předmět na oběžné dráze by rád letěl rovně, jenže ho něco furt nutí zahýbat - gravitace. Takže těžší předmět může mít stejnou oběžnou dráhu, ale něco jiného se musí změnit, a gravitační zrychlení to nebude.aleshonsa píše: ↑20. 6. 2022, 4:28Ano je to tak. Jaké má těleso zrychlení v gravitačním poli Země záleží jen na hmotnosti Země a vzdálenosti tělesa. Samozřejmě stejně tak má Země zrychlení v gravitačním pole tělesa, které je také závislé jen na hmotnosti tělesa a vzdálenosti od tělesa. Nicméně vzhledem k obrovskému nepoměru hmotností tělesa a Země lze toto zanedbat - není to případ jako dvojhvězda atd.
Stejný jako točit koulí na provázku - na udržení 1kg koule na provázku 1m dlouhém budu při točení potřebovat míň síly než na 2kg kouli na stejně dlouhým provázku. Problém s gravitací je jen ten, že dává jen stále stejnou sílu - gravitační zrychlení. Takže změnit musíte něco jinýho - rychlost nebo váhu nebo délku provázku - výšku od země.
Hele já jsem si to nevymyslel. Taky mě tahle kinetika na oběžný dráze zarazila. Nikdy mě to nenapadlo až dokud jsem to nezkoušel.
A ano, dokovalo se ručně, když nebyly počítače. A taky jim to kolikrát sakra nešlo na první dobrou. Resp. počítalo se obvykle až se sedmi pokusy, dle stavu paliva. A hooooodně to museli trénovat.
Už jsem to psal před několika posty.Pipik píše: ↑21. 6. 2022, 3:28 Fakt? Hele, já bych ale řekl, že těžší předmět pohybující se po přímce, tj. s nějakou kinetickou energií, bude potřebovat na změnu směru více síly než ten lehčí. A předmět na oběžné dráze by rád letěl rovně, jenže ho něco furt nutí zahýbat - gravitace. Takže těžší předmět může mít stejnou oběžnou dráhu, ale něco jiného se musí změnit, a gravitační zrychlení to nebude.
Stejný jako točit koulí na provázku - na udržení 1kg koule na provázku 1m dlouhém budu při točení potřebovat míň síly než na 2kg kouli na stejně dlouhým provázku. Problém s gravitací je jen ten, že dává jen stále stejnou sílu - gravitační zrychlení. Takže změnit musíte něco jinýho - rychlost nebo váhu nebo délku provázku - výšku od země.
Jasně, gravitační zrychlení je pořád stejné. Ale třeba desetkrát těžší předmět bude mít desetkrát větší snahu letět rovně (setrvačnost), ale zároveň na něj bude desetkrát víc působit gravitace.Pipik píše: ↑21. 6. 2022, 3:28 Fakt? Hele, já bych ale řekl, že těžší předmět pohybující se po přímce, tj. s nějakou kinetickou energií, bude potřebovat na změnu směru více síly než ten lehčí. A předmět na oběžné dráze by rád letěl rovně, jenže ho něco furt nutí zahýbat - gravitace. Takže těžší předmět může mít stejnou oběžnou dráhu, ale něco jiného se musí změnit, a gravitační zrychlení to nebude.
Tady bude problém, že se jeden baví o koze a ostatní o voze...prochaska píše: ↑21. 6. 2022, 7:52Jasně, gravitační zrychlení je pořád stejné. Ale třeba desetkrát těžší předmět bude mít desetkrát větší snahu letět rovně (setrvačnost), ale zároveň na něj bude desetkrát víc působit gravitace.Pipik píše: ↑21. 6. 2022, 3:28 Fakt? Hele, já bych ale řekl, že těžší předmět pohybující se po přímce, tj. s nějakou kinetickou energií, bude potřebovat na změnu směru více síly než ten lehčí. A předmět na oběžné dráze by rád letěl rovně, jenže ho něco furt nutí zahýbat - gravitace. Takže těžší předmět může mít stejnou oběžnou dráhu, ale něco jiného se musí změnit, a gravitační zrychlení to nebude.
Co vím, tak má být obojí v rozpočtu NASA. Tak snad alespoň ten Měsíc by měl konečně vyjít.bobik píše: ↑22. 6. 2022, 8:39 Takže se nejspíše shodneme, že společnost Gateway Spaceport jsou další podvodníci, co se snaží vytáhnout z lidí peníze. Třeba na návrat na Měsíc bych klidně menší částkou přispěl. Rád bych se dožil návratu lidí na Měsíc, na Mars ani nedoufám. Obávám se ale, že až se lidi vrátí na Měsíc a já ještě budu na živu, tak budu mít už mozek ve stavu ročního mimina, jako jsem byl, když program Apollo skončil.![]()