Moj sen :D jaky je ten vas ?

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

CZ_Pascal

31. 1. 2010, 10:07

:-) na letisti kde se ten vrtulnicek (CH7 - Kompres) montuje jsem par let modelaril. Dokonce to jednu chvili vypadalo ze bych delal na ten vrtulnicek instruktora, ale nakonec s toho seslo. Politanicko je v nem krasny. Nedaleko toho letiste je takove pekne uskupeni stromu (takovy siroky cesticky) ze se da litat jako s bojovym vrtulnikem nad rekou :P a to je teprve mazec.

Vrtulnicek jsem mel moznost vyzkouset ridit, ale jak jsem zjistil je to uplne o necem jinym kdyz ten vrtulnik nevidite z dalky (jako model) ale kdyz v nem sedite. Kdybych nebyl s instruktorem tak bych to zcela urcite "zaparkoval" ve vice kusech nez kdyz jsem nasedal. Je to stejny jako kdyz chce pilot velkyho vrtulniku ridit model - taky nim slahne o zem behem chvilky.
cncp100
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2010, 10:48

třeba toto, ale platíš. http://www.plansdelivery.com/

Mám ale za to, že ty plány prodávál před 3 měsící někdo na aukru za cca 200,- Kč
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
J0hny

6. 2. 2010, 7:32

Nuz, podla toho co pise CZ_Pascal, by sa to asi nedalo len tak okopirovat od modelu s 3D hlavou v meritku 10:1 :) alebo ano ? Uz sportove masinky s rotorom 1,5m dokazu dvihnut nejakych 15-20kg. Ale tie vibracie si neviem predstavit :lol:
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
CZ_Pascal

6. 2. 2010, 8:08

No ono okopirovat by se to mozna dalo. Model vrtulniku (ted myslim poradny model na 3D akrobacii - ne ty udelatka ktery samy tak nejak visi a nedaji se moc ridit) pouziva naprosto stejne principy rizeni a stabilizace jako velky vrtulnik. Bell-Hiller stabilizatory rotorove hlavy byly vymysleny na velkych vrtulnicich a na modelech se pouzivaji protoze tam plati ty same fyzikalni zakony. Samozrejme neda se pouzit proste meritko 1:10 a myslet si ze to bude mit ty same vlastnosti, ale principialne to funguje naprosto stejne. Pokud by chtel nekdo neco kopirovat tak bych kopiroval spise velky vrtulnik protoze tam je jiny pomer vykonu motoru k vaze nez u modelu. No a taky jsou tam jine letove podminky - mela by tam byt vetsi uspesnost letuschopnosti. Ale ziskat schvaleni na homo-domo vrtulnik neni zas tak snadne. Zcela urcite vyjde levneji nasetrit tech 4,5 milionu a vrtulnicek si koupit nez se snazit o vyvoj vlastniho.
J0hny

6. 2. 2010, 8:25

No, to hej, hlavne ide o to, ze to ma byt 100x spolahlivejsie, rozbity model az tak moc nvadi jak strata zivota, aj ked ciste materialovo to vide mozno na mega. Ani zdaleka to neni motorkara homodomo s pouzitim motoru z CZtky alebo javy.
Neviem ci u velkych vrtulnikoch sa pouziva nejake gyro, ale tie spolahlivejsie modelarske gyra zo servami idu od tisic eur, silou by to bolo na hrane.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
CZ_Pascal

6. 2. 2010, 8:40

Na tomhle vrtulnicku zadne gyro pouzito neni. Vse ma v rukach pilot. Je pouze pouzita elektoronicka vypomoc regulace otacek motoru pro vetsi komfort, ale jinak je to na pilotovi. U vrtulniku pro lidi jsou samozrejme potrebne delsi casy na regulacni zasah jak u maleho modelu kde jde o desetiny až par setin sekundy. Druha vec je ze kdyz v tom sedite tak proste citite co ten stroj dela a ridi se to uplne jinak nez kdyz clovek pouze kouka na neco u ceho netrenovane oko ani nepozna v jake poloze se to nachazi. :D
cncp100
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2010, 8:42

Také jsem si myslel, že musí mít gyroskop, který vyrovná případné chyby člověka.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“