Pertinax
V rychlosti: Berni na 99% lepí ajrofku,takže: Pertinax je správně, nesmí to tedy být kartit( papír nasycený bakelitovou pryskyřicí),ale jen pertinax. Navíc: žádná deska a podobné kraviny,ale jen a pouze tyčka. Podrobnější zdůvodnění zase jindy,jen rámcově-ta tyčka je vyrobena navíjením bavlněného plátna,ne vrstvením,jako deska. Další: tyčku namočit na týden do oilu a potom doopracovat,v tom mosazném kontaktu musí pěkně sedět,ale zase ne nafest,A v žádném případě nevymýšlet kraviny typu moderních plastů nebo třeba jen sklotextitu. Sice krásně drží tvar,je mnohem pevnější,ale sežere vačku.
Naposledy upravil(a) david.2 dne 24. 9. 2024, 7:53, celkem upraveno 2 x.
pánové, díky. Ano, lepím sice kde co, ale tento pertinax je na ajrofku, jak psal David.2 ( ale třebas ve výrobku páně Adama mám v motoru ozubené kolo také pertinaxové). Fotku bych dodal, ale asi není potřeba (vlastně ani v pc nemám). Ještě jednou díky, jdu objednat.
Lapa, to, ze som robil s pertinaxom a viem, kde sa historicky pouzival musi nutne znamenat, ze poznam zlozenie? Smrdi to pri obranani, prasi sa z toho. Myslel som, ze je to plnene sklom ako sklotextit. Nejake tyce mam, ale zjavne su rezane z platne. Nemaju kruhovy prierez a na hrane je stopa po rezani. Je pravda, ze to nenici nastroje ani zdaleka tak rychlo ako sklotextit, bohuzial som uz frezoval aj do toho
Hmm, uz v mem prvnim prispevku (druhy ve vlakne) jsem psal, co je asi kartit/pertinax ... ze te to netrklo ... OKjean píše: ↑24. 9. 2024, 10:22 Lapa, to, ze som robil s pertinaxom a viem, kde sa historicky pouzival musi nutne znamenat, ze poznam zlozenie? Smrdi to pri obranani, prasi sa z toho. Myslel som, ze je to plnene sklom ako sklotextit. Nejake tyce mam, ale zjavne su rezane z platne. Nemaju kruhovy prierez a na hrane je stopa po rezani. Je pravda, ze to nenici nastroje ani zdaleka tak rychlo ako sklotextit, bohuzial som uz frezoval aj do toho
To je jako asi kdyz se bavi ti dva ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Něco by tu bylo -Textit, Sklotextit, Kartit (Pertinax)- , ale průměr 15-20mm nebo deskovina / hranolky.berni píše: ↑22. 9. 2024, 4:36 Prosím o radu. Potřebuji tyčku mezi vačku a kontakt k zapalování. Doporučený materiál pertinax. Koukám na internet a jako pertinax je někde uváděn kartit, někde textit. Jde o firemní názvy či rozdílné materiály? A neporadil by někdo, zda vedou v průměru 8 mm někde po Brně? Díky
Jsem si vzpoměl..
Kdysi kolega tam dal zedex 324 , je obdobný , jako PEEK
Tím tě nenavádím že ZX / PEEK je TOP !!! ... To jen pro některé rýpaly , píšu
Samozřejmě dej si tam co chceš , volba autora .
No nevím, ale myslím že bez náhrad a novovýroby, která taky není z původního materiálu, by asi tak devět z deseti veteránů nebylo pojízdných. Takže nějaká tyčka uvnitř motoru...
Ale to je přece věc každého majitele, jak se rozhodne
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
jak tu někdo psal
textit se pro tenhle účel používal desítky let a chodilo to bez problémů
není třeba vymýšlet nic nového
textit se pro tenhle účel používal desítky let a chodilo to bez problémů
není třeba vymýšlet nic nového
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Charon, mas aj nemas pravdu. Pri kovovom diely az tak nepoznas, ci je to poldovka, alebo 42crmo4 po nitridovani. Ale vacku z pertinaxu od zedexu asi pozmat bude. Ja do veteranov moc nevidim, trochu lepsie poznam len kyvacku a panelku a prakticky vzdy mi udru turecke repliky do oci. Jednoducho to poznat.
Pro ty vnímavé pokračování: pokud se jedná o původní kontakt,tak vezmi tyčku přesně s tím průměrem,kterej hodláš vnutit tomu pertinaxu a vyzkoušej,jak sedí v kontaktu. To je důležité,protože za devadesát let šlo kolem několik generací bastlířů,kazisvětů a debilů. Pokud bude na fšechny strany sedět,je to fajn,zázraky se občas provozují..Nestačí to zkoušet okomerticky nebo šuplerou.Pokud bude díra vydřená ke straně nebo jakkoli nakurvená kutilem obecným,je třeba ji přestružit- k tomu účelu se nepoužívá vrták ani pilník,jak ti tady můžou někteří odborníci radit,ale výhradně výstružník. Pokud budeš mít kam sáhnout,tak ideálně pevný,při troše šikovnosti i stavitelný. Je to nutnost,protože váleček si bude v kontaktu žít vlastním životem a tak je potřeba nedat mu příležitost,aby zlobil.Váleček,pokud máš tu chuť a možnost přejeď na brusce. Až budeš soustružit ten naolejovanej pertinax, pochopíš proč to radím..Konec ,který dosedá na vačku by měl mítt trošku zaoblený hrany,(čelo kolmé),ale bacha,záleží na stavu vačky. Ta se na smontovaneém motoru dá jen pozorovat,pokud je nemocná,znamená to vždycky vytrhnout motorek a sekerku .Není žádná jiná možnost.
Mě nezajímá, zda se to hodí, či nehodí. Že to kolega tak udělal ze ZX, je jeho věc.
Vy to už nezměníte !!!
Škoda času to řešit a zabývat se nesmysly co bylo před X lety .
Primárně jsem nabídl možnost autorovi Textit atd.
david.2 díky za další kometáře. Jak píšeš, udělám. A naprosto gómu, proč by tomu tak mělo být. Když ten kolík bude kvedlat, neseštěluji to.
Jinak, půjdu cestou toho, co tam bylo. Nebude to "daily car" ani závoďák, tak proč zvažovat něco z roviny supermateriálů. On navíc nějaký ten extra tvrdý a odolný materiál by taky nebyl moc kamarádský k vačce (kterou např. u mne bylo třeba nahradit, takže zmiňovaná sekerka... )
Jinak, půjdu cestou toho, co tam bylo. Nebude to "daily car" ani závoďák, tak proč zvažovat něco z roviny supermateriálů. On navíc nějaký ten extra tvrdý a odolný materiál by taky nebyl moc kamarádský k vačce (kterou např. u mne bylo třeba nahradit, takže zmiňovaná sekerka... )