Dílna (hobby) v dřevostavbě
Asi pozdě, ale na podlahu nepoužívej anhydrit. Sám ho mám v domě 15 let a je to strašný odpad. Sice dobře vede teplo z podlahovky, ale taky krásně roznáší hluk, bez ohledu na izolace a dilatace. Že dělás na soustruhu bude vědět celý barák.
Nech si udělat betonové podlahy, tam podlahovka vůbec nevadí a musí v nich být kari síť takže není problém s nosností. Ale chce to pečlivě vybrat firmu.....jsou schopný pak míchat pytel cementu na tunu písku a celá podlaha bude jenom šedý písek. Loni jsem u jednoho klienta pozoroval takovou partu a vyšel mi poměr 1:12.
Nech si udělat betonové podlahy, tam podlahovka vůbec nevadí a musí v nich být kari síť takže není problém s nosností. Ale chce to pečlivě vybrat firmu.....jsou schopný pak míchat pytel cementu na tunu písku a celá podlaha bude jenom šedý písek. Loni jsem u jednoho klienta pozoroval takovou partu a vyšel mi poměr 1:12.
-
To zíram. Mám v drevodome anhydrit (bez podlahovky), sústruh a ďalšie stroje, ale nemám problém s vyraznejším prenosom hluku.
Je pravda, že na podlahe v dielni sú este dosky z PVC recyklátu, v tom môže byť rozdiel
Je pravda, že na podlahe v dielni sú este dosky z PVC recyklátu, v tom môže byť rozdiel
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
-
Zrejme nieje anhydrit ako anhydrit. Keď som (zhodou okolností tiež pre vaničku sprcháča) potreboval kus vyrezať aby som posunul PVC trubku, musel som ten potrebný kus odvŕtať po celej dĺžke vrtákom do betónu diera vedľa diery, bolo to tvrdé ako betón. Pôvodne som si myslel, že sádra musí ísť ako maslo karbidovou pílkou do multitoolu a tá bola na vyhodenie po 10 cm rezu.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
co vím tak se všude píše že to nesnáší trvale vlhkost .....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Za mne.
* Ten rozměr je hrozně malý - časem budeš velmi litovat.
* Ad podlahové topení - do dílny naprostá kokotina - nikdy nevíš, kde budeš do podlahy vrtat a nic to nepřináší. Ani stěnové topení není dobrý nápad. Já sám je mám a sere mne již dvacet let, kdykoliv chci něco do zdi pověsit,
* Tloušťka podlayhy - doporučuji minimálně 20 cm dobře vyarmovaných.
* Povrch - nátěr nebo lépe epoxy, aby to neprášilo.
* Topení - nejlepší je olejové - zpracuješ odpadní olej a výkon je neuvěřitelný. Samozřejmě v kombinaci s něčím, co máš lokálně dobře k dispozici (plyn, elektrika, dřevo, ...)
* Dřevo stavba - zdánlivě dobrý nápad, reálně blbost. Udělal jsem to také tak a dodneška se za to fackuji. Cihly jsou stejně drahé, snáze se staví, do zdi zavrtáš co chceš atd. Možná jsem skreslen tím, že jsem to vše stavěl sám vlastníma rukama, ale to je moje zkušenost. Po dvaceti letech budování dnes vím, že ten americký systém dřevostaveb je na hovno. V Evropě to děláme lépe. A dnes si již můžeš vybrat z konstrukčních materiálů, co tě napadne.
Dřevostavba je celkem vpohodě, pokud si jí člověk umí postavit sám. U firem je 95% pravděpodobnost, že něco sprasí, ošidí a pak není šance to opravit, bez velkého zásahu do konstrukce.
Sprasit se dá i zděná, ale tam je ta náprava jednodušší.
Já bych tedy byl také pro zděnou. Už proto, že bude určitě levnější. Mám naprojektovanou dílnu jak ze dřeva tak i Ytong a ten vychází levněji i při koupi v místních stavebninách. U baráku, se dá koupit v PL nebo DE, kde nemají "specifické ceny" a ušetřit mnohem víc.
Sprasit se dá i zděná, ale tam je ta náprava jednodušší.
Já bych tedy byl také pro zděnou. Už proto, že bude určitě levnější. Mám naprojektovanou dílnu jak ze dřeva tak i Ytong a ten vychází levněji i při koupi v místních stavebninách. U baráku, se dá koupit v PL nebo DE, kde nemají "specifické ceny" a ušetřit mnohem víc.
Prasklá voda ještě existuje? Já slyšel jenom o majitelem navrtaných trubkách.
Dřevostavba má spoustu výhod. Rychlost výstavby....zejména při stavbě svépomocí a když majitel ví co dělá, tak se dvěma chlapama k ruce může za měsíc bydlet. Two by four je geniální skládačka a stačí ti mafl, hřebíkovačka a pokosovka.
Bez diskuze, může mít mnohem lepší izolační vlastnosti na malém prostoru. To dá m2 navíc obytného prostoru.
Rychlost vystavby je mytus. Hrubu stavbu z ytongu spravi zohrana partia za 1-2 dni. A vsetko ostatne je na drevostavbe rovnake. Ta domnela rychlost spociva v tom, ze firmy maju zajednane dodavky na kontinualne pokracovanie. Realne drevostavba vznika dlhsie, lebo tie steny, co vitazoslavne zmontuju na 4 hodiny museli niekde niekolko tyzdnov vyrabat.
Ano, trubky stale praskaju a nie je to nic vynimocne. A ked som videl, ake nasledky to ma na drevostavby, tak o nich nechcem ani pocut (myslim papundeklove, nie zruby, tym sa nic nestane)
Ano, trubky stale praskaju a nie je to nic vynimocne. A ked som videl, ake nasledky to ma na drevostavby, tak o nich nechcem ani pocut (myslim papundeklove, nie zruby, tym sa nic nestane)
Nepíšu o hrubé stavbě. U dřevostavby postavíš s tou partou komplet opláštění bez omítky i s přípravou elektřiny.
A už vůbec se nebavím o místních montovaných stavbách. To je děsná zlodějina. Sám systém two by four ovládám, takže vím jaké jsou možnosti a rychlost. Loni jsem dělal sousedovi zateplené zahradní domky a jeden jsme měli za víkend i s obložením palubkama. A to měl fošny ze řezanýho, co byly samá vrtule.
A už vůbec se nebavím o místních montovaných stavbách. To je děsná zlodějina. Sám systém two by four ovládám, takže vím jaké jsou možnosti a rychlost. Loni jsem dělal sousedovi zateplené zahradní domky a jeden jsme měli za víkend i s obložením palubkama. A to měl fošny ze řezanýho, co byly samá vrtule.

-
- Kontaktovat uživatele:
Mám drevostavbu a dílnu z Ytongu. Dílnu jsem z toho stavěl, protože to bylo v dané době nejdostupnější a mohl jsem to dělat na etapy. Protože je to vlákno k dílně, o baráku psát nebudu.
Každopádně největší výzvou byl vstup do dílny a jeho správná izolace.
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
Ahoj, díky všem za diskuzi, je to stále zcela aktuální, myslím, že mám tak ještě minimálně čtvrt roku na finální rozhodnutí, všechny podněty jsou zajímavé.
Dřevostavba je dána, rozměry dílny taky, já jsem hobík, není to můj zdroj obživy, dělám většinou drobnosti, navíc máme blízko u budoucího domu k dispozici ještě jiné prostory, takže tam nemusím mít úplně vše.
T.
Dřevostavba je dána, rozměry dílny taky, já jsem hobík, není to můj zdroj obživy, dělám většinou drobnosti, navíc máme blízko u budoucího domu k dispozici ještě jiné prostory, takže tam nemusím mít úplně vše.
T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ja som staval minulí rok z tehál 62 m2 , prehovárali ma na drevostavbu/lacnejšie/. Bál som sa že ak budem vnútri brúsiť a zvárať čo to urobí. Náhodou mi zablúdi malá iskrička. Podlahu mám čistí železobetón 35-40 cm. urovnalo sa a hotovo. ošetrené len penetrákom/ aby neprášilo.. V starej dielni vydržal betón doteraz 35 rokov a ešte 20 vydrží. Ja toľko nevydržím.
Osobne- dobre urobená drevostavba nemusí byť hneď považovaná za zlé riešenie , len musíš vedieť + a - . / ja mám hore ešte OK na 2000 kg a portál na 600 kg / a to zase na drevo položiť ?

Osobne- dobre urobená drevostavba nemusí byť hneď považovaná za zlé riešenie , len musíš vedieť + a - . / ja mám hore ešte OK na 2000 kg a portál na 600 kg / a to zase na drevo položiť ?
Jak jsi nakonec ten vstup vyřešil? Já mám plechová dvoukřídlá vrata. Ty jsem olepil EPS, ale nejsou moc těsná. Na zimu otvor pro vrata zastavuji EPS deskami (vchod mám i z baráku), ale i tak je to slabé místo celé obálky domu. Nevadí moc, v garáži se netopí, ztráty nejsou velké, ale jestli to jde nějak hezky vyřešit, tak to chci.mstreicher píše: ↑3. 2. 2025, 5:51 Mám drevostavbu a dílnu z Ytongu. Dílnu jsem z toho stavěl, protože to bylo v dané době nejdostupnější a mohl jsem to dělat na etapy. Protože je to vlákno k dílně, o baráku psát nebudu.