Já bych řekl, že ty to nevíš. Návrhů jsi tady několik dostal. Arduino, Mesa karta, paralelní port .....
Problém je v tom, že tato problematika není tak jednoduchá na zorientování se. Každá cesta má své plusy a mínusy.
Já bych řekl, že ty to nevíš. Návrhů jsi tady několik dostal. Arduino, Mesa karta, paralelní port .....
Nepíší tam nic o signálu Z.. nebo to je samozřejmost?oscar píše: ↑31. 1. 2025, 2:16 https://leader-precision.en.made-in-chi ... -303-.html
takze chces toto?![]()
Z-ko je signál pro určení absolutní polohy, indikuje jedno konkrétní místo na celé dráze (alespoň u rotačních enkodérů). Všude v tom popisu zmiňují pouze AB signály (to jsou ty jemné, které se opakují stále dokola v dané sekvenci a zvyšují či snižují hodnotu čítače; Z-ko čítač nuluje). Z tohoto tedy nic tom, jestli je tam podpora pro Z, neplyne.
ABZ jsou signály pravítka nebo encoderu...rotačního...to nemá s osou nic společnéhoKutil jd píše: ↑1. 2. 2025, 3:53 A jsem si celou dobu myslel že osa Z je "nahoru-dolů", alespoň já to tak mám na všech odměřovačích na klasice frézkách. Asi jsem něco zaspal.
Počet potřebných signálů je jasný - pravítko 500 mm , rozlišení 0,005 mm , čas přejezdu 2 sek.
A to všechno 3x pro tři osy![]()
. Já vím , je to hnus
![]()