Mazání SV18R
Asi bych začal kontrolou kostičky a trubice k pravému olejoznaku zda tam není natlačený nebo zachycený nějaký bordel, popřípadě aby nebyla trubička někde zmačknutá. Únik přez kluzné ložisko se mi nezdá, na konci vřetene je sběrný labyrint, který háže olej zpět a teprve když to nestíhá pobrat, tak olej začne vytékat pod víkem do mašiny. Myslím, že problém bude v tom, že jde moc oleje na první radiální ložisko od univerzálky, za kterým je sběrný labyrint. Stačí když na něj stříká velmi slabý proud, tenký jako špendlík, ložisko je mazáno stále, nic se mu nestane a přez nej se tak nedostane olej až na labyrint, který to nestíhá pobrat.
chemic píše:mas sv 18 nebo sv18r
Mam SV18R - http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=8807" onclick="window.open(this.href);return false;
Je lepsi vlastnit nastroje, ktere clovek nepotrebuje, nez potrebovat ty co nema.
Dik zkusim kostku rozmontovat a procistit vedeni. Na ostrikovaci krouze nejde zadny tenky proud, ale docela dost velke mnozstvi oleje. Na druhe lozisko jde mnohem vice a nikde netece. Kdyz vysteluju tlak na cerpadle, aby se olej na prvnim olejoznaku tristil o sklicko, tak pri sundanem viku mi u vretena tece doslova vodopad a kelimek od solviny je naplneny za 10s. Zkusil jsem to nahrat na fotak, ale neni tam nic videt Zkusim lepe nasvitit a lepsi uhel.Vasek píše:Asi bych začal kontrolou kostičky a trubice k pravému olejoznaku zda tam není natlačený nebo zachycený nějaký bordel, popřípadě aby nebyla trubička někde zmačknutá. Únik přez kluzné ložisko se mi nezdá, na konci vřetene je sběrný labyrint, který háže olej zpět a teprve když to nestíhá pobrat, tak olej začne vytékat pod víkem do mašiny. Myslím, že problém bude v tom, že jde moc oleje na první radiální ložisko od univerzálky, za kterým je sběrný labyrint. Stačí když na něj stříká velmi slabý proud, tenký jako špendlík, ložisko je mazáno stále, nic se mu nestane a přez nej se tak nedostane olej až na labyrint, který to nestíhá pobrat.
Je lepsi vlastnit nastroje, ktere clovek nepotrebuje, nez potrebovat ty co nema.
Ten odtokový otvor pod víkem, kde to vytéká, tam je schválně aby přebytečný olej tamtudy odtékal. Vrať tlak mazání tak aby se olej tříštil o sklíčka a zkus zmenšit tu krajní dírku ve víku ze které stříká olej do radiálního ložiska a skrz klec na ten labyrint a uvidíš, že to bude v pohodě. PS: jak jsi psal o tom zaškrabávání ložiska, tak ten klínek by měl být z pertinaxu a ne z plechu.
Dirku na radialni lozisko? Olej jde preci pod kluzny lozisko. Lozisko je pritazene matici a mezi loziskem a matici jiz nic neni. Nahral jsem to video, ikdyz tam zrovna neni nic videt. Nataceno pri nastaveni tlaku, kdy olej jeste neproteka, ale v olejoznaku se olej netristi. Je mozny, ze mi mezi matici a loziskem jeste neco chybi.Vasek píše:Ten odtokový otvor pod víkem, kde to vytéká, tam je schválně aby přebytečný olej tamtudy odtékal. Vrať tlak mazání tak aby se olej tříštil o sklíčka a zkus zmenšit tu krajní dírku ve víku ze které stříká olej do radiálního ložiska a skrz klec na ten labyrint a uvidíš, že to bude v pohodě. PS: jak jsi psal o tom zaškrabávání ložiska, tak ten klínek by měl být z pertinaxu a ne z plechu.
Klinek mam ocelovy s bronzovou vystelkou a bude to original. Postupoval jsem podle popisu zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=63982#p63982" onclick="window.open(this.href);return false;
- Přílohy
-
- SV18R.avi
- (1.57 MiB) Staženo 696 x
Stale jeste bojuji s protekajicim loziskem. Rozebral jsem mazani soustruhu, profoukal trubicky a vsechno je v cajku. Rozdelovaci kostku jsem odmontoval a procistil. V kostce je pouze sroub, ktery se postupne uzavira pruchod oleje na levou stranu, celo sroubu je jiz docela omackane a ikdyz sroub dorahnu na fest, tak leva strana tlaci vic jak prava - nemelo by uvnitr jeste neco byt? Nejaka kulicka?. Procistil jsem olejoznaky a zkousel i zapnout soustruh bez praveho olejoznaku, jesti neni nahodou cesta oleji pricpana a tim prave lozisko neproteka u univerzaly, avsak vse bez uspechu. Firmu MOOS jsem kvuli labirintu kontaktoval, ale nevedi co presne potrebuji a chteji to oznacit na vykresu. Tam vsak zadny labyrint neni (viz prilozeny obrazek). No zkusim jeste na magnetce ubrousit klinek o par tisicin a jeste zmensit vuli ve vretenu. Kdyz to nepomuze, asi koupim cele nove lozisko, zaskrabu a snad bude pokoj.
Ne ne tu jsem prostouchl a je vporadku. Olej tamtudy i odteka, ale kdyz to natlakuju, tak uz nestiha. Proste kolem vretena toho jde vic nez do olejoznaku.
Docela záhada. roztřikovací kroužek je č.52- takový špičatý kroužek na vřetenu, který asi chtěli označit, ten má rozptýlit olej a nepustit ven, ale je tam ještě matice č.68 , nedoléhá už moc k té díře po vícekrát zaškrábaném ložisku a nebrání tak odtoku nebo nevytlačuje se tam tmel, když utěsňuješ víko? Mě připadá, že tam něco brání dostatečnému odtoku a nebo by musel být špatný ten kroužek č.58
Ahoj, stal jsem se šťastným majitelem SV18RA/1000 a postupně procházím všechny dostupné informace.
A mám následující dotaz ohledně mazání. Sundal jsem kryty vřetena a zjistil jsem, že olej vůbec nestříká do ložisek řemenice - viz foto. Je to tak v pořádku, nebo v trubičkách ješte mají být otvory i na koncích? Díky předem za odpověď.
A mám následující dotaz ohledně mazání. Sundal jsem kryty vřetena a zjistil jsem, že olej vůbec nestříká do ložisek řemenice - viz foto. Je to tak v pořádku, nebo v trubičkách ješte mají být otvory i na koncích? Díky předem za odpověď.