Jde mi o obrábění mosazi, plastů a podobně. Železo ne.
Díly maximálně kostka strany do 10cm, možná delší v jednom rozměru, ale ne vyšší. Tedy nechci "starý poctivý litinový stroj" s x-kilovatovými motory.
Moje Proxxon MF70ka je jednak malá, druhak málo tuhá, třeťak se musí furt dokola seřizovat. O rychloběžných nástrojích do průměru cca 5mm ani nemluvím.
VIZE:
Budu-li uvažovat o klasice, tak Proma, BOW, atd. velikosti 16 mi byla vymluvena (cca za 30 tis.).
To samé ve velikosti 20 je za 40 tis. s minimálním příslušenstvím.
Takže špekuluju o něčem postaveném doma, co by v manuálu mohlo vyjít možná levněji a určitě by mělo mít minimálně stejné parametry jako zmíněná komerce. Rozjezdy možná menší, vřeteno ATAS nebo něco spíš nízkootáčkového pro frézování a nikoliv obrušování.
Co se elektroniky týká, určitě nepotřebuju plné 3D, pro začátek by stačilo manuální ovládání anebo strojní posun X (Y).
Koncepce a) křížový stůl XY, nad ním vřeteno. Jak psal Krutor, ideální by bylo litinové rameno, protože spojení podstavy se Zkem bude mít na výslednou tuhost největší vliv.
b) pevný portál - kostra by šla povařit z železa anebo sešroubit z toho hliníku.
To je zatím zhruba vše, prohlížím cizí stroje, přemýšlím, co a jak bych mohl sám anebo "někde" vyrobit.
Radek
P.S.: Kritika je vítána, rady taktéž.