jak uchytit řezný drát

Jiří Pavlík

19. 11. 2010, 5:15

Loni jsem ho tam ještě kupoval.
pajda

19. 11. 2010, 12:13

Do výběru, respektive experimentování s vhodným drátem pro řezačku určitě nezapomeň zařadit a vyzkoušet "Strunu/drát na knedlíky" - ten 100% ně funguje, osobně ho používám už asi rok k naprosté spokojenosti a vůbec je hodně, skoro bych si dovolil tvrdit majoritně, užíván v modelářských řezačkách.

Navíc bys ho měl sehnat v každé druhé drogerii za pár korun.

ad uchycení drátu: Naprosto uspokojivě funguje ta normální rámová pila nahoře napínaná šňůrou na prádlo, která je položená (drátem) do V-výřezů v nějakém hliníkovém profilu, uchyceném na "komínech" řezačky. Netřeba se obávat, že při řezání směrem dolů z výřezů pila(drát) vypadne, to se stane jen v případě šílené řezné rychlosti, která ale pak stejně prasí povrch, takže je vlastně nepoužitelná a jezdí se tak max. do 4mm/s, kde obyč. rámová pila plně vyhoví.

Další výhodou rámové pily je to, že se dá během pár sekund vyhodit a vložit jinou - kratší, a pak "komíny" řezačky posunout blíže k sobě. To je potřeba když řežeš hodně se zužující křídla (tj. v podstatě všechny sovětské břízolety). Smysl je v tom, že když máš dlouhý drát (pilu), tak na jedné straně ti "komín" řezačky v podstatě stojí a na druhé straně zas jede jak o život - jaký to má dopad na kvalitu řezu si lze domyslet.

kdybys o to stál, tak mohu přilepit fotky konstrukce mé řezačky. a případně dovysvětlit co na ní mám uděláno blbě :D
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2010, 12:25

Jak se to řeší s těmi zužujícími se křídly? To jsem teď moc nepobral, ale zajímalo by mě to. Dík.
Aleš Procháska
pajda

19. 11. 2010, 1:40

No obecně řezat zužující se křídlo není až tak velký problém. Problém je řezat hodně zužující krátké křídlo :wink: . Když pominu ruční řezání, kde byl hlavní problém synchronizace obou řezáčů, což u CNC odpadá...

tak první obecný problém je to, že pomaleji jedoucí drát u konce křídla natavuje pěnu více než rychleji jedoucí konec u kořene křídla. Což je sice kompenzováno nastavením většího propalu u konce křídla, ale to je tak jako tak poznat na kvalitě řezu, kde je povrch konce křídla prostě nehezky natavený, kdežto povrch kořene je hezky hladký. Chlazení pomaleji jedoucího konce drátu buď ventilátorem, nebo kusem hliníkové fólie pak občas trochu pomáhá.

Druhý problém, o kterém jsem psal výše je to, že chceme poměrně přesně dodržet i tvar profilu konce křídla (nakroucení negativ/pozitiv, případně má mít jiný profil než kořen křídla). Tzn. nedá se řezat metodou jeden "komín" stojí a druhý jede - tzn vlastně řezat půdorys trojúhelníku, kde by se pak příslušná část odřízla.
Proto se většinou klade materiál co nejblíže "komínu" pro konec křídla, tj. ten užší - No a tady nastává problém, když je celkové zúžení velké a křídlo(většinou spíše jen jeho část) je moc krátké a pila dlouhá. Protože pak konec jede normální rychlostí, ale "komín" obkreslující kořen křídla musí jet neskutečně rychle, což většinou primitivní mechanika CNC řezačky už nedá (buď rychlostí, nebo malým rozjezdem či kombinací obojího)

Proto je tedy výhodné mít i menší pilu (délku pily osobně odvozuji od standardizovaných velikostí desek EPP (kvůli jejich porcování) tj. 45, 60 nebo 90cm + cca 5-8cm délky navíc na šikmé řezy). Takže třeba já mam řezačku co zvládá 65x65x20cm, jenže když potřebuji řezat poslední část křídlo o délce jen třeba 20cm, tak prostě tu 70cm rámovou pilu sundám a místo ní nasadím pilu 45cm a "komíny" CNC pak srazím více k sobě.

... nevím jestli je to dostatečně jasné, třeba já bych to z tohoto svého popisu určitě nepochopil :lol: :wink:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2010, 2:32

Ale já jo :D, dík.

Nějaké jiné postupy jak zabránit tomu natavení tenčího konce nejsou? Kónický drát se asi nesežene :-) ale myslel jsem třeba drát ubíhající přes kladky (jako u drátořezu) nebo něco podobného.
Aleš Procháska
pajda

19. 11. 2010, 3:27

Tak ubíhající drát jo? :wink: Tak to snad ještě žádného konstruktéra řezaček polystyrenu ani nenapadlo. Copak o to, napájení by se na drát přivádělo přes kartáče a na rám pily by se přidal další pohon a nějaké ty kladky.

...Nicméně aby ten drát měl v pracovní délce rozdílné teploty, tak by muselo být přítomna silné chlazení toho drátu v právě neřezající části. Také ta neřezající část drátu by musela být mnohem delší než ta "žhavená", čímž bude mít větší odpor a nebude tolik topit jako ta kratší. (ty napájecí kartáče by to vlastně rozdělili na paralelní spojení dvou rezistorů, kde ta delší část bude mít větší odpor).

..No a nakonec by to vlastně fungovalo tak, že na vjezdu do EPP (tj. u konce křídla kde je třeba nižší teplota, by ten drát najel vychlazený a postupně by se průchodem proudu prohříval, takže u kořene křídla by už měl vyšší teplotu).

kdyby ale došlo na lámání chleba, tak bych se radši šel pokusit vytáhnout ten kónickej drát :D :D
Suri
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2010, 3:56

moc diky za postřehy, koukám že se mám ještě opravdu co učit :) a o ty fotečky bych poprosil, něco se hůř představuje :)
pajda

19. 11. 2010, 6:17

Tady jsou ty fotečky, prosím omluvte ten nezřízený bordel okolo a mizernou kvalitu fotek, kterou se ten bordel snažím zakrýt :wink: Naše řezačka je strašlivý bastl, konstrukce je obšlehnutá z netu, před námi si ji již pár lidí postavilo, takže info bylo k dispozici i zde na fóru. A skutečně tato konstrukce funguje výborně.

Teď už je asi jasné jak to funguje, komplet řezačky tak tvoří dva "komíny", stoleček uprostřed a velká pracovní deska(stůl) na které je vše položeno.

- ten stoleček je velice užitečná věc, díky tomu, že je nařezán na formátovací pile, tak k dosažení rovnoběžnosti obou komínů stačí tyto pouze přirazit ke stolečku.
- další výhodou stolečku je, že jeho přední hrana je využívána jako "nulovací bod" pro drát, na který se snadno najede i ručně bez elektroniky. A zároveň je jedno, jestli je jeden komín víc vepředu než druhý, protože po nastavení drátu na hranu stolku dojde stejně k vynulování. (samozřejmě pak už do toho nesmí nikdo drknout pupkem, že)
- pokud je potřeba ta kratší pila, tak se prostě rámová pila vymění za kratší a zároveň se vymění i stoleček za užší, zase se to srazí k sobě a ručně vynuluje "na hranu" tj. celý proces je otázkou cca 1-2 minut.
- pila je obyčejná "rámovka", kde jedno její rameno je uloženo kyvně, aby šlo drát vypnout. Vypínání drátu je řešenou klasikou šňůra na prádlo+klacík na utažení (pro skladování lze povolit)
- jediný výrazný problém u "rámovky" je její vyložení, které logicky zároveň omezuje vertikální rozjezd řezačky(my máme vyložení pily cca 22cm)

... samozřejmě konstrukce má i spoustu nedostatků, které kdybychom to dělali znova by šlo lehce odstranit. Důležité je že princip řezačky s rámovou pilou je plně funkční a skoro bych řekl praktičtější než napínání drátu mezi komíny, nebo rámem pod stolem, ikdyž samozřejmě i tyto řešení mají své výhody.
Přílohy
Detail na stoleček a způsob hledání nulové polohy drátu
Detail na stoleček a způsob hledání nulové polohy drátu
Detail na V-výřez pro drát v hliníkovém L-profilu
Detail na V-výřez pro drát v hliníkovém L-profilu
Pohled na "pracoviště" s kompletní řezačkou
Pohled na "pracoviště" s kompletní řezačkou
Mad_BOXs

19. 11. 2010, 10:38

pajda píše:Tak ubíhající drát jo? :wink: Tak to snad ještě žádného konstruktéra řezaček polystyrenu ani nenapadlo. Copak o to, napájení by se na drát přivádělo přes kartáče a na rám pily by se přidal další pohon a nějaké ty kladky.
Ale napadlo, jenže to má své úskalí. Ten drát je elektricky spojený dokola, takže by se nahříval celý atd...
Na toto se používá řezný drát, který je jakoby lupinková pilka, ale jeho zoubky jsou kolem dokola, takže kam ho pošleš tak tam tím směrem řeže. :wink:
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pajda

20. 11. 2010, 8:46

Jasně, chápu... ale i v tomto případě bude podobný problém, ne? Tj. na jednom konci bude řezná rychlost (prořez materiálem) pomalý a na druhé straně rychlý, takže je otázka co ten řezný drát bude provádět za neplechu s povrchem materiálu v místě, kde pojede pomalu.

A další poměrně zásadnější věc je, že horký drát se skrz materiál protavuje, takže povrch po řezání horkým drátem je "hladký", tj. není chlupatý. kdežto ten řezný drát s těma drobnýma zoubkama nutně musí způsobit to, že povrch EPP bude v řezu hodně chlupatý, ne?
Mad_BOXs

20. 11. 2010, 8:56

Jistě, máš naprostou pravdu. Je z toho neskutečný bordel (piliny ) a navíc ty piliny jsou krásně nabitý statikou a důsledky si jistě dokážeš představit. :lol:
Moc se to nepoužívá. Jen jsem reagoval na to, že to je používano. Imho, neřeže se jenom EPP.....
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 11. 2010, 9:23

Napadlo mě, kdyby se ten drát běžící v nekonečné smyčce nahříval na krátkém úseku před vstupem do polystyrenu a řezal jen "tepelnou setrvačností", že by se kombinací příkonu a rychlosti drátu dala nastavit prakticky libovolná kombinace teploty na širší a na užší straně (průběh už asi ne, ale aspoň něco).
Aleš Procháska
Suri
Kontaktovat uživatele:

20. 11. 2010, 7:21

dik za fotky, koukam jednoduche a funkcni :)
Jiří Pavlík

25. 11. 2010, 11:52

Mad_BOXs napsal:
Kupujete drát v ROBEXu....Už jsem tam ukončil prac. činnost.
Poznámka k tomu, co napsal Mad_BOXs. Jedná se o tuto adresu, protože firem podobného jméne může být více.
http://www.robex-dk.cz/polystyren.php
Objednával jsem tam minulý týden a dnes přišlo zboží, tak zcela jistě prodává.
Mad_BOXs

25. 11. 2010, 4:02

Nechápu proč Vás to tak udivuje. Prostě minulých 7 roků jsem pro tuto firmu pracoval. Nikde jsem nenapsal, že firma Robex-dk skončila.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“