Zatím se mi na malou šponu nejlíp osvědčily úplně mrňavé vbd do vyvrtávacích nožů, ale taky to pořád není na 100 %.
To někdy zkusím, díktumlik píše:A jak budeš upínat nůž tak tu podložku strčíš zvrchu na nůž a tím úkosem nebo rádiusem se co nejvíc přiblížíš na čele k břitu.
Mělo by se to chovat skoro stejně jak ten lamačSamozřejmě pod emulzí
Má to nějakých 38 HRC - to by zhruba odpovídalo očekávání. Ale je to materiál který jsem kdysi velice dávno zachránil před znárodněním, tak kdoví, jestli to nebylo blbě označenéRaS píše:pokud porovnáváš pevnostní šroub a něco co je třeba normalizačně žíhaný tak to bude vždycky rozdíl, jakou pevnost má ten tvůj materiál?
já tedy tady ty kacířský myšlenky neuznávám, přešel jsem na VBD a určitě toho nelituju, broušenej klasickej nůž použiju hlavně jako polotovar když z něj něco vyfrézujua nebo na něco specialního na co není VBD
hlavně je to o použitém plátku, pokud použiješ nějaký univerzál který má předepsanou minimální šponu třeba 0,5mm tak od něj nemůžeš čekat dobrý povrch při finiši na třeba 0,2mm zkus si pro změnu koupit dokončovací plátky a budeš mluvit jinak..
a hlavně pokud to je žíhaný bláto tak ten povrch taky nebude tak dokonalej jako u něčeho tvrdýho..
V tomto máš pravdu, jenomže musíš si uvědomit jednu zásadní věc a tou je fakt, že vlastnosti těch plátků budou beze zbytku využity jenom v hromadné výrobě. Taky na cnc mašině s výměnnýma nástrojema, kdy jeden nahrubuje s daným posuvem a třískou pak nastoupí druhý dokončovací změní se řezné podmínky, lízne to a je vymalováno.RaS píše: hlavně je to o použitém plátku, pokud použiješ nějaký univerzál který má předepsanou minimální šponu třeba 0,5mm tak od něj nemůžeš čekat dobrý povrch při finiši na třeba 0,2mm zkus si pro změnu koupit dokončovací plátky a budeš mluvit jinak..
..
ono se samozřejmě dá obrábět i dokončovacíma plátkama úplně všechno.. pak nemusíš nic měnit, akorád dřív odejdou..tumlik píše: V tomto máš pravdu, jenomže musíš si uvědomit jednu zásadní věc a tou je fakt, že vlastnosti těch plátků budou beze zbytku využity jenom v hromadné výrobě. Taky na cnc mašině s výměnnýma nástrojema, kdy jeden nahrubuje s daným posuvem a třískou pak nastoupí druhý dokončovací změní se řezné podmínky, lízne to a je vymalováno.
I na konvenčních mašinách se tento postup dá udělat, nahrubuju sto kusů s postupným ládováním do kleštin nebo sklíčidla a pak vyměním za ten dokončovací změním podmínky a jedu zase sto kusů a dokončuju![]()
Nebo jeden hrubuje na jedný mašině a druhej ty nahrubovaný kusy láduje do jiného soustruhu a tam je dokončuje.
On asi nikdo z těch konstruktérů vbd nešpekuluje nad tím že to bude do konvenční mašiny cpát nějakej Jarin v rádiovce co si potřebuje líznout nějakou součástku do traktoru![]()
Na jednom kusu kdy potřebuju určitý průměr tak to beru co to dá a nehledím na to co je k tomu plátku informací, pak většinou změřím a potřebuju jenom dolíznout zbytek, to už ale budou samozřejmě jiný podmínky(tloušťka třísky) a samozřejmě tím pádem i jíný povrch. Neříkej mě, že ten nůž vyměníš a jedeš zase jiným, i když pokud bys měl na klasické mašině ten rychlovýměnný držák tak by to taky šlo, ale stejně bys to musel dopředu naštelovat ten nůž a jak říkám u jednoho nebo pár kusů je to nagule![]()