Nerozumím ti. Co jsi to teda vlastně kupoval – pouze pozemek, nebo pozemek se stavbou? Jak to bylo v době koupě evidované? Měla stavba ještě přidělené číslo popisné nebo ne? Nemá ho náhodou doteď? Pokud náhodou ano, tak tu ale brečíš zbytečně.bobik píše:Děkuji za reakce. Věc se má tak. Koupil jsem zastavěnou plochu a nádvoří - zbořeniště. A jak jsem se dozvěděl, že když zbořeniště dosáhne rázu, že už není vidět první podlaží budovy, tak může dojít k překvalifikaci pozemku na ostatní plochu. Jen základy nestačí. Já myslel, že jak je pozemek jednou definovanej jako stavební, tak to tak zůstane napořád. Nový územní plán začne platit někdy od půlky příštího roku, musím doufat, že se mi do té doby podaří získat stavební povolení. Jestli se mi to nepodaří, tak jsem vyhodil 300 000Kč jen tak do luftu. O tolik odhaduji pokles ceny pozemku. Takže jestli někdo z vás někdy koupí nějaký zbořeniště, okamžitě stavět, nečekat. Jinak se můžete snadno dostat do průseru, jako já.
Dále – na plot přeci není třeba stavebnho povolení. Tam je pouze oznamovací povinnost, ne?
Já bych si tam místo podplácení kohosi nechal za ty prachy honem dovézt a složit vedle místa kde zamýšlíš stavět, třeba prefabrikovanou garáž (tu můžeš dočasně složit, když na to přijde, třeba v lese, pokud je tvůj, nebo máš souhlas majitele pozemku, protože je mobilní a není pevně spojena s terénem, a bude se ti hodit jako sklad,stejně tam chceš stavět) a oznámil bych, že tam mám nikoli a v žádném případě garáž, ale dejme tomu sklad na dříví nebo bordel atd – pouze oznamovací povinnost.
Je tam ještě nějaká přípojka elektřiny? Pokud ano, tak bych jí samozřejmě nechal připojit, elektoměr smlouva atd, a máš vystaráno s elektrikou.
Hned jak by tam ta garáž z jeřábu upadla, tak bych ohlásil, že si k ní přistavím přístavek, do 30 m plochy pouze oznamovací povinnost (je to sice divný ale tohle jde), jedná se o pozemek ostatní, a navíc je požadován pouze náčrt, nic víc (klidně od ruky, propiskou, na pytlík od mouky).
Dále bych oznámil, že přístavek opět připojím na rozvod elektřiny. A oznámil bych hned vedle další přístavek, opět 30 m plochy, atd. Tohle stihneš za týden s prstem v nose.
Místo dejme tomu 4 přístavků bych si začal ale stavět samozřejmě bydlení, a ohlásil rekonstrukci přístavků, klidně 2x za sebou, zase nějakou čmáranici, pořád to budou mít ohlášené, takže na tebe nemůžou, a pak, až to bude vypadat jako dům už i z dálky, požádal o povolení k rekonstrukci rekonstruovaných přístavků na rodinný domek - tam už budeš potřebovat projekt, a jednoduché stavební povolení.
A nakonec bych prodal tu hnusnou betonovou garáž ...
Hezky se vyhneš spoustě papírování, schvalování, žádostí a běhání od čerta k ďáblu. Stavěl jsem na zelené louce, a není to tak dlouho, co jsem se nastěhoval, takže vím o čem mluvím (obec po mě chtěla doložit mimo jiné nějaký papír od stavebního úřadu aby mi mohla schválit stavbu, ale ten papír mi mohl stavební úřad vydat až na základě schválení stavby od obce, začarovaný kruh).
Brácha vychytrale„rekonstruoval“ stodolu, která tam už asi 15 let nestála, na rodinný domek, a nechtěl po něm prakticky nikdo nic.
Vykašli se na právníky, sežeň si stavaře, někoho, kdo dělá na stavbách stavební dozor a má nějaký ten rok praxe, tihle lidi se vyznaj a poradí, jak s nima vydupat. Jde to, neboj.