16. 11. 2011, 6:06
to pleximen: to tedy nemá, ČEST!
to ostatní: Mikrotik router OS ani nemusí běžet na RB (routerboard), může běžet i na klasickém PC. Já měl takto udělaný hlavní router a shapper na soukromé síti. Vezme se obyčejné PC, nijak výkonné ani moderní (u mě to byl nějaký starý PIII), vloží se patřičný počet síťových karet (u mě to byly 4 a dokonce každá jiná), patřičný počet WiFi karet (u mě 4ks mini PCI CM9 s čipem Atheros), nainstaluje se z CD Linuxový router OS, PCčku se v Biousu nastaví startovat ihned po připojení napájení, povolit běh bez klávesnice a už to běhá. Jediné mínus je tady spotřeba, ale i ta jde řešit osazením Compact Flash karty místo HDD.
V mém případě dělal tenhle stroj toto všechno: vytáčel spojení na ADSL (modem byl jen bridge), NAToval adresy, fungoval jako hlavní vysílací rádio do 4 antén z čehož byly 2ks na 2,4GHz a 2ks na 5GHz, obsluhoval jednotlivé Queues (řízení datových toků od a ke klientům), blokoval a logoval P2P protokoly, logoval NetFlow, logoval vytížení jednotlivých linek včetně přívodní do grafů, měřil napětí na UPSce a další.
Vše v jediném stroji, bez potřeby plné náruče krabiček a kabelů. To vše s dokonalou spolehlivostí a výdrží (nikdy se nestalo, že by sám spadl).
Teď už síť nefunguje a místo počítače mi na půdě běží RB433 od Mikrotiku, který obsluhuje veškerý síťový provoz.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.