Prestavba soustruhu na CNC
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já měl dřív představu, že bych si udělal osy XZ které by se přidělaly místo nožovky na SN50, na to dva stranové a tři osové nástroje a dělalo by to čudlíky 10 x 10 mm. Ale ani jsem to nezačal realizovat, protože by to bylo buď mizerné nebo by cena přelezla sto tisíc (a to bych si při tom veškeré frézařské práce mohl dělat sám). Takže to taky nakonec skončilo koupí něčeho hotového...
Aleš Procháska
no ono buďme realisti na kolik by to vyšlo takovejhle udělátor na SV18? když vezmu, že by to někdo udělal na nejlevnějších krokáčích, vedení šroubech tak i tak nevěřím tomu že by to postavil a prodával pod nějakejch 40000 a to by to byl nějakej ofrézovanej svařenec, pokud by tam použil kvalitní komponenty a obráběl tak jak se patří tak je hned minimálně na dvojnásobku.. a kdo by to pak koupil? si myslím že už je pak lepší komplet konvertovanej malej číňan kterej vyjde i s tím soustruhem na stejno..
teď jsem chvilku hledal ten soustruh ale už jsem ho nenašel, ono je to tak měsíc dva.. ono to vlastně bylo na aukru dával jsem si to pro zajímavost sledovat a překvapilo mě že to stejně nikdo nekoupil... tak se třeba objeví zas
teď jsem chvilku hledal ten soustruh ale už jsem ho nenašel, ono je to tak měsíc dva.. ono to vlastně bylo na aukru dával jsem si to pro zajímavost sledovat a překvapilo mě že to stejně nikdo nekoupil... tak se třeba objeví zas
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Kontaktovat uživatele:
No, moc dekuji za diskuzi, opustime definitivne myslenku prestavby protoze za tu cenu na kterou by to vyslo bych opravdu radeji vzal starsi stroj, a nechci zmenit fungujici klasicky stroj na nefungujici cnc stroj takze cestou nejakych levnych komponentu opravdu jit nechci, jsem definitivne rozhodnut ze soustruh zustane tak jak je
s tim suportikem by to mozna nebylo spatne, zase otazka jak co kde ...kolik mista a hlavne za kolik, prozatim to taky nechame
takze to vypada ze myslenka vlastnit sve CNC se pomalu rozplyva
Na internetu je spousta domacich konstrukci, od drevenych az po profesionalni a presne stroje, nemam zadnou firmu ani nic takoveho, jsme domaci kutilove, delame prevazne jen pro sebe a ja mam zkusennosti s CNC stroji, prevazne frezky a proste ta moznost ze bych si treba doma mohl neco naprogramovat a vyrobit je porad velmi lakava
Nemame vubec frezku, uz jednou jsem chtel brat takovou malickou, stolni, rozmery stolu jen 145x240mm, vykon motoru 150W ale pak z toho nejak seslo, na druhou stranu i neco tak maleho je asi lesi nez nic a takove ty zaklady jak nafrezovat nejakou plochu, nebo drazku , to proste na tom clovek udela a do domaci hobby dilny je to urcite dobry pomocnik, samozrejme vim ze v setinach to delat nebude a nejake milimetrove spony taky ne, ale to by mi nevadilo, ta frezka stoji asi 10tis
Je realne tedy neco takhle malickeho prestavet na cnc, stacilo by mi aby jen jezdily tri osy, obesel bych se bez ovladani otacek, abych mohl proste delat takove veci jako vytocit diru nebo nafrezovat sestihran nekam, vyfrezovat nejakou placku a tak, presnost treba v desetinach
jake komponenty bych na to potreboval a jak silne krokove motory, psali ste ze 3F, tohle by treba neposlouzilo?
http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm-2-2nm" onclick="window.open(this.href);return false;
uz bych byl asi na 25tisicich, co je potreba dale?
pokud mi rozmluvite i tohle asi si stlucu neco ze dreva
, dekuji za diskuzi Jirka
s tim suportikem by to mozna nebylo spatne, zase otazka jak co kde ...kolik mista a hlavne za kolik, prozatim to taky nechame
takze to vypada ze myslenka vlastnit sve CNC se pomalu rozplyva

Na internetu je spousta domacich konstrukci, od drevenych az po profesionalni a presne stroje, nemam zadnou firmu ani nic takoveho, jsme domaci kutilove, delame prevazne jen pro sebe a ja mam zkusennosti s CNC stroji, prevazne frezky a proste ta moznost ze bych si treba doma mohl neco naprogramovat a vyrobit je porad velmi lakava
Nemame vubec frezku, uz jednou jsem chtel brat takovou malickou, stolni, rozmery stolu jen 145x240mm, vykon motoru 150W ale pak z toho nejak seslo, na druhou stranu i neco tak maleho je asi lesi nez nic a takove ty zaklady jak nafrezovat nejakou plochu, nebo drazku , to proste na tom clovek udela a do domaci hobby dilny je to urcite dobry pomocnik, samozrejme vim ze v setinach to delat nebude a nejake milimetrove spony taky ne, ale to by mi nevadilo, ta frezka stoji asi 10tis
Je realne tedy neco takhle malickeho prestavet na cnc, stacilo by mi aby jen jezdily tri osy, obesel bych se bez ovladani otacek, abych mohl proste delat takove veci jako vytocit diru nebo nafrezovat sestihran nekam, vyfrezovat nejakou placku a tak, presnost treba v desetinach
jake komponenty bych na to potreboval a jak silne krokove motory, psali ste ze 3F, tohle by treba neposlouzilo?
http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm-2-2nm" onclick="window.open(this.href);return false;
uz bych byl asi na 25tisicich, co je potreba dale?
pokud mi rozmluvite i tohle asi si stlucu neco ze dreva

Ahoj, hned prozradím, že nejsem kovanej kovoobráběč a cncčko jen okukuju, takže toto je můj subjektivní názor.
Takže jde o to, co od toho výsedku svého snažení očekáváš. Pokud chceč na tom stroji opravdu dělat, nedej bože se tím živit, tak je bez diskuze, že doma nic srovnatelnýho s profi mašinou, byť hodně starou nevyrobíš. Nicméně kdyby ty starý mašiny byly taková výhra, nebyly by na prodej za pár korun. Ono udržet starý stroj v chodu není zadarmo. Tak to firma prodá za hubičku a za pár mega koupí novoej. A vyplatí se jí to. Taky pokud jde o to předělat řízení profi mašiny třeba na emc, tak to taky bude něco stát a neuděláš to za týden a jako začátečník to asi neuděláš vůbec.
Jestli jde o vytížení stroje v počtu pár kusů měsíčně, hlavně jako hoby použití. Jestli ti jde i o to vlastní přestavování, takovej rodinej hobby projekt, tak já bych do toho šel. Není nezbytně nutný aby tam byly ty nejlepší komponenty. Na klasice je trapézák s vůlí půl otáčky a dá se na tom dělat přesně. Navíc s motorem pod 1kW stejně neuděláš velký úběry, tak proč předimenzovat motory na posunech. Jde to řešit i za malý peníze, ale bude to kompromis, a nemůžeš od toho očekávat nějaký super výkony. To řízení otáček bych asi vynechal, s takhle slabým motorem to nemá smysl a pro řezání závitů to není nutnost. Přečti si příručku k machu, tam je závitování lehce popsaný a pomůže ti to poznat požadavky na konstrukci stroje. Myslím že pokud nemáš u soustruhu odtočíno pár set hodin, tak i za těch 50 tisíc, budeš mít ty výrobky přesnější, než bys to sám utočil kličkama.
Tuším že za tenhle názor mi obliba u místních nestoupne ale pokud budeš sledovat i jiný fóra, tak zjistíš, že ve světě jsou stroje, kde nemají ani lineáry, ani kuličkový šrouby, používaj 2f krokáče a macha a pár lidí se s pomocí těch strojů živí. Takže zas až tak nepoužitelný ty laciný komponenty nejsou.
Nakonec rozhodnout se musíš sám, jsou lidi co těch 50 táců propijou a prožerou, nahází do automatů, nebo za ně pořídí nějaký RC model a pak s ním praští o zem. Můžež za to pořídit motorku a přizabít se na ní, nebo nějakej vrak a příštích dvacet let ho dávat dohromady. Pokud ti kvůli těm chybějícím 50 tisícům nebudou doma brečet děti hladem, tak je asi celkem jadno jak o ně přijdeš.
Takže jde o to, co od toho výsedku svého snažení očekáváš. Pokud chceč na tom stroji opravdu dělat, nedej bože se tím živit, tak je bez diskuze, že doma nic srovnatelnýho s profi mašinou, byť hodně starou nevyrobíš. Nicméně kdyby ty starý mašiny byly taková výhra, nebyly by na prodej za pár korun. Ono udržet starý stroj v chodu není zadarmo. Tak to firma prodá za hubičku a za pár mega koupí novoej. A vyplatí se jí to. Taky pokud jde o to předělat řízení profi mašiny třeba na emc, tak to taky bude něco stát a neuděláš to za týden a jako začátečník to asi neuděláš vůbec.
Jestli jde o vytížení stroje v počtu pár kusů měsíčně, hlavně jako hoby použití. Jestli ti jde i o to vlastní přestavování, takovej rodinej hobby projekt, tak já bych do toho šel. Není nezbytně nutný aby tam byly ty nejlepší komponenty. Na klasice je trapézák s vůlí půl otáčky a dá se na tom dělat přesně. Navíc s motorem pod 1kW stejně neuděláš velký úběry, tak proč předimenzovat motory na posunech. Jde to řešit i za malý peníze, ale bude to kompromis, a nemůžeš od toho očekávat nějaký super výkony. To řízení otáček bych asi vynechal, s takhle slabým motorem to nemá smysl a pro řezání závitů to není nutnost. Přečti si příručku k machu, tam je závitování lehce popsaný a pomůže ti to poznat požadavky na konstrukci stroje. Myslím že pokud nemáš u soustruhu odtočíno pár set hodin, tak i za těch 50 tisíc, budeš mít ty výrobky přesnější, než bys to sám utočil kličkama.
Tuším že za tenhle názor mi obliba u místních nestoupne ale pokud budeš sledovat i jiný fóra, tak zjistíš, že ve světě jsou stroje, kde nemají ani lineáry, ani kuličkový šrouby, používaj 2f krokáče a macha a pár lidí se s pomocí těch strojů živí. Takže zas až tak nepoužitelný ty laciný komponenty nejsou.
Nakonec rozhodnout se musíš sám, jsou lidi co těch 50 táců propijou a prožerou, nahází do automatů, nebo za ně pořídí nějaký RC model a pak s ním praští o zem. Můžež za to pořídit motorku a přizabít se na ní, nebo nějakej vrak a příštích dvacet let ho dávat dohromady. Pokud ti kvůli těm chybějícím 50 tisícům nebudou doma brečet děti hladem, tak je asi celkem jadno jak o ně přijdeš.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vpodstate mas dost pravdu, jen doplnim ze jsem par profi stroju uz predelal a dost casto to bylo o elektronice
Jinak bejvaly mechanicky v dost dibrym stavu a za cenu srotu prave kvuli tomu ze se nenasel nikdo kdo by tu elektroniku predelal
Ale jestli to chces delat pro zabavu tak i ty obcas vyhozeny penize nejsou vlastne tak promarneny
Jinak bejvaly mechanicky v dost dibrym stavu a za cenu srotu prave kvuli tomu ze se nenasel nikdo kdo by tu elektroniku predelal
Ale jestli to chces delat pro zabavu tak i ty obcas vyhozeny penize nejsou vlastne tak promarneny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Kontaktovat uživatele:
to citronek, ano je to tak jak pises 50tis jsem prodelal na aute ktery sem mel rok, to neni zas tak vysoka castka, ale treba tech 150 to uz si dovolit nemuzu a co se tyka toho soustruhu tak ja nechci zkazit fungujici stroj instalaci neceho nespolehliveho, ten stroj ted dela dost presne a funguje dobre, necham si to cele jeste projit hlavou, je to preci jen vetsi stroj a mozna by bylo lepsi jako prvni konstrukci opravdu zkusit neco mensiho a levnejsiho, uz jste i psali ze mensi stroje vyjdou levneji a vice se tam vyplati ta prestavba, v podstate by se jednalo o nas spolecny projekt s otcem, neni to nic na vydelavani, zadna profi stavba, ale zase nechceme aby nam to jen jezdilo ve vzduchu, aby z toho taky neco vypadlo
Bylo by realne jit teda na zacatek do nejake te micro frezky? Nevim co vse je treba na zprovozneni celeho stroje a hlavne jak silne ty krokove motory jaky ridici system, pokud se do toho pustim bude to muj prvni stroj a tak bych aspon ziskal zkusennosti, nez se treba pustim do neceho vetsiho
Bylo by realne jit teda na zacatek do nejake te micro frezky? Nevim co vse je treba na zprovozneni celeho stroje a hlavne jak silne ty krokove motory jaky ridici system, pokud se do toho pustim bude to muj prvni stroj a tak bych aspon ziskal zkusennosti, nez se treba pustim do neceho vetsiho
Ano máš do jisté míry pravdu, ale nezlob se na mně pokud nebudeš umět soustružit ručně tak se to nenaučíš ani na CNC tím spíš když to bude zoufalství typu přidělaných krokáčů na trapézový posuvy konvenční mašiny. Je opravdu vidět, že jsi toho asi moc neobrobil protože jinak bys nemohl radit takový šílenosti. Řekni mi k čemu bude CNC řízení na mašině kde budeš mít půl otáčky vůli na trapézu ???? Když točíš ručně tak vemeš šponu a změříš si kolik ti to dává, pak buď přidáš noniusem s tím že si rukou vpohodě přitáhneš suport a vůli vymezíš a zase měříš, nebo tam dáš hodinky a točíš tak až jsi na rozměru který chceš. Ale co budeš dělat u CNC, kde se ti to po každým přejetí suportu někam nedefinovatelně pohne, to budeš u CNc mašiny po každý šponě měřit a programovat další úběr podle toho jak předchozí krok dopadl???? Asi by jsi se rychle zbláznil a nebo se dost rychle vrátil ke kličkám.Citronek píše:Ahoj, hned prozradím, že nejsem kovanej kovoobráběč a cncčko jen okukuju, takže toto je můj subjektivní názor. ....................

Mám malý CNC soustruh který i když je na kuličkáčích (nemá ale odměřování) tak chodí cca do tří stovek a jsem z toho stejně nervosní

Souhlasím že po netu je takových primitivních home made mašin spousta ale nezapomeň na jeden aspekt .... ty tvůrce to předělání na takový hračky většinou stojí asi tak čtvrtinu maximálně třetinu měsíční výplaty !!!! Prostě si odpustí pár cigaret a nějakou večeři v restauraci a je to. Padesát litrů je ale pořád celkem dost peněz na to aby se prošustrovali způsobem který radíš.

robokop píše:Vpodstate mas dost pravdu, jen doplnim ze jsem par profi stroju uz predelal a dost casto to bylo o elektronice
Řekl bych že většina CNC mašin vyrobených před 15-20 lety je často mechanicky kvalitnější než současná nová mašina u který je naprogramovaná životnost na cca rok či dva života po zaplacení leasingu a taky ještě musí výrobce stroje něco vydělat na servisu. Takže u těch starých mašin to je opravdu velmi často jen o té elektronice.
No ale to už je každého věc, co od výsledku očekává a kolik na to má. Tvým požadavkům by to nevyhovovalo, tak to nedělej. Jestli do toho Jirka půjde je zase jeho věc. Vůle na šroubu umí i ten mach kompenzovat a když bude u práce na tom stroji přemýšlet tak dostane obrobky v toleranci použitelnosti. Navíc pokud při přestavbě zachová kličky, a to není problém, nic mu nebrání aby na plochách kde chce mít rozměr pod kontrolou nechal přídavek a sjel to ručně. Na málokterém obrobku musíš mít všechny povrchy na 1/100. A v ruce udělat malosériovku složitějších tvarů, tak aby to bylo do té 1/10 na všech rozměrech, tak už opravbu musí soustružník něco umět. Pokud mu zadáš nějakou obecnou křivici, tak tě rovnou vyhodíEngineer píše:Ano máš do jisté míry pravdu, ale nezlob se na mně pokud nebudeš umět soustružit ručně tak se to nenaučíš ani na CNC tím spíš když to bude zoufalství typu přidělaných krokáčů na trapézový posuvy konvenční mašiny. Je opravdu vidět, že jsi toho asi moc neobrobil protože jinak bys nemohl radit takový šílenosti. Řekni mi k čemu bude CNC řízení na mašině kde budeš mít půl otáčky vůli na trapézu ???? Když točíš ručně tak vemeš šponu a změříš si kolik ti to dává, pak buď přidáš noniusem s tím že si rukou vpohodě přitáhneš suport a vůli vymezíš a zase měříš, nebo tam dáš hodinky a točíš tak až jsi na rozměru který chceš. Ale co budeš dělat u CNC, kde se ti to po každým přejetí suportu někam nedefinovatelně pohne, to budeš u CNc mašiny po každý šponě měřit a programovat další úběr podle toho jak předchozí krok dopadl???? Asi by jsi se rychle zbláznil a nebo se dost rychle vrátil ke kličkám. A pokud mi namítněš že do desetiny to bude chodit a je to dobrý tak jsme spíš u toho obrábění dřeva.....

Takže pokud si koupí nějaký malý soustruh a nacpe do toho kilo+ tak to stejně nebude onoEngineer píše:Mám malý CNC soustruh který i když je na kuličkáčích (nemá ale odměřování) tak chodí cca do tří stovek a jsem z toho stejně nervosní a proto se chystám na novou větší a tužší mašinu.

Já myslím že by se vážně mělo rozlišovat, jestli je to mašinka pro hoby nebo produkční stroj. Protože pokud si hobista přečte tohle vlákno, tak ho přejde chuť to vůbec zkoušet a půjde radši na to pivo, což si myslí, je docela škoda.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jak uz jsem psal jde o hobby, ten soustruh opravdu definitivne opustime, nejdu do toho, chtel bych nejprve neco malickeho a s levnejsimi komponenty abych zjistil sam jak vubec ta stavba je slozita a co vse to obnasi, pri stavbe se pak zjisti ze tam je neco jinak a ze nekde neco nepasuja jak by melo a v pripade mensiho stroje to budou levnejsi chyby letam s rc vrtulnikem a taky jsem si poridil nejdrive levny stroj, kde jsou levnejsi pady abych se to naucil, levny stroj ma sve nedostatky ale v ramci moznosti to funguje, ted uz pokukuji po necem lepsim....takove prirovnani
a jinak ze bych nechal puvodni srouby s pul otacky vuli to je opravdu trochu moc
, to je opravdu tak na drevo, ale snad nejake mikro frezka s kulikovymi srouby by do desetiny mela chodit, nebo i tohle je nerealne?
a jinak ze bych nechal puvodni srouby s pul otacky vuli to je opravdu trochu moc

Ta vůle není žádný neštěstí, dá se kompenzovat. Buď softvarově v ovládacím programu, kdy zadáš kolik pulzů se bude točit motor na prázdno při změně směru, nebo mechanicky jako já.
Dále se to taky dá eliminovat strategií obrábění, prostě budeš odebírat šponu jen z jednoho směru, přičemž nájezdy do materiálu musí být o tu vůli delší.

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak hodne veci je o technologii, v praci jsme meli frezku co mela skoro pet stovek vuli na sroubu, zkousel jsem to jendou hodinkama a i pres to se na ni dalo delat docela presne, pritom na nove masine ktera byla absolutne bez vule se obcas nedarilo a stovky letali jak nic, je to vse o nastrojich a technoligii, ale o tuhosti a vlastnim stroji take, to nepopiram, kazdopadne me by tam ta vule asi vadila, je mi jasne ze obejit se to da ale urcite to neni to prave
necham si vse projit hlavou a uvidim, kazdopadne od toho soustruhu definitivne odstupuju, ale chtel bych si na zacatek zkusit neco mensiho, poradi mi teda nekdo co vse za komponenty je treba pro ovladani trech os, dekuji za diskuzi, Jirka
necham si vse projit hlavou a uvidim, kazdopadne od toho soustruhu definitivne odstupuju, ale chtel bych si na zacatek zkusit neco mensiho, poradi mi teda nekdo co vse za komponenty je treba pro ovladani trech os, dekuji za diskuzi, Jirka
Pokud jde o komponenty pro menší stroj na kterým se chceš něco naučit tak bych asi volil nejlevnější cestu, tedy pohledat něco bazarovýho. Krokáče kolem 2Nm a k tomu příslušné drivery. Občas se něco objevuje i tady na foru.CZJirka1 píše:Tak hodne veci je o technologii, v praci jsme meli frezku co mela skoro pet stovek vuli na sroubu, zkousel jsem to jendou hodinkama a i pres to se na ni dalo delat docela presne, pritom na nove masine ktera byla absolutne bez vule se obcas nedarilo a stovky letali jak nic, je to vse o nastrojich a technoligii, ale o tuhosti a vlastnim stroji take, to nepopiram, kazdopadne me by tam ta vule asi vadila, je mi jasne ze obejit se to da ale urcite to neni to prave
A nebo kup z CNC shopu třífázový krokáče a drivery, mám je v soustruhu a funguje to vcelku slušně, cena je snesitelná. Dá se jít i do 2F ale bude to pomalejší, nic moc dynamika, ale zase to vyjde na pár korun...

Máš pravdu, ale i hobbysta když si bude chtít udělat ložiskovej domek tak tu díru musí udělat v setinách jinak to bude k ničemu takže ať chceš nebo nechceš musí něco umět. Čím horší stroj tím víc se musí snažit aby dosáhl uspokojivého výsledku, na lepších strojích jdou takříkajíc některý věci skoro samy od sebe. A tohle platí obecně ať jsi hobbysta nebo profík...Citroneke píše: ..............
Já myslím že by se vážně mělo rozlišovat, jestli je to mašinka pro hoby nebo produkční stroj. Protože pokud si hobista přečte tohle vlákno, tak ho přejde chuť to vůbec zkoušet a půjde radši na to pivo, což si myslí, je docela škoda.
A malý stroj vůbec nemusí znamenat, že je špatnej. Tím co jsem napsal bylo myšleno jen to že pro někoho jsou tři stovky chyba nedosažitelná přesnost a pro někoho zařízení na hranici vyhovujícího použití. A možná se budeš divit vyrábím převážně součástky pro modeláře tedy hobbysty a přesto se snažím aby byly co nejpřesnější. To co píšeš ty zase vypadá jako by se hobbysta nutně musel spokojit s nějakým šuntem v desetinách milimetru.

Naposledy upravil(a) Engineer dne 18. 12. 2011, 5:49, celkem upraveno 1 x.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, hoby/profi, ty stovky zacnes casem hledat(honit). U diry pro loziska, nejde tam, "vemu jeste stovku" a padne tam, kinkla, a ja si rikam,
ze to melo byt 0,005! Mam dutinovy mikrometry, a je mi to na prd, vzdycky tu pulstovku prohadam. Proste jen tezka praxe te nauci, tocit..a ucit se
.
A RC auticka ja Engineere muzu! Diky nim jsem dneska v Gravosu a skoro me napada, jestli to cele nedelam, abych mel jednou tu nastrojarnu,
kde by se ty nejlepsi auticka daly delat a ja zacal zase zavodit
. Tak at se Ti to dari! Strasne me bavilo vyhravat zavody!! Protoze jedna vec bylo
auticko a druha vec mozek, ruce a taktika
.
ze to melo byt 0,005! Mam dutinovy mikrometry, a je mi to na prd, vzdycky tu pulstovku prohadam. Proste jen tezka praxe te nauci, tocit..a ucit se

A RC auticka ja Engineere muzu! Diky nim jsem dneska v Gravosu a skoro me napada, jestli to cele nedelam, abych mel jednou tu nastrojarnu,
kde by se ty nejlepsi auticka daly delat a ja zacal zase zavodit

auticko a druha vec mozek, ruce a taktika